Uživatel s deaktivovaným účtem

Zdravim, mam svojho kona v jazdeckom klube kde je okrem neho este dalsich 20 koni. Pocula som nazor na odcervovanie a to taky, ze by sa mali odcervovat vsetky kone na rovnako inak to straca ucinnost. Je to pravda?
Pytam sa preto, lebo na jar sa mali kone odcervovat no jazdecky klub, ktory ma niekolko svojich koni a tiez niektori majitelia nejavili zaujem o odcervovanie, chceli sme to len dvaja alebo traja tak sa na nas vykaslali, pretoze vraj to nema ziadny ucinok, lebo sa maju odcervovat bud vsetci alebo nikto a teraz si vsimam ze vacsina koni ma vysklbane chvosty, predpokladam z toho, ze maju v sebe parazity a skrabu sa.
Myslite, ze je to blbost odcervovat vsetkych alebo nikoho? Aky mate na to nazor? Chcem si na vlastnu past kupit odcervenie a toho svojho si odcervit, pretoze v klube sa nicoho nedockam a uz sa nemozem pozerat na to, ako si svoj krasny chvost drie az do krvy :/
Ďakujem.

Vzhľadom na to, že parazity sa skrz výkaly dostávajú do pôdy a odtiaľ späť do koní, tak áno, je dosť pravdepodobné, že odčervenie jedného koňa v stáde ďalšich 19 neodčervených je zbytočné.

No a tu sa stretavaju dva nazory presne tak ako u nas, ja som presvedcena o tom ze si mozem kona odcervit kedy potrebujem bez ohladu na to aky to ma dopad na ostatnych, hlavne nech sa zbavi parazitov, no a ten druhy nazor ze je to zbytocne.
Preto neviem a pytam sa ako to chodi u vas?
napsal(a):
No a tu sa stretavaju dva nazory presne tak ako u nas, ja som presvedcena o tom ze si mozem kona odcervit kedy potrebujem bez ohladu na to aky to ma dopad na ostatnych, hlavne nech sa zbavi parazitov, no a ten druhy nazor ze je to zbytocne.
Preto neviem a pytam sa ako to chodi u vas?
Být ve vaší situaci, sebrala bych koblich od svého koně a poslala na rozbor a podle toho se řídila. To, že si odčervíte svého koně moc velkej dopad na ostatní mít nebude, blbý je, že jestli jsou ostatní začervení a zamořené pastviny(výběhy), váš kůň bude mít parazity za chvilku zpátky.
Vždy som si kone odčervovala podľa vlastnej schémy, aj v nájomnom ustajnení, kde neváhali 2 x ročne pichať Ivomec.
Pokiaľ by si môj kôň vyškabával chvost, alebo bol v stjni, kde to tak má väčšina koní, vôbec by som neváhala s odčervením, pokiaľ je to z mrlí, tak to máte čo robiť, aby ste sa ich zbavili.
Ak je to možné, treba potom sledovať trus a prítomnosť parazitov zdokumentovať, lebo tým už sa potom dá argumentovať a urgovať odčervenie, prípadne nejaká brigáda na očistu výbehov a pastvín.

Takže, ak si slečna bude odčervovať iba svojho koňa, všetci ostatní budú naďalej začervení, "nenakazí" sa opãtovne za krátku dobu parazitmi od zvyšku stáda?
Nakazí, samozrejme, ale ide o to, že ten vývojový cyklus, počas ktorého sú v organizme páchané najväčšie škody sa pretne. Lenže na to si už treba vypracovať plán, nie že raz odčervím a aloha.
Lebo parazity to najväčšie zlo nepáchajú už keď si ako dospelé žijú v čreve, ale počas svojho vývoja, kedy napríklad larvy škrkaviek migrujú cez pečeň do pľúc, larvy veľkých strongylov aj cez iné orgány, napríklad cez slezinu, (závisí od druhu), larvy malých strongylov vytvárajú uzlíčky pod sliznicou čreva.
A každá takáto cestička sa vyhojí jazvičkou, takže tkanivo stráca funkčnosť, uzlíky kalcifikujú, stena čreva slabne, stráca absorpčnú schopnosť a tak ďalej.
Dospelé škrkavky môžu upchať črevo, pásomnice ho úplne narušiť, to sa deje úplne bežne, nie je to žiadne sci fi, ani teória, to je proste bežná prax, lebo ľudia na to proste kašlú.
Ja tie orgány potom vidím, nic moc to nie je teda.
A potom niekde zahliadnem kremelinu a aká je výborná a hneď mám tlak 200, heh,
Extrémne veľa koní s kolikou rôzneho druhu o deň, či dva po hospitalizácii kvôli zrejme nevhodným podmienkam v čreve vyserie až abnormálne množstvo parazitov, najčastejšie malých strongylov, majitelia skoro vždy udávajú, že odčervujú pravidelne a robia rozbory a blabla.
Teraz je strašne moderné brať trus a dávať ho vyšetrovať, s tým absolútne nesúhlasím, lebo koproloogické vyšetrenie vôbec neinformuje o aktuálnom stave zamorenia organizmu, iba o tom, či dospelé samičky v čreve práve produkujú, či neprodukujú vajíčka - bavíme sa o konských prazitoch.

HORSANA
dakujejm velmi pekne za nazor :)
vidim, ze ste znala v tejto oblasti, preto mam este jednu otazku. Ked kona odcervim a v truse uvidim nejaky ten bordel, mam odcervit znovu?
Ake odcervenie odporucate?
Dakujem.
Áno, samozrejme, ak budú prítomné parazity, tak určite znovu, ale treba dobre pozerať, strongyly sú maličké, mrle zas vychádzajú z tela často až niekoľko dní po odčervení, treba monitorovať.
Teraz, ak už u vás boli prvé prízemné mrazíky tak pastu s kombináciou ivermektín/praziquantel (Noromectin Duo) a uvidíte.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Jestli se můžu zeptat, tak co je pravdy na tom že levné pasty stojí za prd a to i v případě že je tam uvedeno stejné množství účinné látky? Jinak samozřejmě nejlepší způsob je sestavit s veterinářem odčervovací plán přímo pro toho kterého koně.Aspoň teda mi to tak bylo řečeno.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Ano přesně tohle jsem myslel.Právě že já takových lidí pár znám co to koupí na netu a skoro se mi ještě smáli jak jsem hloupý za takový peníze kupovat vlastně to samé.Náš doktor ovšem taky potvrdil, že se smějí z vlastní nevědomosti.Mě to právě dost zarazilo u lidí co mají koně 15 let.Měl jsem pocit, že ti vědí co dělají.No nic, děkuji.