Dobrý den, narazila jsem na tuto fotku. Zkoušel jste někdo dát takhle řemeny pod bočnici?
Určitě je + že se neodřou bočnice, ale co při ježdění, máte někdo nějaké zkušenosti?
Uživatel s deaktivovaným účtem

Jazdím tak vo wintecu, úplne bez problémov, mám teda aj ich strmene(tie s háčikom, či majú iba jeden remeň), máme tak minimálne dve sedlá a nikde nič nie je nejako odraté.
Jazdím teda v drezúrke, kde je to strmeň po väčšej časti pod bočnicou, necítim žiadny zásadný rozdiel oproti tomu, keď si príležitostne hodím strmene klasicky.
Veď treba to skúsiť, nie je to žiadna veda.

Nenapadá mi žiadny dôvod, prečo by to malo byť nebezpečné- možno chvíľu na pocit nezvyk, že ten strmen nie je taký voľný. Vlastne hej, ak máš na sedle iba strmeňový zámok, tak pri tomto spôsobe nosenia sa asi neotvorí. Ale netuším, či sa to ešte vôbec na nových sedlách používa.
Takto sa dá napríklad veľmi pohodlne jazdiť bez čapsov, čo oceňujem hlavne v lete.

Baarboro, tak to na Vás mám jiný dotaz. Budu za blbce, ale prosím Vás, jak dáváte tyhle Wintec třmeny "nahoru" po ježdění? Nepřišla jsem na žádný jednoduchý způsob jako u běžných třemenů... tyhle wintecácké se dají jen přehodit celé i se třmeny přes sedlo křížem a tím se zvedají ty překryvy třmen.zámků, což mě štve (někdy to i děti tlačí do vnitřních stehen) a navíc se tím špiní nejen sedlo, ale i dečka. Viset je nechci nechávat, protože se se sedlem špatně manipuluje, visící třmeny považuji za nebezpečné z hlediska možnosti zachycení při procházení kolem čehokoli, atd.
Předem děkuji za sdílení

Je na to potřeba speciální sedlo? Nebo to jde i na normálním?
A jak se tam ty řemeny dávají?

napsal(a):
Baarboro, tak to na Vás mám jiný dotaz. Budu za blbce, ale prosím Vás, jak dáváte tyhle Wintec třmeny "nahoru" po ježdění? Nepřišla jsem na žádný jednoduchý způsob jako u běžných třemenů... tyhle wintecácké se dají jen přehodit celé i se třmeny přes sedlo křížem a tím se zvedají ty překryvy třmen.zámků, což mě štve (někdy to i děti tlačí do vnitřních stehen) a navíc se tím špiní nejen sedlo, ale i dečka. Viset je nechci nechávat, protože se se sedlem špatně manipuluje, visící třmeny považuji za nebezpečné z hlediska možnosti zachycení při procházení kolem čehokoli, atd.
Předem děkuji za sdílení
Nijak, nechávam voľne vysieť. Ale keďže mám drezúrne sedlo, nie je toľko zo strmeňa vonku, takže aj tá možnosť zachytenia je asi nižšia.plus sedlám vonku, takže nasedlám a nasadám na koňa, nemám to veľmi kde zachytiť. Len mám občas na holeni modriny Ale s tými wintecovými je najjednoduchšie ich proste zvesiť po jazdení. Akurát zavesiť, pokiaľ ich dáte pod bočnicu, treba ešte pred dotiahnutím, potom sa tam nasúvajú veľmi ťažko.
Ináč pokiaľ dáte ten strmeň pod bočnicu, nedvíha sa ani tak veľmi tá krytka nad zámkom, to by mohli decká oceniť.

Jo, to asi jo, ale mě prostě štve, když nesu sedlo a mlátěj mě těžké kovové třmeny do stehen :( Prostě mi ten typ třmen.řemenů přijde šikovný, ale na to ukládání zas úplně nesmyslný
napsal(a):
Předem děkuji za sdílení
Já tedy wintec řemeny nemám, ale co jsem viděla, mají úplně nahoře ještě jeden otvor, tam zaháknete kotvičku a máte z toho dvojitý řemen, po kterém lze třmen normálně vytáhnout nahoru.
Jinak co se týče řemenů pod bočnicí, také jsem je tak chvíli měla. Nasadí se tam úplně jednoduše - zvednete bočnici co to jde a do zámku nasunete řemen. Speciální sedlo netřeba, mela jsem to na KT Young jumper.
Řemeny na háček od wintecu (já mám obdobné od kentauru) se vytahují přesně jak píše misakk11, zapnu do očka nahoře a pak je to už buď dostatečně krátké a nechám to tak, nebo vytáhnu jako po klasickém řemenu.
K tématu, řemeny pod bočnici jsem dala jednou, a strašně mi při jízdě vadilo jak se zasekávají nebo dřou či co o sedlové zápinky (univerzální sedlo). Takže za mě ne. Ale někomu jinému to třeba nevadí či naopak vyhovuje, je asi třeba to vyzkoušet.
Arkarian
napsal(a):
Řemeny na háček od wintecu (já mám obdobné od kentauru) se vytahují přesně jak píše misakk11, zapnu do očka nahoře a pak je to už buď dostatečně krátké a nechám to tak, nebo vytáhnu jako po klasickém řemenu.
K tématu, řemeny pod bočnici jsem dala jednou, a strašně mi při jízdě vadilo jak se zasekávají nebo dřou či co o sedlové zápinky (univerzální sedlo). Takže za mě ne. Ale někomu jinému to třeba nevadí či naopak vyhovuje, je asi třeba to vyzkoušet.
Tohle mě napadlo jako první
Kromě toho, že pravděpodobně nevypadne ze zámku. Že se musí pod bočnicí zasekávat, drhnout o přezky, o koně a nevím co.
Nikdy mě tenhle způsob nenapadl, asi to dělat nebudu.Kdo to dělá, asi to nějak přínosné je, nezpochybňuji
Mě tento způsob upevnění třmenových řemenů nepřijde bezpečný. Pokud jste nuceni nedobrovolně opustit sedlo, tak mi je celkem špatně při představě, že zůstane noha ve třmeni a bezp.zámek nepovolí, i když tam je...
Někteří to třeba tak nevidí, ale pro mě má bezpečí jezdce i v případě pádu naprostou prioritu předtím, jestli si odřu nebo neodřu bočnice sedla. Na co mi bude v rakvi nebo na vozíku nepoškozené sedlo?
Je to sice mimo téma, ale podobně to platí i pro nošení jezdecké přilby. Její nutnost do detailu opravdu pochopí až ten, koho někdy kůň opravdu natvrdo sejme a on se fest uhodí do hlavy - samozřejmě pokud to přežije nemá-li přilbu. Nechápu frajery, co si na koně sedají bez přileb. To mají tak málo mozku, že jim nestojí ani za tak směšnou částku, jako je cena přilby?
napsal(a):
Jo, to asi jo, ale mě prostě štve, když nesu sedlo a mlátěj mě těžké kovové třmeny do stehen :( Prostě mi ten typ třmen.řemenů přijde šikovný, ale na to ukládání zas úplně nesmyslný
Chytne se do otvoru nahoře, tak vznikne oko a lze je pak úplně normálně vytáhnout nahoru
Viz moje foto, sice je to focené kvůli pytlíku, ale nahoře je vidět, kde ta kotvička chycená a že je třmen normálně vytažen

alfi pav
napsal(a):
Mě tento způsob upevnění třmenových řemenů nepřijde bezpečný. Pokud jste nuceni nedobrovolně opustit sedlo, tak mi je celkem špatně při představě, že zůstane noha ve třmeni a bezp.zámek nepovolí, i když tam je...
Někteří to třeba tak nevidí, ale pro mě má bezpečí jezdce i v případě pádu naprostou prioritu předtím, jestli si odřu nebo neodřu bočnice sedla. Na co mi bude v rakvi nebo na vozíku nepoškozené sedlo?
Je to sice mimo téma, ale podobně to platí i pro nošení jezdecké přilby. Její nutnost do detailu opravdu pochopí až ten, koho někdy kůň opravdu natvrdo sejme a on se fest uhodí do hlavy - samozřejmě pokud to přežije nemá-li přilbu. Nechápu frajery, co si na koně sedají bez přileb. To mají tak málo mozku, že jim nestojí ani za tak směšnou částku, jako je cena přilby?
Souhlasím. A k přilbě - chvíli v pubertě jsem jezdila bez přilby, ne kvůli machrování, neměla jsem vlastní přilbu, když jsem měnila stáj. Po pár měsících jsem si koupila levnou helmu, na lepší jsem neměla peníze. Taková ta dřívější stará přilba, s pevnou skořepinou, místo trojbodového úchytu pod bradou guma. Už dávno zakázaná, nehomologovaná. Brzy jsem ji neplánovaně otestovala a skončila v nemocnici na interně.
Doktor - aniž by věděl, jakou jsem měla přilbu apod. - mně k tomu sám od sebe řekl, že stejný úraz mívali kdysi hokejisté při nárazu týlem o mantinel. Že dokud nenosili přilbu, končilo to krvácením do mozku. S nekvalitní přilbou to končilo úrazem, který jsem měla já. A s kvalitní přilbou jen otřesem mozku. Dost to změnilo můj přístup k bezpečnosti, to povídání ještě víc než samotný úraz.

Jazdím v bezpečnostných strmeňoch, takže zámky idú mimo mňa, ale máte niekto reálne skúsenosť, že sa to s bežným strmeňom naozaj otvorilo? Mám jeden nepríjemný zážitok z mladosti, keď som ležala pod koňom, noha v strmeni a bežali sme takto, až kým sa mi nevyzula bota, ináč neviem(a frajerka samozrejme vtedy ešte bez helmy), takže zámkom od prírody neverím. Ale bolo to staršie sedlo, zámky extra nepoužívané, možno preto.

Na oddíle jsme měli paní s trvalým poškozením páteře (nebyla schopná déle sedět, stát...), protože jí kůň vyklepl ze sedla a ona s nohou ve třmeni byla tažena několik kol visíc nohama nahoru, kdy pouze hlavou a krkem brala přimrzlou hrbatou rozšlapanou zem v plném cvalu... zámek taky nevypl...
Trenérka při skok.gymnastice, kdy kůň špatně odskočil první skok a pak se do toho nějak zamotal, ale skákal dál a jí to vyhodilo ze sedla a visela hlavou dolů a brala ty skoky... taky nevypl třmen. Naštěstí "jen" poškozené vnitřní ucho a méně na něj slyší.
Obě měly helmy, ale co jim byly platné, že...
napsal(a):
Na oddíle jsme měli paní s trvalým poškozením páteře (nebyla schopná déle sedět, stát...), protože jí kůň vyklepl ze sedla a ona s nohou ve třmeni byla tažena několik kol visíc nohama nahoru, kdy pouze hlavou a krkem brala přimrzlou hrbatou rozšlapanou zem v plném cvalu... zámek taky nevypl...
Trenérka při skok.gymnastice, kdy kůň špatně odskočil první skok a pak se do toho nějak zamotal, ale skákal dál a jí to vyhodilo ze sedla a visela hlavou dolů a brala ty skoky... taky nevypl třmen. Naštěstí "jen" poškozené vnitřní ucho a méně na něj slyší.
Obě měly helmy, ale co jim byly platné, že...
No... platné jim byly, že teď možná díky nim pořád žijou, taky to mohlo skončit tak že by za nima zůstávala mozková čára.
Ale souhlas, nejvíce mě dostávají hlášky co mají ti, kteří nejezdí s helmou. Třeba u nás jsme všichni westerňáci, já jediná nosím helmu (teda musím k tomu přibrat i druhou slečnu co má tříletého valacha, ale ta se stěhuje). Je pravda, že jediná neumím jezdit, a jediná nemám koně co funguje i na myšlenku atd... nicméně to si myslí jen ony že kvůli tomu jezdím s přilbou, i kdybych ze dne na den dokázala na Sáře jezdit plným tryskem, vždycky budu nosit helmu, helma není ostuda!
Když ve stáji přišla řeč na helmu, tak nastaly ony hlášky ve smyslu: No helma mě před zlomeninou nezachrání... Neříkejte :D Fakt ne? Jak by mohlo něco, co má chránit hlavu a mozek, zabránit zlomenině ruky?
Další důvody jsou že v helmě vypadají hloupě, že jim nesluší, že se v ní v létě zapaří, že v zimě je jim zima na uši a nebudou si kupovat telnké kukly apod.
Hláška století jednou byla: Já helmu nepotřebuju, já umím padat, helma nidky nikomu nepomohla, i bezpečnostní pásy v autě jsou k ničemu.
To já zažila několikrát, že třmen ze zámku vyklouznul. Nebylo to naštěstí v krizových situacích a byla to různá noname levná sedla, ale zámky fungují. Legendární je u nás fotka kamarádky, která drží v jedné ruce vypadlý třmen a v druhé balíček sušenek Při zdolávání strmější mezičky koník víc zabral, kamarádce, zaměstnané sušenkama, vylítly holeně dozadu a měla co dělat, aby třmen chytla a nemusela pro něj na zem. Naštěstí máme relativně hodné koně, takže stihla pochytat sušenky, třmen i koně, aniž by slezla ze sedla.
Jedné kamarádce zase vypadl třmen při rychlém cvalu do kopečka, ta ho teda nechytla a musela vracet. Zase to bylo nějaké starší, ale kožené sedlo...
K helmě. Na koni bez helmy jsem seděla jednou. Holčina, kterou jsem vedla na vyjížďce, byla trošku nervozní a nechtěla jet z kopce dolů, tak že půjde pěšky. A já znám moc dobře tu černou ochechuli, že by mi z toho kopce nohu ráda přišlápla, takže jsem radši těch 200 metrů nasedla a jela. Lidi, to byl tak hrozný pocit. Já jezdím z kopce nerada normálně, ale bez helmy to bylo ještě horší... nutno říct, že já padám fakt docela často a poslední dobou i dost na hlavu a zrovna v tom kopci jsem jedno setkání mého spánku se zemí už zažila...
Arkarian
napsal(a):
Update, pořídila jsem drezurní sedlo (dlouhé zápinky), i přes počáteční nedůvěru jsem řemeny dala pod bočnici a jezdí se mi super. Takže tam asi fakt tehdy vadily zápinky podbřišníku ;)

Jsem si přečetla celou diskusi, zajímavé téma. Já bych třmeny pod bočnicí nechtěla právě proto, že je nemohu vytahovat po řemenu. Navíc na svém drez. sedle ten krátký podbřišník nemohu přehodit přes sedlo (aniž bych zkroutila zbytečně zápinky), takže podbřišník strkám právě do vytaženého třmenu. Výhodné, že mi nezašpiní případně posedlí :-)
Co se týče otevření třmenového zámku, to neřeším, protože jezdíme se zámky trvale otevřenými. Ale čeho bych se bála, že právě díky tomu, že je řemen tak trochu omezený výkrojem v bočnici, nevyskočí ani z otevřeného zámku. Ale toho se nakonec bojím i u běžného nastrojení třmenů.
Stalo se mi, že mi dítě vlálo na hodném zmateném koni cvalem kolem louky, a když kůň na konci louky zastavil (a já ho čapla), dítě se sesunulo ze sedla tak, že mu noha zůstala ve třmeni přehozeném přes sedlo. Zimní jezdecká termobota. Od té doby mají děti u mě tenhle typ bot v sedle zakázaný, přestože je určen k ježdění, protože má širokou kulatou špičku (jistě pohodlné z hlediska tepelného komfortu) a hrubý vzorek (výborné do sněhu a bahna). Prostě na ježdění musejí tu hoďku vydržet v perkách nebo holinách (ostatně jako já). Možná kdyby na ten třmen působil tah (kdyby dítě ve třmeni pár cvalových skoků viselo), tak by se řemen vysunul. Ale snad budu raději, když jim třmeny vypadnou ještě než (nebo hned jak) v sedle ztratí rovnováhu - než po pár cvalových skocích plandajíce koni mezi nohama...
napsal(a):
Předem děkuji za sdílení
Na wintecovských řemenech někde nahoře je další očko, někde pod tím hlavním okem, které zasunujete do zámků, takže si narušíte nastavenou velikost /délku třmenových řemenů, háček zahačíte do té výšky a můžete třmen normálně vytáhnout nahoru aniž byste jej musela přehazovat přes sedlo, bohužel fotku k dispozici nemám.