Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
8.4.2018 17:33
Terouš

XXX.XXX.162.156

Zdravím,
měla bych pár otázek, týkajících se koníků, ke kterým pravidelně chodím pomáhat.
1) Valach, je poněkud "teritoriální". Občas se stane, že přijdu k výběhu (tento - menší je spojen s otevřenými boxy) a on přiběhne, případně přijde, začne hrabat přední nohou a uši stáhne hodně dozadu. Podle majitelky je při nejistotě člověka nejistý také a začne "prudit". Když jsem vevnitř, občas jako by byl schopný i kopnout. Nějaké tipy, jak si získat respekt koně?
2) Valach, společně s kobylkou jsou mladí (okolo 15 let), ale nevyužití, z důvodu časového přetížení majitelky. Kobylka je po otci velmi temperamentní. Pomohla by nějaká práce za země? Čím a jak byste začali? Nebo se obrátit na nějakého trenéra?
3) Ráda bych se kvůli nim vrátila do sedla (po pár letech neježdění). Valach je pod sedlem hodný, když se lekne, tak pouze běží (rychle, ale bez vyhazování a jiných neplech). Je řešením vzít ho pod madla na lonž a pod něčím vedením získat jistotu sedu, pak na lonž v sedle a nakonec ježdění jako takové? Dá se vůbec sehnat trenér, který by docházel i na místo, které není moc jako zázemí? Máme k dispozici výběh o rozměru na šířku malé jízdárny, ale dlouhý a potom nekonečná pole a louky.
Koníci nejsou bohužel moc ježdění, ale ráda bych to napravila :)

Díky moc všem za vyčerpávající odpovědi.

8.4.2018 19:44
koně

XXX.XXX.205.252

Jednoznačně by vás měla vést, radit a korigovat majitelka.Jsou to její koně.
Pokud někdy před lety s oběma koňmi něco dělala, tak by měla být schopná vás pro začátek praktic ky uvést do systému, na jaký byli koně zvyklí.
To by měla být pro vás cesta nejmenšího konfliktu a pro majitelku běžná věc.Aby byla v obraze, co a jak neumíte či umíte vy.
Jestli valach vůbec umí chodit na lonži, pod začátečníkem, aby výsledek nebyl horší, než lepší.To by taky měla vědět majitelka.
Řeči jako "kobyla po otci temperamentní, nebo valach teritoriální" mi tedy příliš zasvěceně nezní

9.4.2018 09:26
Terouš

XXX.XXX.79.13

Jezdila jsem 5 let a o koních vím nemálo.
Myslela jsem to tak, že otec kobylky je sportovní hřebec, tudíz má energie mnoho nazbyt a bohužel ji nikdo nejezdí pravidelně. Takže potom ve stájích a pod sedlem vymýšlí kde co.
A u valacha jsem to myslela jako popis jeho chování ve výběhu. Nechtěla jsem vás pohorsit špatným vyjadrováním. A co se týče koní, určitě bych je nechtěla zkazit, proto se ptám :)
Jinak díky za rady.

Uživatel s deaktivovaným účtem

9.4.2018 09:47

Otcem všech řádně odchovaných jezdeckých koní je sportovní hřebec :)

Kdyby neměl charakter a výkonnost, tak by z něj nebyl plemeník a neměl by žádné dětičky.

9.4.2018 09:50
polárka.15

XXX.XXX.45.253

To se musíte domluvit s MAJITELEM koní, co si představuje, co dovolí, na co přistoupí. Poté hledat trenéra v okolí.

9.4.2018 10:53
Terouš

XXX.XXX.79.13

Majitelka v tomhle dává volnou ruku. Jde jí o pracovní využití pro koně.

9.4.2018 11:36

Terouš napsal(a):
Majitelka v tomhle dává volnou ruku. Jde jí o pracovní využití pro koně.

Pak by vám měla dát nějaký "manuál" jak na ně, jak s něma pracovala ona, jak by si to teď představovala.Do začátku by na vás měla dohlížet. Pokud toho není schopna, pak je to pro vás nebezpečné.

9.4.2018 12:20
lodenka333

XXX.XXX.188.177

Terouš napsal(a):
Zdravím,
měla bych pár otázek, týkajících se koníků, ke kterým pravidelně chodím pomáhat.
1) Valach, je poněkud "teritoriální". Občas se stane, že přijdu k výběhu (tento - menší je spojen s otevřenými boxy) a on přiběhne, případně přijde, začne hrabat přední nohou a uši stáhne hodně dozadu. Podle majitelky je při nejistotě člověka nejistý také a začne "prudit". Když jsem vevnitř, občas jako by byl schopný i kopnout. Nějaké tipy, jak si získat respekt koně?
2) Valach, společně s kobylkou jsou mladí (okolo 15 let), ale nevyužití, z důvodu časového přetížení majitelky. Kobylka je po otci velmi temperamentní. Pomohla by nějaká práce za země? Čím a jak byste začali? Nebo se obrátit na nějakého trenéra?
3) Ráda bych se kvůli nim vrátila do sedla (po pár letech neježdění). Valach je pod sedlem hodný, když se lekne, tak pouze běží (rychle, ale bez vyhazování a jiných neplech). Je řešením vzít ho pod madla na lonž a pod něčím vedením získat jistotu sedu, pak na lonž v sedle a nakonec ježdění jako takové? Dá se vůbec sehnat trenér, který by docházel i na místo, které není moc jako zázemí? Máme k dispozici výběh o rozměru na šířku malé jízdárny, ale dlouhý a potom nekonečná pole a louky.
Koníci nejsou bohužel moc ježdění, ale ráda bych to napravila :)

Díky moc všem za vyčerpávající odpovědi.

1) Tohle může být teritoriální chování ale spíš mi to přijde jako chování koně který se naučil, že když začne být drzý až mírně agresivní dostane co chce nebo pokoj- zažene člověka. Pokud si nedokážeš získat respekt ze země, tak si myslím že na tom koni nemáš jezdit. A rady jak si získat respekt- zkušenosti, čas strávený u koní, naučit se jak se chovají koně obecně a jak se chovají jednotlivci, věřit si...přiměřeně.. A z toho to přijde samo. Hodně lidí se tady ptá jak získat respekt ale na to přece není žádný manual. Musí se získat praxí. Hlavně každý je jiný, na některého stačí zařvat, jiný to bude zkoušet obden stejně, jiný při náznaku násilí zaútočí. Jak moc znáš valacha? Nemá špatné zkušenosti s lidmi? S čímkoli? Tohle je mnohdy těžké dohledat.

2) kobylka je po otci velmi temperamentní. To mi nějak nesedí ale to je jedno... Prostě je temperamentní a to odjakživa, nebo je to plašan, nebo se občas ve výběhu proběhne nebo z čeho soudíš že je temperamentní? Z toho vycházet. Temperamentní koně bývají i nervní, proto za mě opět - nepracovat s tímto koněm bez zkušeností / trenéra. Práce ze země podle me taky tak úplně nejde načíst, jak co, ale lepší zúčastnit se nějakého kurzu a vidět to na živo.

3) ne. Pokud kůň nechodí ven ani nějak korektně pod sedlo- z lonže bude bolavy, naštvaný, hlavně jestli to pojmeš stylem že se jdeš učit ty. Lepší koně natrénovane, zvyklé. Ale jen můj názor od pc, kdyby tě a koně člověk viděl naživo třeba by to bylo jiné.

A za poslední... Být majitelkou nikdy tohle nedovolím. Začneš experimentovat, extra zkušenosti z toho co píšeš nemáš - tzn kone zkazis, v horším případě si ublizis. Radila bych bud u jiných koní nebo u těchto ale minimálně pod dohledem a učit se, učit se, učit se. Asi jsem tě moc nenadchla ale mysli hlavně na svoje zdravi, proc bys měla napravovat cizí koně - zvednout si sebevědomí? To většinou dopadá zle. Ale jestli máš fakt zájem, tak ten trenér, vzdělávání... To zase stoji úsilí a penize ale zase bude vidět ze to myslis vážně.

9.4.2018 13:43
Rita R

XXX.XXX.69.197

Věřím, že s pomocí majitelky se půjde s oběma koníky domluvit a budou z nich dobří parťáci. V opačném případě hrozí, že koně příjdou na to, že nejste vždycky pánem situace (z popisu to tak na mě působí, že se těm koníkům prostě ustupuje) a začnou vás vozit jak špinavý prádlo. Nechci se mýlit, třeba to s nima půjde i bez cizí pomoci. Ale usuzuju z toho, že si z vás dělají srandu už ze země.

Pokud majitelka nebude mít čas se vám aspoň ze začátku věnovat, a s koníky to bude stejné nebo dokonce horší, taky se přikláním k tomu, najít si jiné ježdění..

Přidejte reakci

Přidat smajlík