Jarmi14
napsal(a):
Dobrý Den,
už dlouho se snažím vyhledat radu jak naučit koníka chodit kolem vás bez lonže, bohužel nemůžu nikde dohledat. Máte s tím někdo zkušenost?
Předem děkuji za odpověď.
To je věc, kterou koně učíte dlouho a postupně...Nejvíce materiálu k tomu můžete najít u akademických jezdců (dostupné na youtube nebo knihy)...Marjike de Jong (videa i na konecesky.cz) nebo Carl Phillipe apod...
A především je to o respektu koně k vám. Pokud není respekt, odejde od Vás a žádné běhání okolo nebude
Jarmi14
napsal(a):
Dobrý Den,
už dlouho se snažím vyhledat radu jak naučit koníka chodit kolem vás bez lonže, bohužel nemůžu nikde dohledat. Máte s tím někdo zkušenost?
Předem děkuji za odpověď.
Mí koně kolem mě chodí neustále, hlavně, když si myslí, že mám něco v kapse. Nemůžu se jich zbavit.
Proč má kůň chodit kolem vás? Pochopila bych, pokud byste chtěla, aby vás následoval. Ale kolem a kolem?
Uživatel s deaktivovaným účtem

Přes "pozitivku" a target pohyblivý nebo stacionární, kruhovka naruby.
Nedávno myslím dávala teriki na youtube už dost umějícího fríse, Sokol, umí to hodně koní od pozitivkářů, jde to snadno.
Na konecesky najdete i něco o pozitivce, i o tom respektu. Je to dobrý zdroj, čtu tam i ty klasiky.

Pokud myslíte například při lonžování, aby koník sám okolo lonžera běhal bez lonže- nijak jsem to mojeho koníka neučila, dělá to sám od sebe...

Osmička je až vyšší level, a stranová práce natož-ale pro představu:
https://www.youtube.com/watch?v=N25LWwk6F98
Nebudu plevelit diskuzi ze směru "jak to naučit" na "proč to naučit",