Dobrý den, chtěla bych se zeptat čím krmíte vaše koníky (kromě sena a trávy) ?
Moje mamka má 7mi letého valacha křížence quarter horse a (z malé části) pony. Věnují se pouze rekreačnímu ježdění. Jelikož poslední rok moc nepracoval kvůli tomu že moje mamka má problémy se zády tak trochu přibral na váze, nedá se říct že by byl tlustý ale je oplácaný a není v kondici. Vlach je přes den na pastvě a v noci v boxe, teď nedostává nic jiného než trávu a seno (občas nějakou tu mrkev nebo jablko)
A tak jsem se (asi před týdnem) s mamkou dohodla žes ním budu nějakou dobu pracovat já.
Ale když jsem si ho vzala včera na vyjížďku tak jsem zjistila že se celkem nadměrně potí (jeli jsme brzy ráno takže nebylo ještě teplo, nemohl se potit z vedra) a nemá žádnou kondici a hned na začátku vyjížďky (kterou jsme absolvovali většinou v kroku) byl úplně mrtvý ( bez energie). každopádně vím že po něm teď nemůžu čekat žádně skvělé výsledky, když rok jenom jedl a jenom občas šel pod sedlo.
Časem bych s ním chtěla pracovat 4 - 5 krát týdně a tak bych se chtěla zeptat jestli nemáte zkušenosti s nějakým krmením ( s doplňky do krmiva) který by mu dalo nějakou tu energii (ale aby po tom nepřibral), a pomohlo mu na osvalení a kondici.
Máte nebo měli jste taky někdo takový problém? Popřípadně mohly by jste mi doporučili nějaké krmivo, které opravdu pomáhá... ( Už jsem takto naletěla a nechtěla bych to absolvovat znova)
Ráda si přečtu čím krmíte vy...
(Doufám že to po mě pochopíte a nebudu mít moc pravopisných chyb, protože jsem to psala narychlo )
Jinak předem děkuji za každou radu
Uživatel s deaktivovaným účtem

Prežraté obézne kone sú lenivé a veľa sa potia. To je z vlastnej skúsenosti. Pravidelnou prácou kôň zhodí, zlepší sa mu kondička a bude vládať. To nie je žiadna veda. Kondícia sa nijako žrádlom spraviť nedá. Začni jazdiť pravidelne, aspoň 3-4x do týždňa a za dva-tri mesiace môžeš čakať nejaké výsledky. Po tom by som sa začala zaoberať aj nejakou zmenou stravy a pridávaním energie. Minerálku by som ale zaradila tak, či tak, to rozhodne neublíži.
Hlavně začít pomalu když nic nedělal. Žádné dlouhé cvaly a pod.
Je to jak s lidmi. Když chceš začít běhat tak jdeš třeba jen kilometr a běžíš pomalinku a postupně zrychluješ a prodlužuješ.
Začni krokovky s troškou klusu, nějaké mírné kopečky a lonžování a uvidíš, že se rychle dostane do kondice
karo2702
napsal(a):
Hlavně začít pomalu když nic nedělal. Žádné dlouhé cvaly a pod.
Je to jak s lidmi. Když chceš začít běhat tak jdeš třeba jen kilometr a běžíš pomalinku a postupně zrychluješ a prodlužuješ.
Začni krokovky s troškou klusu, nějaké mírné kopečky a lonžování a uvidíš, že se rychle dostane do kondice
To je my jasné.. Snažím se cválat třeba dvakrát za celou vyjížďku a to jenom krátký úsek a po rovině. Dneska jsem si ho vzala znova ven na krátkou vyjížďku krok, klus a už to bylo lepší než včera.
Uživatel s deaktivovaným účtem
napsal(a):
Prežraté obézne kone sú lenivé a veľa sa potia. To je z vlastnej skúsenosti. Pravidelnou prácou kôň zhodí, zlepší sa mu kondička a bude vládať. To nie je žiadna veda. Kondícia sa nijako žrádlom spraviť nedá. Začni jazdiť pravidelne, aspoň 3-4x do týždňa a za dva-tri mesiace môžeš čakať nejaké výsledky. Po tom by som sa začala zaoberať aj nejakou zmenou stravy a pridávaním energie. Minerálku by som ale zaradila tak, či tak, to rozhodne neublíži.
Je mi jasné že musím začít pomalu a hlavně ho trochu rozhýbat aby pořád nestál. Ale problém je v tom že nemá žádnou energii. Nejspíš mu chybí nějaké vitamíny. Přeci jen ze sena a trochu starší trávy toho moc nezíská. Jinak děkuji za váš názor.