Dobry den,
ve staji mam veliky problém a to že mam matku a za plotem odstavené hribe uz asi 14 dni jak v boxe tak na pastvině. Posledni 3 dny kdyz uvidi matku (ktera o nej nema zajem, jen mu parkrat odpoví) bezi pres mrtvoly nechal by se i zmrzacit pretrhava ohradniky, jde i pred dřevěnou ohradu ae dela to jen rano pri vyvadeni na pastviny. Je to hrebec a nemam ve stade valacha (kobyly uz obskakoval) jako spolecnika tak je sam ae na cele stado vidi. Ale po rannim extempore je pak zase jak milius. A kdyz jde ze staje driv jak kobyly tak z ni nevyleze. Mam jeden napad ted ho nechat dva dny v boxe a pak ho vyvest a kdyz by to udelal znova tak mam jeden volny box venku (v te jeho ohrade kde je v klidu) vedle valacha a v tom pripade by necitil a nevidel matku pres noc jen pred den pres plot. Mohla by vas poprosit o nejake napady nazory a rady jak na nej?
Mockrat dekuji prede za odpoved.
Chudák trpí samotou a proto tolik touží po matce. Okamžitě mu tam nastrčte valacha, jiné hřebečky, případně i březí kobyly. A když to nepůjde, tak ho odvezte do stáje kde mají podmínky pro chov odstávčat. Do odstavu byl vychováván ve stádě? A vy si myslíte, že je v pořádku ho takto odstřihnout, zavřít do stáje a neposkytnout mu společníka? Nutně potřebuje fyzický kontakt, ne přes plot/box, ale přímo a pokud mu toto nedopřejete u vás, opravdu ho odstěhuje.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Mišpulee
napsal(a):
Po trech letech se muze kastrovat.
Kastraci bych to neresila, ale jak se píše ze začátku diskuze, tak bych ho opravdu dala mezi vrstevníky. Co budete mít z toho až se Vám maloch zrání... navíc nebude socializovany, a pro hribe je rozhodně lepší když bude mít ve společnosti další koně.
Mišpulee
napsal(a):
Verte tomu ze spolecnika schanim a vrstevníky nemam.. Ho jine staje ho nedam nemam stim dobre zkušenosti.. Jine napady nez sezenu spolecnika? Pardon melo tam byt do a receno mi doslova bylo ze 2 az 3 roky kastace ae ja ho kastrovat nechci je do chovu.
Ten kůň nemá splněny své základní životní předpoklady pro wellfare, a v tomto věku je to zvlášť veliký problém. Jiné rady vám nikdo nedá, sežeňte mu společníka nebo ho odvezte na odchovnu, existuje spousta prověřených míst, kde se o hřebečky starají dobře.
Sorry, ale řešit to teď je velká nezodpovědnost a svědčí to o vašem nedostatku zkušeností (která teda přímo stříká ze všeho co píšete, nic ve zlým), takže pravděpodobně bude i pro toho hřebce i pro vás lepší, když bude vyrůstat ve stádě pod dozorem lidí, co ty zkušenosti mají.
Nezlobte se na mě, ale moudrý člověk hledá řešení, které je nejlepší pro danou situaci
Hloupý člověk hledá jen výmluvy proč to či ono nejde
Pokud koně chcete nechat hřebcem a do chovu a už v jeho tak mladém věku nemáte podmínky na to, abyste ho držela v koulích a zároveň mu zajistila vyžití se stádem, tak si s největší pravděpodobností zaděláváte na dost solidní průser, protože asociální dorostlý hřebec, který už teď dělá, co vám dělá, bude dost těžce o hubu. Dokážete si tu legraci představit až bude mít několik metráků a bude vás mít těžce na háku jako teď? Nemusí to být ani několik metráků dospělé váhy, stačí si počkat, až s ním začne fest mlátit puberta...
Jakožto majitel hřebců bych od vás takového hřebce nevzala ani zadarmo - a pokud byste mi výše uvedené řekla o jeho způsobu držení, utíkala bych, co by mi nohy stačily.
Jestli nemáte možnost mu dát společníka, tak ho dejte na hříbárnu - pokud ho chcete nechat v koulích. Pokud to nejste schopná udělat, tak ho vyřežte nebo ihned pod cenou prodejte (aby byl rychle pryč). Žádná možnost mezi tím není.
Hříbárna, na kterou mám od známých a velmi dobrých chovatelů velmi dobré reference je v Deštném v Orlických horách a berou i mladé hřebce za celkem solidní cenu: https://www.konekotyza.cz/.
U nás se právě z tohoto důvodu kastroval hřebec v asi 10 měsících. Skákal po ostatních kobylách. Jinak to byli skoro ideální podmínky pro odchov mazlíka. Smíšené stádo s pevnou hierarchií, stejně stará parťačka, pastviny, klid. Tak šly kulky pryč a dneska je z kluka dávno dospělý jedinec a je v pohodě.
Vám teda nezbývá nic jiného než hříbárna, když kastrovat nechcete. A nebo to můžete nechat, tak jak to je, a budete mít vypsychlého neprodejného asociála, ale hlavně že bude v koulích...

Mišpulee
napsal(a):
Verte tomu ze spolecnika schanim a vrstevníky nemam.. Ho jine staje ho nedam nemam stim dobre zkušenosti.. Jine napady nez sezenu spolecnika? Pardon melo tam byt do a receno mi doslova bylo ze 2 az 3 roky kastace ae ja ho kastrovat nechci je do chovu.
Mali ste 9 mesiacov na to, aby ste vymysleli riešenie a teraz, keď si žriebä vyrába závislosť na celý život to akútne potrebujete vyriešiť tým, že z neho ešte ako bonus spravíte asociála. Dosť smutné, hlavne pre toho koňa.

Dát někam dotaz, znamená že se každý do (dotazovatele) pustí. Je to smutné, určitě času na řešení měla dost. Ale mohu říct, že u Nás je roční hřebec, chodí do vyběhů s kobylama a s valachem a vše je v pohodě. Takže ono také asi záleží na povaze toho koně!

napsal(a):
Dát někam dotaz, znamená že se každý do (dotazovatele) pustí. Je to smutné, určitě času na řešení měla dost. Ale mohu říct, že u Nás je roční hřebec, chodí do vyběhů s kobylama a s valachem a vše je v pohodě. Takže ono také asi záleží na povaze toho koně!
Vy plánujete hříbata s tím ročním hřebcem?

napsal(a):
Vy plánujete hříbata s tím ročním hřebcem?
Asi ano, když ho přijedete nadzvednout aby se na kobyle dostal ponik Nám sotva poskace kobyle nad 170kv...

Jinak pro upřesnění roček má 95 cm.

Dotaz
napsal(a):
Tak někdy stačí, aby si kobyla lehla, i takové případy jsou. ;).
Ale pravděpodobnost je tak malá, že z toho strach nemáme.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.231.217
napsal(a):
A z toho ze mu kobyla kopancem prerazi nohu nebo rozrazi hlavu az bude prudit moc taky ne? Supr, jen tak dal. Vono hrebci navolno mezi kobylama se nic stat nemuze ze... boze.
Proč nechcete dát hříbě do hříbarny mezi vrstevníky? Fakt si můžete myslet že netrpí? Je to malé hříbě, hříbata jsou kolektivní, zranitelná, hravá. I starší valach je jen nedostatečná záplata, pokud má rád svůj klid a mlaďoch bude dorážet.
Ono se to na něm odrazí v pozdějším věku, a bude to mít v sobě tak zakořeněné, že se toho těžko budete zbavovat. Držet hřebce je náročné kor odstávče. A místo řešení dete a zavřete za to, že je osamělý na dva dny do boxu? A když to udělá znova tak jo zase zavřete?

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
A z toho ze mu kobyla kopancem prerazi nohu nebo rozrazi hlavu az bude prudit moc taky ne? Supr, jen tak dal. Vono hrebci navolno mezi kobylama se nic stat nemuze ze... boze.
Je každého problém jak koně chová, a pokud někdo riskuje to, že se koně mezi sebou pozabiji, tak je to věc majitele ( chovatele) myslím, že Vaše dedukce co a proč jsou zbytečné. Snad on sám majitel koní musí vědět co dělá.
napsal(a):
To je nezodpovědnost nejtěžšího kalibru. Pokud ale máte ve stádě pouze vlastní kobyly a nejsou chovné, tak je to pravda, vcelku jedno.
Měla jsem kobylu v pastevním ustájení, kde si majitel taky pořídil malého poníka hřebečka a pustil ho do stáda s tím, že on je malý a nikam se nedostane byť jsem s tím konkrétně co do mé kobyly vůbec nesouhlasila, no on si prosadil svou. Což o to, hřebeček malý opravdu byl, ale po cca dvou měsících se řešilo sono na několik kobyl (a dost vysokých vzhledem k němu), protože se měl onen hřebeček velmi čile k světu. Dělaly se pak i stěry a vyšetření, jestli jsou kobyly zdravé. Málem jsem vyletěla z kůže. Kdyby byla kobyla chovná a onen poncl na ní přenesl nějakou nemoc, co by ji z chovu vyřadila, na místě bych ho pověsila za koule do průvanu.
Neblbněte. Za to riziko to fakt nestojí, zejména jestli všechny kobyly ve stádě nejsou vaše. Ono to teď může vypadat roztomile, ale věřte, že až budete řešit na vaše náklady veterináře, tak vám moc do smíchu nebude.

Pane bože, já jsem pouze napsala, že u Nás je hřebec s kobylama. Ale nemyslím tím konkrétně u Nás. Ma to tak znamy, já bych doma hřebec nechtěla ani náhodou.
holky zase nemuzete byt tak drsny. ikdyz obcas to nejde. nikdo uceny ale z nebe nespadl. i ja drzim ted hrebecka co nejdyl v koulich. nechci ho kastrovat brzo. pokusim se vydrzet do 3 let.ikdyz plemenika z nej nechci. ted v kvetnu bude dvoulety. je ve stade s kobylou (neplodnou matkou), a valachy zatim nehrebci. stoji vedle ostatnich kobyl a ani se o ne nezajima. chodi vedle na prochazku. a vubec ho nezajima ani rijici se kobyla. v pohode ho lze vest na voditku a vubrc nejevi zajem. co jsem se docetla. pry je to tim ze byl dlouho pod matkou. vlastnr jrste obcas zkousi cucat. ona uz hribe mit nemuzr.( veterinar potvrdil a dalsi s nim souhlasili). jen si nedovedu predstavit jak by to vypadalo kdyby byl sam. takhle je socializovany s ostatnimi konmi a vrstevniky. pokud muzu opravdu ho nechte s vrstevniky. a uplne nejlepe ve smisenem stade. kde ho starsi nauci chovani a s mladymi muze dovadet. takhle si zadelavate na poradnej pruser.
Mám 4 žrebčeky v zmiešanom stáde, kobyly tri, jedna je šéfka, v podstate nemá vonkajšie príznaky ruje, druhú okupuje valach a chráni si ju, navyše malých prišelcov nenávidí.
Tretia je gravidná, necykluje.
Dvojroček nikdy sexuálny záujem o kobylu neprejavil, ročky už vôbec nie, hrajú sa svoje chlapčenské hry s valachom a medzi sebou.
Fakt si nemyslím, že by som bola nezodpovedná, nie každý žrebec poskáče všetko čo sa v jeho okolí hýbe, práve tým, že sú v stáde myslím veľmi dobre vedia, kde je ich miesto, popravde, ani som im ešte nekontrolovala či už majú spustené semenníky. Sú to žriebätá, žiadne žrebčiace sa monštrá.
Kastrovať sa budú zrejme na jeseň, teda ročky, dvojroček neviem, ten je taký biedny, možno ešte počkám.
No, jela jsem před nějakou dobou se známou podívat se na hříbě, narozené ve chvíli kdy měl jeho otec ani ne dva roky. Tichá voda břehy mele - matku hříběte obskočil, když měl 10 měsíců a taky se dle vyjádření majitele jako hřebec nijak neprojevoval, ani předtím a ani potom.
Já osobně bych něco takového nikdy neriskovala. Viděla jsem dost, aby mi to za to nestálo, zejména jestli je hřebec v budoucnu určen do chovu.
Dala bych mladého hřebce po navykací fázi k neplodné kobyle, aby ho naučila se chovat, ale dát ho do stáda s dalšími mladými hřebci, kde jsou i normálně říjící kobyly, to je tak na to, aby se jednou znenadání o kobyly natvrdo servali - stačí silnější říje, co je probere.
Mám stále nejakého žrebčeka v zmiešanom stáde, už 4 roky, ono to asi závisí aj od dynamiky a vzťahov v stáde, nielen od libida.
Ale v mojom prípade sa jedná o kone, ktoré sa narodili v stáde a žijú v stáde.
Nejakého vymagoreného zúfalého poloasociála - to by som bola veľmi opatrná na to, kam ho dám, aby som celú situáciu ešte nezhoršila, ale také kone našťastie zatiaľ nemám a ani nevyrábam.
Veeve

XXX.XXX.242.237
Taky jsem si kupovala 6mesicni hříbě hřebce byl ve stade s brezi kobylou aby nebyl sam a pritom ho i tak nejak vychovalala nebo mu ukazovala meze. Potom se musel prestehovat nez kobyla porodila jinak by to asi neprezil hlida si hribe i pred lidmi. Musel byt teda v 10 mesicich vykastrovan aby mohl do smiseneho stada kde je do ted a ted oslavil rok je mu tam dobre sem tam schyta kousanec od valacha co je tam vudce ale to se stava. Ma tam 2 letou kobylku se kterou litaji a neda na ni dopustit. Bez ni ani na krok a to vypadalo ze spolu nebudou moct byt, protoze pri prvni seznamovacce ho malem ukopala a ted je to nerozlucna dvojka.