Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
15.12.2017 11:42
pupanec

XXX.XXX.244.137

Hezký den, jelikož na Equichanellu je zdá se mrtvo, vkládám dotaz sem.Chci se jem pozeptet zkušených, zda jim vyhazuje kůň s ataxií jak pod sedlem tak ve volnosti?DG.byla teda určena jen od oka, mě se to nezdá, tak proto ten dotaz..sbírám střípky..děkuji.

15.12.2017 12:04
Horsana

XXX.XXX.40.140

Áno, je to možné aj pri ataxii.

Samotná ataxia nie je diagnóza, je to iba klinický príznak - v podstate nekoordinovaná chôdza, príčin je 1000+1.

15.12.2017 12:35
pupanec

XXX.XXX.244.137

Děkuji...valach je sice po úraze, ale ataxii měl prý vyloučenou...lékařskou zprávu jsem neviděla...ale jak tak sbírám informace, nevylučuji ji...

15.12.2017 12:37
Horsana

XXX.XXX.40.140

No bez kompletného ortopedického a neurologického vyšetrenia je zbytočné o tom polemizovať, pre laika, nedopátraš sa k ničomu relevantnému.

15.12.2017 12:42
pupanec

XXX.XXX.244.137

Vyšetřen byl..na klinice v Německu..tady ho vyšetřoval ortoped..dělán Wobler test..nikdo neurčil konkrétní příčinu...Jen sbírám co nejvíc info, abych přizpůsobila práci...

15.12.2017 17:13
Horsana

XXX.XXX.40.140

Wobler test - hmm, to je nič.

Ako Wobbler sa u koní označuje spinálna ataxia, teda že má pôvod v mieche, ale z rôznych príčin, napríklad:
cievne (krvácaniny, embólie, migrácia lariev veľkých strongylidov, embólia)
zápalové a infekčné (EHV -1, parazitárna migrácia)
traumatické (úrazy miechy, stavcov)
abnormality (abnormality stavcov, dokonca niečo ako prechodový stavec)
degeneratívne - cervikálna vertebrálna malformácia (niečo tlačí na miechu- výrastok, zúžený medzistavcový priestor- to stlačenie môže byť statické - že vždy, alebo dynamické- že iba pri určitom pohybe)

Na tie zúženiny treba minimálne RTG a samozrejme nejakú lekársku dokumentáciu k tomu. Hlavne čio sa týka práce - veľmi závisí od toho, či je kompresia statická, alebo dynamická.
A vylúčiť ortopedický problém.

Je jedno také malé chytré pravidlo, ako rozlíšiť ortopedické a neurologické ochorenie - pri ortopedickom sa vždy vyskytuje istá symetria, pravidelnosť, pri neurologickom nie.

Uživatel s deaktivovaným účtem

15.12.2017 17:19

Horsana má pravdu, ale...taky se ráda hrabu vetům do věcí, nakonec se to hodí, když dorazí kravičkář, náš dvorní vet se nehorší, max se zeptá, co soudí EQ a co jsem četla, že on, co má praxi, už čtení až tak nestíhá/známe se rokysmajlík/:Já se na něj taky nezlobím, že výhřez žlázy třetího víčka furt vykapával...já načetla, očař dodal použitelný operační postup, vet uspal a člověčí chirurg zoperoval / horsana neječet-prostou parciální tarsorafii, ne repozicismajlík/-výsledek skvost.

http://docplayer.cz/10196386-Neurologicke-vysetreni-kone.html
A jistě mužete podrobneji popsat jak a co a natočit video a přiložit scan zpráv...a reakce třeba horsany bych brala k úvaze, jako nápady...na EQ občas radila iMVDr Rette, v poradně na titulce...

15.12.2017 17:35
Horsana

XXX.XXX.40.140

Žofré - parciálna tarsorafia je môj milášik- teda, nie že by som ju niekedy robila, ale vie urobiť mnoho dobrého a prospešného, Lini ju mala tiež :)

Človečí chirurg zaslúži aspoň fľašku koňaku

15.12.2017 18:00

Máte lepší linksmajlík. Ale já mám vobrázky!Šikmo vyplazenej jazyk pozná i lajka.
Hm...bude Nový rok...žeby "naučím se anglicky"?smajlík

Člověčí chirurg je nezřízeně nafoukanej, protože je výsledek skvost- a žádné problémy se suchým vokem, repozici by nedal.Očař radil se specializací na plastiky nádorů víček, taky člověčí, ale už dělal i synechie koně při ERU a víckrát nechce, uspával vet, ale buzení z narkozy bylo impozantnísmajlík...a králík se těžko uspává, vet uspal taky výborně.Člověčí chirurg už taky dělal lecos...smajlík

Neregistrovaný uživatel

15.12.2017 18:08
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Máte lepší linksmajlík. Ale já mám vobrázky!Šikmo vyplazenej jazyk pozná i lajka.
Hm...bude Nový rok...žeby "naučím se anglicky"?smajlík

Člověčí chirurg je nezřízeně nafoukanej, protože je výsledek skvost- a žádné problémy se suchým vokem, repozici by nedal.Očař radil se specializací na plastiky nádorů víček, taky člověčí, ale už dělal i synechie koně při ERU a víckrát nechce, uspával vet, ale buzení z narkozy bylo impozantnísmajlík...a králík se těžko uspává, vet uspal taky výborně.Člověčí chirurg už taky dělal lecos...smajlík

No u Vás bych chtěl dělat veterináře.. Postavil bych Vám tam auto s potřebnými nástroji a šel bych na kafe někam.Až byste si vše vyšetřila a indikovala léčbu, tak už byste si napsala jenom fakturu a zaplatila mi.To jsou správní pacienti Horsanko, co?

15.12.2017 18:23
Horsana

XXX.XXX.40.140

Synechie pri ERU ? Wooow, ako ? A bol úspešný ?
Prečo nechce ?

Mohol by chcieť :D.

15.12.2017 18:29
Horsana

XXX.XXX.40.140

Prvý kongresový deň v Pešti začínal prednáškou človečieho neurochirurga.

5 minút,10 minút,15 minút, chirurga nikde. Zodpovedná vedúca sa ospravedlnila, že je v zápche a že je to ľudský chirurg, že to hovorí za všetko ( na internistickom podujatí sa takto jemne rýplo do chirurgov ešte pár krát, ale bolo to vždy vtipné a milé :) ).

Po skoro hodine sa za pultík vydriapal maličký, krivý, rachitickýa plešivý človiečik, ktorý mal sám head tilt a ktorý bol úplne mimo náš svet, zase bol celkom presne vycentrovaný na svoj neurosvet.
Pôsobil dojmom, že by mu človek dal 5 korún a nejaké teplé oblečenie, to bolo veľmi zvláštne.

15.12.2017 20:20

Oko koňské dělal očař člověčí, který pro nás dělal konsiliáře na operační postup na králičí výhřez třetího víka, podrobnosti neznám, jen to, že to snad bylo u ERU, uspával si vet, jehož pacient kůň byl a očaře ukecal, očař se totálně vyděsil, když se pacient po operaci budil a překopl nějakou lavičkusmajlík.
Chirurgovo nejvyšší level byly háky a asistence vetovi-traumatologovi, při o drát výběhu přeřízlé šlaše, chirurg byl zblíž než vet, proto volali, krvácelo to a kůň byl vysoce sportovní, navíc sponsorsky půjčenej.Šil vet a dobře, kůň se vrátil do závodů, jen se vetovi hodily další ruce. A bylo to náročné velmi, páč zima, venkovní box, vaky s infuzema chtěly mrznout, hřál jen pacient, zespoda, pod chirurgem.
Jj, divný, chirurgové, určitěsmajlík.

15.12.2017 22:43
Horsana

XXX.XXX.40.140

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Oko koňské dělal očař člověčí, který pro nás dělal konsiliáře na operační postup na králičí výhřez třetího víka, podrobnosti neznám, jen to, že to snad bylo u ERU, uspával si vet, jehož pacient kůň byl a očaře ukecal, očař se totálně vyděsil, když se pacient po operaci budil a překopl nějakou lavičkusmajlík.
Chirurgovo nejvyšší level byly háky a asistence vetovi-traumatologovi, při o drát výběhu přeřízlé šlaše, chirurg byl zblíž než vet, proto volali, krvácelo to a kůň byl vysoce sportovní, navíc sponsorsky půjčenej.Šil vet a dobře, kůň se vrátil do závodů, jen se vetovi hodily další ruce. A bylo to náročné velmi, páč zima, venkovní box, vaky s infuzema chtěly mrznout, hřál jen pacient, zespoda, pod chirurgem.
Jj, divný, chirurgové, určitěsmajlík.

Tak už len trochu doladiť tú anestézu :).

Přidejte reakci

Přidat smajlík