Ahoj, mám sedmiletou klisnu, se kterou se věnujeme westernovému ježdění. Závodně dobytkářské a rychlostní disciplíny. Doma jezdíme na parelce nebo na side pullu. Kobylka mi funguje v celku na hlas a na nohy (ovládání). Závody a přiježděnost jezdíme na baby páce. Chtěla bych ji však dát nějaké "milejší a příjemnější" udidlo. Zatím jsem zkoušela jednou lomené D udidlo, ale do toho se mi stále opírala a neustále házela hlavu a byla taková nevrlá. Můj dotaz tedy zní, jaké udidlo zvolit? Před děkuji za rady!
Zdravím, jestli klisnu jezdíte na tomto udidle, známém jako "baby" páka:
http://www.equiwest.cz/Korekcni-baby-paka-d391.htm
Což je velmi ostré udidlo pro už lépe přiježděné koně, má sice ty ramena kratší, ale díky tomu "portu", který tlačí na patro koně je pro Vaše potřeby zcela nebhodné.
V případě, že jezdíte pod nějakou asociací s danými pravidly, musíte se nimi řídit.
V případě, že ne, což očekávám podle dotazu, tak bych opravdu volila udidlo stihlové, pak už je to jedno, zda D nebo normální, možná můžete zkusit dvakrát lomené. A k házení hlavou a opírání do udidla, to by nemělo být tím udidlem (jestli vše správně sedělo, bylo na spávném místě v té hubě, nemáte příliš tvrdou ruku a tak), je to spíš kobylky zlozvyk a řešila bych to jako samostatný problém.