Je lepší na sloupky akátový kůl šťípaný silový nebo kulatý?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
28.3.2018 07:22
Ája-Molly

XXX.XXX.220.218

Letos se konečně budeme pouštět do stavby ohrady. Místy je tam vlhko, tak jsme se rozhodli pro akát. Jen se nemohu rozhodnout, zda mám vzít štípaný kůl silový (pr.13-18 cm) nebo kulatý (pr.8-10 cm). Poradíte mi někdo co je lepší? A také jakou délku kůlu byste doporučili na výšku ohrady 150 cm, má to být 220 cm? Díky za rady smajlík

28.3.2018 13:09
sovicka

XXX.XXX.18.235

Já tedy nemám akát, neb když jsem viděla ty štípané, ty se mi prostě nelíbí esteticky, ty kulaté jsem když viděla klasicky pěkně rovné, tak jsem šla do vývrtky z ceny (kolem 300 kč/kus, tak mám holt kůly s měkkého dřeva), tak hodně záleží, kolik do toho chcete investovat.
Ohledně výšky kolem 150 cm, máme cca 140–150 cm podle místa, ale v průměru těch 145 cm určitě, tak stačí délka 200 cm (ono to stejně má většinou o pár cm víc), nevíc jsem si teda nechali dělat špici, aby se dobře zatloukaly do vyvrtané díry.

Neregistrovaný uživatel

28.3.2018 18:50
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Snad poprvé se vyjádřím k tématu: Kulatý.

Uživatel s deaktivovaným účtem

28.3.2018 19:37
Uživatel s deaktivovaným účtem

Používám kupované akátové kůly na stavbu ohrad vážně moc ráda.
Jak říkala sovicka, je to o estetice. Nebo o tom, zda budete mít čas, možnost (a zda Vám vyjde prodejce vstříc) si je osobně zajet vybrat a probrat ty štípané, abyste měla pěkné. Já si je nechala přivézt z daleka a některé jsme museli rozřezat na stopení, protože to nebylo k zasazení do země použitelné
To se u kulatých nestane - většinou jsou víceméně rovné.
Co se životnosti týče, pak nejsem schopná poradit, každopádně bych se prostě řídila pravidlem kolik z toho kůlu je masa dřeva.
Pozor na průměr kůlů - pokud objednáte kulatiny, pak radši tlustší než tenčí, protože když odečtete cca 4-5 cm kůry, moc toho nezbyde. Prodejce bere většinou průměr baj-voko, takže některé tyče mohou být vážně slabé třeba kolem 6 cm dřeva, což už je docela málo..

A konečně - je otázka, jak to budete vpravovat do země. Pokud zatloukáním, pak je zašpičatění kůlu nutností. Pokud to budete předvrtávat a pak utemovávat kolem kůlu zeminou, je jedno, jaký použijete.

Good luck!

29.3.2018 07:07
Ája-Molly

XXX.XXX.220.218

Děkuji. Bohužel jsou kůly tak hodně z daleka, tak osobní probrání nebude možné. Ty štípané silové mají průměr 13-18, délka 220 cm, včetně špice 188, -/ks. Ty kulatinky mají průměr 8-10 cm,220 cm, vč. špice 151, -/ks.
Vzhledově by se mi líbili více kulatinky, ale když odečtu tu kůru, tak mi tak pak moc nezbyde. Jinak se díry budou předvrtávat, ale špička cenu kůlu neovlivňuje. Asi tedy půjdu spíše do těch štípaných

29.3.2018 08:05
kapička

XXX.XXX.64.44

U nás na chalupě si jedni sousedi na svém hospodářství nechali udělat ohrady ze štípaných "kůlů", nevím co je to za dřevo, a mně se to líbí. I když je ohrada vypnutá ocelovými lanky, tak to díky těm kůlům hezky zapadá do vesnice a nijak to neruší. Jim to ale podle reklamní cedule dělala nějaká firma, takže ta asi kůly dost pečlivě vybírala...
Jak by se dnes řeklo, taková rustikální ohrada. U nás ve stáji jsou sloupky plastové (takový ten plast ala recyklovaná víčka od petek), nesmrtelné to asi je, dřevo je dřevo.

29.3.2018 12:11
Krasavice Carevna

XXX.XXX.76.111

My meli ohradu z kulatiny, konce, co sly do zeme, jsme osetrovali asfaltem (bylo tam dost vlko). Myslim, ze kdyz to nejakym zpusobem naimpregnujete proti vlhkosti, tak je to asi kvalitativne fuk, jestli to je kulaty nebo stipany.

Přidejte reakci

Přidat smajlík