Polokrevné kobyly

Prodám Českého teplokrevníka - Prodám tři tříleté polokrevné kobyly: Cacolm...
DohodouUživatel s deaktivovaným účtem
Zdravím, a prosím o Vaše zkušenosti...
Chci letos připouštět, a po rutinních výtěrech a odběrech krve mi přišel výsledek - klisna má v krvi protilátky proti virové arteritidě. Tedy zřejmě není v akutní fázi (ani klinicky to tak nevypadá), ale v minulosti ji mohla prodělat.
Před dvěma lety kdy jsem dělala krve taky kvůli připouštění (ke kterému ale nakonec nedošlo) byla negativní.
Podle veterinářky klidně může jít i o chybný výsledek z laboratoře, prý se to stává, a výsledek se bude ověřovat novým krevním testem.
Pokud se ale potvrdí, co z toho pro mě vyplývá?
A jaké můžou být možnosti přenosu?
Klisna od posledního negativního vyšetření připouštěna nebyla, nemůžu možná vyloučit nějakého aktivního valacha ve výběhu, ale podle toho co jsem vyčetla by valach neměl být přenašeč pokud není zrovna v té akutní fázi...
Jsem z toho špatná, měla jsem vyhlédnutého hřebce na kterého mžu asi zapomenout...
Uživatel s deaktivovaným účtem
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.213.247
Já teda nevím, ale kůň který někdy toto onemocnění prodělal bude mít protilátky v krvi asi po zbytek života, ne? V akutní fázi onemocnění se samozřejmě nakazit ostatní mohou, ale potom taky? Docela by mě to taky zajímalo jak to je tedy?
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Já teda nevím, ale kůň který někdy toto onemocnění prodělal bude mít protilátky v krvi asi po zbytek života, ne? V akutní fázi onemocnění se samozřejmě nakazit ostatní mohou, ale potom taky? Docela by mě to taky zajímalo jak to je tedy?
Dlouhodobé riziko šíření infekce je jen a pouze u hřebce.
Klisna si udělá protilátky a ty v ní zůstanou napořád, i když virus už v ní dávno nebude.
Samozřejmě to řeším i s veterinářem, také jak jsem psala se budou pro jistotu dělat krve znovu.
Ale zajímaly by mně i zkušenosti "ze života"...
Meifi ono je to jako neštovice - pokud je jednou proděláš tak už je až do konce života znova nechytíš, a kromě té akutní fáze už pak taky nejsi nakažlivý, ale protilátky už ti v krvi zůstanou.
Teoreticky by tedy nemělo vadit připustit klisnu přirozenou plemenitbou, ale protože se o EVA asi zas tolik neví, tak si to nejspíš žádný majitel hřebce netroufne... můj vybraný favorit je samozřejmě v přirozené plemenitbě :(
Ale já si lámu hlavu kde k tomu mohla přijít no...
Žofré díky za odkaz, ted jsem to dočetla... ale dost mě tam teda zarazila věta:
"V praxi platí, že EVA pozitivní hřebci se připouští pouze na EVA pozitivní klisny a obráceně."
To mi přijde jako nesmysl, protože EVA pozitivní hřebec přece nesmí legálně připouštět.
A i kdyby ano, proč by se nemohl pustit na pozitivní klisnu negaivní hřebec (třeba inseminačně)?
napsal(a):
Žofré díky za odkaz, ted jsem to dočetla... ale dost mě tam teda zarazila věta:
"V praxi platí, že EVA pozitivní hřebci se připouští pouze na EVA pozitivní klisny a obráceně."
To mi přijde jako nesmysl, protože EVA pozitivní hřebec přece nesmí legálně připouštět.
A i kdyby ano, proč by se nemohl pustit na pozitivní klisnu negaivní hřebec (třeba inseminačně)?
co by nemohl. může. ne všichni hřebci jsou po infekci trvalými nosiči nákazy. pokud má vyšetřené semeno, že to neobsahuje virus, může připustit kohokoliv.
no a pozitivní klisna by měla mít protilátky, které zabrání opakované infekci, je to jako s neštovicemi. ale 100% to není, stejně lepší hřebce vyšetřit.
S obdobnou situací jsem se potýkala v roce 2010 (viz. moje příspěvky v tomto tématu: http://www.equichannel.cz/forum/diskuze/1317813#prispevek1357881).
Na klisnu, která vychází v testu pozitivní budete muset najít hřebce v inseminaci. Majitelé hřebců se prostě bojí klisnu s pozitivními výsledky připustit. Nejsem veterinář, ale všeobecně se doporučuje dát přednost chlazeným dávkám před mraženými kvůli vyšší pravděpodobnosti zabřeznutí, nebo alespoň vybírat hřebce po kterém už se z mražených dávek narodila hříbata (bylo mi kdysi řečeno, že u různých hřebců snáší spermie zmrazení + rozmrazení různě a u některých jedinců prostě skoro žádné nepřežívají).
K přenosu:
V akutní fázi je možný přenos respirační cestou, podobně jako např. u chřipky a současně tato může proběhnout zcela bez příznaků, takže stačí když se ochomýtnete na závodech, hubertce apod. okolo nesprávného koně a je vymalováno. Z hřebců se po nakažení v určitém poměru stávají doživotní přenašeči, u klisen a valachů se to nikdy nestává (k přenašečství je nutný testosteron), ale pozitivní v testu na protilátky budou vycházet po zbytek života. Mimochodem, u hřebců - přenašečů je po uplynutí akutní fáze možný už jen přenos spermatem. Ani pozitivní klisnu bych ale EVA pozitivním hřebcem stejně nepřipouštěla, protože nikde není záruka, že má klisna titr protilátek takový, aby ji to spolehlivě ochránilo. V zahraničí se používá očkování, u nás bohužel neexistuje (prý má dost vedlejších účinků, tak asi zase není tolik o co stát). Nebezpečné je nakažení klisen v době kdy jsou březí - je velká pravděpodobnost zmetání, nebo úhynu hříběte po porodu, podobně jako u herpesviru. Samotná přítomnost protilátek nemá vlastně na nic vliv.
Držím Vám palce, aby to tak nebylo, ale připravte se na to, že klisna pravděpodobně vyjde pozitivní i v dalším testu. Hlavně zachovejte klid . Ještě teď si vzpomínám, jak jsem po pozitivním výsledku měla pocit, že je konec světa. Také jsem musela úplně přehodnotit výběr hřebce, jelikož ten pečlivě vybraný dlouho dopředu pouštěl jen naživo. Nicméně kobyla mi později zabřezla z první poslané inseminační dávky a vymodleného hříběte jsem se přece jen dočkala. Kobyle bude letos 21 a ona i její letos sedmiletá dcera mi stále dělají radost.
Děkuju za všechny příspěvky!
Horsano, proč doporučujete spíš mraženým než čerstvým?
Katyq, díky za povzbuzení, fakt to pomohlo
A díky za odkaz na diskuzi, našla sem tam i pro mě nové informace... ale v praxi je to pak asi stejně jedno jak vidím i z Vaší zkušenosti :(
Na klisně si právě nikdo žádných příznaků nevšiml, ani na koních okolo ní... vycházím z toho že před dvěma lety byla negativní a procházím si hlavou kde k tomu mohla přijít od té doby, ale nic mě nenapadá...
Já jsem vlastně v hodně podobné situaci, hříbě si chci nechat a tak vybírám hřebce obzvlášť pečlivě, a můj vybraný samotřejmě pouští jen naživo, mražené dávky po něm nejsou, a navíc je už starší takže buhví jak dlouho ještě bude v plemenitbě :(
A z těch co jsou letos v inseminaci (vybírám v rámci ČT/CS) si nějak nemůžu vybrat tak aby vyvolený splňoval moje požadavky na prověřené zdraví, jezditelnost, charakter... a zároveň se na kobylu hodil.
Buď jde o mlaďocha který sice dobře vypadá ale jak na tom bude s jezditelností a po čase se zdravím nemůže nikdo vědět, leda z křišťálové koule...
nebo se mi ti koně nezdají zdravotně nebo charakterem... nebo se prostě o těch koních nemůžu dopátrat spolehlivých informací. Ujištění od majitele že je "strašně hodnej a úplně zdravej" neberu jako spolehlivou informaci, bohužel, znám až příliš mnoho hřebců o kterých tohle majitel tvrdí a není to tak :(
A jsem ráda ž to u Vás dobře dopadlo