Ahoj,
V poslední době mám problém s kobylou. Je jí něco přes 20 let, jezdím ji už přes tři roky a v posledním cca půlroce začala být neurotická, nervózní a vypěstovala si několik zlozvyků.
V prvé řadě se často leká. Nezdá se mi, že by byla nervózní nebo napjatá po celou dobu práce na jízdárně, několikrát za lekci se ale lekne nějaké hlouposti, třeba slepic (které jsou v ohrádce daleko od jízdárny a hlavně jsou tam už léta), pohybujících se stébel trávy, koček nebo šustícího listí na stromě. Mám pocit, jako by to dělala tak trochu schválně, protože to její lekání většinou není jen o tom, že by sebou cukla a šla dál – obvykle vyhodí a uteče, jako by to leknutí využívala jen jako záminku pro proběhnutí se a pozlobení. Nedávno se mi začala vzpínat na vyjížďce a pak vzala čáru domů, protože viděla v dálce na louce lidi se psy, ačkoli jinak se psů nebojí ani trochu a lidí už vůbec ne.
Zároveň začíná při práci často sklánět hlavu. Zvláštní je, že to nedělá pokaždé, ale třeba jenom při jedné z pěti lekcí, a pokaždé začne až po tom, co se neshodneme na rychlosti, kterou tu lekci chceme vést (přesněji když ona chce běhat a já ji nechci nechat), takže mi připadá, jako by to dělala jen z protivnosti a ne z nějaké bolesti. Je to ale velice otravné, protože ať už ji nechám si krk protáhnout, nebo ji držím, dělá to dál, až dokud neslezu.
Ve výběhu a při čištění je ale stejná, jako bývala, není agresivní ani nervózní.
Všechny tyhle problémy začaly asi před dvěma lety, když koně přestali chodit na velkou pastvinu a začali být pouštěni jen do menších výběhů. První rok se tyhle negativní návyky neprojevovaly tak výrazně, poslední půlrok je ale opravdu strašný a musím se přiznat, že mi už ježdění na ní nedělá žádnou radost, naopak se docela bojím, protože je kobylka nevypočitatelná a pro mě neudržitelná. Na velkou pastvinu se však v dohledné době zřejmě nevrátí a tak nevím, co s ní mám dělat. Její majitelka není ochotná snížit krmnou dávku, což by podle mě mohlo pomoci, naopak tvrdí, že je kobyla přes zimu prostě jen trochu živější a že to přejde. Takhle "živá" ale ještě žádnou zimu předtím nebyla, takže si opravdu nevím rady a budu vděčný za jakoukoli pomoc!
karo2702
napsal(a):
Pokud jsem to dobře pochopila, tak to začala dělat až při jízdě s vámi že? A jen při jízdě jsou změny, ale jinak ok.
To začala, ale první rok byl úplně v pořádku. A hlavní změny jsou při jízdě, ale i když ji beru ven na ruce, je nesvá, lekavá a po všem neskutečně zděšeně kouká, jako by to viděla poprvé v životě. (ačkoli celý život ven normálně chodila, jak jsem vyrozuměl).
Uživatel s deaktivovaným účtem

Odpověděl jste si sám, kůň je překrmován jádrem a nemá, kde se proběhnout. Vyvádět by začal kterýkoliv kůň.
Jsou lidé, kteří své koně přecpávají drahým jádrem, drží je 22 hodin v tmavém boxu, na hodinu je pustí do malinké zabahněné ohrádky a ve finále s nimi třikrát za rok odskáčou ZM. Ti lidé si říkají sportovci, já jim říkám blbci.
Základ stravy koně je seno, naprostou nutností je každodenní volný pohyb. Nejlepším lékem na všechny neurózy, lekání, vymýšlení a znechucenost s ježděním je pobyt ve stádě ve velkém výběhu/pastvině.
Kobyle bych snížila jádro ( je jí 20, proboha, na Velkou pardubickou se asi nepřipravuje), nechala jí celý den venku ve velkém výběhu a dala jí pár týdnů pauzu jen s lehounkou jízdarnou třeba na 10 minut a půlhodinovou krokovkou. Srovná se.
Koně nejsou od přírody prudiči, vyvádějí jen tehdy, když se jim nedostává toho, co potřebují nebo pokud mají zdravotní problém (nepadnoucí výstroj, bolavá záda). Spousta lidí toto nechápe a vykřikuje, jaké mají doma dementy... nuže kůň je obrázkem toho, jak se s ním zachází
Pokud majitelka není ochotná změnit režim koně nebo zavolat fyzioterapeuta, tak ať si ho jezdí sama :) Nebo ať si sežene zkušenějšího jezdce, nevím, jak jste na tom jezdecky vy, ale pokud se na kobyle jezdit bojíte, je to začarovaný kruh.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Změny chování koně jsou vždy alarmující.Možná jak píše Daisy77 je kobylka nespokojená, výstroj nesedí, zuby nejsou ok, a mnoho dalších věcí.Podle mě by se měl podívat přímo na místě někdo zkušený a případně i veta zavolat.Jinak přes dvacet let je chlape už věk kdy něco občas bolí a koník se již chystá na důchod téměř.Některý dřív a některý později.

Kromě přebytku energie, bolesti zad, nohou.., "prokouknutí" jezdce, bych se zaměřila na oči. Je možné, že hůř vidí, v jejím věku by to nebylo nic vzácného.
Upravit KD, ubrat z ní horkou energii, přidat pomalou, např olej. V dnešní době je tolik možností, jak sestavit krmení koni přímo "na tělo", že nějaké řeči o tom, že se KD nemůže snížit/upravit jsou jen výmluvy. Sena samozřejmě neubírat.
Pokud se na kobyle bojíte, nejezděte ji. Má vás přečtenou a vy děláte to, co ona chce. Viz sesednutí, pokud dává hlavu dolů.
Žádný jezdecký kůň se nemá co pod jezdcem vzpínat!
Vše je ovšem vina majitelky, která nebere v potaz vaše připomínky. Ať si kobylu přijezdí, než na ni někoho posadí.
Pokud na ni chcete jezdit dál, potřebujete pevnou přilbu, kvalitní vestu a hlavně velice dobrou pojistku! Pokud se vám něco stane, můžete hnát majitelku před soud, protože vám dala koně, který pro vás není vhodný. Pokud se tedy k tomu soudu nějak dostanete, protože mrtvoly nechodí.
napsal(a):
Kromě přebytku energie, bolesti zad, nohou.., "prokouknutí" jezdce, bych se zaměřila na oči. Je možné, že hůř vidí, v jejím věku by to nebylo nic vzácného.
Taky mě to napadlo, ale pokud se blbě chová jen pod sedlem a jinak ne, asi to nebude očima.

Kolik toho krmení dostává? Jaký má jinak režim?