Zkuste si nejdřív odpozorovat příznaky její říje, někdy bývají docela "divné": jedna moje kobyla v říji odchází od koní a tiše hledí do dáli - místo aby "šla ke koni" tak jde od koní. Druhá mívá "uřvané" říje - neustále kvičí na všechny a řehtá, třetí má tiché říje, ale mívá "měkké oko" a je už dlouho beznadějně zamilovaní do sousedovic shetlanda, takže v říji vždycky táhne k němu (měří 170cm v kohoutku a když se jí dvoří prcek, tak je to docela zábavné). Nejdřív si všímejte jakéhokoliv rozdílu v chování a také jestli se neříjí kolegyně ve stádě, většinou jakmile se začne říjit jedna kobyla, tak do týdne odříjí všechny.
Mě se už třetí rok po sobě stalo, že jsem si první říje všimla pozdě, ale tyhle první předjarní říje bývají často slepé - kobyla má sice říji, ale nemá vajíčko, takže i když to propásnete, a vet vám po prohlídce řekne, že voláte pozdě, tak o nic nejde - já si zapíšu datum od kdy se má kobyla příště říjit, nechám jí píchnout hormony a domluvím se který den vet přijede vyšetřit před zapuštěním a při prvním příznaku říje mu to potvrdím telefonem.