Dobrý den, dnes jsem u svého koně narazila na asi nějaký druh vyrážky. Vypadá to jako svazek chlupů který je u kořene spojený něčím černým.. po přejetí místa dlaní chlupy samy vypadávají a zůstává holé místo.. Víte někdo o co jde? Jak to řešit? Přikládám fotografie. Děkuji za jakékoliv rady.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Nic takového jsem v životě neviděla.
Volala bych veterináře.

moje křišťálová koule říká, že je to dermatofilóza.
Něco podobného řeší tu:
https://www.facebook.com/pavlina.souckova.12/videos/2142097615800442/.
sisi58
napsal(a):
Něco podobného řeší tu:
https://www.facebook.com/pavlina.souckova.12/videos/2142097615800442/.
Příspěvek bohužel není veřejně přístupný.

napsal(a):
moje křišťálová koule říká, že je to dermatofilóza.
Moje kávová ssedlina souhlasí.
Jak píše žofré a bodlinka - téměř jistě plíseň. Letošní mírnou zimu jí bylo všude plno, v období přelínávání častá záležitost.
Tuším, že dermatofilóza se od trichofytózy (oparu lysivého) odlišuje právě tím, že chloupky vypadávají v chomáčcích i s kousíčkem odloupnuté kůže.
Buď vám vet může dát Imaverol, teď už je vhodné počasí i na celkovou koupel, případně na to dobře funguje Betadine.
Být to můj kůň, neřešila bych, ale to je jen můj osobní názor, nikoli rada. Je to hlavně imunitní záležitost, takže bych podpořila celkovou imunitu, max. bych ta lysá místa omyla ředěným Betadine. Mám zkušenost, že to odejde se zimní srstí a pobytem na sluníčku.

Terven
napsal(a):
Jak píše žofré a bodlinka - téměř jistě plíseň. Letošní mírnou zimu jí bylo všude plno, v období přelínávání častá záležitost.
Tuším, že dermatofilóza se od trichofytózy (oparu lysivého) odlišuje právě tím, že chloupky vypadávají v chomáčcích i s kousíčkem odloupnuté kůže.
Buď vám vet může dát Imaverol, teď už je vhodné počasí i na celkovou koupel, případně na to dobře funguje Betadine.
Být to můj kůň, neřešila bych, ale to je jen můj osobní názor, nikoli rada. Je to hlavně imunitní záležitost, takže bych podpořila celkovou imunitu, max. bych ta lysá místa omyla ředěným Betadine. Mám zkušenost, že to odejde se zimní srstí a pobytem na sluníčku.
pozor plíseň, neboli herpes, je dermatoFYTóza.
dermatoFILóza je něco jiného, to je bakteriální nemoc.
Díky za upozornění, myslela jsem dermatofilózu, čili nikoli plíseň.
Jinak bych ale nenapsala plíseň neboli herpes, je to trochu matoucí. Trichofytóza se sice česky jmenuje opar lysivý, ale pokud se v souvislosti s koňmi zmiňuje herpes, téměř vždy jsou myšleny herpesvirové infekce, proti kterým se očkuje a které jsou, jak název napovídá, virové.
Issis

XXX.XXX.160.1
Mam zkušenosti je potřeba to pořádně každý den vyčesávat, nejlepší je si ještě uvařit heřmánkový čaj, namočit do něj kapesníček a pokládat na dané mista

Issis
napsal(a):
Mam zkušenosti je potřeba to pořádně každý den vyčesávat, nejlepší je si ještě uvařit heřmánkový čaj, namočit do něj kapesníček a pokládat na dané mista
a) odpovídáte po 4 letech
b) blbě - na plíseň ani bakteriální infekci heřmánek nestačí
Jo a daná místa.