Potrat/předčasný porod-herpes, metritida

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
19.4.2018 12:47
Jujkyjuj

XXX.XXX.103.252

Dobrý den. Do nedávna jsem nějako ani netušila, jak častý tento problém v ČR je, ostatně než jsem před něj byla postavená osobně... Zatím nic není jisté, hříbě bylo odesláno na pitvu a testy, ale já mám z toho nervy na dranc... Předčasně nám ve stádě porodilo několik klisen...Ráda bych se vás zeptala, zda jste už někdo řešil podobný problém, zajímají mě hlavně zkušenosti těch, jenž se u nich pozitivní výsledky na tyto nemoci objevili. Jak vás a váš chov toto onemocnění ovlivnilo do budoucna. Byl další chov na klisnách možný? Prý je herpes nevyléčitelný, jak koně s takovou prognozou prodat, je to vůbec možné? Co nás čeká, pokud se herpes potvrdí? Máme ve stádě i plemenného hřebce, bude dál možné ho používat i pro veřejnost?
Budu vám velmi vděčná za jakoukoliv zkušenost, která by mi alespoň trošku otevřela obzory, co nás čeká... Teď mám pocit jako by byl konec všeho, pokud se to potvrdí, veterinářka měla špatný den a akorát mě vystresovala ještě víc..Ochotná veterinářka na telefonu, mě trošku uklidnila a řekla ať počkám na výsledky, že pak uvidíme co dál...Ale ta nejistota je hrozná... Chci alespoň trošku vědět, co nás čeká, pokud se potvrdí to nejhorší...

Uživatel s deaktivovaným účtem

19.4.2018 13:24
19.4.2018 13:38
Jujkyjuj

XXX.XXX.103.252

Děkuji vám. Projíždím internet a hledám a hledám. Pokud jsem to tedy správně pochopila ze serveru konicci, tak ten herpes, po kterém klisny zmetají má cca 80% koní? Tudíž pokud se herpes prokáže, aniž by krom potratů měli koně jiné příznaky, tak stačí pouze přeočkovávat? Možná na doporučení veterináře podat ATB... A kůň už není infekční? (nikde to totiž není psané upně jasně).

19.4.2018 13:50
bassrock

XXX.XXX.251.2

Setkala jsem se s herpes virem před pár lety, též nás zaskočilo předčasně narozené mrtvé hříbě, postupně u třech kobyl. Byla jsem v šoku, tak jako Vy, ale uklidním Vás, chov dál normálně funguje, jen se řeší striktní vakcinace klisen a od té doby již bylo odchováno několik hříbat bez problémů.
Nebojte, počkejte na výsledky, řešte s vetrinářem opatření a očkování a příští rok bude lépe!

19.4.2018 23:25
koně

XXX.XXX.205.252

Měly jsme dvě kobyly březí současně a z jedné vypadlo hříbě dříve.
Doktor nám poté řekl, ať preventivně naočkujeme.Že by to mohlo být způsobeno tímto virem.Ale pitvu jsme nedělali.Na téhle kobyle už jsme tedy pak dál nechovali.Ale nebyl by to problém.
Druhá normálně donosila a porodila.Prý je možné, byl li to herpes, že tahle se s ním někde už setkala a tím byla imunní.
Zajímavé, že v tu dobu začali záhadně pokašlávat dva valaši, Naočkovali se na radu doktora taky a byl klid.
To je moje veškerá zkušenost, myslím, že se nemusíte nijak extra děsit, najeďte vakcinaci a bude to OK

Přidejte reakci

Přidat smajlík