Dobrý den, mám možnost se starat o kobylu co už dva měsíce jenom blbne v ohradě. Teď ji začínám lonzovat. Problém je ten že kobyla se bojí biče. a bez něj nechodí na kruhu ale jde za mnou abych jí mohla přepnout stranu. Když zvednu bič tak nekrokuje ale kluse hrozně rychle. Mám strach aby si neublizila když nekrokuje. Samozřejmě když vím tohle tak s ní chodim před tím po celé ohradě ale pořád to není ono. Nějaké rady jak se zbavit strachu z biče? a nebo jestli jí takové chování nemůže ublížit?
Ublížit jí to lítání může a na bič si musí zvyknout.
Bič berte s sebou pokaždé, když s kobylou budete něco dělat.Když ji povedete, budete čistit, sedlat a pod. Nic s tím bičem nebudete dělat, jen bude pořád s vámi. Časem kobylka zjistí, že bič nekouše.
Prozatím můžete lonžovat tak, jak to dělají westerňáci. Pobízejí stočeným lasem. Jde to i koncem lonžky. Ovšem jedině bičem můžete koně korigovat jemně, lasem těžko.
K tomu rychlému klusu. Nezahřátý kůň si může něco poškodit, ať už na nohách nebo zádech.
Sportovci (a kůň sportovec je) se také rozcvičují, nezahřátí nic nedělají, to ví každý.
Můžete se s kobylou projít, místo lonžování v kroku, a na klus ji pak vzít do kruhovky.
Pokud vám kůň na kruhu bez pobídky zrychluje, znamená to, že na něj moc tlačíte- ať už zvednutým bičem, gesty, držením těla, hlasem...
U senzitivních koní i lehce přizvednutý bič často dělá divy a jsou lidé, kteří pouhou svou přítomností ve středu kruhu koně nutí pohybovat se rychleji.
Pokud dobře chápu, vadí vám, že na konci lonžování není kobyla schopná vykrokování, protože se bojí biče...v tom případě někde děláte dost zásadní chybu, něco je blbě.
Je nutné kobylu lonžovat? Ona je to totiž docela věda, zdaleka to není jen o tom, že vezmu koně na dlouhej špagát a do druhý ruky bič...přesto se o to stále mraky lidí pokouší bez znalostí a zkušeností jen proto, že se to odjakživa dělá.
Doporučuju přečíst knihu Lonžování od Dominiky Švehlové anebo ještě raději nelonžovat vůbec. Pokud se kobyla doteď pouze flákala, uděláte nejlíp, když s ní začnete chodit na ruce. Vyladíte komunikační signály, vybudujete vztah spíš než na lonži a s bičem v ruce. Pro kobylu to bude zábavné, můžete to prokládat něčím atraktivním, třeba pasením a když budete chodit i nějaké kopečky a občas zaklušete, jejímu pohybovému aparátu to udělá mnohem líp než běhání na kruhu, o psychice ani nemluvím.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Vykašlat se na lonžování když to neumím a jděte s ní ven.Radím Vám dobře, můžete totiž napáchat víc škody jak užitku.Až bude přítomen někdo zkušený požádejte o pomoc.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Souhlasím, choďte s kobylou na procházky, klusejte s ní :) Je to mnohem lepší zábava pro obě ;) Navíc se vám hezky okouká v terénu.
Děkuji za všechny rekakce, jsem si vědoma toho že by bylo možná lepší s ní chodit ven na procházky. Samozřejmě o pomoc požádam. Jenom chci znát názory ostatních. Ráda bych chodila častěji na procházky. Problém je ten že kobyla není paní ke které chodím. Je tam jenom ustajena. a majitelka za ní přijela jenom 2x za tři měsíce. Proto bez jejího dovoleni se nesmí jezdit. Sice existují telefony ale má trenérka moc nechce. Navíc má paní sedlo u sebe. Na procházky jí začnu brát. Ale pracovat musí. i trenérka to říkala. Kobyla byla zvyklá každý den pracovat. Teď vymýšlí jak by se zabavila a preteka energií.

Aha, tak odtud vítr vane. Provozovatelka ustájení nemá co organizovat, co se bude dělat s jí svěřenými koňmi bez vědomí majitele.
Kůň pracovat rozhodně nemusí a rozhodně ne za zády majitele.
Jste plnoletá? Co až vás ta rozlítaná kobyla, co se bojí biče, cukne na lonži, spadnete na zem, vyrazíte si zuby. Budete chtít ještě po majitelce, která o ničem neví, kompenzaci?
Mimochodem, trenérem se nestane jen tak někdo. Má ta tzv. trenérka, co spravuje vaši stáj a svěřuje cizí nevychované koně dětem, aspoň cvičitelák?
Žádný kůň, který má k dispozici výběh a seno a nedostává jádro (proč, když nepracuje), nebude přetékat nezvladatelnou energií.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Mohu potvrdit, že něco tak líného jako moje koně jen tak neuvidíte a přesto jsou klidní a tak nějak spokojení. o procházkách není třeba debatovat.Ovšem nevím jak fungují procházky, do kterých se člověk vlastně nutí.Podle mě to člověka s tím koněm musí nějak bavit samo od sebe.Chodit na procházky s cílem aby se upevnil vztah..No nevím jak tohle potom funguje.

Verfunka
napsal(a):
Děkuji za všechny rekakce, jsem si vědoma toho že by bylo možná lepší s ní chodit ven na procházky. Samozřejmě o pomoc požádam. Jenom chci znát názory ostatních. Ráda bych chodila častěji na procházky. Problém je ten že kobyla není paní ke které chodím. Je tam jenom ustajena. a majitelka za ní přijela jenom 2x za tři měsíce. Proto bez jejího dovoleni se nesmí jezdit. Sice existují telefony ale má trenérka moc nechce. Navíc má paní sedlo u sebe. Na procházky jí začnu brát. Ale pracovat musí. i trenérka to říkala. Kobyla byla zvyklá každý den pracovat. Teď vymýšlí jak by se zabavila a preteka energií.
Asi tak. Kým vám osobne(alebo aspoň tým telefónom)nedá majiteľka súhlas čokoľvek robiť s kobylou, bolo by od vás slušné, aby ste sa jej do toho nestarali, bez ohľadu na to, koľko energie kobyla má. Vy nemusíte mať vôbec tušenie, prečo kobyla už dva mesiace stojí vo výbehu a vašim akoželonžovaním môžete napáchať oveľa viac škody, ako si myslíte.
napsal(a):
Aha, tak odtud vítr vane. Provozovatelka ustájení nemá co organizovat, co se bude dělat s jí svěřenými koňmi bez vědomí majitele.
Kůň pracovat rozhodně nemusí a rozhodně ne za zády majitele.
Jste plnoletá? Co až vás ta rozlítaná kobyla, co se bojí biče, cukne na lonži, spadnete na zem, vyrazíte si zuby. Budete chtít ještě po majitelce, která o ničem neví, kompenzaci?
Mimochodem, trenérem se nestane jen tak někdo. Má ta tzv. trenérka, co spravuje vaši stáj a svěřuje cizí nevychované koně dětem, aspoň cvičitelák?
Žádný kůň, který má k dispozici výběh a seno a nedostává jádro (proč, když nepracuje), nebude přetékat nezvladatelnou energií.
Trošku vás opravím, pokud kobyla holčině ty zuby vyrazí, opravdu jí náhradu bude platit majitelka i kdyby ve chvíli úrazu třeba rodila.
Za koně je zodpovědný majitel. Tečka. Samozřejmě se pak může soudit s majitelkou stáje/trenérkou, která koně půjčila.
To je ten velký rozdíl a průšvih, když máte koně a někomu ho půjčíte, či si ho někdo půjčí.
Pokud půjčíte kajak a človíček se na něm utopí, sorry jako!
Pokud půjčíte koně, veškerá vina padá na vaši hlavu.
Verfunka
napsal(a):
Souhlas s ostatními příspěvky nade mnou, okamžitě vše konzultovat s opravdovou majitelkou kobyly.
Ať jste plnoletá, nebo nejste, ať vám ustajovatelka, nebo tedy jestli je to stejná osoba, které říkáte i trenérka, nebo paní ke které chodíte, říká cokoli.
Osobně proberte s majitelkou, že na její kobyle něco hodláte zkoušet a pokud vám to odsouhlasí, pak teprve ke kobyle můžete.
Lidé mají koně někde ustájené.Většinou právě z důvodu, že doma je mít nemohou a také nemají čas se o ně denně starat.Takže i majitel, který přijede jednou za měsíc, nebo za dva, nebo za rok, je stále majitel.A o koni rozhoduje.
Koni platí žrádlo, třeba box a výběh, plus nějaké ošetřování a dohled.Od ustajovatele, nebo jeho stájníka.Pokud koně chce navíc pucovat, dekovat, pohybovat atd., je to věc smlouvy s ustajovatelem a provádí to předem domluvené a majitelem schválené osoby.Tečka.
Žádné dívčiny ani kolemjdoucí chtiví nemají nárok na jeho koně lézt, ani ho nikam vyvádět, natož na něm něco nacvičovat, co sami neumí.
koně
napsal(a):
Souhlas s ostatními příspěvky nade mnou, okamžitě vše konzultovat s opravdovou majitelkou kobyly.
Ať jste plnoletá, nebo nejste, ať vám ustajovatelka, nebo tedy jestli je to stejná osoba, které říkáte i trenérka, nebo paní ke které chodíte, říká cokoli.
Osobně proberte s majitelkou, že na její kobyle něco hodláte zkoušet a pokud vám to odsouhlasí, pak teprve ke kobyle můžete.
Lidé mají koně někde ustájené.Většinou právě z důvodu, že doma je mít nemohou a také nemají čas se o ně denně starat.Takže i majitel, který přijede jednou za měsíc, nebo za dva, nebo za rok, je stále majitel.A o koni rozhoduje.
Koni platí žrádlo, třeba box a výběh, plus nějaké ošetřování a dohled.Od ustajovatele, nebo jeho stájníka.Pokud koně chce navíc pucovat, dekovat, pohybovat atd., je to věc smlouvy s ustajovatelem a provádí to předem domluvené a majitelem schválené osoby.Tečka.
Žádné dívčiny ani kolemjdoucí chtiví nemají nárok na jeho koně lézt, ani ho nikam vyvádět, natož na něm něco nacvičovat, co sami neumí.
Velmi hezky a výstižně napsané!
Asi jste to špatně pochopili. Majitelka mě když tam byla naposledy požádala abych s kobylou pracovala. A to že nejsem plnoleta je pravda. Ale nikdy bych nechtěla nějakou 'kompenzaci' už jsem seděla na koni co mě málem poslal na doživotní vozicek. Nic jsme po nikom s mámou nechtěli a ani nebudeme.
Verfunka
napsal(a):
Asi jste to špatně pochopili. Majitelka mě když tam byla naposledy požádala abych s kobylou pracovala. A to že nejsem plnoleta je pravda. Ale nikdy bych nechtěla nějakou 'kompenzaci' už jsem seděla na koni co mě málem poslal na doživotní vozicek. Nic jsme po nikom s mámou nechtěli a ani nebudeme.
Každý říká, když je zdravý, já nic nechci, nebudu chtít, ale na vozíku, či v sádrovém lůžku se to potom jeví jinak.
Co pro majitelku můžete udělat, je vaše dobrá pojistka, potom věřím, že opravdu nic nebudete chtít.
Verfunka
napsal(a):
Aha, ale to jste nějak nenapsala
Já pochopila, že paní ustajovatelka na majitelku má telefon, ale že jste jí nevolaly.
Každopádně, pokud vás majitelka požádala, měly jste rovnou probrat, jak, máte s její kobylou pracovat.
To znamená, co umíte vy? Na co je zvyklá kobyla?K čemu bude ochotná s vámi, jak s ní zacházela majitelka.Tohle jste si měla zjistit a podle návodu majitelky tedy konat.
Pojistka není od věci, ani pro vás.