Dobrý den, mám kobylu v 10. měsíci březosti a přestala mi žrát műssly pro březí https://www.novaequi.cz/katalog-produktu/produkt/novaequi-lac
Mám jí davat jen oves, nebude to málo? Čím krmíte vy? Děkuji za odpověď.
Jen oves bude určitě málo. Klisna v tomto období březosti potřebuje dostatek bílkovin a hodně vitamínů, vápník...
Konkrétně doporučuji krmiva Havens nebo Hoveler. Cena vyšší, ale březule si to v tomto období zaslouží. Navíc obě značky mají ta krmení s vyváženým poměrem vitamínů a minerálů speciálně pro březí a laktující klisny, takže už k nim nemusíte zvlášť dokupovat další vitamíny a doplňky.
https://www.hoeveler-czech.cz/vyrobky-pro-kone/original-terabb-zf/
http://www.havens-krmivo.cz/.
Existují různé jiné směsi pro březí, chce to zkusit, co jí bude chutnat:
https://www.equimall.cz/podle-vyrobce/spillers/spillers-stud-and-youngstock-mix-m-sli-20kg.html
https://www.equimall.cz/podle-vyrobce/pavo/pavo-podo-lac-20kg.html
https://www.equimall.cz/podle-vyrobce/energys/energys-baby-granule-25kg.html.
Elain
napsal(a):
Dobrý den, mám kobylu v 10. měsíci březosti a přestala mi žrát műssly pro březí https://www.novaequi.cz/katalog-produktu/produkt/novaequi-lac
No to jste se moc nerozšoupla.
Pokud má být hříbě co k čemu, investujte do kvality.
Elain
napsal(a):
Mám od nich i jiné směsi a jsem spokojená, myslela jse že i Lac bude super.
Taky jsem krmila NovaEqui (ale plus), takž značku nezavrhuji, ale kobyle, co víc stála, než chodila pod sedlem a když byla mladší. Ale teď, ve 22 letech už dávám Spillers´ mysli.
To jen jako příklad.
Dnes, už nemusíte krmit jen oves, ječmen a seno, je velké množství krmiv pro různé koně, různých velikostí, stáří, stavu, plemene a pohlaví. Jen je potřeba správně zvolit, pro tu kterou příležitost.
Vyberte něco dobrého.
Kobylka je před porodem a pak bude krmit hříbě. Je to velký nápor na její organizmus. Krmí sebe a ještě hříbátko. Zase do ní nemůžete valit vrchem spodem. Proto je lepší kvalitnější krmení, než kvalitu nahánět množstvím. Vím, je to dražší, ale nebude to na věky.
Ještě jsem přemýšlela o tomhe
https://eshop.schaumann.cz/eshop-schaumann-cz/eshop/2-1-Granulovana-krmiva/-4-/5/18-HORSAL-W3-25-kg.
Elain
napsal(a):
Ještě jsem přemýšlela o tomhe
https://eshop.schaumann.cz/eshop-schaumann-cz/eshop/2-1-Granulovana-krmiva/-4-/5/18-HORSAL-W3-25-kg.
Navrhuji toto:
https://www.britskakrmiva.cz/p/167/stud-cubes-20kg
nebo toto:
https://www.britskakrmiva.cz/p/166/stud-and-youngstock-mix-20kg
Značka Spillers´je zárukou kvality a tyto nejsou nijak zvlášť dražší, než Vámi navrhované. Mám Spillersy vyzkoušené. Jsou kvalitní a mysli krásně voní je i pěkné na pohled. A koníci jsou krásně vypapaní a zdraví.Mysli dávám přednost já.
Nemusíte dávat doporučné množství, pokud nechcete nebo je to pro vás drahé. Dávala bych to půl na půl s ovsem. Já dávám mysli napůl s ječmennými vločkami. Ale oves je pro koně lepší. Lépe stravitelný.
Uživatel s deaktivovaným účtem

sisi58
napsal(a):
Navrhuji toto:
https://www.britskakrmiva.cz/p/167/stud-cubes-20kg
nebo toto:
https://www.britskakrmiva.cz/p/166/stud-and-youngstock-mix-20kg
Značka Spillers´je zárukou kvality a tyto nejsou nijak zvlášť dražší, než Vámi navrhované. Mám Spillersy vyzkoušené. Jsou kvalitní a mysli krásně voní je i pěkné na pohled. A koníci jsou krásně vypapaní a zdraví.Mysli dávám přednost já.
Nemusíte dávat doporučné množství, pokud nechcete nebo je to pro vás drahé. Dávala bych to půl na půl s ovsem. Já dávám mysli napůl s ječmennými vločkami. Ale oves je pro koně lepší. Lépe stravitelný.
Já když přemýšlím a pátrám po netu, jak bych kobyle něco koupila(něco eňo ňuňo) tak se spíš přistihnu, že je to asi pro můj pocit. Mě to voní, mě se to líbí, já mám pak lepší pocit, že kobyla má něco echt. Ona to prostě zbagruje stejně jako oves a šlus.
Byl by tu někdo, kdo by mi dokázal zodpovědně říct, že litr müsli je jako dát koni 2liry ovsa (cena nesrovnatelná) ale ve finále to koni dá to samé...strašně ráda připravuju kobyle krmení.

Ještě podotek: kupovala jsem spilersky zde, měli i...youngstock mix, cena dopravy bezkonkurenční...teď ale pro chov nemají, stačí se optat...
https://www.mlsnymazlik.cz/post/85.

Elain
napsal(a):
Keby som si mala vybrať medzi tým, či kobyla bude žrať pekne čistý ovos(teda plus minerálku), alebo nebude žrať musli, či granule, tak jej s kľudným svedomím ten čistý ovos dám.
napsal(a):
Já když přemýšlím a pátrám po netu, jak bych kobyle něco koupila(něco eňo ňuňo) tak se spíš přistihnu, že je to asi pro můj pocit. Mě to voní, mě se to líbí, já mám pak lepší pocit, že kobyla má něco echt. Ona to prostě zbagruje stejně jako oves a šlus.
Byl by tu někdo, kdo by mi dokázal zodpovědně říct, že litr müsli je jako dát koni 2liry ovsa (cena nesrovnatelná) ale ve finále to koni dá to samé...strašně ráda připravuju kobyle krmení.
Nikdy bych pro koně, notabene březí, nedoporučila nic, co nemám vyzkoušené. Za krmení od Spillersu dám ruku do ohně.
Na fotce je kobyla 22 let, která dostává půl litru Spillers´mysli+ půl litru ječmenných vloček. Kříženka hannover x norik.
Druhá fotka 20 letý rusák pouze půl litru Spillers´ mysli.
Je na majitelce, co své kobylce dá. Já jen doporučuji osvědčené.
sisi58
napsal(a):
Nikdy bych pro koně, notabene březí, nedoporučila nic, co nemám vyzkoušené. Za krmení od Spillersu dám ruku do ohně.
Na fotce je kobyla 22 let, která dostává půl litru Spillers´mysli+ půl litru ječmenných vloček. Kříženka hannover x norik.
Druhá fotka 20 letý rusák pouze půl litru Spillers´ mysli.
Je na majitelce, co své kobylce dá. Já jen doporučuji osvědčené.
Půl litru müsli je v podstatě nic, to má kůň tak na oblíznutí, sotva pokryté dno kyblíku.
Tipuju, že ten kůň na druhé fotce by byl stejně kulatej i bez toho
Nemám nic proti Spillers, jen bych zrovna toto nepovažovala za důkaz kvality.
Terven
napsal(a):
Půl litru müsli je v podstatě nic, to má kůň tak na oblíznutí, sotva pokryté dno kyblíku.
Tipuju, že ten kůň na druhé fotce by byl stejně kulatej i bez toho
Nemám nic proti Spillers, jen bych zrovna toto nepovažovala za důkaz kvality.
Tatáž kobyla v srpnu loňského roku fotka. To dostávala Nova Equi Plus. Po přechodu na Spillers´ přibrala na současný stav.
Koníka jsem nedávala proto, že bych chtěla ukazovat, že je baculatý, ale proto, že ve 20 vypadal pěkně, vzhledem k tomu, že měl rakovinu předkožky. Díky dobré péči, pevnému kořínku a i kvalitnímu krmení vydržel ještě 3 roky. V stejném stavu. Zemřel na zástavu srdce.
Když tak ráda hledáte na netu, najděte si starší diskuze, kde je Spillers´ hodnocen kladně nejen mnou. A taktéž doporučován.
Jinak nevím, z jakého titulu jste schopna posoudit kvalitu nějakého krmení?

Půl litru Spillers müsli je asi tak 300 g? To je opravdu maličko.
To fakt žádný efekt ani mít nemůže. Také krmím Spillers, ale takový zázrak to opravdu není. Navíc v těch 30 dekách není dostatek vitamínů a minerálů, které jsou v normální dávce (a když beru, že výrobce s doporučenámi 2,5 kg přehání, tak ta by měla začít někde na 1,5 kg denně, aby se tam ten "vitamíno-minerálový premix" nějak promítl).
EDIT: Taky opravdu nechápu, Sisi, proč hned útočíte? Terven jen napsala svůj názor, navíc jasně řekla, že proti Spillers nic nemá. Já tohle krmivo kupuji taky, ale souhlasím s ní. Není to žádný kouzelný prášek, kterého by stačila hrstka denně.
sisi58
napsal(a):
Tatáž kobyla v srpnu loňského roku fotka. To dostávala Nova Equi Plus. Po přechodu na Spillers´ přibrala na současný stav.
Koníka jsem nedávala proto, že bych chtěla ukazovat, že je baculatý, ale proto, že ve 20 vypadal pěkně, vzhledem k tomu, že měl rakovinu předkožky. Díky dobré péči, pevnému kořínku a i kvalitnímu krmení vydržel ještě 3 roky. V stejném stavu. Zemřel na zástavu srdce.
Když tak ráda hledáte na netu, najděte si starší diskuze, kde je Spillers´ hodnocen kladně nejen mnou. A taktéž doporučován.
Jinak nevím, z jakého titulu jste schopna posoudit kvalitu nějakého krmení?
Já jsem psala jasně (ale evidentně zbytečně), že se ke Spillers nevyjadřuju. Nekrmím, nic proti němu nemám.
Příspěvkem jsem chtěla říct, že půl litru müsli denně- jakéhokoliv ! - je strašně málo na to, aby se to nějak odrazilo na výživové kondici koně, to je tak na zchutnění dávky.
K tomu jsem nedošla hledáním na netu, ale kupodivu praxí, kterou u mě pořád tak postrádáte , prostě tu půllitrovou odměrku beru skoro denně x krát do ruky a to žrádlo do těch kýblů sypu.
Kvalitu krmení posuzuju podle složení a i podle toho, jak kůň vypadá, ale to jenom v případě, že toho žere významnější dávku a dost dlouhou dobu na to, aby to mohlo mít vliv.
V pohode môže dostávať iba ovos. Ak máte možnosť, tak jej môžte pridať ovos nahý a samozrejme minvit. doplnok.
V tejto fáze gravidity je treba dodať kvalitnú bielkovinu, takže napríklad lucerkové seno, lucerkové pelety, sójový šrot, ľanové semienko, o chvíľu bude tráva.
Ale hodilo by sa napísať aká kobyla, aký režim, fotku kvôli BCS a tak, no.
napsal(a):
Půl litru Spillers müsli je asi tak 300 g? To je opravdu maličko.
To fakt žádný efekt ani mít nemůže. Také krmím Spillers, ale takový zázrak to opravdu není. Navíc v těch 30 dekách není dostatek vitamínů a minerálů, které jsou v normální dávce (a když beru, že výrobce s doporučenámi 2,5 kg přehání, tak ta by měla začít někde na 1,5 kg denně, aby se tam ten "vitamíno-minerálový premix" nějak promítl).
EDIT: Taky opravdu nechápu, Sisi, proč hned útočíte? Terven jen napsala svůj názor, navíc jasně řekla, že proti Spillers nic nemá. Já tohle krmivo kupuji taky, ale souhlasím s ní. Není to žádný kouzelný prášek, kterého by stačila hrstka denně.
Terven ví, proč jsem napsala, co jsem napsala.
Je to taková naše hra, víte?
Pokud bych chtěla být jo ošklivá, ona si začala. Mé koně nezná, nemůže tedy posoudit, zda jím zmíněné mysli pomohlo, či ne.
Pokud by napsala "Vám pomohlo, mé kobyle ne!" To beru.A respektuji.
Nikdy jsem mysli nevážila, je to odhadem.Vidím to tak na 3 vrchovaté kompotové misky mysli + totéž ječmen. A minerálku samozřejmě koně dostávají, má kobyla navíc další přípravky, neboť je starší, dušná a muchařka. Teď ještě lněné semínko, kvůli přelínávání. To mají všichni.
Jak je vidět, kobyle to množství stačí, jen jsem vyměnila běžné krmení za výživnější/kvalitnější.
Ten trend, koně překrmovat, se projevuje i ve větším množství zchvácených koní a koní s různými zažívacími potížemi a také ve větším množství koní, kteří jsou velmi veselí, neboť mají hodně jídla a málo práce. Koukněte na diskuze, kolik majitelů si stěžuje, že mají neovladatelného/neposlušného/nesoustředěného koně, na kterém se dá jezdit stěží na jízdárně a na kterém je vyjížďka skoro nemožná.
Doporučuji nějakou studii, co udělá s koňským organizmem nadbytek výživného krmení. Popřípadě se zeptejte žofré na IR koně.

Jsem fakt trochu u vytržení, najednou si mám nastudovat překrmování? Proč? Já svého koně rozhodně nepřekrmuji a doporučené dávkování výrobců beru s rezervou, stejně jako jejich prohlašování o "viditelných výsledcích do 14 dnů!".
Kompotové misky? Na jak velký kompot? Opravdu nechápu, jak mě tady někdo může poučovat o překrmování a přitom se ani nezajímá o to, kolik kg toho svému koni vlastně dává?
Snad základem u každého krmení je zvážit si, kolik toho v té litrové odměrce vlastně dávám, ne? Není litr müsli jako litr granulí jako litr ovsa.

Terven
napsal(a):
Já jsem psala jasně (ale evidentně zbytečně), že se ke Spillers nevyjadřuju. Nekrmím, nic proti němu nemám.
Příspěvkem jsem chtěla říct, že půl litru müsli denně- jakéhokoliv ! - je strašně málo na to, aby se to nějak odrazilo na výživové kondici koně, to je tak na zchutnění dávky.
K tomu jsem nedošla hledáním na netu, ale kupodivu praxí, kterou u mě pořád tak postrádáte , prostě tu půllitrovou odměrku beru skoro denně x krát do ruky a to žrádlo do těch kýblů sypu.
Kvalitu krmení posuzuju podle složení a i podle toho, jak kůň vypadá, ale to jenom v případě, že toho žere významnější dávku a dost dlouhou dobu na to, aby to mohlo mít vliv.
Souhlas, koně rozhodně nelze vykrmit třemi hrstkami müsli denně, to je fakt absurdní.
Trošku mi to nedá a chci se vložit do diskuze. Ono se jakýmkoliv jádrem nedá vykrmit kůň. Vždy by se mělo vykrmovat zejména objemem. Pokud budeme překrmovat jádrem hrozí žaludeční vředy, schvácené nohy apod. Trošku se chci Sisi zastat. Nezáleží na kvantitě, ale na kvalitě.
Nemám tedy zkušenosti s krmením březích kobyl, ale sama za sebe bych rozhodně použila kvalitní krmivo od výrobce, kde budou doopravdy zastoupené všechny prvky a nebo přidávat premix do toho ovsa. Oves je príma, je v něm nejhojnější zastoupení vitamínů, ale ne všech samozřejmě.
Dep
napsal(a):
Trošku mi to nedá a chci se vložit do diskuze. Ono se jakýmkoliv jádrem nedá vykrmit kůň. Vždy by se mělo vykrmovat zejména objemem. Pokud budeme překrmovat jádrem hrozí žaludeční vředy, schvácené nohy apod. Trošku se chci Sisi zastat. Nezáleží na kvantitě, ale na kvalitě.
Nemám tedy zkušenosti s krmením březích kobyl, ale sama za sebe bych rozhodně použila kvalitní krmivo od výrobce, kde budou doopravdy zastoupené všechny prvky a nebo přidávat premix do toho ovsa. Oves je príma, je v něm nejhojnější zastoupení vitamínů, ale ne všech samozřejmě.
Taky se vložím
Jasně, jádrem se kůň moc vykrmit nedá, proto krmím do kyblíku jen něco přes litr a sázím na objem, hlavně seno nonstop.
Ale ono to původně bylo postavené jinak - šlo spíš o to, že ten půllitr čehokoliv je tak malé množství, že se to nemůže na kondici koně nikterak projevit. Takže pokud kůň vypadá dobře dostávaje jen ten půllitr, asi to bude spíš tím objemem - pastvou, senem.

Přesně tak, vykrmit lze jen objemem... pokud to vypadalo, že tvrdím, že ne, tak to bylo buď špatně podáno nebo špatně interpretováno.
Zapomínate na individualitu koní. U mého painta je rozdíl mezi třičtvrtě litrem a čtvrtlitrem ve zbytečných kilech navíc, těžkopádnosti, neochotě/lehkosti, pružnosti, akurátní energii. A zas kdyby byl bez čtvrt litru, byl by bez energie, bez nárůstu svaloviny...
Jednoduše jsou koně, kteří potřebují jádro po kýblech a koně, kteří se schvátí je při pohledu na bujnější pastvu. Takže ano půl litru jádra může a nemusí znamenat obrovský rozdíl při stejném objemu píce.
Elain
napsal(a):
Myslím, že oves by klidně stačil.Spousta kobyl dala spousta pěkných hříbat, i jenom na ovsu
Otázka, kolik? To bych stanovila konkrétně, podle té vaší kobyly.
Já, když jsem chtěla v březosti něco přihodit, spíš asi pro můj pocit, koupila jsem La Sard.
Kobyle vždycky chutnal, ale jestli to mělo nějaký vliv na něco, nevím. Dostávala ho jako jednu z denních dávek.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Já jsem týden přestěhovaný a už zjišťuji co všechno bylo špatně v hřebčíně. Teď jde o to, jestli to nebylo tam dobře a tady špatně. Jinak tady máme na výběr podstatně větší škálu krmení pro koně.Dobrůtky si ale připravuji sám stále.
Tvl po takovém množství by se nám půlka koní pos.ala a půlka schválila...
Jinak k tématu, znám spoustu teplokrevných koní, i klisen, co měly opakovaně hříbata, které byly celý život jen na mačkáném ovsu a min-vit doplňcích. A 20 let pro ně není žádný věk.
Podle mě u normálních zdravých hobby koní bez nějaké velké zátěže (častá jízdárenská práce, skokové tréninky, dlouhé intenzivní vyjížďky) záleží hlavně na dostatku sena, trávy a psychické pohodě jedince. Viz kobyla ČT po lehčí sportovní kariéře ve 20 letech vypadala podobně, jako sisi přidávání koně, akorát že ona je na asi čtvrtlitru noname bezobilných relax granulích denně...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
kapička
napsal(a):
Jinak k tématu, znám spoustu teplokrevných koní, i klisen, co měly opakovaně hříbata, které byly celý život jen na mačkáném ovsu a min-vit doplňcích. A 20 let pro ně není žádný věk.
Podle mě u normálních zdravých hobby koní bez nějaké velké zátěže (častá jízdárenská práce, skokové tréninky, dlouhé intenzivní vyjížďky) záleží hlavně na dostatku sena, trávy a psychické pohodě jedince. Viz kobyla ČT po lehčí sportovní kariéře ve 20 letech vypadala podobně, jako sisi přidávání koně, akorát že ona je na asi čtvrtlitru noname bezobilných relax granulích denně...
Ale neschvátila. Zdá se to, ale jsou tam tři jablíčka a něco přes kilo mrkve.Jablíčka jsou na osminky.A dávám jim to postupně jak jde čas.
Ehm...na smyslu mého původního příspěvku to nic nemění, ba naopak , ale jdu ze sebe udělat blba
Odměrka, o které jsem tvrdila, že ji beru x krát denně do ruky, není půl nýbrž litrová
Pokud jsem tedy psala o zanedbatelném množství, které se nemůže na výživové kondici koně nijak projevit, měla jsem před očima ten litr müsli na dně kyblíku. Tudíž půl litr no comment...představte si půllitrový hrnek na čaj, kolik se do něj vejde toho krmení...a velikost koně. Samozřejmě nepíšu o schváceném - tomu by asi stačilo se na to podívat...
Moje kobyla tedy žere dva litry Nutristaru, ono u veškerého žrádla je důležitější údaj hmotnost než objem, jak už tu výše padlo. Když jsem začala müsli krmit, měla jsem to doma na váze, stanovila jsem počet odměrek a od té doby tupě sypu. Cokoliv ke zvířecímu žrádlu vždy doma odvážím, udělám si rysku na nějakou nádobu a čísla vypustím z hlavy
kapička
napsal(a):
To, co je na obrázku, tipuju tak na 4 mrkve a 2 jablka, plus pár pamlsků- to zdravej teplokrevník v pohodě zvládne, mrkve dávám denně o dost víc, jablka jak kdy, pamlsků taky dost.
Když my až na výjimku nemáme teplokrevníky, ale huculoidy a jim podobné koně přibírající ze vzduchu. Jeden chodí s náhubkem, aby přežil... Takže jsem tuhle dávku hodnotila z pohledu těchto koní
Jinak i já normálnímu teplokrevníkovi podle instrukcí dávala třeba 6 obřích mrkví a v klidu.
Se omlouvám jestli jsem někoho pohoršila, mě prostě tohle množství vyděsilo, zvlášť když to je jenom mňamka navíc ke krmení... Holt mám zkušenosti hlavně s těma koněma co tloustnou z ničeho (asi svý k svému ).
kapička
napsal(a):
Když my až na výjimku nemáme teplokrevníky, ale huculoidy a jim podobné koně přibírající ze vzduchu. Jeden chodí s náhubkem, aby přežil... Takže jsem tuhle dávku hodnotila z pohledu těchto koní
Jinak i já normálnímu teplokrevníkovi podle instrukcí dávala třeba 6 obřích mrkví a v klidu.
Se omlouvám jestli jsem někoho pohoršila, mě prostě tohle množství vyděsilo, zvlášť když to je jenom mňamka navíc ke krmení... Holt mám zkušenosti hlavně s těma koněma co tloustnou z ničeho (asi svý k svému ).
Nepohoršila, IR koni bych to taky nedala, ale mám A1/1, kilo mrkve dám denně bez obav, jablek tolik asi ne, ale žádnou hrůzu z nich nemám
Tak ja dávam vysokogravidnej hucule pol litra ovsa + 1-2 kg mrkvy denne. A Minvin.
Kobyla po schvátení - ťažko povedať presne z čoho, v chove mali ten rok 3 záhadné príhody, z toho jedna endotoxémia, kobylu sme zachránili, schvátila sa na zadky, rozchodila to, druhú kobylu sme rovno utratili a moja sa "iba" chvátila, nebola ešte v stave monštrum so 40 cm tukovým hrebeňom, ale nejaký tam bol.
Prikrmovala som ju samozrejme celú zimu a teraz mi je najjednoduchšie jej proste usypať trochu ovsa a mrkvu, kopytá ok, dokonca jej nevadí ani tvrdý a kamanistý povrch, no nie je pretučnelá, po zime vyzerá akurát, po pôrode asi ešte trošku pôjde dole, musím sa nejako ovládať a nezačať ju ládovať, bude aj tráva o chvíľu...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Já taky nejsem pohoršený Kapičko.
Horsana
napsal(a):
V pohode môže dostávať iba ovos. Ak máte možnosť, tak jej môžte pridať ovos nahý a samozrejme minvit. doplnok.
V tejto fáze gravidity je treba dodať kvalitnú bielkovinu, takže napríklad lucerkové seno, lucerkové pelety, sójový šrot, ľanové semienko, o chvíľu bude tráva.
Ale hodilo by sa napísať aká kobyla, aký režim, fotku kvôli BCS a tak, no.
Režim 24/7 venku přístup k senu, teď už chodí na trávu, plemeno welsh cob 4 roky.
Elain
napsal(a):
Režim 24/7 venku přístup k senu, teď už chodí na trávu, plemeno welsh cob 4 roky.
Ta je moc pěkná už takhle
Myslím, že welsh opravdu není náročný na krmení.
Naší jsem v průběhu březosti nechala na pastvě, samozřejmě doma seno, minerální liz a příležitostně mrkvičku, jablko, nebo kousek pečiva.A byla jako pecka i tak
Nechte jí na trávě a seně, s nějakou tou minerálkou, to bude stačit bohatě.