Dobrý den, už dlouho jsem uvažovala o pořízení koně na rekreační ježdění a naskytla se mi možnost si bezplatně pronajímat Amerického jezdeckého koně s pozdější odkoupí. Je zde ale problém: Plánovala jsem si ho ustájit do stáje, do které jezdím, ale ta je cca 50 minut v autě, což mi přijde hrozně daleko, ale jezdím tam ráda. A to je ten hlavní problém... koně chci mít blízko abych mohla být u něj prakticky pořád... pak je tady ještě jedna stáj, kam opravdu minimálně jezdím, ale je ode mě 10 minut autem, ale nemám s ní moc zkušenosti. Na ceně ustájení mi zase tak nezáleží, takže tohle není důležité. Je zde otázka: Stáj blízko se kterou nemám zkušenosti nebo stáj daleko, kde mě prakticky všechno naučili? Moc děkuji za všechny odpovědi.
Já bych to zhodnotila taky drobet podle koně.
Pronájem? S odvozem kam vy chcete.
Ale na co byl kůň zvyklý, a která ze stájí je svým systémem nejblíže tomu, co koni doteď vyhovovalo.Nebo tedy, jak byl doteď chován.
Příklad.Jestli koně převezete z místa, kde byl převážně v boxu a občas někde prostřídáván na plácku a byl zvyklý na jádro, někam, kde ho vyprcnou na plac a poraď si sám, nemusí to dobře dopadnout.
Kůň vás nemusí denně vidět, pro něj je důležité stádo, zázemí, krmení, prostory, a tak.Pokud mu vyberete vyhovující, nemusíte za ním každý den.
Obecně oblíbený omyl majitelek, každý den ho musí vidět a pohladit.
Tak milášek kůň stojí někde v dosahu MHD, převážně v bahně na plácku.Pod sedlo vyváděn jen na jakousi jízdárnu, ohrazenou mezi stavbami, tratěmi a dálnicemi.Protože vyjížďky může buď po osetých polích, parcích, nebo mezi obchodními centry.
A z vašeho pohledu bych vybrala stáj, kde znám lidi a hlavně jim věřím, že se o koně postarají.
Tak teď zvažujte, pro a proti