Pro ty co mají koně doma - jak velký pozemek

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
25.2.2018 09:25
Rossalie

XXX.XXX.154.10

Dobrý den
Rozhlížíme se po domech a chtěla bych se zeptat těch co mají koně doma jak velký mají u domu pozemek. Případně kdyby šly fotky, jak to máte řešené . Nám se jedná o prostor pro 4 koně. Děkuji všem za ochotu.

25.2.2018 09:38
meranet1

XXX.XXX.20.171

Pokud budou mít boxy, padoky a zpevněný výběh stačí vám kolem 4.ooom2, pokud chcete mít koně více v pohybu a pastvinu alespon část roku, budete se blížit dvěma hektarům, a to už je většinou problém u domu sehnat. Nemluvím o přepočtu na dj a dotační potřeby.
Ale znám třeba z okraje Prahy stáje, kdy stálo osm koní v padoku před boxy o výměře cca 1200 m2, ale to vážně nedoporučuji, urazy koní i lidí byly skoro denně.

25.2.2018 09:52
Rossalie

XXX.XXX.154.10

meranet1 napsal(a):
Pokud budou mít boxy, padoky a zpevněný výběh stačí vám kolem 4.ooom2, pokud chcete mít koně více v pohybu a pastvinu alespon část roku, budete se blížit dvěma hektarům, a to už je většinou problém u domu sehnat. Nemluvím o přepočtu na dj a dotační potřeby.
Ale znám třeba z okraje Prahy stáje, kdy stálo osm koní v padoku před boxy o výměře cca 1200 m2, ale to vážně nedoporučuji, urazy koní i lidí byly skoro denně.

My sháníme domy s pozemky od 5000 m2, takže jsem ráda, že jsem se moc nespletla. Pastevko neplánuji. Spokojím se s výběhem a menším zázemím.

26.2.2018 09:37
katkaa1

XXX.XXX.43.146

Mám 5.tis m2 na 4 kone,20x40m mám odhradené ako jazdiareň kam ich nepúšťam aby to nerozbili a máme tam navozený piesok, na zvyšku sú vypustené. Ako výbeh to stačí, no sú celoročne na sene, nie je šanca aby tam vyrástla tráva.

27.2.2018 10:15
jbb

XXX.XXX.70.110

No, také jsme před lety kupovali dům s tím, že chceme "velký pozemek" - takže to bylo vcelku 4000m2, z toho 2000m2 byl výběh. Naštěstí se nám podařilo rychle přikoupit 8000 m2 navazujících což už bylo trošku i na pastvu přes léto...
Nicméně praxe nám ukázala, že varianta pastevko přes léto a boxy přes zimu jsou výrazně více čas šetřící, stejně jako dostatečně velký zimák, který není nutné uklízet, ale stačí ho na jaře zbránovat a nechat přes léto odpočinout. a v takovéto dimenzi chtěj-nechtěj potřebujete přes hektar na každého koně. a to už znamenalo trpělivě se snažit přikoupit, sledovat exekuční dražby, atd...

Na Vašem místě bych tak hledal spíše statek, i když v horším stavu, ale se stodolou (je k nezaplacení moci uskladnit seno až do příští seče, tedy navážet ho hned po sklizni pod vlastní střechu) a hlavně i s nějakými pozemky (které nemusí být zrovna na nemovitost navazující - vždy je možné koně vodit, případně zatlačit jezeďáky k výměně za pozemky u domu). Často si ty pozemky chce původní majitel nechat, ale když koupíte dům, tak Vám je k nim prodá.

Ano, viděl jsem už spoustu stájí, kde dělali neuvěřitelné věci na malém prostoru - ale jsem s odstupem rád, že my jsme se posunuli výrazně tím směrem, co jsem naznačil - šetří to hlavně fůru času, takže je prostor na ježdění (leckdo si dal koně domů a pak už skoro nejezdí, nechtěli jsme takhle skončit).

27.2.2018 10:59
K.M.

XXX.XXX.42.151

Na 4 koně,4 hektary, aby jste tam měla nějakou trávu a nestáli od podzimu do jara do podzimu po kolena v bahně. :).

27.2.2018 16:19
Rossalie

XXX.XXX.154.10

K.M. napsal(a):
Na 4 koně,4 hektary, aby jste tam měla nějakou trávu a nestáli od podzimu do jara do podzimu po kolena v bahně. :).

Myslím že 4 hektary je už přehnané a těžko sehnatelné. Jeden z mých rozhodně na pastevku být nemůže. a pokud si to pořeším, nevidím důvod proč by měli stát v bahně

27.2.2018 16:20
Rossalie

XXX.XXX.154.10

jbb napsal(a):
No, také jsme před lety kupovali dům s tím, že chceme "velký pozemek" - takže to bylo vcelku 4000m2, z toho 2000m2 byl výběh. Naštěstí se nám podařilo rychle přikoupit 8000 m2 navazujících což už bylo trošku i na pastvu přes léto...
Nicméně praxe nám ukázala, že varianta pastevko přes léto a boxy přes zimu jsou výrazně více čas šetřící, stejně jako dostatečně velký zimák, který není nutné uklízet, ale stačí ho na jaře zbránovat a nechat přes léto odpočinout. a v takovéto dimenzi chtěj-nechtěj potřebujete přes hektar na každého koně. a to už znamenalo trpělivě se snažit přikoupit, sledovat exekuční dražby, atd...

Na Vašem místě bych tak hledal spíše statek, i když v horším stavu, ale se stodolou (je k nezaplacení moci uskladnit seno až do příští seče, tedy navážet ho hned po sklizni pod vlastní střechu) a hlavně i s nějakými pozemky (které nemusí být zrovna na nemovitost navazující - vždy je možné koně vodit, případně zatlačit jezeďáky k výměně za pozemky u domu). Často si ty pozemky chce původní majitel nechat, ale když koupíte dům, tak Vám je k nim prodá.

Ano, viděl jsem už spoustu stájí, kde dělali neuvěřitelné věci na malém prostoru - ale jsem s odstupem rád, že my jsme se posunuli výrazně tím směrem, co jsem naznačil - šetří to hlavně fůru času, takže je prostor na ježdění (leckdo si dal koně domů a pak už skoro nejezdí, nechtěli jsme takhle skončit).

Jak to myslíte, že kdo má koně doma tak nejezdí? Kolik máte koní?

27.2.2018 17:14
jbb

XXX.XXX.107.140

No, ono to tak je... Každý kdo má koně doma tak potvrdí, že dá hodně práce jezdit stejně, jako když máte koně v nájemním ustájení - než se o koně postaráte, tak tak chuť jezdit se často vytratí. My máme koně čtyři a ujezdit je ve dvou stačíme, i když spíše o weekendech - pokud si mohu dovolit reklamu na náš starší článek: http://www.equichannel.cz/turistika-na-koni-s-kreditkou-v-kapse-aneb-jde-to-i-bez-spani-pod-sirakem-201707142226

Nicméně, přiznejme si, koňařina je extra drahý sport. Asi levnější než letectví, ale určitě dražší než třeba cyklistika, golf, tenis, natožpak tak levné věci, jako je běh či plavání. Tudíž pokud chci mít koně, tak buď na to mám hodně peněz (a pak je z hlediska času nájemní ustájení výhra), anebo to musím/chci řešit doma - pak sice ušetřím peníze, ale krvavě platím svým časem.
No a i doma jasně platí, že čím více peněz do toho dám, tím méně času mne to bude stát - například budu-li mít koně celoročně ve výběhu 0,5ha, budu muset sbírat bobky, brodit se v bahně, denně vozit seno, atd... Pokud mám na léto výběhy, tak mi stačí mít na místě vodu (postavil jsem na to několik cisternových přívěsů) a pokud nechci ten den jezdit, stačí zajít k ohradě a koně zkontrolovat (respektive dopustit barely z cisterny). Nicméně ano, pak zase třeba zjistím, že nedopasky buď budu sekat čtyři dny křoviňákem, nebo dvě hodiny traktorem (takže si je lepší koupit i ten traktor, než se doprošovat v jzd).

Je to čistě na Vás, dá se to provozovat na 5000 m2, ale (už) bych to tak dělat nechtěl - moc bychom si nezajezdili a ta welfare by asi taky byla mnohem horší, než co jsme takhle schopní našim koním poskytnout. a pokud si myslíte, že 4ha jsou na 4 koně přehnané, tak vězte že mi teď používáme na 4 koně hektarů osm. a je to tak akorát ;-) a ano,4ha v dnešních cenách jsou za milion - nicméně mám spoustu kolegů, kteří kupují byt za pět milionů... Takže za mne raději ruinu s pozemky, než vyfiklý byt (se šílenými sousedy, což zjistíte bohužel vždy až časem).

27.2.2018 17:58
Rossalie

XXX.XXX.154.10

jbb napsal(a):
No, ono to tak je... Každý kdo má koně doma tak potvrdí, že dá hodně práce jezdit stejně, jako když máte koně v nájemním ustájení - než se o koně postaráte, tak tak chuť jezdit se často vytratí. My máme koně čtyři a ujezdit je ve dvou stačíme, i když spíše o weekendech - pokud si mohu dovolit reklamu na náš starší článek: http://www.equichannel.cz/turistika-na-koni-s-kreditkou-v-kapse-aneb-jde-to-i-bez-spani-pod-sirakem-201707142226

Nicméně, přiznejme si, koňařina je extra drahý sport. Asi levnější než letectví, ale určitě dražší než třeba cyklistika, golf, tenis, natožpak tak levné věci, jako je běh či plavání. Tudíž pokud chci mít koně, tak buď na to mám hodně peněz (a pak je z hlediska času nájemní ustájení výhra), anebo to musím/chci řešit doma - pak sice ušetřím peníze, ale krvavě platím svým časem.
No a i doma jasně platí, že čím více peněz do toho dám, tím méně času mne to bude stát - například budu-li mít koně celoročně ve výběhu 0,5ha, budu muset sbírat bobky, brodit se v bahně, denně vozit seno, atd... Pokud mám na léto výběhy, tak mi stačí mít na místě vodu (postavil jsem na to několik cisternových přívěsů) a pokud nechci ten den jezdit, stačí zajít k ohradě a koně zkontrolovat (respektive dopustit barely z cisterny). Nicméně ano, pak zase třeba zjistím, že nedopasky buď budu sekat čtyři dny křoviňákem, nebo dvě hodiny traktorem (takže si je lepší koupit i ten traktor, než se doprošovat v jzd).

Je to čistě na Vás, dá se to provozovat na 5000 m2, ale (už) bych to tak dělat nechtěl - moc bychom si nezajezdili a ta welfare by asi taky byla mnohem horší, než co jsme takhle schopní našim koním poskytnout. a pokud si myslíte, že 4ha jsou na 4 koně přehnané, tak vězte že mi teď používáme na 4 koně hektarů osm. a je to tak akorát ;-) a ano,4ha v dnešních cenách jsou za milion - nicméně mám spoustu kolegů, kteří kupují byt za pět milionů... Takže za mne raději ruinu s pozemky, než vyfiklý byt (se šílenými sousedy, což zjistíte bohužel vždy až časem).

Tak jak píšete -. na pastvině mám koně ustájené nyní a bohužel mojí kobyle to nevyhovuje, už jen čekám na to až ji budu moct zavřít na vypasený plácek a dávkovat jí i to seno, co ostatní mohou mít nepřetržitě.

Samozřejmě, že by 4 ha byly paráda, ale bohužel tady v našem okolí kde chceme zůstat, nesehnatelné. Takže si musíme vystačit s menším pozemkem a doufat, že někdo něco pronajme.
A běhání kolem koní mi nevadí, budu je mít raději doma, než se pořád s někým dohadovat a prosit se aby dodržovat pro mého koně podmínky jaké chci já. Např. nenechat ji stát u balíku a nepouštět na trávu. Nechat sportovní kobylu, nějaký čas bokem a nepouštět ji do stáda, kde mi ji za den málem zmrzačili.
Takže asi tak.

27.2.2018 20:51
Terezín

XXX.XXX.39.20

Také se vložím do diskuze. Mám koně doma 7let, boxy s výběhem 3000m2, ten používám i jako zimní, je to odvodněné a vytíženější místa jsou zpevněnâ, před boxem i betonová ulička pod prodlouženou střechou. Mám dva koně a tohle by jim bylo fakt málo na celoroční žití, mám k tomu 1ha pastvu na kterou v sezóně koně převádím a celoročně přikrmuji senem. Jestli můžu poradit, tak hledejte nemovitost s pozemkem-ano těch 4000-5000m2 ale např ve vesnici kde jsou kolem louky, ne samá pole, ze zkušenosti vím, že časem se nějaká ta louka nabídne k prodeji nebo i k pronájmu za drobný peníz, i kdyby to trvalo 5let, ta možnost tam bude a fakt věřte, že se nabídne ;)
Jinak souhlasím s tím, že když mám koně doma, tak jezdím méně ;)
Ono to totiž není jenom o tom kydání a krmení, ale tu je potřeba navozit seno, tu slámu, teď musíte navalit seno do přístřešku, teď spadla větev na ohradu, šup opravit atd atd...ale to asi víte.
Každopádně je to skrz péči opravdu k nezaplacení mít koně doma.

A na závěr nejlepší otázka našich sousedů, co si chtěli na zahrádku pořídit koníka:
"A kam je dáváte, když jedete na dovolenou?je taky nejaký hotel jako pro psy?"
"Pane, já 7let nikde nebyla ;)"

Přeji ať dobře vyberete ;).

27.2.2018 21:53
kuba_74

XXX.XXX.190.228

Máme dva chlaďase (teď přibyde třetí) a něco málo přes 3ha luk. Různě střídám louky, loučky, včetně těch pronajatých (další odhadem necelé 2ha) a stejně přikrmuju senem. Nutno dodat, že jsme na horách a paseme někdy až od května, maximálně do října. Prostě tady jsou ty pastviny chudé. Takže osobně bych se přikláněl k rovnici 1 kůň = 1 ha. Sehnat se dá, ovšem chce to trpělivost a hledat, hledat, hledat smajlík
P.S.: Rozpočet nebyl rozhodně neomezený...

Přidejte reakci

Přidat smajlík