lusia

XXX.XXX.198.8
Má někdo tady zkušenosti s botama pro koně?
Jo jo, jsme spokojení. Sháněli jsme náhradu za podkovy pro kobylu po sportovní kariéře / kovanou 8let na 4/ všechna kopyta bílá, lámavá, po sundání kobyla extrémě citlivá, v zimě na namrzlé zemi nechtěla chodit ani do výběhu... paní Vostatková dle tvaru kopyta poradila model, nám vybrala Old Mac a kobyla si lebedí. Pod sedlo je nosí za každého počasí, do výběhu jen když je holomráz. Venku s nimi bez problémů kluše i cválá, skákat jsme nezkoušeli, botky nekloužou. Ale kobylu máme do chovu, takže pod sedlo chodí sporadicky, ne nijak pravidelně. Určitě je nejdůležitější vybrat dle tvaru kopyta vhodný model, jak to nebude dost přesně sedět, bude to dělat neplechu. A určitě doporučuju přikoupit ty ponožky. Zabraňují vstupu nečistot z vrchu do boty a nohu koně ochrání proti otlačení, odření. Nestojí to málo peněz, tak fakt doporučuju to pětikilo připlatit a nechat si poradit, ať Vám to pak dělá radost Vám i koni.
My máme a používáme. Riskla jsem to a koupila z druhé ruky na zkoušku a super, ani jednou nespadly, netočí se. Koníka nechci kovat a botky podkovy úplně nahradí, už žádné klopýtání na tvrdém povrchu
mgtka
napsal(a):
Mám kobylu s malinkou klenbou a je hodně citlivá na tvrdu. Kovář doporučil nakovat, ale my opravdu skoro nejezdíme, tak si říkám, jestli by v důsledku ty boty nevyšly levněji, než co chvilku zbytečně překovávat.
Máte pravdu.
A ano, nechte si poradit od paní Vostatkové.
Já bych za botičky dala ruku do ohně a má kamarádka s také schváceným poněm rovněž.
Já koupila dřív a ona, když viděla, že mi kůň šlape, koupila také.
Měli jsme nějaké menší problémy ze začátku. Tedy můj kůň, kamarádka se z mých chyb poučila a kupovala najisto
A oba koně, její i můj chodili v botičkách jen na vyjížďky, na pastvině bosí. Oba v režimu 24/7. A oba po dvou letech používání botiček už je nepotřebují !
Spravedlivě musím napsat, že po strouhání jsou oba koníci trochu citliví na kamení, ale nic velkého.Viděla jsem jít takto opatrně koně nakuté a i jsem takového měla.
Vám by měly botičky vydržet dlouho, pokud málo jezdíte.
A ještě k ponožkám. Ty jsem koupila pouze do našich prvních botiček, a to jen proto, že botky byly větší. Při správném výběru tvaru a velikosti bot nejsou pro běžný provoz potřeba.
mgtka
napsal(a):
Mám kobylu s malinkou klenbou a je hodně citlivá na tvrdu. Kovář doporučil nakovat, ale my opravdu skoro nejezdíme, tak si říkám, jestli by v důsledku ty boty nevyšly levněji, než co chvilku zbytečně překovávat.
My máme botky třetí rok a stále vypadají po umytí jak nové, vzorek zespodu nesešlapaný, myslím, že té naší kobyle vydrží po celou dobu její jezdecké využitelnosti. Doporučuji mrknout na FCB na stránky paní Vostatkové neb tam psala, že prodává i velké množství bot bazarových, za velmi pěkné peníze. Takže změřit kopyto, /šířku i délku- myslím, že je tam i obrázek, jak přesně to změřit/ a napsat jí. Je velmi ochotná.
Teď nám o víkendu přivezli opravdu hodně schvácenou kobylu /Sisi:o té jsem se tu před časem s Vámi radila, jestli do toho jít či ne/
prvních pár dní jsem jí vyráběla molitanové botky s těmi klíny, jak jste mi radila - to je opravdu fajn a vydrží to celý den, ale dnes jsem jí zkusila poprvé vyhodit do ohrady s botičkama a vypadala docela spokojeně:)
Takže za nás botky
Uživatel s deaktivovaným účtem

Paní Vostatková by nám měla během pár týdnů přijet, tak jsem zvědavá. Ale mám prozatím dotaz - jak se řeší velikost botiček vzhledem k postupnému dorůstání kopyta po strouhání? Neplandá ta botka po vystrouhání na noze a naopak netlačí, když je koník před korekturou? Nebo se musí strouhat častěji?
Díky.
napsal(a):
Paní Vostatková by nám měla během pár týdnů přijet, tak jsem zvědavá. Ale mám prozatím dotaz - jak se řeší velikost botiček vzhledem k postupnému dorůstání kopyta po strouhání? Neplandá ta botka po vystrouhání na noze a naopak netlačí, když je koník před korekturou? Nebo se musí strouhat častěji?
Díky.
Já jsem kupovala z druhé ruky... když jsem je ala poprvé, měly ještě rezervu, bála jsem se že budou padat a nestalo se tak, v pohodě držely. Teď už máme před korekturami a pořád se do nich vlezem, ale máme je už tak tak...

Takže jak často kdo děláte korektury?
Oťásek
napsal(a):
My máme botky třetí rok a stále vypadají po umytí jak nové, vzorek zespodu nesešlapaný, myslím, že té naší kobyle vydrží po celou dobu její jezdecké využitelnosti. Doporučuji mrknout na FCB na stránky paní Vostatkové neb tam psala, že prodává i velké množství bot bazarových, za velmi pěkné peníze. Takže změřit kopyto, /šířku i délku- myslím, že je tam i obrázek, jak přesně to změřit/ a napsat jí. Je velmi ochotná.
Teď nám o víkendu přivezli opravdu hodně schvácenou kobylu /Sisi:o té jsem se tu před časem s Vámi radila, jestli do toho jít či ne/
prvních pár dní jsem jí vyráběla molitanové botky s těmi klíny, jak jste mi radila - to je opravdu fajn a vydrží to celý den, ale dnes jsem jí zkusila poprvé vyhodit do ohrady s botičkama a vypadala docela spokojeně:)
Takže za nás botky
Tak to jste mě potěšila. A doufám, že kobču taky. Někdy mi přijde, že jsou koně víc nemocní, když nemůžou být s dalšími koňmi. Ve stádě se lépe hojí. I když majitel si rve vlasy, jak ho za takových podmínek léčit.
napsal(a):
Díky.
Plandají
Řešte vložkami do botiček. Nemusíte kupovat origoš, pokud jste šikulka vystřihnete si je z nějaké měkčí podlahové krytiny. Sice je za jedenkrát zničíte, ale nebudete plakat, jako když zničíte originál vložky, za moc pěněz, jak jsem to měla já.
Velikost kopyt je dobré měřit v mezidobí, mezi dvěma úpravami kopyt. Tak nějak uprostřed. Po strouhání dáte botičky a před strouháním orašplíte. Kovář vám ukáže jak. I když je strouhání levnější než kutí, časté úpravy kovářem lezou hodně do peněz. A vlastně ani nejsou nutné. Jde jen o pár tahů rašplí, ale každý týden. Nebojte, když jsem se to naučila já, vy to zvládnete taky.
kivus
napsal(a):
Já jsem kupovala z druhé ruky... když jsem je ala poprvé, měly ještě rezervu, bála jsem se že budou padat a nestalo se tak, v pohodě držely. Teď už máme před korekturami a pořád se do nich vlezem, ale máme je už tak tak...
Tak si kopýtka zlehka orašplujte. Dělám to taky tak. Než si něco na botech urvat, že nemůžu botky obout, je lepší použít rašpli.
Momentálně doma řešíme téma Botky pro kobču... poprvé se nakovala na předky, ale rádi bychom to řešili jiným způsobem, protože se ji tvoří dost málo rohoviny a podkova nejde pomalu nikam přibýt a myslím si, že botkama by se ji mohlo i ulevit.
Myslíte, že bych mohla poprosit o celé jméno na paní Vostatkovou? Našlo mi to 3 dámy, které jsou také členkami skupin u koní.

Sisi: děkuji za odpovědi, paní Vostatková přijede dnes, tak dám vědět, jak to dopadlo.
Cedyn
napsal(a):
Momentálně doma řešíme téma Botky pro kobču... poprvé se nakovala na předky, ale rádi bychom to řešili jiným způsobem, protože se ji tvoří dost málo rohoviny a podkova nejde pomalu nikam přibýt a myslím si, že botkama by se ji mohlo i ulevit.
Myslíte, že bych mohla poprosit o celé jméno na paní Vostatkovou? Našlo mi to 3 dámy, které jsou také členkami skupin u koní.

Tak ode dneška už máme taky botky a můžem zase běhat (v našem případě krokovat) po lesích.
Paní Vostatková je moc milá a skvěle poradí, doporučuji.

V pátek poprvé vyzkoušeno v terénu a super. Kobyla ze začátku ze zvyku našlapovala opatrně, potom zjistila, že nemusí a šlapala jak lokomotiva, spokojeně si broukala a já byla spokojenější ještě víc.