Začínáme s endurance

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
10.10.2017 09:56
Peti Popy

XXX.XXX.35.122

Ahoj, prosím není tu někdo kdo jezdí endurance? Potřebovala bych poradit. Dosud jezdím rekreačně western, nicméně mám velice šikovného vytrvalého koníka quaraba a jelikož do soutěží ve westernu se pouštěn neplánujeme, chtěla bych zkusit malinko jiný směr.. moc se mi líbí vytrvalost, a myslím, že by nám to mohlo jít. Cílem určitě není žádné "T" ale na základ těch cca 50km bychom se chtěli dostat, když by to šlo třeba i dál.. Je to mlaďoch 7 let, zatím naježďujeme klasicky ve westernu. Mám sice nyní komplet novou výbavu šitou na míru takže by mě malinko mrzelo se toho vzdávat, ale co už. Chtěla bych poradit kde začít, jestli se dá najít nějaký trenér který by nás mohl připravoval nebo jestli je toto čistě sólová dráha? Jaské sedlo doporučujete, koupila bych zatím asi druhé, ale nechci typicky anglické sedlo, viděla jsem mnoho sedel podobné westernovému střihu, např. sedla Jirsa se mi velice líbí. Neznáte někoho u koho se dá do tohoto sedla posadit, prvně než bych lajskla nákup ? Případně poradíte jiné ? Asi bych chtěla aby bylo v typu westernových fendrů, protože anglické třmenové řemeny mi příloš sympatické nejsou. Zatím trénujeme jen kondičku, neřeším, jestli se do toho nakonec dáme nebo ne, ale popravdě mě to hrozně chytlo... poradil by někdo hlavně ohledně výbavy pro koně, pokud by někdo dal stručné základy na co se konkrétně zaměřit, budu ráda. Mám objednanou knihu "na vytrvalostní trati" tak snad i z té se něco dočtu. Budu ráda za úplně každou radu, a ještě by mě zajímalo jestli se v těchto vytrvalostních sedlech dá i lehce přiježďovat ? ( přecijen občas je to potřeba ) nebo jestli na jízdárnu máte separé sedlo ?

Díky moc smajlík

Uživatel s deaktivovaným účtem

10.10.2017 10:19
Uživatel s deaktivovaným účtem

Niečo do začiatku určite nájdeš tu
http://www.cjf.cz/files/stranky/discipliny/vytrvalost/dokumenty/Pruvodce_na_stranky_fin.pdf
Mne osobne je veľmi sympatická kniha od L.Liesensa, vyšla v českom preklade, možno sa ešte bude dať zohnať.
http://www.equichannel.cz/knizni-novinka-ve-vytrvalosti-endurance-a-french-perspective
Liesens je belgický tréner, tento rok mal pod palcom švédsku repre a do cieľa na ME mu došlo na 160km kompletné družtvo, akurát jedna baba bola vo finiši eliminovaná, takže asi vie, čo robí. Kniha je písaná príjemným štýlom, venuje sa úplným základom, výžive, tréningu, výberu koňa, atď.
Ináč cez zimu možno budú nejské semináre, odporúčam sledovať na FB skupinu Česká vytrvalost, tam sa o tom istotne bude písať. Možno tam nájdeš niekoho, kto ti bude ochotný do začiatkov poradiť.
Čo sa sedla týka, menšie súťaže sadajú určite prejsť aj s ťažkým westernom, ale tak čím ľahšie sedlo, tým lepšie. Jirsa ma na pocit vôbec nenadchol, stavalo ma to na špičky a hádzalo dopredu. A jednu dobu ich bolo veľmi veľa v inzercii, väčšina z nich skoro nová, málo jazdená. Super pohodlné je zaldi vilas, bezproblémov v ňom prijazďujeme, tie základy na jazdiarni sa bezproblémov dajú v hocičom, sedlá sú to kontaktné. Párkrát som bola na jazdiarni aj v setzi sedle, čo je naozaj minimalistické ľahučké sedlo a mala som snáď ešte lepší pocit, ako v drezúrnom. Ináč odpretekané mám niečo v zaldi, niečo vo witecu, do dvoch hviezd je ten wintec absolútne bezproblémov. Vo finále je to viac menej jedno, hlavne aby sedelo koňovi.

Přidejte reakci

Přidat smajlík