Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
20.2.2018 13:45
Louie

XXX.XXX.68.103

Zdravím, mám klisnu která jako hříbě prodělala zranění spěnkového kloubu a tím špatně překlubila. Na první pohled nejde na klisně nic poznat jen občas ( na tvrdém povrchu) kulhá. Nevíte někdo jak jí ulevit od bolesti třeba nějakými vitamíny?

Uživatel s deaktivovaným účtem

20.2.2018 16:00

Po tvrdom môže krívať napríklad z artrózy, robili ste niekedy rtg toho zraneného kĺbu? Máme v ustajnení vlacha, ktorému sa po zranení spenky rozvinula artróza v celej nohe od spenky dolu, zaćala by som poriadnym vyšetrením od ortopéda, aby ste vedeli, čo sa vôbec v tej nohe odohráva.

20.2.2018 16:34

Louie napsal(a):
Zdravím, mám klisnu která jako hříbě prodělala zranění spěnkového kloubu a tím špatně překlubila. Na první pohled nejde na klisně nic poznat jen občas ( na tvrdém povrchu) kulhá. Nevíte někdo jak jí ulevit od bolesti třeba nějakými vitamíny?

Co to je za terminologii, že kobylka po zranění špatně překlubila? Buď měla růstové problémy a tím získala překlubní postoj. (najdi jak vypadá na netu)
Pokud kulhá po zranění spěnky, může jít o cokoliv- to vám musí diagnostikovat vet.
Úleva od chronické bolesti je třeba přetětí nervu- kůň nohu necítí, nebolí ho...

21.2.2018 13:30
Louie

XXX.XXX.68.103

Ano jistě, kobyla měla jako hříbě zranění spěnky a jelikož jí to špatně srostlo, špatně také překlubila. Vet i kovář mi řekli že noha nikdy nebude úplně ok, a však v pohybu to klisně nevadí pokud nechodí vyloženě po tvrdém( normálně lítá po výběhu). Ptala jsem se zda se s tím někdo setkal a zda mi někdo poradí třeba dobré vitamíny na klouby. Podle Vás bych měla kobyle nohu rovnou uříznout...když jí nebude mít, neucítí ji a nebude jí tedy bolet...

21.2.2018 14:01
Varaxi

XXX.XXX.1.226

Louie napsal(a):
Ano jistě, kobyla měla jako hříbě zranění spěnky a jelikož jí to špatně srostlo, špatně také překlubila. Vet i kovář mi řekli že noha nikdy nebude úplně ok, a však v pohybu to klisně nevadí pokud nechodí vyloženě po tvrdém( normálně lítá po výběhu). Ptala jsem se zda se s tím někdo setkal a zda mi někdo poradí třeba dobré vitamíny na klouby. Podle Vás bych měla kobyle nohu rovnou uříznout...když jí nebude mít, neucítí ji a nebude jí tedy bolet...

Ne uříznout nohu, ale šmiknout nervy - je to naprosto regulérní veterinární zákrok. A nikdo netvrdí, že to udělat máte, jen že tu je ta možnost.
Vitamíny jí nepomůžou. Jestliže má po úrazu špatně srostlé kosti, pak můžete léčit problém (myslím, že se tomu říká remodulace kosti, prostě se na kost znovu zlomí a tak trochu ořeže do požadovaného tvaru; vyžaduje to zkušeného veterináře, kvalitní zázemí a samozřejmě to není zadarmo, navíc účinnost velmi záleží na konkrétním problému, proto bych od toho osobně upustila), nebo budete léčit projevy problému, tj. zajistíte, aby to kobylku co nejméně bolelo (neumožníte jí chodit po tvrdém, kluzkém, třeba zkusit měkké plastové podkovy, příp. nějakou kloubní výživu, analgetika atd.); pokud je bolest veliká a jinak neřešitelná, pak přetětí nervů výrazně koni uleví.

21.2.2018 15:41
katkaa1

XXX.XXX.43.146

Louie napsal(a):

Najprv musíte mať diagnózu aby ste vedela čo vlastne treba liečiť.
Takže spraviť RTG ak sa nerobilo a podľa toho sa zariadiť.
Je možné že by pomohlo ortopedické podkutie, ale to by aj kováč musel vidieť RTG.

21.2.2018 15:45
Louie

XXX.XXX.68.103

Varaxi napsal(a):
Ne uříznout nohu, ale šmiknout nervy - je to naprosto regulérní veterinární zákrok. A nikdo netvrdí, že to udělat máte, jen že tu je ta možnost.
Vitamíny jí nepomůžou. Jestliže má po úrazu špatně srostlé kosti, pak můžete léčit problém (myslím, že se tomu říká remodulace kosti, prostě se na kost znovu zlomí a tak trochu ořeže do požadovaného tvaru; vyžaduje to zkušeného veterináře, kvalitní zázemí a samozřejmě to není zadarmo, navíc účinnost velmi záleží na konkrétním problému, proto bych od toho osobně upustila), nebo budete léčit projevy problému, tj. zajistíte, aby to kobylku co nejméně bolelo (neumožníte jí chodit po tvrdém, kluzkém, třeba zkusit měkké plastové podkovy, příp. nějakou kloubní výživu, analgetika atd.); pokud je bolest veliká a jinak neřešitelná, pak přetětí nervů výrazně koni uleví.

Kobyla právě kulhá jen občas, jinak se to neprojevuje. Normálně jezdí ( nechci po ní samozřejmě nic velkého jen občasnou vyjížďku krok/klus, letos půjde do chovu), sama lítá ve výběhu jako střelená, honí ostatní koně... spíš jsem chtěla vyzkoušet nějakou kloubní výživu zda by jí to od bolesti neulevilo.

21.2.2018 16:03

Louie napsal(a):

Neustále píšete o nějakém překlubení, v životě koně se v žádném věku překlubení nekoná, maximálně kůň získá překlubní postoj ve spěnkách- vlivem především výživy a úrazu. Zdravý a donošený hříbě má snad už od narození spěnky na správnou stranu, vlivem bohaté výživy ve fázi růstu hříběte(cca od pů roka do dvou let) se stane, že hříbě rychle roste, kosti, struktury kloubu-šlachy nestíhají a kloub je tažen nejprve do strmého postoje až do překlubního + deformace kopyta.
Ano setkala jsem se s tím.
Není to obdoba třeba přezubení...
Jelikož víte, že kůň měl spěnku zlomenou- píšete, že to špatně srostlo, víte na čem jste. můžete to řešit operativně (desítky tisíc), dávat dlouhodobě nesteroidní antiflogistika a ortopedické podkování - pozor na vředy (taky nějaký ne malý peníz měsíčně), chirurgické ošetření šlach nebo nervů.(taktéž to zadarmo nebude), injekce do kloubu- to se ale musí několikrát za rok opakovat, aby to mělo efekt...de fakto nic není u koní levné a v tomto případě dost efektivní.
Toto řešit vitamínama nebo výživovýma doplňkama nejde. Můžete kobyle dávat aptoflex nebo geloren, ale na rozvoj artrozy to nebude mít velký vliv. Můžete ještě zkusit fytoterapii...

21.2.2018 16:20
Varaxi

XXX.XXX.1.226

Louie napsal(a):
Kobyla právě kulhá jen občas, jinak se to neprojevuje. Normálně jezdí ( nechci po ní samozřejmě nic velkého jen občasnou vyjížďku krok/klus, letos půjde do chovu), sama lítá ve výběhu jako střelená, honí ostatní koně... spíš jsem chtěla vyzkoušet nějakou kloubní výživu zda by jí to od bolesti neulevilo.

Pokud chcete problém řešit, začala bych, jak píše katkaa1, diagnostikou. Usuzuji, že kůň vyšetřen nebyl, to byste to napsala. Jenže bez toho pořádně nevíte, co tomu koni je a jak ta noha vevnitř vypadá. Jestli je to blbě srostlé, jsou špatné úhly a tahy na úpony, kloub se obrušuje nerovnoměrně, svaly jsou nepřirozeně namáhány, celé se to táhne nohou nahoru i dolů a problém se pak může šířit - ničí se i tkáně, které úrazem zasažené nebyly, může to přejít časem do chronických bolestí zad, kopyta, přetěžování druhé nohy - a nic z toho bez diagnostiky nevíte. Pak je šance, že kloubní výživa zabere, značně omezená. Na druhou stranu je fakt, že kloubní výživou nic nezkazíte.
Na klisně, která občas kulhá, bych bez vyšetření ani nejezdila, ani nechovala. To hříbě nebude lehké, abyste jí tu nohu neodrovnala úplně... Pokud dá kvalitní vet po kvalitním vyšetření zelenou, je to jiné - dědičné to není, takže řešit je třeba jen zátěž navíc. Tím, že kůň ve výběhu běhá, bych se neutěšovala, je to oproti březosti krátkodobá a koněm regulovaná zátěž.

Ty klouby jsou u všech zvířat i lidí stejné - jakmile dojde k jejich poškození, je to v háji zeleném.

Neregistrovaný uživatel

21.2.2018 17:09
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Můj ty Tondo západoněmeckej.Jezdit na koni který občas kulhá a pak ještě na ní chovat.Bylo krásný žít s vědomím, že lidi od koní mají koně rádi.Kolik takových ještě bude tady? První co je volám veterináře.Jsem ještě normální a nebo už je to zastaralé? Omlouvám se, ale to se nedá tohle ani číst.

21.2.2018 19:26

Louie napsal(a):

Takže čo teda, máte RTG, nemáte? Bez diagnózy je to naozaj iba strieľanie od boku, výživové doplnky sú fajn, ale pre zdravé kone, placebo pre majiteľa. Bolesti neuľavia, nemajú ako- max tak niečo na báze boswelie, tá je relatívne protizápalová a tlmí bolesť. Pre závažnejšie prípady sú iné prípravky, napr protizápalové, na báze kys. hyaulorónovej, v niektorých prípadoch sú možnosťou aj kmeňové bunky...

23.2.2018 19:21
zuzanet

XXX.XXX.245.170

Dle toho, že píšete, že kulhá na tvrdém, bych uvažovala o začínající artroze.. Určitě to bude chtít rtg a posoudit vetem i podkovářem. Spíše než kloubní výživu bych doporučila plastové podkovy, vyjde vás to levněji a výsledek bývá vidět hned po nakování.

Přidejte reakci

Přidat smajlík