Uživatel s deaktivovaným účtem

Možná jsem nějak mimo obraz, ale seno jsem několik let neřešila, protože mám stálého
dodavatele pro moje tři koně. Ten už seno bohužel nemá. Každý rok doveze 26 balíků. Pře 14 dny jsme dovezli koníka ve velmi špatném stavu (kdyby jsme ho nevzali asi by skončil v zimě dost špatně). Bohužel jsme s ním nepočítali a seno pro něj nemáme. Začala jsem projíždět inzeráty a zjistila, že v okolí Olomouce cca do 50 km seno neseženu. Všichni známí mí říkají, že seno není a nebude. Před několika lety bylo sena tolik, že jsem si mohla vybírat. Teď jsem zjistila, že sehnat seno na Moravě je nadlidský výkon. Každý si hlídá svého dodavatele a nikdo nic nepustí. Už nevím opravdu kde shánět. Celý den sedím na PC a telefonu a nikde nic. Nemůžu si dovolit dovézt seno z Čech. Doprava by mě zruinovala.
Nevíte o někom popřípadě i s dopravou cca 6 ks kulatých velkých balíků.
Děkuji.
napsal(a):
Možná jsem nějak mimo obraz, ale seno jsem několik let neřešila, protože mám stálého
dodavatele pro moje tři koně. Ten už seno bohužel nemá. Každý rok doveze 26 balíků. Pře 14 dny jsme dovezli koníka ve velmi špatném stavu (kdyby jsme ho nevzali asi by skončil v zimě dost špatně). Bohužel jsme s ním nepočítali a seno pro něj nemáme. Začala jsem projíždět inzeráty a zjistila, že v okolí Olomouce cca do 50 km seno neseženu. Všichni známí mí říkají, že seno není a nebude. Před několika lety bylo sena tolik, že jsem si mohla vybírat. Teď jsem zjistila, že sehnat seno na Moravě je nadlidský výkon. Každý si hlídá svého dodavatele a nikdo nic nepustí. Už nevím opravdu kde shánět. Celý den sedím na PC a telefonu a nikde nic. Nemůžu si dovolit dovézt seno z Čech. Doprava by mě zruinovala.
Děkuji.
Řešila jsem to samé, ale nám dodavatel odřekl seno - jsme domluveni na 100 ks balíků a pustil nám jen 80. Řešila jsem kde sehnat 20 balíků, ale nesehnala jsem. Naštěstí jsme se na seně domluvili, protože vím, že nynější dodavatel seno má, ale slíbil ho jinému.
Máme v záloze na zimu 10 balíku suché senáže ( od jiného pána ), a tu raději vozíme a krmíme postupně již teď, protože nevíme, jestli nám ji někdo nekoupil.
Otavy nebyly ( teplé suché léto ) - když jo, tak na stálých podhorských loukách byly hodně řídké. Viděla jsem před 14 nácti dny sekat cca 20 cm porost 3tí trávy, kdy ho zemědělci senážovali..
Teď jsou na tom nejhůře ti, co nemají sklad.prostory a seno si postupně kupovali a vozili během zimy. Pokud ho mají zamluvené/zaplacené u dodavatele, tak by to mělo být v pohodě, ale znám pár lidí, co shání seno až jim dojde, třeba v lednu..
Osobně bych to při počtu koní od 3 výše řešila senáží, namíchat do sítí seno/slámu/senáž, ať koně nestelou drahým krmivem..
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
napsal(a):
Děkuji.
Jednak bylo letos sucho, takže je seno jenom z 1. seče, druhak už řada lidí záměrně čeká s prodejem, až se cena vyšplhá třeba na dvojnásobek oproti létu, a lidi co nemají zásobu na zimu ho budou muset koupit i za horentní sumy. K tomu se začali objevovat i kšeftaři, co nakoupí seno v létě za pár korun, a v zimě prodávají zoufalcům balík třeba za 1200
Je to takový paradox - našla jsem seno u polských hranic - třinecko, ostrava. A cestou do Ostravy jsem viděla u dálnice pole, kde bylo kolem 30 balíku sena, pěkně černých, nechaných na louce jak je kdo sbalíkoval tak tam ležely.
Prostě pro pohodu a klidné spaní je pro mě důležité mít seno co nejdříve po seči doma ve stohu. Poslední roky tomu nepřidávají i peletkárny, kde se vykoupí seno jakékoli kvality, tak zemědělec pak nemusí řešit, jestli mu do sena zaprší atd..
Ještě mě napadlo, poptat se různých malo chovatelů - dost lidí má doma volné seno pod střechou, a neví co s ním. Za zeptání nic nedáte. Nebo ještě napsat inzerát a vyvěsit ho po okolí - autobus.zastáky.
To je častá chyba koňáků - všichni čekají na konec léta.. My máme seno vlastní a letos bylo žalostně málo.. Jindy ze stejné výměry jsme mívali o 2/3 více sena než letos. Letos je to opravdu obrovská bída. My si necháváme sena vždycky alespoň o čtvrtinu víc než předpokládáme, že spotřebujeme. Vyhneme se tak nedostatku při dlouhém čekání na první seč v dalším roce nebo právě máme pojistku dodstatku, když se dokoupí další kůň / kráva. Jednak se při správném skladování seno nezkazí a dá se případně zkrmit i další rok a druhak se dá na jaře nebo těsně před sečemi snadno prodat.
Vzhledem k dlouhodobemu suchu jiz nekolik let po sobě je travni porost nedostacujici a vyteznost hodne klesla. Take fakt, ze zlinsky kraj kvuli nakaze prasat nemohl sklidit nic na loukach ani polích, podstatne prispel k nedostatku a letosni sklizen nemuze pokrýt poptavku.
Reseni je nakupovat z čech - ta doprava zas tak draho nevyjde, kdyz si date poptavku, tak najdete kamion na vytížení...nebo zacit brat granulovane seno.
Je to pravda, sena je vsude malo a zacina byt opravdu tezke ho shanet..u nas v okoli letos opravdu bylo hodne tezke sehnat..i kamaradce vedle z vesnice, ktere slibili, nakonec odrekli, ze maji sami malo...nakonec jsem sehnala chlapika, co letos poprve delal seno, protoze zkoupil louky v jeho okoli, ze na tom zkusi vydelat..to byla nase zachrana..seno krasny, za normalni cenu i s dopravou..ale treba mistni agro, od kteryho jsem brala slamu, tak rikali, ze jsou v minusu 2000 baliku..a to maji tri zimni vybehy plny krav..takze sena maji minimum, sekali dve pole obili na senaz, udelali silaz a zavazi kravam hlavne slamu, ty maji snad dost a udrzi je to nad vodou..

Lenacio, Vy jste fakt úkaz! To jste myslela vážně, co jste napsala? Pokud jste nikdy o svého koně ve svém nepečovala, nemáte páru, kolik držení koně stojí. A tím nemyslím nakoupit mu žrádlo, ale celý ten management kolem. Od každé kapky vody, kterou vycmrndá, až po uražený věšák, když projdete neopatrně s koněm uličkou... jestli byla ustajovatelka s cenou na knop, aby vycházela majitelům vstříc a pro letošek prostě nezvládla sehnat seno za dřívější cenu, tak holt zdražila. Naprosto jí rozumím. Je naprosto scestné, že budou ustajovatelé - byť koňomilci - dělat charitu pro ostatní koňáky. To, že někdo potřebuje společníka ke svému koni, tedy ustájí za 2tisíce, neznamená, že je to adekvátní cena při komerčním ustajení. Podle mě, v našem kraji (Středočeský) je např. adekvátní cena za ustájení koně: pastevko minimálně 4 500 Kč, box (předpokládám i lepší vybavenost stáje) od 5 000 Kč. Ono je totiž jedno, kde ten kůň stojí, protože pečovat se o něj musí tak jako tak a za mě je teda jednodušší ošetřovat koně na jednom místě, než lítat každý den po hektarech, zda je vše ok a ty zároveň udržovat fit.
Teda, to jsem se zase naštvala!
V Krkonoších a okolí je asi sena dost, majitel dělal někde u druhé otavy a část luk ještě mulčoval, protože se mu nechtělo už sušit. Stejně by to nebylo kam dát. Letos bylo sena až až a pravidelným odběratelům se pomalu vnucovalo stylem, teď mám naloženou fůru, chcete, ať to nemusím skládat...
Takže asi zkuste rozhodit sítě po republice, protože zrovna u nás v horách bylo léto pěkné, už vlastně druhý rok si libujeme, že snad se nám zas vrátí zpátky hladina spodní vody ve studních, protože je docela fajn počasí...

Tak ono je najlepšie riešenie vziať sena toľko, aby bol plný kamión. Roky sme nosili balíky po 12-16ks tu od neďalekého dodávateľa, balík vyšiel aj s dopravou na cca 22€, niektoré roky aj viac. Odkedy máme priestrory na skladovanie, vozíme kamión z opačnej strany republiky, kde je seno “zadarmo” a aj s dopravou balík vychádza 18-20€...
Veľa predajcov nerobí takýto biznis s pár balíkmi, viem o takých, čo predajú celý sklad hneď po uležaní niekam do zahraničia(rakúsko, švajčiarsko...), čo sa im oplatí viac, ako predávať balíky po pár kusoch.
napsal(a):
Lenacio, Vy jste fakt úkaz! To jste myslela vážně, co jste napsala? Pokud jste nikdy o svého koně ve svém nepečovala, nemáte páru, kolik držení koně stojí. A tím nemyslím nakoupit mu žrádlo, ale celý ten management kolem. Od každé kapky vody, kterou vycmrndá, až po uražený věšák, když projdete neopatrně s koněm uličkou... jestli byla ustajovatelka s cenou na knop, aby vycházela majitelům vstříc a pro letošek prostě nezvládla sehnat seno za dřívější cenu, tak holt zdražila. Naprosto jí rozumím. Je naprosto scestné, že budou ustajovatelé - byť koňomilci - dělat charitu pro ostatní koňáky. To, že někdo potřebuje společníka ke svému koni, tedy ustájí za 2tisíce, neznamená, že je to adekvátní cena při komerčním ustajení. Podle mě, v našem kraji (Středočeský) je např. adekvátní cena za ustájení koně: pastevko minimálně 4 500 Kč, box (předpokládám i lepší vybavenost stáje) od 5 000 Kč. Ono je totiž jedno, kde ten kůň stojí, protože pečovat se o něj musí tak jako tak a za mě je teda jednodušší ošetřovat koně na jednom místě, než lítat každý den po hektarech, zda je vše ok a ty zároveň udržovat fit.
Teda, to jsem se zase naštvala!
Za 1. Na jedné ze schůzí tvrdila, že ustájení zůstane už pořád stejné pro pastevko i pro boxáky, a to už v době kdy jsme všichni věděli, že letos v zimě bude seno dražší a ještě sme se právě kvůli tomu ptali.
Za 2. Ve smlouvě máme napsáno, že o změně ceny ustájení musí dát ustajovatel vědět měsíc dopředu. Nalepila to na nástěnku v půlce října, že se zdraží od listopadu.
Za 3. Cena ustájení se zvýšila pouze majitelům pastevka, zatímco boxáci maj cenu stejnou.
Za 4. Od Listopadu se zdražilo s tím, že bude celý balík ve výběhu cca co 3 dny, a noční přístřešek se bude podestýlat slámou. Ani jedno se nedělo. Ve výběhu maj totiž ještě trávu a přístřešek je zbytečný stát dokud nezmrzne bahno, které je prej normální i když je místy skoro po kolena, bylo každý rok, a podlomy si má řešit majitel koně a bahno za to nemůže. (Nebýt toho že je 14 dní v zádeli a její sestra je, díky bohu, inteligentní člověk, tak bychom se toho banna u nočního přístřešku nikdy nezbavili).
Zdražení ustájení by asi mohli majitelé koní vědět dopředu a ne na poslední chvíli. Nemusela nám majitelka ranče lhát. Všichni tady víme jak těžké je starat se o ranč, protože majitelka se o něj nestará. Přijel zubař a nebyla schopná přijet si své koně podržet. Sára zničila úvaz a já řekla, že zaplatím dřevo i opravu, nakonec to bylo tak že já sama sem měla sehnat dřevo, dopravit ho a ještě to tam sama nasadit, nemyslím si že je to normální přístup. Stejně jako když tam všechny holky lítají opravujou ohrady na "brigádě" protože není schopná zaplatit dvoum chlapům, a nabídne za ten celej den práce guláš zdarma (že kterého se jediný odvážlivec co si ho dal pořádně podělal). Ale jasně, děláme to všichni pro naše koně, aby nechodili po státovce, ale pokud do toho nevidíte, kor když jenom řeknu že se zdražilo ustajko a neřekla sem vůbec nic negativního, tak se možná příště zdržte komentace že my jsme ti zlí co trápí majitelku která nemá peníze (jo, to nema za ušetřené peníze si nechala udělat sedlo za 40k, a nezbylo jí ani na celý rok slibované nové podlahy do boxů, kde jsou v nich takové díry že už je to až nebezpečné, ale stále nabízí ustájení).
lenacia
napsal(a):
Jojo, nám kvůli dražšímu senu dokonce zvýšila madam 'majitelka' ustájení...
Tak zkuste madam majitelce ustájení navrhnout, ať to strhne stájníkovi s platu, ať nemusí navyšovat cenu ustájení...co?...beztak vše děláte za něj, když je zrovna hezky...
Jste přesně ten typ majitele koně o kterém jsem psala ve vedlejším vlákně. Můžete být ráda, že s Váma madam majitelka nezavře vrata.
Cat cat
napsal(a):
Tak zkuste madam majitelce ustájení navrhnout, ať to strhne stájníkovi s platu, ať nemusí navyšovat cenu ustájení...co?...beztak vše děláte za něj, když je zrovna hezky...
Jste přesně ten typ majitele koně o kterém jsem psala ve vedlejším vlákně. Můžete být ráda, že s Váma madam majitelka nezavře vrata.
Počítali jsme to PŘÍMO SE STÁJNICÍ a i když ceny přeženeme tak i se stávající cenou ustájka by stále měla cca 5 tisíc k dobru.
Ale smůlička, naopak od Listopadu majitelka na stajnici ušetří 5000 protože peníze bude dostávat od úřadu práce.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20
lenacia
napsal(a):
Za 1. Na jedné ze schůzí tvrdila, že ustájení zůstane už pořád stejné pro pastevko i pro boxáky, a to už v době kdy jsme všichni věděli, že letos v zimě bude seno dražší a ještě sme se právě kvůli tomu ptali.
Za 2. Ve smlouvě máme napsáno, že o změně ceny ustájení musí dát ustajovatel vědět měsíc dopředu. Nalepila to na nástěnku v půlce října, že se zdraží od listopadu.
Za 3. Cena ustájení se zvýšila pouze majitelům pastevka, zatímco boxáci maj cenu stejnou.
Za 4. Od Listopadu se zdražilo s tím, že bude celý balík ve výběhu cca co 3 dny, a noční přístřešek se bude podestýlat slámou. Ani jedno se nedělo. Ve výběhu maj totiž ještě trávu a přístřešek je zbytečný stát dokud nezmrzne bahno, které je prej normální i když je místy skoro po kolena, bylo každý rok, a podlomy si má řešit majitel koně a bahno za to nemůže. (Nebýt toho že je 14 dní v zádeli a její sestra je, díky bohu, inteligentní člověk, tak bychom se toho banna u nočního přístřešku nikdy nezbavili).
Zdražení ustájení by asi mohli majitelé koní vědět dopředu a ne na poslední chvíli. Nemusela nám majitelka ranče lhát. Všichni tady víme jak těžké je starat se o ranč, protože majitelka se o něj nestará. Přijel zubař a nebyla schopná přijet si své koně podržet. Sára zničila úvaz a já řekla, že zaplatím dřevo i opravu, nakonec to bylo tak že já sama sem měla sehnat dřevo, dopravit ho a ještě to tam sama nasadit, nemyslím si že je to normální přístup. Stejně jako když tam všechny holky lítají opravujou ohrady na "brigádě" protože není schopná zaplatit dvoum chlapům, a nabídne za ten celej den práce guláš zdarma (že kterého se jediný odvážlivec co si ho dal pořádně podělal). Ale jasně, děláme to všichni pro naše koně, aby nechodili po státovce, ale pokud do toho nevidíte, kor když jenom řeknu že se zdražilo ustajko a neřekla sem vůbec nic negativního, tak se možná příště zdržte komentace že my jsme ti zlí co trápí majitelku která nemá peníze (jo, to nema za ušetřené peníze si nechala udělat sedlo za 40k, a nezbylo jí ani na celý rok slibované nové podlahy do boxů, kde jsou v nich takové díry že už je to až nebezpečné, ale stále nabízí ustájení).
Víte jaký je rozdíl mezi Vámi a ustajovatelkou? Pokud ano, nevím, proč to řešíte na diskuzi.
anobbona
napsal(a):
Lenecio s timhle jdi za ustajovatelem, prednes mu sve pripominky a res to s danym clovekem, ne psat pripominky na diskuzich...jestli se ti v ustajeni neco nelíbí, nevyhoví tvým požadavkům, tak preparkuj kone jinam, je to proste a jednoduché...
Arogantní úsměv a oznámí že ji to nezajímá... většina z nás odchází na jaře, teď nikd nepřijímaj.
lenacia
napsal(a):
Počítali jsme to PŘÍMO SE STÁJNICÍ a i když ceny přeženeme tak i se stávající cenou ustájka by stále měla cca 5 tisíc k dobru.
Ale smůlička, naopak od Listopadu majitelka na stajnici ušetří 5000 protože peníze bude dostávat od úřadu práce.
...a protože ušetří na stajníkovi, tak vám bude jako platit seno, né!? ...bože to je materiál...
Sena je prostě málo a tak zdražuje...tak to prostě je a majitelka není armáda spásy...
Cat cat
napsal(a):
...a protože ušetří na stajníkovi, tak vám bude jako platit seno, né!? ...bože to je materiál...
Sena je prostě málo a tak zdražuje...tak to prostě je a majitelka není armáda spásy...
Naučte se číst... a potom něco pište...
Vy ste tady začala vymejšlet strhávání platu stájníkovy. Ne já.
Pokud to nedokážete přečíst, radši vůbec nereagujte.
Cat cat
napsal(a):
Nic jste nepochopila... K Vám není co dodat... na jaře se odstěhujte, ustajovatelce se uleví..
Já nic nepochopila jo? Vy tady furt čachrujete okolo toho, že my majitelé koní jsme zlí oškliví špatní... ale vůbec nechápete okolnosti... jděte si prosimvás krmit krávy, a radši vůbec nepište, pak se uleví taky hodně lidem tady.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20
lenacia
napsal(a):
Víte co znamená "bránit se křivému nařčení"? Pokud ano, tak příště nepište.
Křivému nařčení z čeho a koho?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20
Cat cat
napsal(a):
Na krmení krav mám lidi...
Víte, v čem je problém? No, Vy asi víte. S ustájením se roztrh pytel, dělá ho dneska každej, a cena zlevňuje. Ano, zlevňuje, ale také je potřeba se podívat na ty podmínky. Asi nemůžu od ustájení za trojku čekat halu a vyhřívaný box. Ustajovatel si to má napočítat, to ano. Ale růst cen neovlivní. A protože je dnes ustájení mraky, je taky mraky lidí, kteří nutně potřebují mít koníčka, protože já chci, přece není možný, abych nesehnal ustájení. A pak tu čtete ony příspěvky - poraďte, kde levné ustájení, to naše má to to a to...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20
Zapomněla jsem napsat, že když si to ustajovatel z jakéhokoliv důvodu rozmyslí, můžete mu dát třeba 10 tisíc, když vašeho koně ustájit nebude chtít, nic s tím neuděláte, a koníčka si strčte třeba na balkon.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20
lenacia
napsal(a):
Já nic nepochopila jo? Vy tady furt čachrujete okolo toho, že my majitelé koní jsme zlí oškliví špatní... ale vůbec nechápete okolnosti... jděte si prosimvás krmit krávy, a radši vůbec nepište, pak se uleví taky hodně lidem tady.
To mohu klíďo vztáhnout i na sebe, já na to tedy lidi nemám, ale nakrmeno mám už od 8mi hodin Teď se věnuji lepení perlinky na stěnu, přece kvůli Vám nepůjdu krávy krmit znova...
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Zapomněla jsem napsat, že když si to ustajovatel z jakéhokoliv důvodu rozmyslí, můžete mu dát třeba 10 tisíc, když vašeho koně ustájit nebude chtít, nic s tím neuděláte, a koníčka si strčte třeba na balkon.
Doporučovala bych vám tady zažít jeden den. nejlépe ten kdy se sem uráčí majitelka dorazit. Abyste pochopila že tady nejde o to že mě vadí že zdražila ustájení, ale o to, že tady lže. V zimě tady taháme barel s vodou do výběhu, a taháme ho 5x za sebou, protože to ti koně hned vypijí, ale nové stájnici řekne, že tady nikdy nikdo v zimě vodu v barelech netahal, a že lžeme a chceme paní ustajovatelku pošpinit.
Když vám vyčte, že se na schůzi neozvete, ale sama jaksi není schopná na schůzi říct "od listopadu zdražuju ustájení" a prdne to na nástěnku 20 října.
Přičemž tvrdí, že od 1 listopadu bude celý balík ve výběhu, a noční se začne podestýlat, ale ani jedno se neděje, protože nemrzne a koně maj trávu.
A teď se bavme o tom, co že nám, majitelům koní, to přesně vadí. Zdražení to fakt není. Jen to, že je majitelka blázen co by se měl jít léčit.
lenacia
napsal(a):
Sumou 5000, - k dobru je myšlen čistý zisk ze stáje za měsíc?
Vždyť to není ani minimální mzda...
Pracovat celý měsíc a mít plat 5000, - by asi nikdo z nás nechtěl...

Lenacia, už som to raz písala, ale kua, nie si s kobylou rukojemník, keď sa ti nepáči, môžeš iśť inde. To, že zostávaš, je iba tvoje pohodlie. Výhovorky, že ostatné je ďaleko, mno, radšej nechaj kobylu niekde, kde sa nestarajú a nedostane poriadne nažrať, to je tiež riešenie. Akurát sa potom nesťažuj všade, kam prídeš.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Víte, v čem je problém? No, Vy asi víte. S ustájením se roztrh pytel, dělá ho dneska každej, a cena zlevňuje. Ano, zlevňuje, ale také je potřeba se podívat na ty podmínky. Asi nemůžu od ustájení za trojku čekat halu a vyhřívaný box. Ustajovatel si to má napočítat, to ano. Ale růst cen neovlivní. A protože je dnes ustájení mraky, je taky mraky lidí, kteří nutně potřebují mít koníčka, protože já chci, přece není možný, abych nesehnal ustájení. A pak tu čtete ony příspěvky - poraďte, kde levné ustájení, to naše má to to a to...
Vim ...a moc dobře tohle znám. A proto jsem takové individua vypakovala a je klid. Minulý rok, jsme tu taky měli dvě takové nány, jenom vymýšlely, odešly obě...samozřejmě uražené a všude zase vykládaly pohádky o tom jak se tu týrají koně a pod.
Dnes už koně nemá ani jedna.
To je těžký, lidi si myslí, že z toho má ustajovatel bůhvíjaké peníze ale opak je pravdou...kde je elektrika, voda, opravy ohrad, nářadí, údržba, práce kolem koní a taky nervy. To nikdo nevidí.
liva
napsal(a):
Já se nechci nikoho zastávat, nevidím do toho, znám to jen z jedné strany, ale nemyslela to lenacia tak, že těch 5 tisíc vydělá majitelka na koně? Jestli ustájňuje ty koně 3 (míň těžko, když jich většina odchází), tak že by měla 15 tis. čistého? Jako jasně, nevím, jak to se stájnicí počítaly, jestli do toho zahrnuly i pojištění apod. a kolik tam těch koní je, ale už to není úplně malá částka. Ale to je asi blbost, to by to měla jako podnikání a nemohla by jít na pracák.
Tak jo, máte pravdu.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20
Varaxi
napsal(a):
Já se nechci nikoho zastávat, nevidím do toho, znám to jen z jedné strany, ale nemyslela to lenacia tak, že těch 5 tisíc vydělá majitelka na koně? Jestli ustájňuje ty koně 3 (míň těžko, když jich většina odchází), tak že by měla 15 tis. čistého? Jako jasně, nevím, jak to se stájnicí počítaly, jestli do toho zahrnuly i pojištění apod. a kolik tam těch koní je, ale už to není úplně malá částka. Ale to je asi blbost, to by to měla jako podnikání a nemohla by jít na pracák.
Tak jo, máte pravdu.
5000, - měsíčně na jednom koni nemůže vydělat. To by musela mít ustájení za minimálně 10 tisíc, to by pak už muselo být joooo ustájení, protože dneska už tam musí být hala, mycí box, kruh, solárko za tuhle cenu, a ta údržba taky něco stojí. Takže by bylo pravděpodobné dražší. A vydělat 5000, - měsíčně za ustájení za celkový počet koní, pokud platíte ještě stájníka, není také žádné terno.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20
lenacia
napsal(a):
Doporučovala bych vám tady zažít jeden den. nejlépe ten kdy se sem uráčí majitelka dorazit. Abyste pochopila že tady nejde o to že mě vadí že zdražila ustájení, ale o to, že tady lže. V zimě tady taháme barel s vodou do výběhu, a taháme ho 5x za sebou, protože to ti koně hned vypijí, ale nové stájnici řekne, že tady nikdy nikdo v zimě vodu v barelech netahal, a že lžeme a chceme paní ustajovatelku pošpinit.
Když vám vyčte, že se na schůzi neozvete, ale sama jaksi není schopná na schůzi říct "od listopadu zdražuju ustájení" a prdne to na nástěnku 20 října.
Přičemž tvrdí, že od 1 listopadu bude celý balík ve výběhu, a noční se začne podestýlat, ale ani jedno se neděje, protože nemrzne a koně maj trávu.
A teď se bavme o tom, co že nám, majitelům koní, to přesně vadí. Zdražení to fakt není. Jen to, že je majitelka blázen co by se měl jít léčit.
To je ale Vaše věc. Nikdo Vás tam nedrží, vlastně ano, jen to, že na zimu nelze sehnat ustájení, zvláště letos, když tedy není dostatek sena. Majitelka je maximálně blázen v tom, že ustájení nabízí.
liva
napsal(a):
Ne, Majitelka jen vlastní onen ranč, ale ano 5000 platila stájnici. Ovšem že zbývalo 5 tisíc to je dosti přehnané jak říkám, i kdyby všechno. Ale běžně to bylo 10-13 tisíc přes léto, které měla ona, nikoli stájnice, tkerá tam celý měsíc pracovala.
Vydělat 5000, - čistého za měsíc za 1 koně je asi sen každého ustajovatele, ale realita je jiná.
Ani v luxusním ustájení s halou, solárkem..., protože je sice výšší cena ustájení, ale jsou i vyšší náklady na údržbu.
Našeho ustajovatelem stáje neživí, jeho hlavní příjem je jinde.
Stáje jsou spíš "zábavou" pro jeho partnerku a cenu ustájení má nastavenou tak, že z každého koně mu zůstane 1500, - za měsíc a pokud se vyskytne nějaká nákladnější oprava tak ani to ne...
Letos nás také postihlo zdražení z důvodu navýšení cen.
Všude se mluví o ceně sena, ale zdražilo se v podstatě vše...
Ti, kteří nebyli ochotni novou cenu akceptovat, odešli.
Jako majitele dvou koní mě to taky nepotěšilo, ale jsem realista a je mi jasné, že prodělávat ustajovatel nechce...
Beru to jako nutnost pro zachování kvality péče.
A navíc nechci stěhovat koně na levnější a riskovat, že budou mít hlad nebo se zvýší dojezdová vzdálenost a ty peníze stejně skončí v nàdrži auta...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20
Napíšu jeden z příkladů z praxe, se aspoň vybrečím. Nabídla jsem ustájení, Sešlo se pár koní, nejprve se šoupli na zimní výběh, a musela jsem počkat, než se odvezou krávy, aby měli velký přístřešek. Jenže než se krávy podařilo odvézt, trvalo to 14 dní. První problém byl - je to pro tolik koní malý, budeš to zvětšovat? To šla první. Jezdilo se na vyjížďky - ano, ale musela jsem jezdit s dítětem, protože neměl kdo hlídat, když se nám jednou povedlo jet v hnusu počasí, a manžel pro ni musel přijet v polovině vyjížďky s autem, tak malá skončila s ježděním. A bydlela jsem tam, takže když něco potřebovaly, stačilo zazvonit, já jsem přišla, nebo jsem většinou byla venku u koní. Na jaře se koně odvedli na 10 ha pastvinu, kde jsem měla v plánu zůstat už napořád. Mimo vesnici, cca 10 minut pěšky od autobusu. Taky problém, ale nevyřčený (vyčten až posléze). Zázemí pro jezdce - chaloupka, chemické wc, voda (bez sprchy). Koně zatím velká pastvina (taky problém, protože se muselo chodit chytat daleko do kopce, když nebyli u přístřešku). Přístřešky zatím mobilní plachtové. Tam jsem již nebydlela, takže jsem dojížděla. Už jsem přestala jezdit na vyjížďky - neměla jsem hlídání, když přijely, já jsem třeba odjížděla, protože jsem měla jinou práci, nebo jsem tam už byla dlouho a chtěla jsem domů. Problém - najednou jsem přestala komunikovat, přestala jsem najednou jezdit na vyjížďky. A problémy se místo se m nou začaly řešit "přes kamarádky". Zažádala jsem o stavbu přístřešku, aby mohli koně zůstat přes zimu - na farmě jsem je už neměla kam dát, krávy jsou přednější (samozřejmě, ty vydělávají). A nastal ten největší problém - sousedi. My tady ty koně nechceme, se stavbou nesouhlasíme. A bylo vymalováno. Oznámila jsem, že to je problém, že se to pokusím vyřešit, a koně půjdou zpět na farmu. Patrně nikdo nebyl schopen pochopit to, že ty koně jsou u nás jen z mého přesvědčení a mé dobré vůle, a když to ustájení nejsem schopna zajistit, tak ho asi nemůžu provozovat. Začlo se pomlouvat, začly se za zády řešit problémy, které jsem měla řešit já, ale já jsem byla zlá. Takže jsem se jednoho krásného dne naštvala a všechny vyházela. A bylo mi úplně jedno, jestli si něco seženou a za kolik. Takže i tak to může skončit - i když chcete, sejdou se okolnosti, které nemůžete předvídat, a je konec. A samozřejmě, že jsem ten nejhorší, vyslechla jsem si hezky vše, až když byly všechny pryč v teple jiné stáje a dalo se pomlouvat, jak to tu stojí za houby. Jo a ještě jedna "vtipná" - však ty na seno bereš dotace, proč ho počítáš do ustájení?
lenacia
napsal(a):
Ne, Majitelka jen vlastní onen ranč, ale ano 5000 platila stájnici. Ovšem že zbývalo 5 tisíc to je dosti přehnané jak říkám, i kdyby všechno. Ale běžně to bylo 10-13 tisíc přes léto, které měla ona, nikoli stájnice, tkerá tam celý měsíc pracovala.
Ale majitelka taky potřebuje z něčeho žít.
Naše stáj taky nemá stálé zaměstnance, ale brigádníky, kteří to mají jako přivýdělek ať už k zaměstnání, důchodu, studiu nebo jsou na ÚP.. Dokonce o víkendech brigádničí i majitelé některých koní.
napsal(a):
Lenacia, už som to raz písala, ale kua, nie si s kobylou rukojemník, keď sa ti nepáči, môžeš iśť inde. To, že zostávaš, je iba tvoje pohodlie. Výhovorky, že ostatné je ďaleko, mno, radšej nechaj kobylu niekde, kde sa nestarajú a nedostane poriadne nažrať, to je tiež riešenie. Akurát sa potom nesťažuj všade, kam prídeš.
Blá blá blá... tisíckrát vám říkám, že 150 kilometrů si kobylu dávat nebudu a nikde blíž pastevní ustájení není, jen boxové (a kobyla mi hodinaří takže jí do boxu dát opravdu nemůžu). A tak ano, raději budu mít kobylu 12 kilometrů daleko, ve stáji kde je hromada kamarádů, kterým majitelka může taky tak maximálně políbit šos a uděláme si věci po svém ať se z toho třeba majitelka zblázní, ale respektovat takového člověka prostě nebudu, a ani její "důvody ke zdražení" když není schopná to oznámit tak jak správně má dle její vlastní smlouvy, že bude drahé seno věděla celý rok, ne v půlce října.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20
lenacia
napsal(a):
Blá blá blá... tisíckrát vám říkám, že 150 kilometrů si kobylu dávat nebudu a nikde blíž pastevní ustájení není, jen boxové (a kobyla mi hodinaří takže jí do boxu dát opravdu nemůžu). A tak ano, raději budu mít kobylu 12 kilometrů daleko, ve stáji kde je hromada kamarádů, kterým majitelka může taky tak maximálně políbit šos a uděláme si věci po svém ať se z toho třeba majitelka zblázní, ale respektovat takového člověka prostě nebudu, a ani její "důvody ke zdražení" když není schopná to oznámit tak jak správně má dle její vlastní smlouvy, že bude drahé seno věděla celý rok, ne v půlce října.
Když Vám dělá problém respektovat více věcí.
liva
napsal(a):
Ale majitelka taky potřebuje z něčeho žít.
Naše stáj taky nemá stálé zaměstnance, ale brigádníky, kteří to mají jako přivýdělek ať už k zaměstnání, důchodu, studiu nebo jsou na ÚP.. Dokonce o víkendech brigádničí i majitelé některých koní.
Majitelka z tohohle rozhodně nežije, nicméně když má někdo ranč měl by se o něj starat ne?
Co byste dělala, kdybyste vlastnila ranč?
Když byla před pár týdny ta obrovská vichřice, přijela byste si obhlídnout celý ranč a podívat se jestli stojí a případně se zapojila do oprav popadaných ohrad?
Když by majitelé ustájených koní celý den místo aby pracovali se svým koněm šli tahat kůly, a až do tmy opravovali ohrady, tahali kůly apod. Poděkovala byste jim?
No, naše majitelka přijela poprvé až týden po vichřici, a naštvaně prohlásila, že co si dovolujeme jí říct že sme opravovali ohrady když sme tam neudělali vůbec nic.
Když chcete sjednat brigádu na opravu ohrad a požádáte aby někdo sehnal nějaké chlapy aby zatloukali kůly, kolik byste jim chtěla dát na hodinu? Naše majitelka si totiž představovala že jí tam budou dělat za guláš zdarma, maximálně za 50 korun na hodinu i když ona sama řekla že by to za tak málo nedělala.
Když vám pod přístřeškem stojí hluboké bahno, v něm úplně nazelenalá voda plná řas apod., většina koní měla podlomy, a jeden kvůli tomu musel dostávat antibiotickou mast, vy jako majitelka byste to začala řešit? Naše totiž řekla, že na podzim je prostě bahno a je to v pořádku a ok.
Jistěže můžete požadovat čistý zisk, jistě že může zdražit když je to třeba, ale taky musí nědo dát na oplátku...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20
Vy ten rozdíl mezi ustajovatelkou a Vámi neznáte. V pohodě. Když je majitelka ranče taková svině, domluvte se s vaší prima partou a prostory si vezměte do pronájmu. Vyřešilo by to Vaše neskutečné problémy.
Nedivím se, že přidražila venkovnímu ustájku, poněvadž ti koně toho o dost více roztahají než boxáci. Že přidražila, že fakt nedivím. Ty ceny jsou vyšponovaný fest.
Když jsem si jednou počítala náklady na ustájení jednoho koně a to jsem počítala s cenou sena a slámy, kterou nabízíme my a to fakt nabízíme hodně, hodně levně, poněvadž jsme byly vždy v přebytku. Tak jen náklady - krmivo, stelivo, voda, elektřina a moje práce, kdy jsem svojí práci ohodnotila 100 kč/hod. A denně by to byla ta hodina obstarávání koně a ne jenom boxu, vyšlo mě ustájko na nějakých 7 tisíc měsíčně tak, aby mě to ne uživilo, ale abych nědělala otroka. Kdybych chtěla ustajovat. A to jsem nepočítala náklady na údržbu stájí a okolí, výběhů a třeba i stavbu nebo údržbu jízdárny.A když vidím ty ceny - kolem 4 tisíc za měsíc, tak se fakt divím, že to někdo dělá a jako dobrovolně . Mám pocit, že většina ustajovatelů je svým způsobem charita. A pak se někdo zlobí, když náhodou chce po ustajovateli, aby dělal něco nad rámec své povinnosti a on nechce, nebo chce za to příplatek. Nebo je natlačen na zeď s financemi a musí přidražit. To mi hlava nebere.
Dep
napsal(a):
Nedivím se, že přidražila venkovnímu ustájku, poněvadž ti koně toho o dost více roztahají než boxáci. Že přidražila, že fakt nedivím. Ty ceny jsou vyšponovaný fest.
Když jsem si jednou počítala náklady na ustájení jednoho koně a to jsem počítala s cenou sena a slámy, kterou nabízíme my a to fakt nabízíme hodně, hodně levně, poněvadž jsme byly vždy v přebytku. Tak jen náklady - krmivo, stelivo, voda, elektřina a moje práce, kdy jsem svojí práci ohodnotila 100 kč/hod. A denně by to byla ta hodina obstarávání koně a ne jenom boxu, vyšlo mě ustájko na nějakých 7 tisíc měsíčně tak, aby mě to ne uživilo, ale abych nědělala otroka. Kdybych chtěla ustajovat. A to jsem nepočítala náklady na údržbu stájí a okolí, výběhů a třeba i stavbu nebo údržbu jízdárny.A když vidím ty ceny - kolem 4 tisíc za měsíc, tak se fakt divím, že to někdo dělá a jako dobrovolně . Mám pocit, že většina ustajovatelů je svým způsobem charita. A pak se někdo zlobí, když náhodou chce po ustajovateli, aby dělal něco nad rámec své povinnosti a on nechce, nebo chce za to příplatek. Nebo je natlačen na zeď s financemi a musí přidražit. To mi hlava nebere.
Ale tady nejde o to že zdražil, zdražila i loni. Prostě o to nejde
Ale když byste zdražila dejme tomu od listopadu, řekněte mi, kdy vy osobně byste to oznámila majitelům koní? A jestli vám přijde normální, že se to dozvímev půlce října a že to vůbec neoznámí jen nalepí na nástěnku u hospody a neuráčí se ani vysvětlit proč tomu tak je?
Kdybyste nabízela ustájení chovala byste se takhle? Nebo byste měla tu slušnost s majiteli těch koní komunikovat a vše jim rozumně vysvětlit?
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Vy ten rozdíl mezi ustajovatelkou a Vámi neznáte. V pohodě. Když je majitelka ranče taková svině, domluvte se s vaší prima partou a prostory si vezměte do pronájmu. Vyřešilo by to Vaše neskutečné problémy.
Kdyby nám je pronajala tak s přehledem. Bohužel se to nestane.
NIKDY bych nechtěla mít ranč.
Před 20 lety jsem měla pronajatou stáj a malý pozemek pro svého koně.
Platila jsem 1500, -/měsíc pronájem+ ostatní náklady.
Byla jsem otrokem svého koně, pendlovala mezi stájí a prací a když jsem nemohla, musel mě zastoupit někdo z rodiny.
Po čase už to všechny sr.lo...
Koně mám jako relax, mám náročnou práci a chci mít čas na rodinu, domácnost a občas i na jiné aktivity...
Proto jsou mí koně v komerční stáji.
Když majitelku ranče živí něco jiného, tak tam má ty koně ustájený z dobrý vůle (s nadsázkou). Zjistila, že má maštal plnou lidí, kteří akorát furt nadávají, stěžují si, ale platí a jinam stejně neodejdou, protože bla bla bla, tak proč by se angažovala? Koně asi nijak týrání nejsou a i kdyby, kdo tam ty majitele drží? Leda tak jejich vlastní pohodlí... Ale pohodlí koně teda evidentně ne, když je to tam tak hrozný. Tak nevím kdo je špatný, jestli majitelka ranče nebo majitelé koní...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20
lenacia
napsal(a):
Ale tady nejde o to že zdražil, zdražila i loni. Prostě o to nejde
Ale když byste zdražila dejme tomu od listopadu, řekněte mi, kdy vy osobně byste to oznámila majitelům koní? A jestli vám přijde normální, že se to dozvímev půlce října a že to vůbec neoznámí jen nalepí na nástěnku u hospody a neuráčí se ani vysvětlit proč tomu tak je?
Kdybyste nabízela ustájení chovala byste se takhle? Nebo byste měla tu slušnost s majiteli těch koní komunikovat a vše jim rozumně vysvětlit?
Chování - ani jedno. Ani arogance, ani slušnost nezabírají, ale to Vy bohužel nepochopíte. A asi čekáte, že Vás budeme litovat. Já určitě ne.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20
lenacia
napsal(a):
Kdyby nám je pronajala tak s přehledem. Bohužel se to nestane.
Jo, taky jsem slyšela, že s přehledem. Děvčata se dohodly, pronajaly si, střídaly se, strašně super. Po roce zůstala jedna, zbytek se rozprch z různých důvodů.
kapička
napsal(a):
Když majitelku ranče živí něco jiného, tak tam má ty koně ustájený z dobrý vůle (s nadsázkou). Zjistila, že má maštal plnou lidí, kteří akorát furt nadávají, stěžují si, ale platí a jinam stejně neodejdou, protože bla bla bla, tak proč by se angažovala? Koně asi nijak týrání nejsou a i kdyby, kdo tam ty majitele drží? Leda tak jejich vlastní pohodlí... Ale pohodlí koně teda evidentně ne, když je to tam tak hrozný. Tak nevím kdo je špatný, jestli majitelka ranče nebo majitelé koní...
Protože si pohodlí koní umíme zařídit sami. Máme dvě ruce a taky rozum. pětistovka mě navíc nezavije, jinam bych dala 3000 za dopravu kdybch chtěla svého koně vidět tak často jako teď. Takže majitelku ranče vědomně obcházíme a děláme si věci sami. I kdyby majitelka oledně vybagrování řekla ne, prostě byste venkovní boxvybagrovali, a zasypali štěrkem... ale naštěstí nebylo třeba, bláznivka je 14 dní pryč a její sestra je chytrá a rozumná a dala okamžitě zelenou.
Nová správcová nám zvířata krmí, seno jsme navalila s kamarádkou sama.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20
lenacia
napsal(a):
Protože si pohodlí koní umíme zařídit sami. Máme dvě ruce a taky rozum. pětistovka mě navíc nezavije, jinam bych dala 3000 za dopravu kdybch chtěla svého koně vidět tak často jako teď. Takže majitelku ranče vědomně obcházíme a děláme si věci sami. I kdyby majitelka oledně vybagrování řekla ne, prostě byste venkovní boxvybagrovali, a zasypali štěrkem... ale naštěstí nebylo třeba, bláznivka je 14 dní pryč a její sestra je chytrá a rozumná a dala okamžitě zelenou.
Nová správcová nám zvířata krmí, seno jsme navalila s kamarádkou sama.
Hm, tak to byste šla okamžitě i přes veškeré smluvní podmínky...
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Jo, taky jsem slyšela, že s přehledem. Děvčata se dohodly, pronajaly si, střídaly se, strašně super. Po roce zůstala jedna, zbytek se rozprch z různých důvodů.
To se asi nedozvíme, když nemůžeme areál získat. Já šetřím na to abych mohla do vlastního.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Hm, tak to byste šla okamžitě i přes veškeré smluvní podmínky...
Majitelka jasně řekla, že se zdražilo od listopdu a že od listopadu bude ve výběhu balík sena. Nasněžilo, tráva není, a z těch přemrzlých zbytků dostalo několik koní průjem...
Zaplatila jsem 500 korun navíc za určité služby a ty služby budu mít, měto přijde absolutně fér.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20
sisi58
napsal(a):
Oh, oh, už to tu jednou bylo, lenácii otrnulo od minulé studené sprchy, jsou tu noví diskutující a tak se nám to znovu rozjíždí, tjádydádydá...
Jsem v Mimoňi...
Když se Vám někde nelíbí běžte pryč.
Taky jsem z Moravy a taky nám ve stáji zdražili ustájení z měsíce na měsíc kvůli senu. Pastevko i box o 2000, - nahoru / měsíčně.
Situace je naprosto pochopitelná, když se nesehnalo seno levnější než 1500, - balík.
Pro mě osobně ta cena byla již příliš vysoká, takže jsem se odebrala jinam a na jaře se chystám stavět si pro své koně vlastní.
Protože díky plánované stavbě vlastního vím reálné náklady, tak to chápu z pohledu ustajovatele. Každopádně kvalitních ustájení je jako šafránu a ve svém okolí už ani nic kam by se dalo jít v okruhu 30km nemám a to mám “v požadavcích” jen dobrou péči o koně, velké travnaté výběhy, jízdárnu s dobrým povrchem (ne travnatou).
chromik
napsal(a):
Opravdu nemůžete sehnat jiné ustájení? Já jsem třeba na Bazoši nějaké ustájení našla a když fotografujete, určitě máte i kontakty na různé majitele koní...
Ne, všude je plno, nabízejí jen box. A nebo maj třeba i 8 koní na 2 hektarech. Sice jezdím fotit ale často poměrně daleko a jinak fotím svou kobylu.
Vzali by jste si to do nájmu?...kdo bude kydat a krmit za špatného počasí...když tam nechodíte..sama jste to psala...
Na ustajovatelku kašlu a budu si dělat co chci a po svém...nebudu majitelku respektovat... Tak proč by měla respektovat ona vás?
..mno už by ste měla zabaleno a koně přivázaného za branou.
Nikdo vás tam nedrží, tak můžete jít zkusit štěstí jinam a nebo nejste schopná, tak to řeknu slušně... raději mlčte.
Cat cat
napsal(a):
Vzali by jste si to do nájmu?...kdo bude kydat a krmit za špatného počasí...když tam nechodíte..sama jste to psala...
Na ustajovatelku kašlu a budu si dělat co chci a po svém...nebudu majitelku respektovat... Tak proč by měla respektovat ona vás?
Nikdo vás tam nedrží, tak můžete jít zkusit štěstí jinam a nebo nejste schopná, tak to řeknu slušně... raději mlčte.
Majitelka tam za špatnýho počasí taky nejezdí, ona tam nejezdí skoo vůbec.
Když jí její kobyla šla o třech nohách ani nepřijela ani nezavolala veterináře, ale já tam musím každej den? Když bych měla koně ve svým jasně že se o něj budu starat, al v nájmu to nemám.
lenacia
napsal(a):
Majitelka tam za špatnýho počasí taky nejezdí, ona tam nejezdí skoo vůbec.
Když jí její kobyla šla o třech nohách ani nepřijela ani nezavolala veterináře, ale já tam musím každej den? Když bych měla koně ve svým jasně že se o něj budu starat, al v nájmu to nemám.
A já tam musím každý den?...ku..a, vy tam máte ale vlastního koně... tak když je majitelka tak hrozná, tak tam snad budu každý den, ne?
Mimo to jste psala, že tam má majitelka stájníka, tak proč by tam měla být pořád? Vy tam taky nejste denně, tak jak víte, že tam nejezdí?
Vy na ustajovatelce vidíte samé chyby, ale myslím, že si nemáte co vyčítat.
chromik
napsal(a):
Https://sluzby.bazos.cz/inzerat/81973408/Ustajeni-koni.php.
Tohle je úplně skvělá nabídka!
Cat cat
napsal(a):
A já tam musím každý den?...ku..a, vy tam máte ale vlastního koně... tak když je majitelka tak hrozná, tak tam snad budu každý den, ne?
Mimo to jste psala, že tam má majitelka stájníka, tak proč by tam měla být pořád? Vy tam taky nejste denně, tak jak víte, že tam nejezdí?
Vy na ustajovatelce vidíte samé chyby, ale myslím, že si nemáte co vyčítat.
Ona tam má čtyři koně asi by měla za těma koňma jezdit ne? Já tam mám koně protože chodím do práce, nemůžu tam být logicky každý den.
A že nevím že tam není? No ale stájnice to ví.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20
U Třince taky nabízí ustájení za 2000, - přístřešek, seno, voda, a nevím co všechno ještě. Ale bez sedlovny, zázemí pro jezdce, na jízdárnu (ovšem velmi kvalitní) dojdete 20 minut po kopytě.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20
Cat cat
napsal(a):
Asi to nemá cenu řešit. Slečna totiž nemá respekt k "normálním věcem", jako třeba oplocený pozemek a podobně.
Jen tak mně napadlo, když by vám majitelka řekla, od 1.1. končím s ustájením, koně si odveďte, co uděláte? Podle toho, co píšete, jí řeknete, že je tam necháte, bych si tipla. Co má ustajovatelka udělat? U mně byste asi chytala koně v lese.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20
sisi58
napsal(a):
To je za hubičku!
Jenže některým není ani tohle dost dobrý.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20
Nebo tady... https://sluzby.bazos.cz/inzerat/79964471/Ustajeni.php
ono asi taky záleží, kde to ustájení scháníte, že.
lenacia
napsal(a):
Ona tam má čtyři koně asi by měla za těma koňma jezdit ne? Já tam mám koně protože chodím do práce, nemůžu tam být logicky každý den.
A že nevím že tam není? No ale stájnice to ví.
Je mi do toho kulový, každopádně na ifauně tohle nevyřešíte a těžko dostanete jinou radu než odejí, když nejste spokojená. Pokud odejít nemůžete, protože v okolí ustájení jiné není, tak si udělejte všichni majitele koní schůzku s paní majitelkou stáje a vyřešte situaci ke spokojenosti všech s ní. Jiné rady není.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Asi to nemá cenu řešit. Slečna totiž nemá respekt k "normálním věcem", jako třeba oplocený pozemek a podobně.
Jen tak mně napadlo, když by vám majitelka řekla, od 1.1. končím s ustájením, koně si odveďte, co uděláte? Podle toho, co píšete, jí řeknete, že je tam necháte, bych si tipla. Co má ustajovatelka udělat? U mně byste asi chytala koně v lese.
Co by bylo kdyby...
plocený pozemek sem netahejte jen budete zase překrucovat...
Kdyby řekla že od 1.1. končí tak záleží na tom kdy by to řekla. Kdyby byla inteligení řekne to všem majitelům minmálně měsíc raději dva až tři dopředu... když to bude... no... prostě ona a řekne to 29.12 tak fakt nevím co bychom dělali, upřímně by to nevěděl vůbec nikdo. Respektive bych měla dvě možnosti, a jelikž nechci aby mi ji koně zase zrasili, tak bude přechodně na samotce za chalupou a budu riskova pokutu.
HV25
napsal(a):
Je mi do toho kulový, každopádně na ifauně tohle nevyřešíte a těžko dostanete jinou radu než odejí, když nejste spokojená. Pokud odejít nemůžete, protože v okolí ustájení jiné není, tak si udělejte všichni majitele koní schůzku s paní majitelkou stáje a vyřešte situaci ke spokojenosti všech s ní. Jiné rady není.
My si to vyřešili bez majitelky, prostě děláme to co se dělat správně má. Dokonce i nová správcová, kterou majitelka sehnala, s náma souhlasí a podporuje nás. Sama zařídila odvoz bahna a nový štěrk.
S majitelkou není domluva, chtěly sme se s ní domluvit a zeptat se na různé věci, arogantně se na nás usmála, řekla že nemá náladu cokoliv řešit, a odjela.
Ale o to nejde, já to na ifauně neřeším že to chci vyřešit, ale nenechám tady ze sebe dělat že lžu nebo co.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
U Třince taky nabízí ustájení za 2000, - přístřešek, seno, voda, a nevím co všechno ještě. Ale bez sedlovny, zázemí pro jezdce, na jízdárnu (ovšem velmi kvalitní) dojdete 20 minut po kopytě.
Coudas..kde není politická vůle, tam ani smrt nebere... je to marný, je to marný, je to marný...
Spíš si myslím, že tu jde spíš o peníze. Nevím od kud je, ale kolem Třince, Frýdku Místku je ustájení tři zadnice. A i za slušný peníze.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20
lenacia
napsal(a):
Co by bylo kdyby...
plocený pozemek sem netahejte jen budete zase překrucovat...
Kdyby řekla že od 1.1. končí tak záleží na tom kdy by to řekla. Kdyby byla inteligení řekne to všem majitelům minmálně měsíc raději dva až tři dopředu... když to bude... no... prostě ona a řekne to 29.12 tak fakt nevím co bychom dělali, upřímně by to nevěděl vůbec nikdo. Respektive bych měla dvě možnosti, a jelikž nechci aby mi ji koně zase zrasili, tak bude přechodně na samotce za chalupou a budu riskova pokutu.
Sama píšete, že majitelku nebudete respektovat, už jen to, že necháte vybagrovat a zavést štěrkem místo na jejím pozemku bez jejího vědomí, ale však jo, ať ví celý národ, že Vy jste na tom špatně, protože někdo jinej je "hroznej"
a něco překrucovat? napíšete kousek, pak další kousek, pak další, až je z toho nakonec úplně něco jinýho, ale máte pravdu, já vždycky všechno překroutím.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20
Cat cat
napsal(a):
Coudas..kde není politická vůle, tam ani smrt nebere... je to marný, je to marný, je to marný...
Spíš si myslím, že tu jde spíš o peníze. Nevím od kud je, ale kolem Třince, Frýdku Místku je ustájení tři zadnice. A i za slušný peníze.
Já myslím, že jde úplně o něco jinýho, ale to je fakt fuk. já naštěstí nemusím někoho prosit a dohadovat se s ním, aby se mí koně měli fajn.

Jako kdyby mi bez mého svolení a navíc za mé nepřítomnosti (= prvoplánovitá vypočítavost) udělal na mých pozemcích kdokoli cizí jakýkoli zásah, tak bych po něm tvrdě šla. Nejen, že bych ho okamžitě vyprovodila z vrat i s hajtrou, ale nejspíš bych to nechala vyčíslit a řešila na příslušných orgánech!
A Vy se tím ještě chlubíte, jaká jste borka. No to mě podrž! Veřejně přiznané protizákonné jednání... mno, to jste opravdu machr!
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20
Tos ale neměla... přece dělá jen to, na co má právo, zas z toho bude jen křivé obvinění.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Sama píšete, že majitelku nebudete respektovat, už jen to, že necháte vybagrovat a zavést štěrkem místo na jejím pozemku bez jejího vědomí, ale však jo, ať ví celý národ, že Vy jste na tom špatně, protože někdo jinej je "hroznej"
a něco překrucovat? napíšete kousek, pak další kousek, pak další, až je z toho nakonec úplně něco jinýho, ale máte pravdu, já vždycky všechno překroutím.
Až na to že sme to nechali vybagrovat úplně všichni, ne jenom já. A zařídila to nová správcová areálu, a schválila nám to sestra majitelky. Což sem nahoře napsala... a vy víte moc dobře že sem tam napsala že se nám to povolilo. Ale jo vytrhávejte z kontextu.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20
lenacia
napsal(a):
Až na to že sme to nechali vybagrovat úplně všichni, ne jenom já. A zařídila to nová správcová areálu, a schválila nám to sestra majitelky. Což sem nahoře napsala... a vy víte moc dobře že sem tam napsala že se nám to povolilo. Ale jo vytrhávejte z kontextu.
A kdo je majitelem pozemku, nová stájnice, sestra ustajovatelky, nebo ustajovatelka,.
napsal(a):
Jako kdyby mi bez mého svolení a navíc za mé nepřítomnosti (= prvoplánovitá vypočítavost) udělal na mých pozemcích kdokoli cizí jakýkoli zásah, tak bych po něm tvrdě šla. Nejen, že bych ho okamžitě vyprovodila z vrat i s hajtrou, ale nejspíš bych to nechala vyčíslit a řešila na příslušných orgánech!
A Vy se tím ještě chlubíte, jaká jste borka. No to mě podrž! Veřejně přiznané protizákonné jednání... mno, to jste opravdu machr!
Naučte se laskavě číst... nebylo to nezákonné, když nám dala svolení její sestra která jí zastupuje.
A navíc jsem to nezařizovala já, um um stěra.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20
lenacia
napsal(a):
Naučte se laskavě číst... nebylo to nezákonné, když nám dala svolení její sestra která jí zastupuje.
A navíc jsem to nezařizovala já, um um stěra.
Um um alibismus...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Seno není, kapři nejsou, máslo není...Akorát teda nevím jak planeta uživí jedenáct miliard lidí, když už nedokáže zvládnout sedm.No necháme se překvapit.

Coudas, prosím, co znamená "um um"?... To je takové to, co jsme používaly ve 12 letech na základce a přidávaly k tomu "...takže setěr" a podobně?
Je vidět, jak jsem stará, na tohle už jsem úplně zapomněla to používat. To zas přišlo do módy?
napsal(a):
Coudas, prosím, co znamená "um um"?... To je takové to, co jsme používaly ve 12 letech na základce a přidávaly k tomu "...takže setěr" a podobně?
Je vidět, jak jsem stará, na tohle už jsem úplně zapomněla to používat. To zas přišlo do módy?
Taky sme to na zakladce pouzivali. Dneska mi to prijde detinske a hloupe ale treba je to u pubertaku v mode a slecna z toho taky vyroste az ji prejde puberta.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20
napsal(a):
Slečna už patrně neví, co by napsala, tak se vrátila do dětských let. Takovéhle "stěry" přichází na řadu, když dojdou argumenty
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20
Jinak seno není, protože každej musí mít koně, a ty koně seno žerou. Když není tráva, není seno. Když není seno, asi ho neprodám, když mám sám málo. Ale také - tohle seno nechci, z toho je moc odpadu, a já nemám hnůj, já chci jen seno z haly a sečený v tu a tu dobu na té a té louce, koně otavu nežerou, ta se jim nekrmí, já si od tebe vždycky koupím jeden balík za týden a ty mi ho dovezeš, já to nemám kam dát, tohle je dobrý seno, za kolik? za 600? no to neeee... Tak proto není seno.
K senným granulím, prodáváme seno do spalovny na peletky, tak jsme si domluvili jeden lepší balík speletovat, a dávala jsem to místo granulí k vitamínům. Bylo to dobrý. Jen nevím, kolik těch peletek by bylo potřeba dát místo balíku.
Víte, jsem sice také majitel koně a platím za ustájení, ale na druhé straně jsem také živnostník. Takže asi dokážu koukat na problém "zdražování ustájení kvůli dražšímu senu", trochu nezaujatě.
Fakt, že bude málo sena (a to zase jen někde), byl znám už od brzkého léta. Takže správný hospodář na to měl brát zřetel, seno nakoupit včas a v dostatečném množství. Ovšem k tomu je zapotřebí mít skladovací prostory. Pokud skladovací prostory nemám a ani si to neumím jinak zařídit, seno kupuju jen na krátkou dobu dopředu a pak se dostanu do situace, že musím nakoupit draze, je to problém můj jakožto špatného hospodáře, nikoli problém mých zákazníků. Takže zdražit ustájení proto, že nejsem schopná zajistit seno za přijatelnou cenu, i když to možné bylo, je nehospodárné a vůči zákazníkům nefér. Protože za neschopnost ustajovatele platí majitelé koní. Ustajovatel - ač by jako OSVČ měl nést holt nějaká rizika podnikání, což jednorázové zdražení sena je - není nijak finančně postihnutý. Tak by se klidně mohlo stát, že ustajovatel oznámí, že nesehnal vůbec žádné seno a bude krmit řezankou od Spillersu a ustájení se proto zdraží dvojnásobně...
Je otázka, zda u takového hospodáře chci mít svého koně.
A jak tak čtu různé zoufalé inzeráty na koupi sena, zjišťuji, že 1) seno musí být z okolí 35km, jinak nemají peníze na dopravu,2) se jedná o velmi malé počty balíků. Z toho mi vyplývá, že inzerenti prostě zdaleka nemají pro chov koní potřebné finanční a prostorové možnosti.
Jsem z jihu Moravy, sena máme dostatek, ustájení se nezdražovalo.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
napsal(a):
To není o módě, ale je super, jak to rychle ukončí debatu, či případně to lidi naštve či urazí, a to se pak strasně bavím. Doporučuju.
Stejně jako když mě v autobuse odsrčí chlap div mě nepovalí, protože potřebuje projít (co na tom, že já sama uhnula dalším vystupujícím lidem a on neřekl ani bů tak sem envěděla že za mnou stojí) tak mu řeknu že "s dovolením" by fungovalo taky, a on na mě začal mektat že sem tlustá almara a neumím uhnout... tak postrčíte jazyk mezi rty a děláte na něj v odpověď "m-m-m-m-m-m-m" a pak se jen díváte jak to ty lidi naštve
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20
Hm, za tohle moje dítě dostává facáka... aspoň vím, že to není jen u dětí, že se neuměj chovat i rádoby dospělí.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Hm, za tohle moje dítě dostává facáka... aspoň vím, že to není jen u dětí, že se neuměj chovat i rádoby dospělí.
Představ si, že jako dítě jsem to nikdy nedělala. Ale když ve 23 letech v idím že se ke mě někdo chová jako * tak si odemě nezaslouží nic jiného než těžký nerespekt s prominutím.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20
lenacia
napsal(a):
Představ si, že jako dítě jsem to nikdy nedělala. Ale když ve 23 letech v idím že se ke mě někdo chová jako * tak si odemě nezaslouží nic jiného než těžký nerespekt s prominutím.
Proto si také jako 37 letá o tobě myslím svoje.
lenacia
napsal(a):
Bože, ty jsi chudinka...všichni se k tobě chovaji špatně a ubližují ti a o koně se ti taky špatně starají a blá blá. Ty máš hlavně problém sama ze sebou...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20
Tak ono lidi, co maj na všechno odpověď také stojí za to.
Cat cat
napsal(a):
Ona slečna Smetanová je asi docela dost nešťastný člověk...
Říká ta která si stěžuje jak se na ní všichni na úřadech mračí, jak nikdo okolo ní neumí pracovat, jak všichni studenti okolo ní jsou hloupí, jak jsou na ní všichni konácí zlí až kvůli nim musela utéct...
heleď nezaregistrovala jsi poslední dobou že by ti v noci z hlavy krouživě vycházelo světlo, a nezaslechlas šumění vln? Páč ti očividně šplouchá na maják.
Je to tu zas, evergreen s názvem lenacia
Největší chudinka na celém světě, všemi pronásledovaná.Už odmala a stále to trvá
Ustájení je špatné.Dosud byla všechna špatná, vlastně většina lidí a věcí v životě lenacie bylo dosud špatných a podle její nátury budou ještě horší, mám dojem.
Ale kobylu tam najust nechá, přes to vlak nejede.Ubohá týraná lenacia by jinam musela dojíždět.A to je věc nevídaná, neslýchaná.
Zlá ustajovatelka chce peníze, divím se jí, za co asi
V psané diskuzi na nás nemůže lenacia dělat sprosté posunky a gesta, která dělá na lidi, co mají smůlu s ní přijít do kontaktu osobně Tak nám je aspoň podrobně popíše.
Jak ve 23letech zasyčí a vyplázne jazyk, nebo tak něco
No, jo, nuda dlouhých zimních večerů
koně
napsal(a):
Největší chudinka na celém světě, všemi pronásledovaná.Už odmala a stále to trvá
Ustájení je špatné.Dosud byla všechna špatná, vlastně většina lidí a věcí v životě lenacie bylo dosud špatných a podle její nátury budou ještě horší, mám dojem.
Ale kobylu tam najust nechá, přes to vlak nejede.Ubohá týraná lenacia by jinam musela dojíždět.A to je věc nevídaná, neslýchaná.
V psané diskuzi na nás nemůže lenacia dělat sprosté posunky a gesta, která dělá na lidi, co mají smůlu s ní přijít do kontaktu osobně Tak nám je aspoň podrobně popíše.
A je tu zase vytrhávání z kontextu a lhaní...
KDyž už nemám pádné argumenty budu tu vytahovat věci a překrucovat je abych mohla někoho ponížit protože nic jiného neumím.
Budete tady vytahovat nějaké žvásty že si stěžuju na zažitou šikanu...
Co na tom že sem měnila ustájení jen jednou, vy si vymyslíte že jich bylo asi padesát nebo co.
Co na tom, že je dojíždění a dojíždění. Teď taky dojíždím ty chytrá.
Co na tom že vůbec nejde o to že chce peníze, protože vy lháři ulhaní vytrháváte z kontextu, že jediný co se mi nelíbí je fakt, že nedodržela změní své vlastní smlouvy, že o tom musí informovat měsíc dopředu.
Co na tom, chlap mě málem zmlátí ale já sem ta špatná že na něj udělám posunky... jé pardon, vy ste to nezmínila, jen ste zase vytrhla malou část abyste mohla lhát...
Budete to dělat dál? Opravdu to máte zapotřebí? Lhát, vymýšlet si a hledat skuliny k překrucování věcí? Pak se nedivte že mám k takovým lidem nulový respekt, když si žádnej nezaslouží... Já aspoň nelžu. A nevymýšlím si abych se někdoho snažila zoufale ponížit.
koně
napsal(a):
Ve 23letech už bych uvažovala i o její duševní poruše. Ale nechte jí žít, pač bude zase křivě obviněná.
Cat cat
napsal(a):
Ve 23letech už bych uvažovala i o její duševní poruše. Ale nechte jí žít, pač bude zase křivě obviněná.
Všimla ste si, že jak vy útočíte na mě tak já budu útočit na vás. To že stě narazila na člověka co se umí bránit slovním útokům neznamená automaticky že s ním něco je. Chovejte se slušně, nelžete a nepřekrucujte a já se budu chovat slušně. Základy slušného jednání, to vás asi nenaučili. Asi pro to se na vás na úřadě lidé mračí.
lenacia
napsal(a):
Vy ste zapomněla tady zmínit žáky co nic neumí a že ste jako největší chudák musela praštit s koňmi protože na vás majitelé byli mocinky zloučcí...
Ano..a taky jsem se postavila na vlastní nohy a koně mám ve svým... narozdíl od někoho, kdo tady bude kňučet, jak je utajení špatné a ustajovatelka hrozná...misto aby zvedla svou línou prd.l a šla něco změnit.
Už nevíte kudy kam, tak se chytáte za každé slovo...
Cat cat
napsal(a):
Ano..a taky jsem se postavila na vlastní nohy a koně mám ve svým... narozdíl od někoho, kdo tady bude kňučet, jak je utajení špatné a ustajovatelka hrozná...misto aby zvedla svou línou prd.l a šla něco změnit.
Už nevíte kudy kam, tak se chytáte za každé slovo...
Já nikde nepíšu že ustájení je špatné, naopak teď je absolutně v pohodě protože sme si to zařídili za zády majitelky v zastoupení její rozumné a inteligentní sestry, která tomu všemu sama dala zelenou. My si totiž umíme zařídit věci taky. (_;_) *-:.
Lenacio, jsem jen o rok starší, takže stejná věková kategorie. Zkus si najít volnou chvíli a jen si sedni k této diskuzi a přečti si, "kdo si začal". Nebo téměř kterékoliv jiné diskuzi. Nechovej se jako ve školce, prosím; přestaň okolo sebe plivat, že všichni kolem můžou za tvé starosti a podívej se, jestli se nemůžeš změnit k lepšímu ty.
To, že se takhle dětinsky osočuješ na všechny kolem (kteří tedy popravdě už taky sklouzli jen k urážení a rýpání) tě opravdu ponižuje v očích všech, co si to přečtou a nekomentují (a vsaď se, že je to docela dost lidí). Taky jsem se nechtěla vyjadřovat, ale co už, asi mám určitou vadu osobnosti a mám nutkavou potřebu všem podávat svůj názor. :)
Co mi přijde úplně nejméně k pochopení je váš argument, že koně si jinam nemůžete dát, protože pastevko není v okolí 100 km (nebo kolik že)? Já fakt nevím odkud jste, ale tady ve východních čechách je v každý vesnici minimálně jedna "stáj", často o dost více, hodně z nich je 24/7 a navíc ještě hodně z nich má místo pro jednoho a více koní. Fakt si nedovedu představit jak nic v okolí není...
Jinak argumentace "když ty mně, já tobě třikrát víc" ti v životě opravdu nepomůže. :).
flyhigh
napsal(a):
Lenacio, jsem jen o rok starší, takže stejná věková kategorie. Zkus si najít volnou chvíli a jen si sedni k této diskuzi a přečti si, "kdo si začal". Nebo téměř kterékoliv jiné diskuzi. Nechovej se jako ve školce, prosím; přestaň okolo sebe plivat, že všichni kolem můžou za tvé starosti a podívej se, jestli se nemůžeš změnit k lepšímu ty.
To, že se takhle dětinsky osočuješ na všechny kolem (kteří tedy popravdě už taky sklouzli jen k urážení a rýpání) tě opravdu ponižuje v očích všech, co si to přečtou a nekomentují (a vsaď se, že je to docela dost lidí). Taky jsem se nechtěla vyjadřovat, ale co už, asi mám určitou vadu osobnosti a mám nutkavou potřebu všem podávat svůj názor. :)
Co mi přijde úplně nejméně k pochopení je váš argument, že koně si jinam nemůžete dát, protože pastevko není v okolí 100 km (nebo kolik že)? Já fakt nevím odkud jste, ale tady ve východních čechách je v každý vesnici minimálně jedna "stáj", často o dost více, hodně z nich je 24/7 a navíc ještě hodně z nich má místo pro jednoho a více koní. Fakt si nedovedu představit jak nic v okolí není...
Jinak argumentace "když ty mně, já tobě třikrát víc" ti v životě opravdu nepomůže. :).
No já určitě ne, podívejte se vy kdo mě okamžitě osočil a přitom vůbec nemluvil pravdu. Nejsem z východních Čech. Vím co tady v okolí je a v mé dojezdové vzdálenosti nic není, plno, nebo soukromníky vyhazují, protože nechtějí mít na krku cizího koně a ručit za jeho bezpečnost když se něco semele, a v momentální suituaci hlavně vůbec nepřijímají na zimu, možná na jaře mi řekli. A taky nutno dodat že chci někam kde je zázemí, nikoli stáj stylu "výběh, bouda" to už jsem si zažila a kobyle to neprospívá. Takže ano zůstávám tam protože tam mám kamarády kteří, když majitelka není schopná dodržet to co je ve smlouvě, to udělají za ní, protože od toho tam jsme a vzájemně si pomáháme.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Jaký seno?
lenacia
napsal(a):
No já určitě ne, podívejte se vy kdo mě okamžitě osočil a přitom vůbec nemluvil pravdu. Nejsem z východních Čech. Vím co tady v okolí je a v mé dojezdové vzdálenosti nic není, plno, nebo soukromníky vyhazují, protože nechtějí mít na krku cizího koně a ručit za jeho bezpečnost když se něco semele, a v momentální suituaci hlavně vůbec nepřijímají na zimu, možná na jaře mi řekli. A taky nutno dodat že chci někam kde je zázemí, nikoli stáj stylu "výběh, bouda" to už jsem si zažila a kobyle to neprospívá. Takže ano zůstávám tam protože tam mám kamarády kteří, když majitelka není schopná dodržet to co je ve smlouvě, to udělají za ní, protože od toho tam jsme a vzájemně si pomáháme.
Kdo v čem nemluvil pravdu? :)
Jinak já vás nenutím se stěhovat, jen ve vší upřímnosti, pokud se nechcete stěhovat, nemáte si na co stěžovat, tak to prostě funguje. Remcaly, co ale nic neprovedou ke změně důvodu jejich nespokojenosti, prostě nikdo nemůže mít rád. (Uznejte sama, že si stěžujete ve velkém, všude pomlouváte majitelku, ale neodejdete. To mi nedává v žádném ohledu smysl.)
A to to začalo až teď, že to hrotíte v listopadu? To opravdu není vhodný čas na to, stěhovat koně.
Bonus: Já třeba nejsem schopná vyjmenovat všechny koňáky v okolí deseti kilometrů, natož stovky. Dokonce jsem po x letech u koní na jednom místě vloni zjistila, že ve vedlejší vesnici mají halu a pískovou jízdárnu, ale protože je to uzavřená společnost (ne, že by k sobě nikoho nepustili, jen prostě o nich člověk nenajde zmínku a ani se tamní koňáci neúčastní žádných akcí), tak jsem o jejich existenci netušila. :).

Flyhigh: Je to moc dobře myšleno a velmi asertivně podáno. Ale ani tak se to nepotkalo... nenaděláte nic. Některé "věci" v životě je lepší ignorovat, protože na ně jsme prostě krátcí a je to škoda plýtvání energie Tímhle dobrou karmu evidentně nanaženem...
flyhigh
napsal(a):
Kdo v čem nemluvil pravdu? :)
Jinak já vás nenutím se stěhovat, jen ve vší upřímnosti, pokud se nechcete stěhovat, nemáte si na co stěžovat, tak to prostě funguje. Remcaly, co ale nic neprovedou ke změně důvodu jejich nespokojenosti, prostě nikdo nemůže mít rád. (Uznejte sama, že si stěžujete ve velkém, všude pomlouváte majitelku, ale neodejdete. To mi nedává v žádném ohledu smysl.)
A to to začalo až teď, že to hrotíte v listopadu? To opravdu není vhodný čas na to, stěhovat koně.
Bonus: Já třeba nejsem schopná vyjmenovat všechny koňáky v okolí deseti kilometrů, natož stovky. Dokonce jsem po x letech u koní na jednom místě vloni zjistila, že ve vedlejší vesnici mají halu a pískovou jízdárnu, ale protože je to uzavřená společnost (ne, že by k sobě nikoho nepustili, jen prostě o nich člověk nenajde zmínku a ani se tamní koňáci neúčastní žádných akcí), tak jsem o jejich existenci netušila. :).
Ano, představte si že to vygradovalo teď na podzim, protože jak říkám nedodržela termín oznámení a tak sem změnu od listopadu věděla až v půli října. Že zdražila mi nevadí z 500 korun se nepodělám, ale bylo jasně řečeno a domluveno, že budou mít seno adresa libitum a bude se podestýlat přístřešek. A do toho se začaly koním dělat podlomy a hniloba kopyt. Nedivte se že 'majitelku' označuju v uvozovkách když nám všem řekne že seno stojí 800 ale náš dodavatel sena řekne že je to 600, - a zelené stojaté smradlavé bahno, které se udělalo letos na podzim poprvé (loni tam byli 4 koně, letos 8) je prý naprosto v pořádku. Opravdu v létě bylo všechno úplně v pohodě, a najednou přijde říjen, a najednou nic na čem sme se domlouvali od jara nefunguje a nejde.
A abych napsala něco k tématu diskuze... Pro nás momentálně silně aktuální.
Dodavatele sena máme, ale co nám letos dovezl za hrůzu, to se nedá popsat. Vloni nám za zimu navážel balíky dohromady třikrát, letos zatím přivezl první fůru, z toho máme už většinu balíku zdělaných - a z toho posledních pět je prostě odporných. Už kdovíjak dlouho sháníme seno od jiných, ale taky nic - dokonce není ani seno drahé, prostě nikdo nechce dát svoje, protože by neměl čím krmit zvířata. Můj jediný zemědělec-kamarád mi řekl, že se mu letos se senem nedařilo (a něco o tom že špatně práškoval), ale opravdu nechápu proč nemají seno jiní. Jsem z Východních Čech, letos nejmokrejší rok co si pamatuju (pršelo opravdu velmi často), viděla jsem, že sbírali i třetí seče, ale stejně nikdo seno nedá.
Soucítím se všemi, co mají stejné problémy. Tohle je nejhorší pocit - co když jim nebudu mít co dát k žrádlu? Nás jistí ten náš dodavatel, který má sena dost (fakt se nedivím, kdo by tu hrůzu chtěl), ale jestli budeme krmit tohle, tak nám ty koně začnou kašlat, a ještě za to platit - že se nestydí. Teď fakt nevíme, jak to řešit, máme v záloze pár slíbených balíků, ale to těm hajtřičkám vydrží tak na dva týdny. :(.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20
lenacia
napsal(a):
Všimla ste si, že jak vy útočíte na mě tak já budu útočit na vás. To že stě narazila na člověka co se umí bránit slovním útokům neznamená automaticky že s ním něco je. Chovejte se slušně, nelžete a nepřekrucujte a já se budu chovat slušně. Základy slušného jednání, to vás asi nenaučili. Asi pro to se na vás na úřadě lidé mračí.
Ano, je pravda, co je napsáno výše, opět se to svezlo k rejpání do jednoho. Přečtěte si ještě jednou, co jste napsala, myšleno na nás, a zkuste se zachovat stejně, jako to požadujete po nás.
A co se týká ustájení, stále se na něco vymlouváte, jednou je to strašně špatný, pak zase super. Ani jste mi neodpověděla, čí je pozemek, na kterém máte koně, jestli vaší stájnice, sestry ustajovatelky, nebo jen ustajovatelky samotné.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Ano, je pravda, co je napsáno výše, opět se to svezlo k rejpání do jednoho. Přečtěte si ještě jednou, co jste napsala, myšleno na nás, a zkuste se zachovat stejně, jako to požadujete po nás.
A co se týká ustájení, stále se na něco vymlouváte, jednou je to strašně špatný, pak zase super. Ani jste mi neodpověděla, čí je pozemek, na kterém máte koně, jestli vaší stájnice, sestry ustajovatelky, nebo jen ustajovatelky samotné.
Pozemky jsou v pronájmu od sedláka, a některé patří jejich otci.
Ustájení bylo celé léto super, na jaře to chvilku haprovalo ale vyřešily sme to mezi sebou. Stajnice skončila a je tu nová správcová, super ženská, která za nás orodovala.
Prostě jsou tam mínusy, e i veliké plusy, jízdárna, kruhovka, pořádná sedlovna, denně možnost krmení a hlavně kamarádi co mě podrží. Bohužel, majitelka blázen.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20
lenacia
napsal(a):
Pozemky jsou v pronájmu od sedláka, a některé patří jejich otci.
Ustájení bylo celé léto super, na jaře to chvilku haprovalo ale vyřešily sme to mezi sebou. Stajnice skončila a je tu nová správcová, super ženská, která za nás orodovala.
Prostě jsou tam mínusy, e i veliké plusy, jízdárna, kruhovka, pořádná sedlovna, denně možnost krmení a hlavně kamarádi co mě podrží. Bohužel, majitelka blázen.
Takže majitelka ustájení má v nájmu pozemky od někoho jiného, přístřešek tedy stojí na pozemku úplně cizího člověka, který s váma nemá nic společného, a vy jste se dohodli, že to vybagrujete a zavezete štěrkem? Výborný nápad!
Když přidám svou trošku do mlýna.
I my jsme měli ustájeno v nevyhovujících podmínkách. Na nedostatky jsme přicházeli postupně. Také jsme si ke konci většinu věcí dělali sami za ustájení okolo 5000. Člověk nemohl odjet na dovolenou, protože neměl jistotu, jestli někdo nezapomene dát koním vodu či seno do výběhu nebo je zavřít. Byla tam spousta hrubých chyb, s ustajovatelkou nebyla domluva. Člověk si prostě musí stanovit hranice, co už únosné není. A pro majitelku bylo přes čáru makat jako na svém a ještě za to jinému platit nemálo peněz.
Pokud se smíříte s tím, jak to u vás chodí, tak si na to nemůžete stěžovat. Pokud se vám poměr cena/výkon zdá přehnaný, tak to řešte. Stepovat na místě a jen nadávat nepomůže ani vašemu koni ani vám.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Takže majitelka ustájení má v nájmu pozemky od někoho jiného, přístřešek tedy stojí na pozemku úplně cizího člověka, který s váma nemá nic společného, a vy jste se dohodli, že to vybagrujete a zavezete štěrkem? Výborný nápad!
Majitel pozemku řekl že v poho. Vozí nám seno, mulčuje výběhy, traktorem nám pomáhá zatlačit kůly od ohrad...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
To ať se na mě nezlobí nikdo, ale to by asi vadilo každému.Já uplně moc nevím jak to tady chodilo za socialismu, ale co znám z vyprávění, tak to zase tak hrozný nebylo? Minimálně myšlenka to byla velmi pokroková.Lidi se pořád nehádali o to "hovno" co stejně nakonec mají a byl víc klid asi, né?
Dotaz
napsal(a):
Když přidám svou trošku do mlýna.
I my jsme měli ustájeno v nevyhovujících podmínkách. Na nedostatky jsme přicházeli postupně. Také jsme si ke konci většinu věcí dělali sami za ustájení okolo 5000. Člověk nemohl odjet na dovolenou, protože neměl jistotu, jestli někdo nezapomene dát koním vodu či seno do výběhu nebo je zavřít. Byla tam spousta hrubých chyb, s ustajovatelkou nebyla domluva. Člověk si prostě musí stanovit hranice, co už únosné není. A pro majitelku bylo přes čáru makat jako na svém a ještě za to jinému platit nemálo peněz.
Pokud se smíříte s tím, jak to u vás chodí, tak si na to nemůžete stěžovat. Pokud se vám poměr cena/výkon zdá přehnaný, tak to řešte. Stepovat na místě a jen nadávat nepomůže ani vašemu koni ani vám.
Já si nestěžuju na to jak to chodí, jak to chodí si zařizujeme sami, a jsme tam skoro všichni super parta. Jen mě fascinuje jak majitelka tvrdí, že je na všechno sama, a přitom my tam děláme věci, za které by jinak musela platit, jako třeba oprava ohrad, bránování oprácka taky děláme my a našimi auty. Ono to tam funguje, díky nám.
lenacia
napsal(a):
Já si nestěžuju na to jak to chodí, jak to chodí si zařizujeme sami, a jsme tam skoro všichni super parta. Jen mě fascinuje jak majitelka tvrdí, že je na všechno sama, a přitom my tam děláme věci, za které by jinak musela platit, jako třeba oprava ohrad, bránování oprácka taky děláme my a našimi auty. Ono to tam funguje, díky nám.
A stojí vám to za to? Pracovat, zvelebovat něčí provoz a ještě za to platit?
To neberte špatně, chápu, že pro koně člověk chce momentálně to nejlepší, taky jsme makaly jako šrouby. Ale postupem času člověka ten princip štve, je to prakticky vyhazování peněz. Ale to si musíte vy určit svoje priority. V každém případě bych z prostředí, které mě opakovaně frustruje a zklamává, odešla.
Dotaz
napsal(a):
A stojí vám to za to? Pracovat, zvelebovat něčí provoz a ještě za to platit?
To neberte špatně, chápu, že pro koně člověk chce momentálně to nejlepší, taky jsme makaly jako šrouby. Ale postupem času člověka ten princip štve, je to prakticky vyhazování peněz. Ale to si musíte vy určit svoje priority. V každém případě bych z prostředí, které mě opakovaně frustruje a zklamává, odešla.
Beru to tak že nikde jinde v blízkém okolí nemají zázemí jako zde to oprácko tu je, kruhovka tu je, kobylu mi už vklidu krmí jak já si určila včetně přidávání všech doplňků co mám, a seno také dostali. Bahno je fuč, a člověk se v něm nebrodí po kolena (už sme pomalu potřebovali rybářské holiny, v těch normálních člověku vklidu i zateklo dovnitř) a může se podestýlat noční přístřešek, nová správkyně a stajnice je akční a plná elánu... Fakt jen škoda že 'ona" se za týden vrátí. Ale teď bude ošklivo a bude sněžit a tak, to se jí nikam moc nechce... Tak snad budeme mít boží klid, pokud se nerozhodne že jí komplet přeskočilo
flyhigh
napsal(a):
A abych napsala něco k tématu diskuze... Pro nás momentálně silně aktuální.
Dodavatele sena máme, ale co nám letos dovezl za hrůzu, to se nedá popsat. Vloni nám za zimu navážel balíky dohromady třikrát, letos zatím přivezl první fůru, z toho máme už většinu balíku zdělaných - a z toho posledních pět je prostě odporných. Už kdovíjak dlouho sháníme seno od jiných, ale taky nic - dokonce není ani seno drahé, prostě nikdo nechce dát svoje, protože by neměl čím krmit zvířata. Můj jediný zemědělec-kamarád mi řekl, že se mu letos se senem nedařilo (a něco o tom že špatně práškoval), ale opravdu nechápu proč nemají seno jiní. Jsem z Východních Čech, letos nejmokrejší rok co si pamatuju (pršelo opravdu velmi často), viděla jsem, že sbírali i třetí seče, ale stejně nikdo seno nedá.
Soucítím se všemi, co mají stejné problémy. Tohle je nejhorší pocit - co když jim nebudu mít co dát k žrádlu? Nás jistí ten náš dodavatel, který má sena dost (fakt se nedivím, kdo by tu hrůzu chtěl), ale jestli budeme krmit tohle, tak nám ty koně začnou kašlat, a ještě za to platit - že se nestydí. Teď fakt nevíme, jak to řešit, máme v záloze pár slíbených balíků, ale to těm hajtřičkám vydrží tak na dva týdny. :(.
Seno vám neseženu, ale jestli smím poradit, dávejte koním vyvazovače mikotoxinů, tím se dá nekvalita sena částečně kompenzovat. Já teď dušné kobyle dávám toto: http://www.silverhorse.cz/HABIBI-SORB-1-4Kg
Ale jsou i jiné přípravky.Výhodou tohoto je, že se dává malé množství.
A hlavně nedopusťte, aby si koně do balíků vyhlodaly díry a měli tam strčené čumáky až po oči! Inhalují tak ty plísně na tvrdo z "první ruky". Doporučuji sítě na balíky.
Radím z vlastní zkušenosti, bohužel.
Není potřeba, aby se pokazili i Vaši koně. Ale rozhodnutí je samozřejmě na Vás.
Dobrý den, no seno není...jsem od Moravského krasu, teď mi nabízeli balíky sena 170cm za 2 tis...masakr...naštěstí mám tu možnost zajet si pro seno do Čech...osobně s dvouměsíčním miminem za zády jsem tahala na vozíku seno až od Liberce...ale i s cestou mě vyšlo pod 700 za balík...a mít větší vozík, tak to bude ještě levnější. Mám jen pár oveček a kozy, tak nejsem tak velký odběratel...ale i tak jsem měla problém se sháněním...na Moravě prostě není a nebo opravdu čekají až cena bude maximální...ale cena 2 tis za balík...to je podle mě šílený. Je to hnus velebnosti...doufám, že příští rok to bude milosrdnější s vláhou.
sisi58
napsal(a):
Seno vám neseženu, ale jestli smím poradit, dávejte koním vyvazovače mikotoxinů, tím se dá nekvalita sena částečně kompenzovat. Já teď dušné kobyle dávám toto: http://www.silverhorse.cz/HABIBI-SORB-1-4Kg
Ale jsou i jiné přípravky.Výhodou tohoto je, že se dává malé množství.
A hlavně nedopusťte, aby si koně do balíků vyhlodaly díry a měli tam strčené čumáky až po oči! Inhalují tak ty plísně na tvrdo z "první ruky". Doporučuji sítě na balíky.
Radím z vlastní zkušenosti, bohužel.
Není potřeba, aby se pokazili i Vaši koně. Ale rozhodnutí je samozřejmě na Vás.
Díky za ty vyvažovače, kdysi jsem o tom četla a úplně zapomněla, to se bude hodit.
Seno dávkujeme do sítí zavěšených na stromy, bohužel kvůli časovým možnostem jen jednou denně, takže část dáváme i na zem, ale nemají k dispozici celý balík, to by mě ostuda fackovala, ještě když jim ta bílá plíseň prý chutná - že je sladká. :D Prostě probíráme to co to dá.
Jinak mám právě taky jednu alergičku, starou kobylu, ta je teď z jiného důvodu na samotce, tak dostává seno buď proklepaný nebo máčený (teď hlavně klepu, protože máme všude kolem vody bláta až po uši a nemůžu si každý den vylévat x desítek litrů...)
Mám tedy radost, že se mi včera podařilo narazit na zakopaný inzerát na seno, budu dneska volat, tak držte palce. :).
flyhigh
napsal(a):
Díky za ty vyvažovače, kdysi jsem o tom četla a úplně zapomněla, to se bude hodit.
Seno dávkujeme do sítí zavěšených na stromy, bohužel kvůli časovým možnostem jen jednou denně, takže část dáváme i na zem, ale nemají k dispozici celý balík, to by mě ostuda fackovala, ještě když jim ta bílá plíseň prý chutná - že je sladká. :D Prostě probíráme to co to dá.
Jinak mám právě taky jednu alergičku, starou kobylu, ta je teď z jiného důvodu na samotce, tak dostává seno buď proklepaný nebo máčený (teď hlavně klepu, protože máme všude kolem vody bláta až po uši a nemůžu si každý den vylévat x desítek litrů...)
Mám tedy radost, že se mi včera podařilo narazit na zakopaný inzerát na seno, budu dneska volat, tak držte palce. :).
Určitě budu! Ať se Vám daří sehnat.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
To ať se na mě nezlobí nikdo, ale to by asi vadilo každému.Já uplně moc nevím jak to tady chodilo za socialismu, ale co znám z vyprávění, tak to zase tak hrozný nebylo? Minimálně myšlenka to byla velmi pokroková.Lidi se pořád nehádali o to "hovno" co stejně nakonec mají a byl víc klid asi, né?
Máte na mysli - co je tvoje to je moje? dnes je to dotaženo do dokonalosti - co je moje, do toho ti nic není. My jsme to prostě nepochopili, ustájení není, stávající ustájení si za zády majitelky přizpůsobili sobě a je jim tam fajn, dokud se neobjevuje majitelka, takže je to vlastně dobré ustájení a není potřeba odcházet. Majitel pozemku by jim třeba pozemek i pronajal, když jim tam pomáhá, ale to by zas patrně neměli to zázemí, které je v majetku majitelky ustájení... už jsem se v tom ztratila, protože pokaždý je to všechno jinak, a já vytrhávám z kontextu. Být majitelkou ustájení a přečíst si tohle tady, no nejsem ten správně asertivní člověk.
Ještěže jsem už ty pošahaný koňařky vyházela a mám klid, že jsem nejhorší v kraji a nikdo se se mnou nebaví... no, aspoň mám řádně zajištěný koně v podmínkách, které mi vyhovují.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20
lenacia
napsal(a):
Říká ta která si stěžuje jak se na ní všichni na úřadech mračí, jak nikdo okolo ní neumí pracovat, jak všichni studenti okolo ní jsou hloupí, jak jsou na ní všichni konácí zlí až kvůli nim musela utéct...
heleď nezaregistrovala jsi poslední dobou že by ti v noci z hlavy krouživě vycházelo světlo, a nezaslechlas šumění vln? Páč ti očividně šplouchá na maják.
Vy jste ze slova tlustá asi hodně pološílená, co?
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Máte na mysli - co je tvoje to je moje? dnes je to dotaženo do dokonalosti - co je moje, do toho ti nic není. My jsme to prostě nepochopili, ustájení není, stávající ustájení si za zády majitelky přizpůsobili sobě a je jim tam fajn, dokud se neobjevuje majitelka, takže je to vlastně dobré ustájení a není potřeba odcházet. Majitel pozemku by jim třeba pozemek i pronajal, když jim tam pomáhá, ale to by zas patrně neměli to zázemí, které je v majetku majitelky ustájení... už jsem se v tom ztratila, protože pokaždý je to všechno jinak, a já vytrhávám z kontextu. Být majitelkou ustájení a přečíst si tohle tady, no nejsem ten správně asertivní člověk.
Ještěže jsem už ty pošahaný koňařky vyházela a mám klid, že jsem nejhorší v kraji a nikdo se se mnou nebaví... no, aspoň mám řádně zajištěný koně v podmínkách, které mi vyhovují.
Nejste v tom sama...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20
Cat cat
napsal(a):
Nejste v tom sama...
Myslím, že větší deb.il než já v širém dalekém okolí neexistuje
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20
sisi58
napsal(a):
Tlustá asi není to správné "gengerové" označení.
Co to znamená? To víte, já jsem vidlák nechápající. Ne to já jen že Cat Cat nazvala úřednicí tlustou, proto si zřejmě zasloužila tuto reakci.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20
No jo a "tatínek a tatínek" přece můžou normálně vychovat dítě ke zdravému vývoji, že.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
No jo a "tatínek a tatínek" přece můžou normálně vychovat dítě ke zdravému vývoji, že.
Netvrdím, že na dítě budou zlí. Ovšem jak to to děcko bude mít pak v pubertě poskládané, to fakt nevím. Kdyby to tak příroda chtěla, nebyly by dvě pohlaví, ale všichni by byli/y hermafroditi. Každý, kdo není ani muž ani žena to má těžké, ale takto to kvůli promile populace domotat, mi nepřijde správné. Určitě si tito lidé zaslouží všemožnou podporu, ale dělat kvůli nim ze zbytku populace špatenky, je pitomost.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20
sisi58
napsal(a):
Netvrdím, že na dítě budou zlí. Ovšem jak to to děcko bude mít pak v pubertě poskládané, to fakt nevím. Kdyby to tak příroda chtěla, nebyly by dvě pohlaví, ale všichni by byli/y hermafroditi. Každý, kdo není ani muž ani žena to má těžké, ale takto to kvůli promile populace domotat, mi nepřijde správné. Určitě si tito lidé zaslouží všemožnou podporu, ale dělat kvůli nim ze zbytku populace špatenky, je pitomost.
Ale to já taky netvrdím, že "láskyplnost" vůči dítěti bude jiná. Mám na to prostě svůj názor, a tohle téma asi taky nemá cenu řešit. No takže tak asi no... spadne na mně zelená krabice?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20
Cat cat
napsal(a):
Tak jo...nebyla tlustá, jen větších rozměrů...
Promiňte, já strávila celý odpoledne s několika učitelkama v jedné místnosti, patrně nejsem schopna "diskuze"

Tak jak se dívám na inzerci, najednou je sena hodně. Každý si ho držel, aby mohl prodat ještě dráže na začátku roku. Takže sena je hafol, ale za otřesné ceny.
Chápu, že otavy někde nebyly, ale na jaře, jak se bavím s koňáky bylo trávy hodně a hodně brzo už začátkem června někde i v květnu kvůli brzskému jaru bylo i seno.
Teď to vypadá, že vláhy bude možná dost, jen aby ještě v létě něco napršelo.
Nehoráznost je i cena slámy balík za 800 Kč. Přitom u nás se sláma rozbije a zaoře.
Spíše mě zajímá, kolik se vyšroubuje cena sena v roce 2019. Já kupovala v roce 2017 kouli 150 cm za 500 Kč. V roce 2018 už za 700 Kč a to jen proto, že ho beru 12 let od jednoho dodavatele a cenu jsem měla domluvenou již v květnu. Přesto ostatní balíky prodával jiným už za 1100 Kč. Myslím si, že i když bude sena hodně tak na cenu 500 Kč se už nedostanu. Kamarád co si dělá seno sám pro krávy mi říkal, že ho nákladově, nepočítá práci, přijde balík sena 150 cm na 250 Kč. Otavy nedělá - poseče a zkrmí.
Tak jsem zvědavá na cenu a už pomalu šetřím a ruším i dovolenou, aby koníci nestrádali.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.231.71
Já nemyslím a syslím prachy.😁 Když sena bude dostatek,tak prachy se nezkazí a když nedostatek,tak se prachy budou hodit.😁

No, myslím, že i "eko kotelny" (ne domácí, takové ty co vytápí celé sídliště) kam jezdí denně několik neeko náklaďáků se slámou, senem, kukuřičným šustím až bůh ví odkud jsou pro koně konkurenti.....
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254
anobbona
napsal(a):
No vzhledem k tomu, ze se zvysila mzda, stoupla cena phm, zvysily se odvody statu, zdrazily se potraviny a vlastne vše co mohlo dostat prirazku, tak ji dostalo - vam musi byt jasne, ze se zdrazeni bude tykat i sena a slámy a urcite to nebudou korunove položky
...ale asi málo, protože je pořád dost peněz na pyrotechniku, cigára a chlast....
Když se mi nelíbí cena sena, tak si seženu kozí plac a začnu si ji dělat sama.
Tomu, komu se válí doma a bude z loňska tak ho stejně konakum neprodá. Protože pro většinu bude už staré a já nevím jaké. A než se pořád s někým dohadovat, tak ho dá raději na pelety. A mnoho lidí to tak dělá i když má sena dost.
Ad vláha - záleží jaké bude jaro. Jestli to v březnu rychle sleze a všechno odteče, málo platný. Stejně tak, že to sleze sice pomalu ale za celé jaro nepadne kapka vody.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Prý už zase má být léto chladné podle meteorologů.☺️ Ale s jistotou nám to prý řeknou až na podzim.😂
anobbona
napsal(a):
No vzhledem k tomu, ze se zvysila mzda, stoupla cena phm, zvysily se odvody statu, zdrazily se potraviny a vlastne vše co mohlo dostat prirazku, tak ji dostalo - vam musi byt jasne, ze se zdrazeni bude tykat i sena a slámy a urcite to nebudou korunove položky
Cena PHM za posledních pár let je více méně stejná, pohybuje se pořád v podobných číslech. Minimální mda pořád roste, pořád se všechno zdražuje, tak je to hrozně divné.
napsal(a):
Tak jak se dívám na inzerci, najednou je sena hodně. Každý si ho držel, aby mohl prodat ještě dráže na začátku roku. Takže sena je hafol, ale za otřesné ceny.
Chápu, že otavy někde nebyly, ale na jaře, jak se bavím s koňáky bylo trávy hodně a hodně brzo už začátkem června někde i v květnu kvůli brzskému jaru bylo i seno.
Nehoráznost je i cena slámy balík za 800 Kč. Přitom u nás se sláma rozbije a zaoře.
Spíše mě zajímá, kolik se vyšroubuje cena sena v roce 2019. Já kupovala v roce 2017 kouli 150 cm za 500 Kč. V roce 2018 už za 700 Kč a to jen proto, že ho beru 12 let od jednoho dodavatele a cenu jsem měla domluvenou již v květnu. Přesto ostatní balíky prodával jiným už za 1100 Kč. Myslím si, že i když bude sena hodně tak na cenu 500 Kč se už nedostanu. Kamarád co si dělá seno sám pro krávy mi říkal, že ho nákladově, nepočítá práci, přijde balík sena 150 cm na 250 Kč. Otavy nedělá - poseče a zkrmí.
Tak jsem zvědavá na cenu a už pomalu šetřím a ruším i dovolenou, aby koníci nestrádali.
Bylo to tak, první seč byla lepší než loni, ale zato druhá seč nebyla, nebylo prostě co posekat. O to překvapení, když jsme dostali příležitost a sušili v polovině října seno, za 2 dny bylo suché.
Jinak s tou vláhou - já bych to tak zatím neviděla pozitivně, třeba u nás na Moravě napadlo něco málo sněhu, ale to je asi tak vše, trochu sněhu to nezachrání, když je sucho 3/4 roku, 2 měsíce pár centimetrů sněhu to bohužel nespasí, uvidíme na jaře a v létě.
napsal(a):
Oni si to seno ani tak lidi nedrželi, jako ho hned zkraje skoupili překupníci, a ti se teď snaží prodat za tu vyšroubovanou cenu blbcům, kteří neví, že se seno kupuje zavčas, a ne v půlce zimy ...