Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

7.8.2017 06:51

Dobrý den, máte tu někdo zkušenosti s využitím osla k ježdění? Liší se nějak víc od ježdění na koni?

7.8.2017 07:38
karo2702

XXX.XXX.172.116

Znala jsem jezdeckého osla. Jezdily na něm děti. Ale byl tvrdohlavější, nestíhal větší koně a měl velice nepohodlný cval.

janag

7.8.2017 09:43
janag

XXX.XXX.240.130

Mám zkušenost s ježděním na oslíkovi - jenom v kroku. Odjeli jsme kratší krokovou vyjížďku s kobylou. Náš oslík je vytrvalý, na procházky chodí rád, nasadí tempo a jede. Krok je pohodlný, rychleji jsem vzhledem ke své hmotnosti nezkoušela. Na vožení dětí je taky skvělý. Na samostatné ježdění dětí spíše nedoporučuji, protože zezačátku zkouší (že by se raději pásl) a musí se mu vysvětlit že jako opravdu ne, že jdeme. Pak už šlape jak hodinky. Má velkou sílu, mám obavu, že dítko by ho neošéfovalo a jízda by byla od trsu k trsu.

7.8.2017 10:59

Dcera má koně a pořád mě láká, ať začnu jezdit, ale upřímně, má plnokrevníky a připadají mi velcí a moc rychlí, u poníka se bojím, že mě neunese a o oslech jsem právě vždycky slýchala, že se neplaší, jsou silní a maximálně se zastaví a nejde. To by mi rozhodně nevadilo a srandu si ze mě stejně všichni budou dělat, tak co. Pořád lepší když se nerozjede, než když se mnou uteče a někde skončím v křoví.

7.8.2017 12:57
polárka.15

XXX.XXX.45.253

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Dcera má koně a pořád mě láká, ať začnu jezdit, ale upřímně, má plnokrevníky a připadají mi velcí a moc rychlí, u poníka se bojím, že mě neunese a o oslech jsem právě vždycky slýchala, že se neplaší, jsou silní a maximálně se zastaví a nejde. To by mi rozhodně nevadilo a srandu si ze mě stejně všichni budou dělat, tak co. Pořád lepší když se nerozjede, než když se mnou uteče a někde skončím v křoví.

Uvědomte si, že i osel je zvíře, živý tvor, nedá se na něj 100% spolehnout a stejně jako kůň může s Vámi utéct osel a můžete se škaredě zranit.

Předpokládám, že dcera Vám dá koně hodného, klidného, ne žádného impulsivního. Plňasi, pokud jsou vedeni správně, jsou báječní koně. Pochybuju, že chcete začít jezdit a koupíte si osla, to fakt ne. Nemějte obavy a sedněte na koně.

FFilemona

7.8.2017 16:51
FFilemona

XXX.XXX.117.12

Nám na oslíkovy jezdí děti. Kvůli vzrůstu. Je to pomalejší a vytrvalé zvíře. Ale je velice spolehlivý. A když před ním někdo jede na koní tak se v pohodě zavěsí a nevymýšlí si nějakou vlastní cestu. Takže za mě super.

janag

8.8.2017 07:12
janag

XXX.XXX.240.130

Taky bych Vám doporučila spíš klidného koně. Jak se trochu osmělíte, budete chtít jezdit víc a rychleji... Osel je super, ale pro dospělého jen příležitostně a v kroku (nebo pořídit nějakého většího). Jsou sice silní, ale raději sedám jen výjimečně, protože jsem na něj dost velká. Náš oslík má cca 130 KVH, já 158 cm. Je sice pohodář a profík, ale leknout se umí taky. Bubáky sice neřeší, neznámé předměty taky ne, ale když vylítne za plotem pes, tak jsme najednou o pár metrů dál ani nevím jak.

8.8.2017 22:24

Osel se mi prostě líbí, ale ještě jsem se vůbec nerozhodla co a jak. Dcera má koně dobře cvičené, o to nic, ale přeci jen z nich mám respekt. Dát jim nažrat, když je potřeba, mi problém nedělá, ale je to přece jen výška, spadnout z něčeho menšího je přeci jen lepší. Navíc osel neskáče, tak by mě nemohli k nějakým takovým vylomeninám přemlouvat.
Stejně je to zatím jen ve stádiu úvah, než bych něco pořizovala musím si toho spoustu zjistit, jestli by bylo vůbec technicky možné ho dát na společnou pastvinu a tak vubec. Díky za informace.

9.8.2017 08:18
polárka.15

XXX.XXX.45.253

Osel se mi prostě líbí, ale ještě jsem se vůbec nerozhodla co a jak. Dcera má koně dobře cvičené, o to nic, ale přeci jen z nich mám respekt. Dát jim nažrat, když je potřeba, mi problém nedělá, ale je to přece jen výška, spadnout z něčeho menšího je přeci jen lepší. Navíc osel neskáče, tak by mě nemohli k nějakým takovým vylomeninám přemlouvat.
Stejně je to zatím jen ve stádiu úvah, než bych něco pořizovala musím si toho spoustu zjistit, jestli by bylo vůbec technicky možné ho dát na společnou pastvinu a tak vubec. Díky za informace.

Je to nesmysl s tím pádem. Naopak z malých parchatnů jsem spadla vždycky daleko hůř a bolestivěji než z velkého koně.

9.8.2017 08:42
Rita R

XXX.XXX.69.197

Dobře vycvičený kůň je bezpečnější než nevychovaný osel. A naopak. Takže bych koukala na konkrétního jedince, a ne na to, jesli to zvíře je osel nebo kůň.

Jo a k tomu že osli neskáčou a nikdy se neplaší... (no dobře, i tak svatí se najdou, abych je nehanila).

Nanny

9.8.2017 16:51
Nanny

XXX.XXX.199.180

Vždyť existují i menší koně, i jiná plemena než plnokrevníci. Oslíka asi na občasné svezení krokem z výběhu do stáje, proč ne, ale určitě ne na pravidelné ježdění. Přijde mi pro dospělého až moc malý, nepohodlný, a také byste ho musela nejspíš všechno nejdřív naučit, než na něm budete jezdit, moc přiježděných oslů se asi neprodává. A jestli jste začátečník, tak by to mohl být problém, když se budete učit oba dva. Koníka seženete nějakého klidného staršího učitele a uvidíte, že se nebude proč bát.

Neregistrovaný uživatel

9.8.2017 17:06
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.198.240

Hlavne osel neni kun, neda se k nemu chovat acvicit ho uplne stejne. A samotny osel mezi konmi bude nestastny. Za me, pro vas by na vozeni byl idealni starsi hafling, huculik nebo nejaky krizenec. Jsou to plemena tvrda pojizdna i dlouho po dvacitce pokud jsou oukej.

11.8.2017 15:34
Dotaz

XXX.XXX.110.146

To můžete rovnou jezdit na nějakém WPBR a nebo cobovi.

Jinak horší pády jsou z malých koní, nestihnete se sbalit.

12.8.2017 13:44

Dotaz napsal(a):
To můžete rovnou jezdit na nějakém WPBR a nebo cobovi.

Jinak horší pády jsou z malých koní, nestihnete se sbalit.

Pokud vas nevykopne dostatecne vysoko :D.

KlarisAndHorses

10.10.2020 08:07
KlarisAndHorses

XXX.XXX.157.65

Náš jeden známí má dvě oslice a my s nima chodíme na procházky, i pod sedlem. Jsou to klidná zvířata, často se ani neplasi. Jízda bez sedla je o něco méně pohodlnější než na koni. Krok mají pohodlný, klus mají tvrdší ale cval (pokud se dobře držíte nohama a nespadnete) tak je také pohodlný. Když se ve cvalu dobře nedržíte tak je nepohodlný.
Ale stejně víc doporučuji koně. Vám spíš haflinga, hucula nebo coba🐴🐎🙃

12.10.2020 09:20

Starala jsem se a jezdila jsem na oslících dlouhá léta. Hřebec a kobyla, i tahali v jedničce či ve dvojce v poprsácích. Byli spolehliví, naprosto bezproblémoví, chodili normálně i na jízdárnu, s hřebcem se i skákalo (kobyla věčně březí, takže s tou se moc nehopsalo). Všechny chody byly pohodlné, protože klus "šicí stroj" se nemusel vysedávat, navíc díky nevýrazným chodům se jim hřbet téměř nepohnul. Rozhodně doporučuji člověku, který se chce o těchto tvorech něco naučit a starat se o ně jak je žádoucí.

Anetxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

8.12.2020 09:17
Anetxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

XXX.XXX.12.166

V klika se oslik může obsedat?❤🐎

8.12.2020 10:22
Varaxi

XXX.XXX.1.226

Jako kůň. Orientačně menší od tří, větší od čtyř let.

22.4.2021 00:40
MAnDRAGOriS

XXX.XXX.34.129

Co se týká pádu z malé X velké výšky, osobně jsem víckrát za život spadla z malého koně, jímž byla nevychovana huculská kobyla ( než z vysokých koní)

Přidejte reakci

Přidat smajlík