Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Jarka22

22.9.2017 13:11
Jarka22

XXX.XXX.168.144

Zdravím a zároveň vás prosím o radu: mám koně - tříletého, moc hodného, ochotného, vše bez problémů až na jedno: když ho vedu na vodítku (zvlášť pokud s námi nejde jiný kůň), občas ho něco chytne a vytrhne se mi a uteče zpět ke koním, už se ho pomalu začínám bát někam vést - hrábne kopytem, na zadní a vyrazí pryč. Vůbec ho v tu chvíli nemám šanci udržet. Docela už si nevím rady, když jsem ho zkusila švihnout bičem, bylo to snad ještě horší.

Prosím máte někdo zkušenost, co s takovým chováním dělat, jak odnaučit? Rvát ho za udidlo násilím nechci..

Uživatel s deaktivovaným účtem

22.9.2017 13:16
Uživatel s deaktivovaným účtem

Nepoužívejte vodítko, ale lonž, určitě voďte jen na udidle a noste rukavice, ať Vám nespálí ruce.
Nejlépe ale pozvat k této problematice někoho zkušenějšího, který Vám ukáže, jak na to.
Teď už jste Vy ztratila sebevědomí a jemu naopak narostlo tak, že tahle kombinace je dost nebezpečná a pokud se s tím rychle něco neudělá, bude se z něj dost složitě dělat zase poslušný koník...

23.9.2017 15:00
-Veru-

XXX.XXX.252.245

Já si nemyslím, že by udidllo nebo lonž v tomto nějak pomohlo. Tříletej kůň potřebuje trochu jinej přístup, než mu ztupit hubu a nechat se táhnout na trochu delším provazu. Vidím problém spíš v respektu a důvěře a s tím určitě souvisí i to, že nerespektuje tvůj osobní prostor. Zapracovala bych nejdřív na tomto, aby kůň člověka respektoval a neměl potřebu utíkat, než mu násilím a bolestí v útěku bránit. To si spíš vymyslí nějaký efektivnější způsob a bude čím dál tím víc nebezpečnější...
Ideálně zavolejte někoho, kdo tě tyto základy naučí a ty to pak budeš moct předat koni.

23.9.2017 15:41
Dep

XXX.XXX.241.144

Rozlišila bych, zda to kůň dělá, protože mu se s slečnou není dobře - pak je na místě budování vztahu.
A nebo proto, že z toho má bžundu, slečnu má těžce na háku a může se tím vyhnout práci. Pak lonž udidlo a holt tvrdé zakročení.
Kobyla se mi dvakrát lekla a naučila se na lonži vyškubávat -zjistila, že to jde. Při dalším pokusu jsem byla připravená. Kobyla vykulená. Párkrát to ještě zkusila a už je pokoj.
Čili zkuste sama zapřemýšlet, proč to dělá. Pokud ze srandy, že Vás má na háku, zatněte mu tipec rázně a spravedlivě.

23.9.2017 15:48
-Veru-

XXX.XXX.252.245

A není to tak, že pokud to dělá ze srandy = má paničku na háku = není mu v její společnosti dobře? Respektive snaží se přebrat vedení, protože se mu ho nedostává od člověka. Pořád nevidím řešení v tom, že koně vyškubu za hubu (nebo trhnu, když se pokusí utéct). Ten problém je mnohem komplexnější a když bude řešit jen to, co vidí, tak to je jen špička ledovce. Ten problém je daleko hlouběji. Dneska vyřeší utíkání a zítra bude řešit kopání a kousání. Takže já bych začala od základů...

23.9.2017 16:56
koně

XXX.XXX.205.252

Souhlasím s Hhippie a Dep, panička musí udělat jasno.A to hned.
V nájemní stáji, kde jsem pracovala bylo hodně takových koní.Paničky byly teoretičky a koně velmi rychle poznali, jak je vyděsit.Dupnout, frknout, odskočit, panička si strachy cvrnkla do trikotu a byl klid
Dalších pár let se"pracovalo" ze země, případně volali zaříkávači a koníci si v pohodě a klidu vegetili X let, až ke kafilérce

Neregistrovaný uživatel

23.9.2017 17:06
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Jenom hlásim, že mě mají koně taky na háku, ale chodí se mnou i na houby.smajlík Jenom ti moji svěřenci ovšem.Valášek se bojí akorát když fouká vítr a jak se všechno hýbe, tak to sebou docela škube.A jak vždycky kouká na mě jak to že se nebojím taky? Vesele mu vyprávím jak bych ho nikomu nedal aby se nebál ničeho..Pořád zkoumá jestli jsem v klidu a když ano, tak se taky uklidní a dostane zase dobrotu.Tak takhle žijeme a snad ještě dlouho budeme.

24.9.2017 08:13
dsj

XXX.XXX.207.141

Tříletý kůň je mláďátko. S největší pravděpodobností zatím trávil všechen čas ve stádě koní a když s ním teď chcete začít pracovat, tak ho stádový pud táhne zpátky do stáda. Koně jsou úžasní v tom, že se vždy snaží vytvořit státo i s člověkem, ale někdy člověk nezachytí včas jejich "testování" anebo se občas vyskytne kůň, který o lidi nestojí (ale to jsou vyjimky).
To, že po vás konik hrábne kopytem, postaví se na zadní už je výraz dost silné nespokojenosti s vaším přístupem.
Koně je potřeba na první odchody ze stáda připravovat - nejdřív třeba tím, že si ho vytáhnete na krmení a čištění mimo stádo, strávíte s ním nějaký čas, při té příležitosti si s ním pohrajete, a postupně ho vytáhnete na procházky, kde s ním budete hrát stejné hry které už zná (7 PNH her je fajn). Při neposlušnosti nešvihat bičem - tím ničemu nepomůžete, spíš po koni žádat jinou činnost než to, co právě vyvádí.
Jestli chodíte na procházky na stájovce, tak si zkuste pořídit parelku, na stájovce člověka odtáhne každý kůň. Vodítko se mi osvědčilo delší - koně kteří odskakují od člověka se na klasickém krátém se snadno vytrhnou z ruky, na delším mám jeden skok čas zareagovat, a jestli se vám kůň staví na zadní, tak je to pro vás i bezpečnější, protože ho můžete mít dál od sebe a nemusíte ho pouštět.
Ale někdy je prostě nejjednodušší a nejrrychlejší řešení si zabrouzdat internetem a najít ve své blízkosti někoho se zkušenostmi a požádat o pomoc na místě a navedení na správnou cestu. Koně se kterými se pracuje "správně" většinou žádné velké negativní reakce a neposlušnost nemají.

Jarka22

24.9.2017 17:27
Jarka22

XXX.XXX.168.144

Ahoj, všem moc děkuju za reakce, musím říct, že máte v ledacačems pravdu. Že by mu nebylo dobře v mé přítomnosti, to určitě ne - přibíhá na zapískání, když jsem na pastvě a cokoli dělám, musí mi "pomáhat, " mazlit a kartáčovat se vydrží klidně hodiny.. ale je pravda, že osobní prostor nerespektuje vůbec a můžu si za to sama, mám celkem pět koní a jeho mám určitě nejraději a rozmazluju ho.. budu muset, jak říkáte, přitvrdit, aby pochopil, že jsem jeho pán a ne nějakej hříběcí kámoš. Takže díky, opravdu se musím nad svým přístupem zamyslet, než ho úplně zkazim.

Přidejte reakci

Přidat smajlík