Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Erikazim

15.8.2017 18:00
Erikazim

XXX.XXX.10.196

Zdravím, už si taky nevím moc rady. Mám valáška,7 let. směska plemen, ale ve výsledku je to český sportovní pony, ano, má nadváhu, ale lepší se to, jsem u něj teď mnohem víc přes prázdniny. Mimo to, že má plochá zadní kopyta, a lehce "šmajdá", tak se mi objevil další problém, tentokrát s předními kopyty. Očividně má problém chodit po tvrdém povrchu (asfalt, štěrk, natož kameny). Našlapuje opatrně, chodí pomalu, občas hlavou rejdí až u země (nevím, jestli to má souvislost), v klusu předníma občas cválá a zadními kluše. Po strouhání se to právě lehce zhoršilo. Předtím lehká hniloba, ale byla léčena. Tak tedy otázka- je to tím, že není nakovaný (na boso je už 2. rokem), nebo se může jednat o něco jiného? Na měkkém chodí bez problémů. Kovář na nic neupozorňoval...

15.8.2017 19:43
sisi58

XXX.XXX.191.1

Napište, odkud jste. Poradí vám tu dobrého kováře. Kůň totiž NEMÁ po korekci kulhat nebo i jen špatně chodit. Snad jen v případě, že je nemocný.
Čím dřív zavoláte opravdového odborníka, tím dřív budete moci dát do pořádku to, co je špatně a kvůli čemu koník "šmatlá".

Erikazim

15.8.2017 19:48
Erikazim

XXX.XXX.10.196

Takhle, napsala jsem to trochu nepřesně. Po té korekci si spíš víc vybírá měkká místa, kde je hlína, tráva... po tom tvrdém chodí všeobecně hůř, než po měkkém. Jinak jsme Středočeský kraj.

15.8.2017 20:48
sisi58

XXX.XXX.191.1

I tak je to špatně. Má kobyla jde po strouhání stejně dobře, jako před strouháním. Valach má trochu problém, je v důsledku dřívějšího zchvácení citlivější.
Takže buď máte nešikovného kováře nebo nemocného koně.

15.8.2017 20:58
helas

XXX.XXX.12.12

No tak já nevím... Co mám zkušenost, tak chůze, natožpak něco rychlejšího na štěrku a kamení dělá problém úplně každému koni.
Připadá mi naprosto normální, že bosý kůň si touhle roční dobou vybírá měkčí povrch, najde-li jej.
Měla jsem několik koní, různých a bosých různě dlouhou dobu; protože jsem cíleně nepřivykala na tenhle terén (což je činnost, vyžadující více času, než mám), respektovala jsem, že to prostě koni není příjemné. Problémy s kopyty neměl žádný z nich.

Tak si myslím, že tohle si musí zvážit každý sám; podle toho, k čemu koně má, jak a jak moc chce jezdit atd.; bosý kůň prostě bude chodit po kamení a tvrdém stěrkovitém jak po jehlách. Když chci bosého, slezu a převedu, nebo jdu jinudy. Nebo dám boty. Nebo můžu okout aspoň na předky a třeba jen přes léto... no, je to jak kde, ale u nás bejvá ukrutně tvrdo a hrbato i v zimě... mimo období bahna.

Jistě, koně nevidíme, těžko soudit. Podle popisu mi to ale přijde normální.

Erikazim

15.8.2017 21:17
Erikazim

XXX.XXX.10.196

Dobře, jen jsem chtěla poukázat na to, jestli podle popisovaných příznaků a okolností nemůže v tom být něco jiného. Je pravda, že konečně až teď jezdíme intenzivně.

15.8.2017 21:26
helas

XXX.XXX.12.12

Může, jistě že může. To vždycky ;-)
Intenzivně - co to znamená? Pro každého je to něco jiného.

Skutečně intenzivně pracovat s bosým a nepřipraveným koněm znamená si ty problémy pořídit smajlík

Erikazim

16.8.2017 05:49
Erikazim

XXX.XXX.10.196

Intenzivně- jakože oproti minulému roku. Není to nijak hrozný.3x-4x týdně dvouhodinová vyjížďka.

16.8.2017 10:05
sisi58

XXX.XXX.191.1

helas napsal(a):
No tak já nevím... Co mám zkušenost, tak chůze, natožpak něco rychlejšího na štěrku a kamení dělá problém úplně každému koni.
Připadá mi naprosto normální, že bosý kůň si touhle roční dobou vybírá měkčí povrch, najde-li jej.
Měla jsem několik koní, různých a bosých různě dlouhou dobu; protože jsem cíleně nepřivykala na tenhle terén (což je činnost, vyžadující více času, než mám), respektovala jsem, že to prostě koni není příjemné. Problémy s kopyty neměl žádný z nich.

Tak si myslím, že tohle si musí zvážit každý sám; podle toho, k čemu koně má, jak a jak moc chce jezdit atd.; bosý kůň prostě bude chodit po kamení a tvrdém stěrkovitém jak po jehlách. Když chci bosého, slezu a převedu, nebo jdu jinudy. Nebo dám boty. Nebo můžu okout aspoň na předky a třeba jen přes léto... no, je to jak kde, ale u nás bejvá ukrutně tvrdo a hrbato i v zimě... mimo období bahna.

Jistě, koně nevidíme, těžko soudit. Podle popisu mi to ale přijde normální.

Většinou s vámi v diskuzích souhlasím. Ale tuto vám musím odporovat.
Opravdu mi kobyla druhý den po strouhání šlape jak hodinky i když nevybírám terén. Má velmi kvalitní rohovinu, ideální tvar kopyt a ta jsou ještě dosti veliká, tudíž má větší plochu, na kterou stoupá.
Po koupi jsme sundali podkovy, vystrouhali a kobyla chodila, jakoby nikdy neměla podkovy. A nemusela si zvykat. Je fakt, že druhého takového koně neznám.
Valaši, které jsem "vyzula" z podkov, si zvykat museli. Jeden asi půl roku, pak ovšem chodil bez podkov lépe než s nimi, druhý, protože po zchvácení, si zvykal necelé 2 roky. Ten si ale dává na povrchy pozor.
Většina koní kouká, kam šlape, pokud si mohou vybrat mezi makadamem a hrabankou, neváhají. A majitel jistě taky ne. Ale kůň se zdravými kopyty nemá co řešit běžné povrchy.
Na čem ovšem trvám je, že zdravý kůň nemůže po strouhání/kování kulhat.
Dobrý kovář si nechá koně před úpravou naklusat, aby viděl. A po zákroku také, aby viděl majitel.
Dnes se tohle moc nenosí, a pak se zpětně řeší problémy.
Je také žádoucí, aby majitel znal svého koně, včetně kopyt, a věděl, co mu škodí a co prospívá. Také koukám kováři pod ruce. Nikoli proto, že by nebyl kvalitní, naopak, jenže se stará o mnoho koní a nepamatuje si každou drobnost u toho kterého koně. Na to je majitel, aby řekl.
btw. botičky opravdu vyřeší mnohé problémy.

16.8.2017 16:17
vet.

XXX.XXX.135.150

Erikazim napsal(a):
Zdravím, už si taky nevím moc rady. Mám valáška,7 let. směska plemen, ale ve výsledku je to český sportovní pony, ano, má nadváhu, ale lepší se to, jsem u něj teď mnohem víc přes prázdniny. Mimo to, že má plochá zadní kopyta, a lehce "šmajdá", tak se mi objevil další problém, tentokrát s předními kopyty. Očividně má problém chodit po tvrdém povrchu (asfalt, štěrk, natož kameny). Našlapuje opatrně, chodí pomalu, občas hlavou rejdí až u země (nevím, jestli to má souvislost), v klusu předníma občas cválá a zadními kluše. Po strouhání se to právě lehce zhoršilo. Předtím lehká hniloba, ale byla léčena. Tak tedy otázka- je to tím, že není nakovaný (na boso je už 2. rokem), nebo se může jednat o něco jiného? Na měkkém chodí bez problémů. Kovář na nic neupozorňoval...

Pokud chcete relevantní odpověď, musíte poskytnout alespoň fotografie kopyt (ze předu, ze strany, chodidlo, patky postoj; na tvrdém rovném povrchu, z úrovně země) příp. i videozáznam pohybu koně.
Velmi zjednodušeně: pony + obézní + problémy s kopyty = první co kontroluji je celkový zdravotní stav (metabolický syndrom/inzulínová rezistence, cushingův syndrom). U poníků se často setkáváme s tím, že jsou v mládí v pohodě a s přibývajícím věkem se začnou objevovat první známky metabolických obtíží, které jsou-li ponechány bez povšimnutí mohou vyústit až v metabolické schvácení. Takže bych toto nepodceňovala...

Přidejte reakci

Přidat smajlík