Ahoj všem, mám problém s křivostí (nejspíš po úrazech nohou, kdy jsem dlouhodobě zatěžovala více jednu stranu). Nikdo, koho jsem dosud požádala, aby se na mne podíval na koni - dva trenéři, kamarádky, manžel, syn, rodiče... moji křivost neviděl. Pořád slyším, že sedím rovně. Bohužel cítím, že rovně nesedím, mám jakoby levou sedací kost spuštěnou níž (nebo jak bych to řekla).
Navštívila jsem dva různé fyzioterapeuty, oba se shodli na tom, že křivá opravdu jsem. Za jednu návštěvu jsem zaplatila pokaždé 700Kč s tím, že těch návštěv bude potřeba hodně a na to prostě nemám. Navíc mi oba taktně naznačili, že v mém věku (42let) už nemůžu čekat zázraky.
V práci sedím na balonu, snažím se myslet na to, jak sedím, když např. umývám nádobí, vnímám, jak stojím, kterou nohu mám zatíženou... Stává se ze mne paranoik neustále se kontrolující
Dá se poradit něco, co by mi pomohlo nejdřív přijít na to, kde je chyba a pak co by mi pomohlo pracovat na odstranění?
Díky.
Bonnyf
napsal(a):
Ahoj všem, mám problém s křivostí (nejspíš po úrazech nohou, kdy jsem dlouhodobě zatěžovala více jednu stranu). Nikdo, koho jsem dosud požádala, aby se na mne podíval na koni - dva trenéři, kamarádky, manžel, syn, rodiče... moji křivost neviděl. Pořád slyším, že sedím rovně. Bohužel cítím, že rovně nesedím, mám jakoby levou sedací kost spuštěnou níž (nebo jak bych to řekla).
Navštívila jsem dva různé fyzioterapeuty, oba se shodli na tom, že křivá opravdu jsem. Za jednu návštěvu jsem zaplatila pokaždé 700Kč s tím, že těch návštěv bude potřeba hodně a na to prostě nemám. Navíc mi oba taktně naznačili, že v mém věku (42let) už nemůžu čekat zázraky.
V práci sedím na balonu, snažím se myslet na to, jak sedím, když např. umývám nádobí, vnímám, jak stojím, kterou nohu mám zatíženou... Stává se ze mne paranoik neustále se kontrolující
Dá se poradit něco, co by mi pomohlo nejdřív přijít na to, kde je chyba a pak co by mi pomohlo pracovat na odstranění?
Díky.
Upřímně bez odborného dohledu, si myslím, že je to dost problém, tak bych být vámi zkusila šetřit, protože pokud budete cvičit sama různé posilovací či uvolňovací cviky nikdy se sam dobře neohlídáte, dokud si správné provedení řádně nezafixujete...
Sama mám křivou pánev díky o chlup kratší noze a lehkou skoliozu, ale musím říct že zrovna na koni, se mi ta pánev dokáže dostat do realitvně rovné pozice (nekazí to tam nohy a jeden třmenový řemem nosím už leta kratší) stejně ale při složitějších cvicích, obzlvášt stranová práce ve vyšších chodem mám tendence taky zatežovat jednu sedací kost mnohem více a lehce se bortím v pase, protože jednu stranu zad mám slabší. Já si tohle jsem ještě relativně slušně schopná hlídat na koni, ale mimo koně je to horší. Možná by bylo fajn, i zkusit lekce na lonži, na borcení v pase je třeba moc fajn cvik, že na té slabší straně zad, na příklad levé tak když bude levá vnitřní, zvendu napnutou levou ruku nohoru nad hlavu, tedy vzpažím, tím se aktivují ty oslabené svaly levé půlky za, pak můžu rozpažit a otáčet se ven a dovnitř, při otoční dovnitř opět pracuej víc ta horší strana a podobně...
Uživatel s deaktivovaným účtem
Mám podobný problém, som krivá na jednu stranu, vyťahujem jednu nohu(teraz z hlavy bez sedenia na koni neviem ktorú) a mám väčšiu polovicu zadku do jednej strany. Ináč ja som sa vykrivila tým(okrem zdrwvotných problémov), že som dlhé roky jazdila iba tak a nemenila som nohu.dodnes je pre mňa klus na pravú nohu “divný” a potrebujem, aby som sa chvíľu usadila.
Vlani na jar pred sezónou som mala čas a chuť, chodila na fyzio každý týždeň a zrovnal ma do tej miery, že som asi 3 mesiace sedela rovno. Potom som to zanedbala a zase som sa začala kriviť... najhoršie je, že som tak krivá, že svoj sed vnímam ako rovný a akonáhle sa posadím do správne polohy, cítim, že som mimo a ťahá ma to naspäť. Podľa fyzio mám tiež jednu bedrovú kosť vyšsie, než druhú, takže po každom ošetrní ma pekne narovnal a bola som ok. V lete som jazdila bez barančeka na sedle, v semišovom wintecu som mala na posedlí krásny otlačok zadku- kontrolovala som sa počas jazdenia, či som krivo, alebo nie, to mi dosť pomáhalo... ináč neviem, joga istotne bude fajn a pomáha aj niekto zo zeme, kto tú krivosť vidí a upozorní ma.
Ináč na pretekoch si to veľmi všímam (jazdím rekrečne vytrvalosť) a neveriteľné množstvo jazdcov sedí na koni naozaj krivo, a to aj vrátane svetovej špičky. Čo trochu chápem, lebo v tej rýchlosti a po toľkých hodinách v sedle sa už jazdec snaží aj všelijako ulaviť koňovi aj sebe...
Pokud cvičené oko trenéra nevidí křivost, pak ta křivost je velmi malá. I taková může mít vážné zdravotní důsledky, ovšem sama to nepohlídáte a lidé Vám v tom nepomohou, když to sami nevidí.
Obávám se, že to je skutečně na terapeuta. Pokud to prostě není možné, zkusila bych jógu nebo podobné cvičení, např. cvičení pro seniory (taky na ně chodím, a to kvůli křivým zádům, je mi 26) nebo k terapeutovi docházet třeba půl roku a až se naučíte, jak správně na to, cvičit doma a k terapeutovi docházet třeba jednou za měsíc nebo třeba půl roku, dle možností. Taky může pomoct masáž a cvičení na balančních podložkách.
Ale zázraky bych skutečně nečekala. Zázraky se dějí tak do dvaceti let maximálně, pak už jsme zkrátka na skutečnou trvalou nápravu staré a je to spíš o tom, jak křivost kompenzovat a minimalizovat, než ji naprosto odstranit.
A taky - jistá nesouměrnost je přirozená. S tím se holt musíme smířit.
Kamila123999
XXX.XXX.89.195
Taky se mi to děje, nejhorší je to, že jezdím jemné koně a ti to moc dobře nezvládají, ještě k tomu závodně