Zařazení do stáda

Quarter Horse
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
19.2.2018 15:39
Rossalie

XXX.XXX.154.10

Dobrý den
Chtěla bych se zeptat jestli je zde někdo, kdo si pořídil koně, který byl ustájen boxově a ven chodil jen sám.
Mám vyhlídnutého valacha, ale chtěla bych jej na pastevko mezi kobyly. Líbí se mi hlavně, že je zvyklý chodit ven i bez koní, protože já bohužel nemám s kým jezdit ven.
Máte někdo zkušenost s tím jak to kůň zvládne? Nestane se z něj závislák poté co bude s koňmi?
Znala jsem kdysi jednoho valacha ale ten byl celý život sám, potom přišel do stáda a pak teda bez koní ani ránu.
Nejspíš mi napíšete, že to bude kůň od koně a asi to nejde odhadnout. . Ale tak aspoň si počtu nějaké zkušenosti.
Děkuji všem.
Jedná se o 5 letého QH valacha.

Uživatel s deaktivovaným účtem

19.2.2018 17:00

Velkou roli asi bude hrát i to, zda byl aspoň do doby obsedání sám, s pár koni, nebo ve velkém stádě.

19.2.2018 17:11
Rossalie

XXX.XXX.154.10

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Velkou roli asi bude hrát i to, zda byl aspoň do doby obsedání sám, s pár koni, nebo ve velkém stádě.

Vyrůstal v hříbárně.

19.2.2018 19:19

V podstate sa môže stať čokoľvek, môže sa stať závislákom, môže byť asociál neschopný nájsť si miesto v stáde, môžu ho ženy šikanovať... podstatné je, aby ste sa vy vedeli prípadne prispôsobiť situácii, ak bude vyžadovať iné riešenie, ako kôň v tom stáde- zabezpečiť mu napr 2-3 kamarátov s menšom výbehu, prípadne teda ak by to bolo veľmí zlé, sólo výbeh.

19.2.2018 20:08
Rossalie

XXX.XXX.154.10

Ve stádě jsou 2 chladasky 2 dvouletky PH a ponička. Můžu zajistit sólo výběh, to není problém. Přinejhorším by mohl jít i zpět na boxové ustájko do stáje.

19.2.2018 22:11
jesie

XXX.XXX.35.227

Rossalie napsal(a):
Dobrý den
Chtěla bych se zeptat jestli je zde někdo, kdo si pořídil koně, který byl ustájen boxově a ven chodil jen sám.
Mám vyhlídnutého valacha, ale chtěla bych jej na pastevko mezi kobyly. Líbí se mi hlavně, že je zvyklý chodit ven i bez koní, protože já bohužel nemám s kým jezdit ven.
Máte někdo zkušenost s tím jak to kůň zvládne? Nestane se z něj závislák poté co bude s koňmi?
Znala jsem kdysi jednoho valacha ale ten byl celý život sám, potom přišel do stáda a pak teda bez koní ani ránu.
Nejspíš mi napíšete, že to bude kůň od koně a asi to nejde odhadnout. . Ale tak aspoň si počtu nějaké zkušenosti.
Děkuji všem.
Jedná se o 5 letého QH valacha.

Já si brala 5 let QH, který byl box a sám do výběhu, rovnou do stáda...
Se začleněním nebyl ani nejmenší problém, nicméně se závislostí ano.Nikdy jsme se však nedostali do situace, kdy bych s ním nedokázala odjet ze stáje sama na vyjížďku.
To je však zase jiná kapitola, o komunikaci, práci s koněm a jeho respektu k vám.

Vyměnili jsme 3 ustájení, pokaždé jiná skladba koní. Pokaždé reagoval jinak.

Ale problém to rozhodně není :).

20.2.2018 15:24
Rossalie

XXX.XXX.154.10

jesie napsal(a):
Já si brala 5 let QH, který byl box a sám do výběhu, rovnou do stáda...
Se začleněním nebyl ani nejmenší problém, nicméně se závislostí ano.Nikdy jsme se však nedostali do situace, kdy bych s ním nedokázala odjet ze stáje sama na vyjížďku.
To je však zase jiná kapitola, o komunikaci, práci s koněm a jeho respektu k vám.

Vyměnili jsme 3 ustájení, pokaždé jiná skladba koní. Pokaždé reagoval jinak.

Ale problém to rozhodně není :).

Takže je prostě potřeba počítat se vším. Nicméně si myslím, že pokud přejde z boxu do stáda, je určitě mnohem spokojenější :). Máte koníka jen na rekre, nebo i na sport?

Neregistrovaný uživatel

20.2.2018 16:40
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Podle mě je to stejné jako když nastupujete do jiné práce.Jak bych mohl vědět jestli se tam někomu bude líbit? Vždyť ho ani neznám a nevím koho tam potká.Tohle je stejné i u koní.Jeden se kamarádí z druhým, ale už se nesnáší s třetím a čtvrtého by dokopal do kuličky.Musíte to zkrátka zkusit a uvidíte.Proto máme koně různě rozdělené podle toho kdo s kým drží "basu".Máme tu koníka co nedrží basu s nikým a tak sice na koně vidí a kontakt má, ale jinak mu vyhovuje pást se "na svém". smajlík Zkrátka šíleně individuální věc tyhle jejich sociální vazby.Mě osobně kobča kamarádí s valachem naší paní doktorky(MUDR) a když jí nosím dobroty, tak klidně můžu dát i kamarádovi a absolutně nic se neděje.Dobře si kupuje kamaráda z mojí kapsy, ne?

20.2.2018 19:09
jesie

XXX.XXX.35.227

Rossalie napsal(a):
Takže je prostě potřeba počítat se vším. Nicméně si myslím, že pokud přejde z boxu do stáda, je určitě mnohem spokojenější :). Máte koníka jen na rekre, nebo i na sport?

Jenom na rekre, zatím, je mladík, takže ho nechávám a až bude připravený, uvidíme, co v něm je , jsem zastánce pomalého a postupného vývoje...

Rozhodně je spokojenější, to máte pravdu! Ven se vysloveně těší a je klidnější...

20.2.2018 19:52
Rossalie

XXX.XXX.154.10

jesie napsal(a):
Jenom na rekre, zatím, je mladík, takže ho nechávám a až bude připravený, uvidíme, co v něm je , jsem zastánce pomalého a postupného vývoje...

Rozhodně je spokojenější, to máte pravdu! Ven se vysloveně těší a je klidnější...

Já chci taky jen na rekre, případně hobby, valach je přiježděn základně tak by se vidělo co v něm bude :). Hledám, ale parťáka ne sporťáka. Chtěla bych si po těch kobylách trochu odpočinout :D.
Dle majitele je valach pohodář a vhodný i pro nejezdce. Teprve se tam chystám mrknout. Ale na fotkách jsem se zamilovala . Po jakém hřebci máte koníka?

20.2.2018 19:52
Rossalie

XXX.XXX.154.10

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Podle mě je to stejné jako když nastupujete do jiné práce.Jak bych mohl vědět jestli se tam někomu bude líbit? Vždyť ho ani neznám a nevím koho tam potká.Tohle je stejné i u koní.Jeden se kamarádí z druhým, ale už se nesnáší s třetím a čtvrtého by dokopal do kuličky.Musíte to zkrátka zkusit a uvidíte.Proto máme koně různě rozdělené podle toho kdo s kým drží "basu".Máme tu koníka co nedrží basu s nikým a tak sice na koně vidí a kontakt má, ale jinak mu vyhovuje pást se "na svém". smajlík Zkrátka šíleně individuální věc tyhle jejich sociální vazby.Mě osobně kobča kamarádí s valachem naší paní doktorky(MUDR) a když jí nosím dobroty, tak klidně můžu dát i kamarádovi a absolutně nic se neděje.Dobře si kupuje kamaráda z mojí kapsy, ne?

S tím vším počítám :)

21.2.2018 20:00
jesie

XXX.XXX.35.227

Rossalie napsal(a):
Já chci taky jen na rekre, případně hobby, valach je přiježděn základně tak by se vidělo co v něm bude :). Hledám, ale parťáka ne sporťáka. Chtěla bych si po těch kobylách trochu odpočinout :D.
Dle majitele je valach pohodář a vhodný i pro nejezdce. Teprve se tam chystám mrknout. Ale na fotkách jsem se zamilovala . Po jakém hřebci máte koníka?

Mám po Dannys Golden Zippo, ale známější je dědeček :D Scooter...

A vy?

Jinak valaši jsou fakt větší pohoda, jsou předvídatelní a málokdy vám udělají lumpárnu...hormony s nimi nemlátí jako s kobylama...

21.2.2018 20:02

Jesie: takhle se to říká. Ale já mám jedince, co potvrzuje pravidlo. A kobyly, co jsem měla před ním, byly pohodové a o jejich říjích jsem většinou ani nevěděla... Takže těžko říct...

21.2.2018 20:20
Rossalie

XXX.XXX.154.10

jesie napsal(a):
Mám po Dannys Golden Zippo, ale známější je dědeček :D Scooter...

A vy?

Jinak valaši jsou fakt větší pohoda, jsou předvídatelní a málokdy vám udělají lumpárnu...hormony s nimi nemlátí jako s kobylama...

Já mám mlaďošky po Maximum Blues Master a EmH Magic Chatan. a Chlaďasku,
Řekla jsem, že kobylu už ne.
Proto uvažuji o valachovi.

21.2.2018 20:20
jesie

XXX.XXX.35.227

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Jesie: takhle se to říká. Ale já mám jedince, co potvrzuje pravidlo. A kobyly, co jsem měla před ním, byly pohodové a o jejich říjích jsem většinou ani nevěděla... Takže těžko říct...

to je dobře...možná je to i o majiteli nebo prostředí, kde bydlí...

21.2.2018 20:21
Rossalie

XXX.XXX.154.10

Hhipie : Vždycky je nějaká ta vyjímka takže s vašim klukem mlátí hormony?

21.2.2018 22:13
koně

XXX.XXX.205.252

Nám se taky projevil, valach
Kobyly předvídatelně kvíkaly, dělaly zlé tchyně, nakonec se většinou rozříjí.A je klid.
Ale náš valach, do té doby 8let bez jakéhokoli náznaku agresivity ke koním cizím ani našim.Tohoto příchozího, mladého, naprosto nesnáší.Jde po něm, uhonil by ho.
Přitom mladý je pomalý, nijak se nevtírá, ani se nesnaží komunikovat, spíš se bojí.Ani po víc jak měsíci, kdy nový valach může do stáda se všemi ostatními, ho ten jeden prostě nesnese.Musíme je u stáda střídat.
Není nám jasný spouštěcí moment, ale vztahy se nijak nerovnají
Takže jediná rada, zkuste, uvidíte

Přidejte reakci

Přidat smajlík