Dobrý den,
prosím o radu. Mám 20ti letého valáška, kterému vždy s prvním mrazem otékají všechny nohy. Otoky jsou tvrdé a nebolestivé. Koník nekulhá. Dle veterináře se jedná o špatné prokrvení končetin a nerozprouděnou lymfu. Přes noc mu dávám zateplováky a každý den chodíme na hodinu na procházky. Do výběhu chodí taktéž každý den. Bohužel nyní se koně zavírají dříve, když je tak brzy tma. S režimem toho mnoho nenadělám, a ani jiná stáj nepřipadá v úvahu. Všude je to nyní stejné. Vždy po procházce mu otoky trochu slezou, ale ne úplně.
Prosím tedy o radu, jak koníkovi pomoci i jinak. Nějaké bylinky? Něco na rozprodění lymfy?
Předem děkuji za jakoukoli radu.
Já to chápu, potřeboval by být nejlépe 24/7 venku, ale bohužel tady v okolí žádné kvalitní pastevní ustájení není. Je to bída. Přes léto a jaro je bez problému. Vadí mu ten mráz. a můžete mi prosím poslat odkaz na ty kamaše back on track? Už jsem o nich hodně slyšela a četla jsem, že prý snad nejsou dobré pro otoky nohou pramenící z neprokrvené lymfy.
Předem děkuji.
Právě naopak. Prohřejí, ale nepřehřejí, a podpoří cirkulaci lymfy v končetinách. Popravdě myslím, že jsou zaměřené hlavně na tyhle statické otoky.
Odkaz si dohledáte sama, stačí zadat do vyhledávače. Na trhu jsou dobře rozšířené. Osobně jsem kupovala už cca přes 4 lety z eshopu Dominiky Švehlové. Zkuste mrknout.
Dobře se nandavají i dobře drží, cena je vyšší, ale adekvátní vzhledem k efektu.
Možná by stálo za to zaměřit se i na krmnou dávku koně, některá krmiva jsou pro natíkací jedince méně vhodná. :).
Jinak musím říct, že většina ustájení přes zimní období není ideální. I když jdou koně do výběhu, je to zpravidla na kratší dobu, v blátě nebo následných zmrzlých kráterech se chodit nechce ani mladým koním, natož starším, a nožky prostě více trpí.
Proto mám koně doma a ač to stojí mnoho úsilí a zdaleka nedosahujeme ideálu, prostor máme dostatečný a při snaze vymyslet systém a denní režim tak, aby koně ťapali, jsme bez problému.
Člověk se pořád někam posouvá, třeba příští zima bude u vás zase lepší.;).
Mám tyhle. Velikost jsem zvolila tak, aby na ty zadní prostě seděly.
Na přední bych brala o číslo menší. Ale když měla problém na přední, nosila je a problém nebyl, seděly.
Dodám že jsem kupovala jen dvě kamaše a to na zadní nohy.
http://old.backontrack.com/cz/vyrobky/pro-kone/kamase-quick-wrap-royal/.
Mám výbornou zkušenost s těmito viz. odkaz. Bez otoků, prohřáté nohy (ne zapařené) a koník s lepším pohybem. Stejný materiál - keramická vlákna, jen jiná značka: https://www.equimall.cz/chranice-nohou/stajove-kamase-equi-theme-fir.html.
Uživatel s deaktivovaným účtem
Back on track predáva myslím už aj equiservis.
Mám vyskúšané na sebe, neprehrieva sa nič, iba sú “veci” pod tým príjemne teplé. Mohli by v takomto prípade pomôcť.
Otázka je ale aj strava, tie opuchy vie spôsobovať aj jadrové krmivo, myslím, že najčastejšie je to jačmeň. A možno je to hlúposť(Horsana keď tak opraví), Ale opuchy, resp zadržiavanie vody môžu spôsobovať ochorenia srdca, či ladvín.
Jádro nemá žádné. Dávám mu pouze bezobilné musli. Na otoky trpí pouze v zimním období při prvních mrazíkách. Pokud by na ně trpěl celoročně, tak bych samozřejmě přemýšlela i o jiné příčině. Ale veterinář na něj byl zavolaný. Dokonce tu byli 2 různí a oba se shodli, že se jedná o špatné prokrvení končetin spojené se stářím koníka. U staroušků prý zcela běžné. nemáte tedy prosím někdo tip jak s tím bojovat i jinak? Něco na pročištění organismu? Ostropestřec?
Uživatel s deaktivovaným účtem
Ostropestrec je určite fajn vec, tým nič nepokazíte, len neviem, či to bude mať žiadúci efekt.
Na některé ne, ale třeba přes lidskou hřejivou Emspomu se taky oblečete.Je li ovšem svetr to samé, co zateplováky si netroufám posoudit Zkuste prostudovat návody.
Kdyby jste promasírovala, vyvenčila atd. a po určité době, kdy už gel bude určitě vsáknutý zabalila?Nebo tedy po vyvečení lehce omyla trochou teplé, čímž znovu promasírujete před zabalením, máte li tu možnost.Případně zkusit třeba jen mazání a nedávat už ty zateplováky?
Mě na různé otoky záhadného původu velmi pomohl Flogestan.od Equistra.Je to bílá hlína, v podstatě.Můžete rozdělat s vodou nastudeno, i na teplo.Pak byste vlastně tu teplou hlínu nechala na koni, místo kamaše.Ovšem, jestli působí na chronické stavy, nehledala jsem.Zkuste si o něm vyčíst něco víc, třeba vás to osloví.