Slyšitelný dech

Lipicán
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
5.4.2018 21:03
Karollo

XXX.XXX.129.65

Zdravím všechny. Mám pětiletého hřebce v základním výcviku. K podzimu začal při cvalu slyšitelně dýchat při nádechu (ne moc a ne vždy). Vet ho poslechl a nic nenapsal. Celou zimu se nic nezměnilo. Až teď s přicházejícím teplem mám pocit, že se to mírně zhoršuje a už to slýchávám i v klusu. Mám obavu z TÓNU (nevím odborný název). Máte někdo zkušenosti? Podotýkám, že nikdy nezakašlal, ani nemá výtok z nosu. Vet přijede znovu během čtrnácti dnů. Díky.

5.4.2018 22:34
liva

XXX.XXX.225.65

Obávala bych se hemiplegie hrtanu.
Nechte endoskopicky vyšetřit dýchací cesty.

Uživatel s deaktivovaným účtem

6.4.2018 07:50

Hemiplegia je ale dosť hlučná a obvykle počuteľná už pri kluse, ale je to jedna z možností.
Takto bez videa sa nedá povedať nič, ale keď vás to znepokojuje a váš veterinár vám neodkázal pomôcť, skúste iného. Ideálne takého s endoskopom. Ja som kvôli tomu ťahala koňa 400km na kliniku, keďže v tom čase u nás veti s endoskopom neboli, zaplatila som asi štyri stovky a išli sme domov. S diagnózou.

6.4.2018 10:40
axl

XXX.XXX.135.11

Hemipelgie neni vzdy slysitelna, u naseho jsme to nevedeli dokud jsme nedelali endoskopii a ta se ale delala kvuli necemu jinymu.

7.4.2018 16:21
Karollo

XXX.XXX.77.216

A mohlo by to být i něco jiného? Alergie, zánět,...?
Dnes jsem ho vedla z výběhu, trochu tam řádil a dýchal s roztaženými nozdrami a též jsem to v tom dechu slyšela. Takové lehké chrčení.

7.4.2018 17:27
sisi58

XXX.XXX.191.1

Sežeňte veterináře s endoskopem. Jinak je to hádání z křišťálové koule.
Jsou veterináři, co nemají potřebné zkušenosti. Ať něco nepromeškáte.
Cituji z http://v17.laboklin.de/pdf/cz/aktuell/lab_akt_1611.pdf
Endoskopie nám umožňuje odběr vzorků na různá vyšetření. Během endoskopického vyšetření můžeme odebrat vzorky na bakteriologické vyšetření.
Materiál pro molekulárně biologické, případné virologické vyšetření by měl být odebrán nejlépe
do sterilní vzorkovnice.
To je způsob, jak zjistit, co koni je.Až to budete vědět, pak můžete léčit. Čím dřív, tím lépe. Některé nemoci dýchacích cest jsou nevratné a pro koně destruktivní.

8.4.2018 09:16

Karollo napsal(a):
A mohlo by to být i něco jiného? Alergie, zánět,...?
Dnes jsem ho vedla z výběhu, trochu tam řádil a dýchal s roztaženými nozdrami a též jsem to v tom dechu slyšela. Takové lehké chrčení.

Pravdaže to môže čokoľvek iné, ale kým si nezavoláte doktora, ktorý vám koňa riadne vyšetrí, tak sa nič nedozviete.

8.4.2018 21:05
Karollo

XXX.XXX.1.103

Vet je objednaný, já se jen snažím nějak uklidnit.

9.4.2018 07:48
sisi58

XXX.XXX.191.1

Karollo napsal(a):
Vet je objednaný, já se jen snažím nějak uklidnit.

Chce to klid, to máte pravdu. Ale pokud nezjistíte, o co se jedná, stejně nemůžete nic moc dělat. Může to být jen nějaká maličkost. Jde hlavně o to, nic nezanedbat.
Držím pěsti.

Přidejte reakci

Přidat smajlík