Mohu poprosit o radu, jak začít pracovat s klisnou 2.5 letou

Český teplokrevník
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

10.3.2018 19:43

Mladá se nedávno přivezla, je strašně hubená ( až vychrtlá) samozřejmě myslím práci adekvátní jejímu stavu.

10.3.2018 20:15
22verunka

XXX.XXX.168.42

tak hlavne s krmenim pomalu. pokud je jak rikate vychrtla.
nechat na pastve a s2.5 roku starou kobylou nedelejte nic. max vodeni cisteni uvaz.pokud chcete nutne nejak pracovat. chodte na prochazky. az se opravi muzete napodzim zacit pomalu s pripravou na obsedani. bude v tu dobu trileta a na jaro obsednout.

10.3.2018 20:31
carroll

XXX.XXX.138.91

Lolco adekvatni prace pro kone ve stavu, jaky popisujete, je stat a zrat.
Muzete ucit zakladni navyky na ruce, jak popisuje verunka, ale na regulerni praci je ten kun jednak mlady a druhak by bylo minimalne neeticke ji po nem chtit, pokud je v takovem vyzivnem stavu. Taky neefektivni, vychrtly kun vazne nema z ceho budovat svaly.

10.3.2018 20:31

Krmení dostává opravdu jen trošičku, jelikož ji nepotrebuji schvatit nebo aby chytla koliku. Mě šlo spíše o radu co s ní dělat, jelikož aji když je v takovém stavu v jakém je, tak má až moc energie. Procházky Ty se u Nás vedou každý den, do mírných kopečků. Ale pořád má energii dělat bordel v ohradě, a byla bych nerada kdyby si něco udělala. Jinak ona bude mít v květnu 3 roky, ale obsedaní plánuji až ve 3.5 - 4 letech, ať se dá pořádně dohromady atd.

10.3.2018 20:43
22verunka

XXX.XXX.168.42

v tom pripade ji nechte stat u baliku sena. seno at libidum. ze sena se neschvati. a zadnou praci. ano i vychrtly kun muze v ohrade radit. myslela jsem s jadrem opatrne. seno proste nonstop.

10.3.2018 20:44
22verunka

XXX.XXX.168.42

to je zaklad. mate stesti ted bude jaro a dostatek pastvy dela zazrakym na podzim by mohla vypadat k svezu.

10.3.2018 20:50

Seno mají naše koně stále nonstop, ať jsou na pastve či bez pastvy. Tak tedy žádná práce, díky

10.3.2018 21:09
Horsana

XXX.XXX.40.140

Prečo niektorých ľudí trápi, že ich kôň je veselý a behá v ohrade ?
Mňa by asi trápil opak.

10.3.2018 21:20

Horsana : mě by to netrapilo, kdyby nebyla nebezpečná sama sobě.

10.3.2018 22:05
lenacia

XXX.XXX.205.245

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):

jestli má velký výběh prostý nějakých výmolů a či čehokoliv, tak to že vám tam běhá a skáče hrby a dělá svíčky, to je to co běžně mlaďoši dělají, když si hrajou. Má ve výběhu vrstevníky?

10.3.2018 22:35

Tak sú na svete typy koní, ktoré zvládajú bezproblémov záťaž v športe, ale ku zraneniam prídu nepochopiteľným spôsobom vo výbehu. S tým človek skrátka musí počítať, u veselších koní zvlášť.
Keď máte nutkanie s kobylou robiť sj ďalšie veci, ako vychádzky, skúste skôr zamestnať trochu hlavou, trebárs pozitívkou, určite nájdete návody na nete, na YT, možno vás nasmeruje aj niekto tu v diskusii.

11.3.2018 08:08

lenacia napsal(a):
jestli má velký výběh prostý nějakých výmolů a či čehokoliv, tak to že vám tam běhá a skáče hrby a dělá svíčky, to je to co běžně mlaďoši dělají, když si hrajou. Má ve výběhu vrstevníky?

Ve vybehu má o 4 roky starší kobylu. Ono se to těžko popisuje, nevím jakým životem si doposud prosla, tak je těžké nějak soudit. Akorát vím od majitele u kterého se narodila, ze byla uplne v pohode. Nakrmena, proste pekna. No a za pul roku co ji prodal, vypada jak troska. Cim to je, nevim. Jelikoz osoba co ji prodala, tvrdi, ze je mlada nakrmena dobre.

11.3.2018 14:07
koně

XXX.XXX.205.252

Ve vybehu má o 4 roky starší kobylu. Ono se to těžko popisuje, nevím jakým životem si doposud prosla, tak je těžké nějak soudit. Akorát vím od majitele u kterého se narodila, ze byla uplne v pohode. Nakrmena, proste pekna. No a za pul roku co ji prodal, vypada jak troska. Cim to je, nevim. Jelikoz osoba co ji prodala, tvrdi, ze je mlada nakrmena dobre.

Přivezla jste si hubenou kobylu, do třetího roku.Prodávající je přesvědčen, že je nakrmená dobře.
Seno má, až u vás, u vás nepřetržitě.
Vy jí máte krátce? Týden, měsíc?
Vy jí nechcete přikrmovat, protože je "sama sobě nebezpečná"?Tuhle definici nechápu.Zkuste upřesnit.Koně můžou být dřeváci, šmachťaví, bebíčka, smolaři...
Ale že by se nějaký sebevraždil nebo si záměrně ubližoval?
Navíc je tedy v nějakém výběhu s jednou trochu starší kobylou.
I když, teď koukám, vy jste se vlastně primárně vůbec neptala na krmení
Vás zajímá práce.To mi taky přijde nelogické, chtít nutně něco podnikat se zvířetem, které není v dobrém stavu.
Každopádně, když chcete nutně něco, tak choďte na vycházky na vodítku.Nebo pracujte na klidném stání na úvazu, čištění, držení nohou, postřiky repelenty atd.To nevím jestli kobyla dobře zvládá.Dokud se nezklidní, nezvykne si a nezažere se, tak víc asi nemá cenu.

11.3.2018 14:26

koně napsal(a):
Přivezla jste si hubenou kobylu, do třetího roku.Prodávající je přesvědčen, že je nakrmená dobře.
Seno má, až u vás, u vás nepřetržitě.
Vy jí máte krátce? Týden, měsíc?
Vy jí nechcete přikrmovat, protože je "sama sobě nebezpečná"?Tuhle definici nechápu.Zkuste upřesnit.Koně můžou být dřeváci, šmachťaví, bebíčka, smolaři...
Ale že by se nějaký sebevraždil nebo si záměrně ubližoval?
Navíc je tedy v nějakém výběhu s jednou trochu starší kobylou.
I když, teď koukám, vy jste se vlastně primárně vůbec neptala na krmení
Vás zajímá práce.To mi taky přijde nelogické, chtít nutně něco podnikat se zvířetem, které není v dobrém stavu.
Každopádně, když chcete nutně něco, tak choďte na vycházky na vodítku.Nebo pracujte na klidném stání na úvazu, čištění, držení nohou, postřiky repelenty atd.To nevím jestli kobyla dobře zvládá.Dokud se nezklidní, nezvykne si a nezažere se, tak víc asi nemá cenu.

Já ji mám chvilku, neptala jsem se na ( jádro) jelikož má müsli plus ryzove otruby + vitamíny atd. Takže nemyslím, že bych se na krmeni měla nebo musela ptát... jsem dost stará na to abych věděla co mám koní dát. A asi jsem se spletla, když jsem na ifaunu hodila dotaz. Krmení má dost v rámci jejího stavu, dát tuhle mladou k ostatním konim (myslím tím do stáda)tak by se asi nenažrala. Je co se týká koní strašný plasan. Proto je jen s jedním koněm.

11.3.2018 18:56
koně

XXX.XXX.205.252

Krmení dostává opravdu jen trošičku, jelikož ji nepotrebuji schvatit nebo aby chytla koliku. Mě šlo spíše o radu co s ní dělat, jelikož aji když je v takovém stavu v jakém je, tak má až moc energie. Procházky Ty se u Nás vedou každý den, do mírných kopečků. Ale pořád má energii dělat bordel v ohradě, a byla bych nerada kdyby si něco udělala. Jinak ona bude mít v květnu 3 roky, ale obsedaní plánuji až ve 3.5 - 4 letech, ať se dá pořádně dohromady atd.

Píšete, dělá bordel v ohradě, a není spíš nějak nervní?
V odpovědi na můj příspěvek jste zmínila, že v přítomnosti koní je vyplašená.Proto je jen s jednou kobylou zvlášť.
Není to, co považujete za energii a chcete jí kobyle vzít nějakou prací, spíš nějaký její stres, nervozita nepohoda?
Třeba nebyla ve stádě, od mala.Nebo dlouho se nedostala mezi koně, navolno?
Třeba se sama zklidní a zažere, až si u vás zvykne, srovná s novým prostředím, že jí koně nic neudělají.
Nevěřím, že by se sebepoškozovala, když bude mít klid, stále balík sena, plus pravidelně jádro a společnici, která se jí nebude všímat

11.3.2018 19:06

koně napsal(a):
Píšete, dělá bordel v ohradě, a není spíš nějak nervní?
V odpovědi na můj příspěvek jste zmínila, že v přítomnosti koní je vyplašená.Proto je jen s jednou kobylou zvlášť.
Není to, co považujete za energii a chcete jí kobyle vzít nějakou prací, spíš nějaký její stres, nervozita nepohoda?
Třeba nebyla ve stádě, od mala.Nebo dlouho se nedostala mezi koně, navolno?
Třeba se sama zklidní a zažere, až si u vás zvykne, srovná s novým prostředím, že jí koně nic neudělají.
Nevěřím, že by se sebepoškozovala, když bude mít klid, stále balík sena, plus pravidelně jádro a společnici, která se jí nebude všímat

Kobča se kterou je, si ji vůbec nevšímá. Já ji nechci brát její energii, pouze jsem se zeptala co s ní vymyslet. Jelikož je jak střelená. Ono se to těžko vysvětluje, nejsem vedma abych věděla proč je takova jaka je. Jinak na uvazu, při strikani noh, při čištění atd je totálně v klidu. Jen ve vyběhu je prostě jak urvana z řetězu. Každopádně už vím, že ptát se nějak přes nějakou stránku jako je třeba tady, je úplně zbytečné. A co by ji asi mohlo chybět ? Krmení má zda se dost, seno má neustále, společnost také.

11.3.2018 19:16
koně

XXX.XXX.205.252

Jasně, on jí nikdo nevidí v reálu a slova jsou vždycky jen slova
Asi bych fakt sázela, že jí někdo nějak vycvokoval.
Když píšete, že poledních půl roku byla někde, odkud přišla hubená, tak je dost možné, že kromě toho, že nekrmili, dělali i jiné pra...se...činy
Třeba jí pouštěli do výběhu jen občas a honili jí tam, jakože pracovali.Někdo to tak dělá.
Nebo byla někde, kde jí koně šikanovali a nikdo se toho nevšímal, proto pohubla a vybláznila se?
A co dělá v boxu? Dáváte je třeba na noc domů?
Zkusila bych jí dát čas.Nevím, jak je u vás dlouho, píšete krátce.Já mám zkušenost, že do měsíce bývá vidět drobet pokrok v přivykání.A když si situace nesedne do tří měsíců, je třeba něco hodně řešit a měnit.

11.3.2018 19:24

koně napsal(a):
Jasně, on jí nikdo nevidí v reálu a slova jsou vždycky jen slova
Asi bych fakt sázela, že jí někdo nějak vycvokoval.
Když píšete, že poledních půl roku byla někde, odkud přišla hubená, tak je dost možné, že kromě toho, že nekrmili, dělali i jiné pra...se...činy
Třeba jí pouštěli do výběhu jen občas a honili jí tam, jakože pracovali.Někdo to tak dělá.
Nebo byla někde, kde jí koně šikanovali a nikdo se toho nevšímal, proto pohubla a vybláznila se?
A co dělá v boxu? Dáváte je třeba na noc domů?
Zkusila bych jí dát čas.Nevím, jak je u vás dlouho, píšete krátce.Já mám zkušenost, že do měsíce bývá vidět drobet pokrok v přivykání.A když si situace nesedne do tří měsíců, je třeba něco hodně řešit a měnit.

V boxe je hodná, na noc je zavřená vedle druhé kobyle a od rána do večera jsou venku. Samozřejmě, že pro ní chci to nejlepší. Je to mladý kůň a bohužel už tak si toho asi zažila dost . Uvidím co nastane časem, já ji dám tolik času kolik bude potřebovat, nemám potřebu koně prezentovat, nebo je zbytečně nějak trápit. A asi něco špatného musela zažít, jelikož když vezmu do ruky nějaké nářadí ( koste, lopatu ) či cokoli jiného, tak zdrha jak blázen. U Nás se koně nebijí, takže snad si navykne na to, ze ji zde nikdo neublizi. A tak jak nam bxlo receno na jaře můžete obsedat, tak jsem si jistá tím, že se na ni ještě minimálně rok nesedne.

11.3.2018 19:40
flyhigh

XXX.XXX.117.39

Ono fakt záleží na tom "krátce", taky si pod tím neumím nic představit. Stejně jako to její chování.
Ale my když jsme přivezli dvě arabky z Polska (stáj, do výběhu jen prohnat), tak prvních pár dní byly ve výběhu spolu a totálně vyšokované z toho, když někdo přišel dovnitř. Na noc chodily do boxu a to jim vyhovovalo. Třetí den si ta moje, mladá rok a půl, usmyslela, že jí prdne v hlavě a zdrhla z výběhu. Zrovna tam byl ustajovatel, tak prý "zafoukalo a zvedlo se spadané listí". Kobyla místo do prostoru zdrhla pod střechu sedlovny a doživotně si rozbila nohu.
Co tím chci říct; možná si i dovedu představit co tím myslíte (a možná taky ne, nevím co dělá vaše). Ale starší kobyla do měsíce, když se připojila ke zbytku stáda, tak se zaběhla a zklidnila. Mladá si postála při léčbě cca dva měsíce v boxe, a pak když šla konečně do stáda, tak se neuměla vůbec chovat a bojovala další rok než nějak rozumně zapadla. A žádná práce ji té energie nezbavila. Chodily jsme na procházky, učila se blbosti i potřebné věci co jsou popsány výše, bubáci, vše možné i nemožné co pro ni nebylo nijak namáhavé. Ale třeštiprdlo byla ještě pár let, začala se zklidňovat až teď.

11.3.2018 20:09

flyhigh napsal(a):
Ono fakt záleží na tom "krátce", taky si pod tím neumím nic představit. Stejně jako to její chování.
Ale my když jsme přivezli dvě arabky z Polska (stáj, do výběhu jen prohnat), tak prvních pár dní byly ve výběhu spolu a totálně vyšokované z toho, když někdo přišel dovnitř. Na noc chodily do boxu a to jim vyhovovalo. Třetí den si ta moje, mladá rok a půl, usmyslela, že jí prdne v hlavě a zdrhla z výběhu. Zrovna tam byl ustajovatel, tak prý "zafoukalo a zvedlo se spadané listí". Kobyla místo do prostoru zdrhla pod střechu sedlovny a doživotně si rozbila nohu.
Co tím chci říct; možná si i dovedu představit co tím myslíte (a možná taky ne, nevím co dělá vaše). Ale starší kobyla do měsíce, když se připojila ke zbytku stáda, tak se zaběhla a zklidnila. Mladá si postála při léčbě cca dva měsíce v boxe, a pak když šla konečně do stáda, tak se neuměla vůbec chovat a bojovala další rok než nějak rozumně zapadla. A žádná práce ji té energie nezbavila. Chodily jsme na procházky, učila se blbosti i potřebné věci co jsou popsány výše, bubáci, vše možné i nemožné co pro ni nebylo nijak namáhavé. Ale třeštiprdlo byla ještě pár let, začala se zklidňovat až teď.

Dnes je to 14 dní co se přivedla. No tak snad bude vše jen lepší. Jelikoz je to opravdu šílené. Koní jsem již zažila spoustu, ale takového koně jako je ona ještě opravdu ne. Balik sena ve vybehu a ona do něj normálně vleti, vůbec nehledí ( slepá není) to samé s tou společníci, normálně do ní vpalí a neresi nic. Kazdy jiny kun se druhemu vyhne ona dela pravy opak. Vpusteni do stada probehlo tak, ze litala jak blazen s usima na krku az z ni uplne kapalo. Takze se hned chytla a sla pouze s jednim konem. Pro me samotnou je to nepochopitelne. Ale snad to vše zvládne a bude vše v klidu.

11.3.2018 20:14
flyhigh

XXX.XXX.117.39

To je fakt divné. Jinak vidí třeba dobře? Nemusí být slepá, ale může mít problém. Nebo ohradu bere?
Asi fakt malý vyděšený chůdě, přeci jen je tam fakt chvíli a když nevíte co si prožila, musíte to holt nějak oťukávat. Možná i zkusit vyměnit společníka? Psala jste, že druhá kobyla ji úplně ignoruje, třeba kdyby měla nějakou pořádnou komunikaci, spraví se snáz.

11.3.2018 20:18

flyhigh napsal(a):
To je fakt divné. Jinak vidí třeba dobře? Nemusí být slepá, ale může mít problém. Nebo ohradu bere?
Asi fakt malý vyděšený chůdě, přeci jen je tam fakt chvíli a když nevíte co si prožila, musíte to holt nějak oťukávat. Možná i zkusit vyměnit společníka? Psala jste, že druhá kobyla ji úplně ignoruje, třeba kdyby měla nějakou pořádnou komunikaci, spraví se snáz.

Bohužel ať se k ní dá kterýkoli kůň tak vyvádí úplně stejně. Dle veterinářů vidí dobře, ohradu neboura. Já jsem u koní skoro pořád, takže vidím co se tam děje. Ale víte jak to je, když někdo koně prodává, tak Vám řekne cokoli aby ho prodal. No a myslím si, že manželé od kterých malá je, tak neměli potřebu mluvit otevřeně a upřímně.

11.3.2018 20:47

A vidí na to stádo, resp na ostatné kone?

11.3.2018 21:13

Záleží na tom ve kterém vybehu je. Jednou ano, pak zase ne. Ale je pořád stejná, takže tím to asi nebude.

11.3.2018 22:10
koně

XXX.XXX.205.252

Zavedla bych stereotyp, do výběhu, s parťačkou, domů, pravidelnost.
Žádné extra změny, jiné parťáky, jiné výběhy, nic bych nehrotila.Klid, pohodu, občas tu vycházku a obvyklou péči ze země.
14dní není žádná doba, může být zděšená, stěhováním, jako kde že se to zase ocitla a co jí čeká
Ona se zažere a zklidní, držím palce.

12.3.2018 00:12
carroll

XXX.XXX.138.91

Bohužel ať se k ní dá kterýkoli kůň tak vyvádí úplně stejně. Dle veterinářů vidí dobře, ohradu neboura. Já jsem u koní skoro pořád, takže vidím co se tam děje. Ale víte jak to je, když někdo koně prodává, tak Vám řekne cokoli aby ho prodal. No a myslím si, že manželé od kterých malá je, tak neměli potřebu mluvit otevřeně a upřímně.

To co popisujete je chování koně ve značném stresu. Dejte jí čas, mělo by se to srovnat samo.

12.3.2018 09:40
22verunka

XXX.XXX.168.42

14 dni je kratka doba., ale prece jen uz by se ale mela pomalu aklimatizovat. zkuste ji nechat opravdu v klidu. nevim byla u tech lidi od kterych jste ji koupila ve stade nebo byla nekde zavrena na dvorku? osobni zkusenost s takovym chovanim nemam. nasi mladosi taky litaji jak smyslu zbaveni a vede je 7 leta kobyla ktera s nima vydrzi blbnout ale litaj tak 10 minut a pak jsou zrat.
kamaradka koupila triletku kterou drzel pan v ohrade 10x10 m za barakem samotnou bez koni. a litala taky jako po.š.uk kdyz videla plane a konec ohrady v nedohlednu. je pravdou ze chvilema to vypadalo ze se zabije, ale te vadili ostatni kone. byl to asocial ktery se bal stada a i jeden kun ho rozciloval. nakonec ji mela uplne samotnou a byl klid. postupem casu se zaclenila ale trvalo to snad 3 roky a nikdy si nenasla ve stade ani partaka. zkuste to jak radi prispevky predemnou. nastolit rezim a nechat ji v klidu. prochazky bych tak max 2krat v tydnu a vic nic at si zvykne. nemenit rezim ani partaka.

Přidejte reakci

Přidat smajlík