Ahoj
Nedávno jsem si četla diskuzi kde se prý jezdilo na krávě.. nemyslím si, že to je týrání. Ale prý je i nějaký zákon, kde se může jezdit jen na oslících, nebo koních/mulách/mezcích. Platí ten zákon dodnes? Nebo je to jen opět nějaká hovadina z České republiky a v Německu, se na kravách jezdit může? mám v tom trochu zmatek. Znáte/víte něco o tom zákonů, nebo tak? dík
(Nechci jezdit na krávě, jen mě to zajímá:).
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Je na to zákon a jsou to nějaká minima pro chov hospodářských zvířat.Teda jestli jsem to napsal správně.Tak asi na to ježdění bude kráva ještě méně vhodná než koník.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Je na to zákon a jsou to nějaká minima pro chov hospodářských zvířat.Teda jestli jsem to napsal správně.Tak asi na to ježdění bude kráva ještě méně vhodná než koník.
Https://www.youtube.com/watch?v=KayizT3NWF8
https://www.catersnews.com/stories/animals/quit-horsing-around-farm-that-takes-its-guests-riding-sounds-like-its-having-a-cow/
Jízda na kravách není tak zvláštní jak y se zdálo.
V indii se zase jezdí na buvolech.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Vyhláška č.464/2009, § 1c
Obecné požadavky na chov hospodářských zvířat
Při chovu hospodářských zvířat
a) je třeba hospodářská zvířata od narození navykat na přítomnost člověka, kontakt s ním a provádění základních chovatelských úkonů a používání chovatelských zařízení, vybavení a pomůcek,
b) je třeba věnovat zvýšenou pozornost březím samicím, samicím po porodu, kojícím samicím a jejich mláďatům,
c) je možné jejich trvalé umístění v zimním období pouze ve výbězích nebo na pastvinách, pokud byla takto chovaná zvířata na tento způsob chovu v daných klimatických podmínkách již dostatečně navykána a takový způsob chovu jim nepůsobí utrpení,
d) musí být ve výbězích nebo na pastvinách zabezpečeno, aby zdroje vody nezamrzly a byly hospodářským zvířatům přístupné,
e) nelze hospodářská zvířata jakékoliv věkové kategorie uvedená v této vyhlášce používat a cvičit jako jízdní zvířata pro člověka nebo na ně z jiných důvodů nasedat, s výjimkou koní, oslů a jejich kříženců, nebo je používat pro zápasy,
f) nesmí být omezena volnost pohybu hospodářských zvířat ve výbězích nebo na pastvinách připevněním závaží nebo jiného podobného předmětu k hospodářským zvířatům; volnost pohybu hospodářských zvířat nesmí být dále omezena svázáním hospodářských zvířat nebo svázáním různých částí těla hospodářských zvířat, nebo svázáním více hospodářských zvířat k sobě.
To, jestli je zvíře hospodářské nebo zájmové zvíře si určuje majitel. Takže pokud budu mít krávu jako zájmové zvíře tak na něm jezdit můžu. Ale v zákoně na ochranu proti týrání je věta ve smyslu, že zvířata se nemohou používat k činnostem, které nepřesahují jejich možnost, způsobuje utrpení atd. Takže rodeo ( dle mého názoru) určitě ne, svezení se asi jo, skákání asi ne...?
lodenka333
napsal(a):
To, jestli je zvíře hospodářské nebo zájmové zvíře si určuje majitel. Takže pokud budu mít krávu jako zájmové zvíře tak na něm jezdit můžu. Ale v zákoně na ochranu proti týrání je věta ve smyslu, že zvířata se nemohou používat k činnostem, které nepřesahují jejich možnost, způsobuje utrpení atd. Takže rodeo ( dle mého názoru) určitě ne, svezení se asi jo, skákání asi ne...?
Vedle jako ta jedle :) dle zákona lze používat k ježdění koně, osly a jejich křížence. Takže ano, jízda na krávě JE porušení zákona.

Zákon na to sice je, ale sama vzpomínám na dětská léta na vesnici(a ne v mém případě to není zase tak moc dávno ) kdy sme jako holky(i chlapci) chodili ke koním a pan hospodář měl kravky, takové ty černobílé české a nejednou sme se vozili a dělali blbiny. Takže pokud se tím nikde nebudete moc chlubit a zveřejňovat fotky na sociálních sítích tak by to mělo být ok.Samozřejmě jsou plemena méně vhodná(hlavně ta mléčná) a více přijatelná( masná plemena nejsou tak kostnatá a nepohodlná )
napsal(a):
Zákon na to sice je, ale sama vzpomínám na dětská léta na vesnici(a ne v mém případě to není zase tak moc dávno ) kdy sme jako holky(i chlapci) chodili ke koním a pan hospodář měl kravky, takové ty černobílé české a nejednou sme se vozili a dělali blbiny. Takže pokud se tím nikde nebudete moc chlubit a zveřejňovat fotky na sociálních sítích tak by to mělo být ok.Samozřejmě jsou plemena méně vhodná(hlavně ta mléčná) a více přijatelná( masná plemena nejsou tak kostnatá a nepohodlná )
Tak ono i zavraždit člověka můžete, jen se na to nesmí přijít
Tak jsem si dala práci a i pro své ujištění jsem našla v 208/2004: nelze hospodářská zvířata jakékoliv věkové kategorie uvedená v této vyhlášce používat a cvičit jako jízdní zvířata pro člověka nebo na ně z jiných důvodů nasedat, s výjimkou koní, oslů a jejich kříženců, nebo je používat pro zápasy.
A tohle obecně v zákonu na ochranu zvířat proti týrání :(1) Za týrání se považuje
a) nutit zvíře k výkonům, které neodpovídají jeho fyzickému stavu a biologickým schopnostem a prokazatelně překračují jeho síly,
b) podrobit zvíře výcviku nebo veřejnému vystoupení anebo obdobnému účelu, je-li toto pro zvíře spojeno s bolestí, utrpením, zraněním nebo jiným poškozením, jakož i vychovávat, cvičit nebo účelově používat zvíře k agresivnímu chování vůči člověku nebo jiným zvířatům.
Takže pokud je hospodářská platí první a nejezdit a pokud zájmová, tak obecně zákon a minimální standarty HZ se na ni nevztahuje.
lodenka333
napsal(a):
Tak jsem si dala práci a i pro své ujištění jsem našla v 208/2004: nelze hospodářská zvířata jakékoliv věkové kategorie uvedená v této vyhlášce používat a cvičit jako jízdní zvířata pro člověka nebo na ně z jiných důvodů nasedat, s výjimkou koní, oslů a jejich kříženců, nebo je používat pro zápasy.
A tohle obecně v zákonu na ochranu zvířat proti týrání :(1) Za týrání se považuje
a) nutit zvíře k výkonům, které neodpovídají jeho fyzickému stavu a biologickým schopnostem a prokazatelně překračují jeho síly,
b) podrobit zvíře výcviku nebo veřejnému vystoupení anebo obdobnému účelu, je-li toto pro zvíře spojeno s bolestí, utrpením, zraněním nebo jiným poškozením, jakož i vychovávat, cvičit nebo účelově používat zvíře k agresivnímu chování vůči člověku nebo jiným zvířatům.
Takže pokud je hospodářská platí první a nejezdit a pokud zájmová, tak obecně zákon a minimální standarty HZ se na ni nevztahuje.
Aha, hmm.. ten zákon je zas chytře provedený...- takže jak tak vidím, je týrání jezdit na koni, když je kůň líný a nechce se mu, vy, se ho snažíte rozpohybovat také jako, týrání, ? Vymysleli chytré hlavičky zas.. ale z části to smysl dává.. zajímavé však je, že na kravách se v Německu jezdit může a je to podle videí legální?
polárka.15
napsal(a):
Kráva je ale hospodářské zvíře tak jako tak, to není zvíře v zájmovém chovu. To prostě nejde. Stejně tak jako z krávy neuděláte koňovité či jejich křížence.
To není pravda. Chovatel určuje jestli je hospodářské nebo zajmové. Pes může být zájmové ale i hospodářské, kůň... A podle toho se na něj vztahuje to či ono. Není potřeba z krávy dělat koně.
N.I.C
napsal(a):
Aha, hmm.. ten zákon je zas chytře provedený...- takže jak tak vidím, je týrání jezdit na koni, když je kůň líný a nechce se mu, vy, se ho snažíte rozpohybovat také jako, týrání, ? Vymysleli chytré hlavičky zas.. ale z části to smysl dává.. zajímavé však je, že na kravách se v Německu jezdit může a je to podle videí legální?
Tak týrání je něčí co tomu zvířeti způsobuje bolest, utrpení atd... No znám sice koně pro které pohnout prd...je velké utrpení :-D ale i tak. Myslím, že to musí být něco co mu opravdu ubližuje a musíte ho nutit do něčeho co nedokáže. Třeba koně před trimetrovym plotem ztřiskat bičem. Tak si to vykládám já. Proto si myslím že projet se na krave ji asi uplne nevadí ale.skákat přes překážky je otázka - nevím zda si to inspektoři vykládají podle sebe nebo to mají nějak určené, nějaký výklad co ano co ne, nemyslím si.
Proč v Německu můžou to nebo ono? Protože tam přece mají svoje zákony Netuším jak je toto upraveno v nařízeních EU, teď si asi nevzpomenu přesně ale nevím o něčem co by upravovalo týrání mezinárodně. Ale fakt nevím jistě.
lodenka333
napsal(a):
Tak týrání je něčí co tomu zvířeti způsobuje bolest, utrpení atd... No znám sice koně pro které pohnout prd...je velké utrpení :-D ale i tak. Myslím, že to musí být něco co mu opravdu ubližuje a musíte ho nutit do něčeho co nedokáže. Třeba koně před trimetrovym plotem ztřiskat bičem. Tak si to vykládám já. Proto si myslím že projet se na krave ji asi uplne nevadí ale.skákat přes překážky je otázka - nevím zda si to inspektoři vykládají podle sebe nebo to mají nějak určené, nějaký výklad co ano co ne, nemyslím si.
Proč v Německu můžou to nebo ono? Protože tam přece mají svoje zákony Netuším jak je toto upraveno v nařízeních EU, teď si asi nevzpomenu přesně ale nevím o něčem co by upravovalo týrání mezinárodně. Ale fakt nevím jistě.
Myslet si můžete co chcete, ale zákon jasně uvádí, co TÝRÁNÍ je

lodenka333
napsal(a):
Proč se minimální standardy nevztahují na zvířata v zájmových chovech? Je to někde specifikované? Mám koně v zájmovém chovu, krávu v zájmovém chovu a přesto musím mít hospodářství a koně i kráva mají status hospodáŕského zvířete. Moje stáje jsou soukromé, pro osobní zájmový chov a přesto se stavební řízení řídila touto vyhláškou, tedy č.464/2009 Sb., kterou se mění vyhláška č.208/2004 Sb., o minimálních standardech pro ochranu hospodářských zvířat, ve znění vyhlášky č.425/2005 Sb. Proč by tedy zákon na ochranu zvířat neměl zohledňovat tuto vyhlášku?
polárka.15
napsal(a):
Myslet si můžete co chcete, ale zákon jasně uvádí, co TÝRÁNÍ je
Jasně? Jak moc jasné je věta o tom, že zvíře se nesmí nutit k výkonu které mu způsobuje bolest...atd. Jak tady někdo napsal, je týrání s koněm trénovat když se mu nechce a protestuje? Já řeknu, že ano, vy třeba, že ne. Takže jasné do určité míry, zbytek záleží už na tom jak si zákon vyložíme. Jeden inspektor považuje za nedostatek něco jiného než druhý. Ale jestli máte jiné zkušenosti, já se ráda nechám poučit.
napsal(a):
Proč se minimální standardy nevztahují na zvířata v zájmových chovech? Je to někde specifikované? Mám koně v zájmovém chovu, krávu v zájmovém chovu a přesto musím mít hospodářství a koně i kráva mají status hospodáŕského zvířete. Moje stáje jsou soukromé, pro osobní zájmový chov a přesto se stavební řízení řídila touto vyhláškou, tedy č.464/2009 Sb., kterou se mění vyhláška č.208/2004 Sb., o minimálních standardech pro ochranu hospodářských zvířat, ve znění vyhlášky č.425/2005 Sb. Proč by tedy zákon na ochranu zvířat neměl zohledňovat tuto vyhlášku?
Protože se to jmenuje minimální standarty pro hospodářská zvířata, ne zájmová. Jak je to s hospodářstvím a podmínkami v něm by mě taky zajímalo, třeba se vyjádří někdo kdo s tím má zkušenosti a byla tady myslím diskuze někde na toto téma. Protože když má někdo pet prasátko tak přece žádné hospodářství nehlásí, ne?
lodenka333
napsal(a):
To není pravda. Chovatel určuje jestli je hospodářské nebo zajmové. Pes může být zájmové ale i hospodářské, kůň... A podle toho se na něj vztahuje to či ono. Není potřeba z krávy dělat koně.
Mícháte dohromady dvě věci - kráva je z pohledu legislativy vždy hospodářské zvíře, pes vždy zvíře v zájmovém chovu. Není pravda, že to určuje chovatel - jak jste na to přišla?
Definice zvířete v zájmovém chovu -Zvířetem v zájmových chovech se rozumí každé zvíře držené
či určené k držení člověkem, zejména v jeho domácnosti, pro jeho potěšení a jako společník.
saola
napsal(a):
Mícháte dohromady dvě věci - kráva je z pohledu legislativy vždy hospodářské zvíře, pes vždy zvíře v zájmovém chovu. Není pravda, že to určuje chovatel - jak jste na to přišla?
Definice zvířete v zájmovém chovu -Zvířetem v zájmových chovech se rozumí každé zvíře držené
či určené k držení člověkem, zejména v jeho domácnosti, pro jeho potěšení a jako společník.
Nemyslím si. Kde máte definici ze pes je vždy zájmové a kráva vždy hospodářská? Záleží k jakému účelu to zvíře máte. Def.zájmového zvířete máte - a kde jsou vyjmenovaná? Nejsou. Někdo má doma tu krávu pro potěšení a jako společníka. Takže zájmová. Hospodářské zvíře je chované za nějakým účelem získávání produktů atd... Dotyčný ji nedoji, neporazi ji, prostě se s ni každý den půjde pomazlit. Takže z toho mi vyplývá že není přesně dané to zvíře je takové a to takové. Pokud vím, dostihový kůň je taky hospodářské zvíře například.
Lodenka333: Ano, vidím, že si nemyslíte - pletete si tři pojmy - domácí zvíře, hospodářské zvíře a zvíře v zájmovém chovu.
Naposledy - skot nesplňuje podmínky zájmového chovu, i kdybyste měla krávu na mazlení 24 hodin denně, musíte mít zaregistrované hospodářství, zajistit jí podmínky k chovu a je to vždy hospodářské zvíře, nikoliv zvíře v zájmovém chovu.
V odkazu naleznete prezentaci, kde je hned v druhém slidu definováno, co je to hospodářské zvíře - tak to prostě vemte ne vědomí. Prezentace dále obsahuje i poměrně jasnou informaci o tom, že na kravách se fakt nejezdí.
www.vfu.cz/inovace-bc-a-navmgr/pub-files/realizovane.../opvkfarm.pptx
saola
napsal(a):
Zkuste do google zadat název toho souboru, tj. opvkfarm.pptx. nebo celý odkaz, pak to otevřít jde.
Děkuji, tohle já znám, ale (a není to jenom z mé hlavy) toto není vyjmenování zvířat, která prostě jsou hospodářská. Je tam napsané především, ale to neznamená že tahle to vždy jsou a nejde to jinak. Králík může být pet, prase taky, pes může být hospodářské. Jak je to s hospodářstvím jako takovým to netvrdím nijak, to fakt nevím, ale tady podle mě nemáte pravdu. Jak byste vysvětlila ty pet králíky, pet prasata, atd?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20
Lodenka333 - a můžu se zeptat já Vás, o co přesně Vám jde? Potřebujete změnit, nebo obejít legislativní úpravy v ČR?
Nejde mi o nic, jen jsem se snažila odpovědět na původní dotaz s krávou. Řešila jsem to s někým, kdo se ve vet. legislativě pohybuje. Buď mi to špatně vysvětlil nebo jsem to spatně pochopila. Ještě se na to zeptám, zajímá mě to. Mám pocit, že tu byl někde v diskuzích někdo z KVS nebo něčeho podobného, kdyby se k tomu vyjádřil, bylo by to nejkvalifikovanější vysvětlení.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20
Zrovna se tu bavíme o povinnosti registrace hospodářství. Co by se stalo, kdybych jako chovatel koně jej vypustil na pozemek, který není můj, nemám jej ani v nájmu, nevím, čí je, prostě jsem tam postavila ohradu, kůň se tam pase. Majitel pozemku neví, že se mu tam pase kůň, je třeba v zahraničí, nebo cokoliv podobného. Podle povinnosti registrace hospodářství jí tedy já jako majitel onoho koně mít nemusím, protože mám povinnost jen pokud je na mém pozemku, nebo na pozemku mnou pronajatém. Jak se to vyřeší?
Právě proto, asi že jsme češi, tak pořád špekulujeme, jak všechno oj...bejít, abychom radši nic nemuseli.
Ke kompetenci KVS a jejich informacím - konkrétně jsem se ptala na úpravu kopyt koní. Jeden mi řek to, druhý ono. Takže z toho vyplývá, že si také každý vykládá vše po svém, a až přijedou na kontrolu, bude záležet na tom, jak si to pan kontrolující přebere a vyloží.
K té KVS mám podobnou zkušenost - ne vlastní tedy, ale nějaké případy v potravinářství a v chovu mléčných krav. Přijde tam jeden, dejte tohle pryč. Přijde druhý, řekne dejte to tam. Nějak se obhájíte, žádné nesmysly, prostě odůvodníte proč a jak... a on vám tam za odměnu pošle někoho dalšího, že jste si dovolil odporovat. V tomhle je to fakt na lidech a v úřadech je to šílený, někteří mají popletenou hlavu vlastní důležitostí.
Když pominu zákony, ježdění na krávě rozhodně není nic příjemného
Za mě by na tohle ani žádný zákaz být nemusel, kdo zkusí, myslím, že po opakování netouží.Krávy mají neuvěřitelný kohoutek, prapodivný styl pohybu a vlastní názor
Jednou jsme s kamarádkou vylezly na pasoucí se, hodnou, domácí, kdysi na praxi.Stála, žrala.Nám bylo 15let a chtěly jsme to zkusit.Já seděla jakože vzadu, kde je rozšířená pánev, to jakž takž šlo.Kamarádka se soukala ke mně, zůstala na obrovském kohoutku, bohužel zadkem po směru jízdy.Otočit se už nestačila.
Kráva se rozešla, ale pak jsme ji nějak přestaly bavit, tak se dala do cvalu.No, objímaly jsme se a nadskakovaly na té ukrutné páteři nějakých pár metrů, než se holka rozhodla, že tam je nejlepší pastva.Hodila brzdu a my se vysypaly do kopřiv
Zážitek, který by mě ani nenapadlo opakovat
Myslím, že kdyby byli tuři k jízdě vhodní, už by je dávno někdo využíval.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Zase na druhou stranu Váňa začínal právě na krávě.Alespoň to teda říkal.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
To je pravda přesedlal rychle..Jen tak mimo, dalo by se chodit s krávou na procházky? Mě doma kousek za plot chodí krávy z místního družstva a docela mi připadají takový hodný, klidný. S krávou teda zkušenost nemám žádnou, tak jen kdyby mě náhodou "zklamali" koně.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20
Když si vezmu, co nám včera kráva provedla, tak fakt bych na ní nejezdila, natož jí brala na procházky...

Chodila jsem s teletem na procházky.Bohužel jak roste tak i hodně sílí a rozhodně si nedá říct jako třeba kůň.Taky už přestává být takový mazlík a na zavolání chodí jak kdy.A to byla ten půl rok jako pejsek. Nevím jestli to bude u všech až vyrostou.No zatím mám tři jalovičky ke zkoumání