Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
12.10.2017 18:55
lina225

XXX.XXX.187.2

Zdravím, ráda bych koníka přestěhovala z boxového ustájení na pastevko, ale trápí mě dvě věci a ráda bych slyšela váš názor
1) Kůň je už delší dobu v režimu 12/12 ve venkovním boxe, ale většinu života byl boxovaný a na začátku si těžko zvykal na výběh i na venkovní box. Teď už je ve stádě spokojený, v klidu s ostatními relaxuje, ale nikdy jsem ho ve výběhu neviděla ležet, přestože vím, že v boxe si v noci lehne rád. Bude takový kůň schopný si na pastevku pořádně odpočnout? K dispozici bude přístřešek, ale ne úplně uzavřený (2 stěny volné) a nenastlaný.
2) V tuhle chvíli je ve výběhu se senem, trávy minimum, na pastvu jde občas na hoďku. Na pastevku je jednak seno, ale i normální, pěkně zelená bohatá pastva - koně to nestíhají vypást. Je to v tohle roční období ještě nutné nějak řešit?

12.10.2017 19:33
sisi58

XXX.XXX.191.1

Vše se odvíjí od koně (stáří, zdraví, povaha) a od počasí jaké běžně máte.
Jiné to bude u prakoně (hucul, fjord, hafling, poník) jiné u A1/1. Lépe změnu zvládne mladý zdravý kůň, než starý a nemocný, špatně krmitelný.
Velmi záleží, zda má zimní srst. Bez té vám venku bez teplých dek nevydrží. A to ani s přístřeškem.
Měla jsem koně v rovině, kde bylo tepleji, tam stačila jedna pláštěnka a termodeka.
Teď jsme v horách na sjezdovce a poprvé jsem dekovala kobylu poslední víkend o prázdninách.
Fjord, poník a welš to zvládli bez problémů, kobyla se třepala jak ratlík. Bylo typické počasí, které koně špatně snáší. Zima, déšť a vítr.
Takže abychom tu nevěštili z křišťálové koule, dodejte více informací.

12.10.2017 19:58
lina225

XXX.XXX.187.2

Jedná se o teplokrevníka, pěkně nasrstěného a tlustého. Je v otevřeném boxe, takže v praxi stojí venku bez možnosti pohybu a s omezenou dávkou sena. Že by mu na pastevku s nonstop žrádlem, pohybem a možností se schovat byla zima se až tak nebojím. Trápí mě, že bez boxu jako bývalý boxovaný sporťák nebude umět odpočívat. Četla jsem všechno možné o únavovém syndromu u koní, stresu z nedostatku odpočinku a podobně, proto se ptám, jak se naučili spát venku jiní rozmazlenci :).

12.10.2017 20:11
Terven

XXX.XXX.60.157

lina225 napsal(a):
Jedná se o teplokrevníka, pěkně nasrstěného a tlustého. Je v otevřeném boxe, takže v praxi stojí venku bez možnosti pohybu a s omezenou dávkou sena. Že by mu na pastevku s nonstop žrádlem, pohybem a možností se schovat byla zima se až tak nebojím. Trápí mě, že bez boxu jako bývalý boxovaný sporťák nebude umět odpočívat. Četla jsem všechno možné o únavovém syndromu u koní, stresu z nedostatku odpočinku a podobně, proto se ptám, jak se naučili spát venku jiní rozmazlenci :).

Aha...tak moje jediná zkušenost je taková, že A1/1 to ve dvanácti letech zvládla úplně v pohodě, žádný únavový syndrom jsem nepozorovala, vypadalo to, jako by pod širákem spala odjakživa
Možná to ale záleží na velikosti budoucího stáda, jak bude pohodové, zda kůň nebude šikanován, jestli se odváží si v klidu lehnout. Nenastlaný přístřešek nebude problém, mám zkušenost (kterou potvrzují i jiní), že je-li nastlaný, koně jej používají jako záchod a spí raději venku.
S mou kobylou přišel do ustájka bývalý boxovaný sporťák a též neměl problém, naopak.

Uživatel s deaktivovaným účtem

12.10.2017 20:22
Uživatel s deaktivovaným účtem

lina225 napsal(a):

Myslím, že pokiaľ nebude mať kôň problém s ostatnými členmi stáda a k dispozícii nastlaný prístrešok( u nás sa teda do slamy chodí spať, nielen na záchod, holá zem mi je veľmi nesympatická), ľahne absolútne bezproblémov.
Mám bývalého dostiháka, niekoľko rokov boxovaný, je to taký plašák, furt ho niečo desí, výbeh mal aj uprostred obce obkopený zástavbou a ráno som ho veľakrát našla úplne v pohode chrápať. A v lete koľkokrát aj len tak, na zemi uprostred výbehu.

Přidejte reakci

Přidat smajlík