Prosím o radu.
Koupila jsem teď sedlo, nechala napasovat sedlářem, sedlo je v pořádku, perfektně padne, je i trochu docpávané, ale po ježdění na jízdárně, tedy na kruzích obloucích... se koni na pravé, kohoutkové straně udělá suchý flek.
Po terénu není nic patrné, po lonžování se sedlem též ne. Chyba je patrně na mé straně. Pravděpodobně se zavěšuji do jednoho třmenu více, než do druhého, v důsledku rekonvalescence po úraze jsem se naučila pravou nohu odlehčovat. Snažím se teď více vyrovnávat, víc váhy přenášet do pravého třmenu, neustále kontroluji komoru, ve všech chodech, jestli se nepřihýbá na jednu nebo druhou stranu, ale stejně tam po ježdění na kruzích suchý flek je.
Se sedlářem jsem to řešila, sám neví, co s tím, protože sedlo na koni sedí, jak má.
Sleduji to denně, dnes jsem objevila první bílé chlupy a lekla jsem se.
Pomohlo by třeba, kdyby se sedlo ještě víc docpalo a bylo tvrdší, aby zabraňovalo se při přenášení váhy tolik opírat jen do jedné strany? Nebo naopak ubrat? Trochu jsme po prvním zjištění ubrali a komora je tak větší, než byla. Proto dávám beránek a nejtenší dečku, co mám, což je aktuálně to nejlepší z toho, co všechno jsem už vyzkoušela.
Co se s tím dá dělat?
(Prosím, odpusťte si rady, přestat jezdit, do budoucna mi to nic neřeší. Děkuji.).
No nemám to vyzkoušené, ale někde jsem četla, snad i tady na fauně, že dočasně by se dal zkrátit třmenový řemen na straně, kterou používáte méně/odlehčujete. Než se srovnáte (i cvičením/posilováním ze země), asi bych se vyvarovala kruhům na jízdárně nebo je dělala méně, pokud máte pocit, že otlak je právě po této činnosti.
Já bych nechala sedlo ještě jednou pořádně překontrolovat, jestli opravdu koníkovi sedí. Nevěřím, že by se pouze vlivem o trošičku větší váhy v jednom třmenu koníkovi objevily bílé chlupy a sedlo se špatně dopocovalo. Zvlášť pokud ho máte krátce. Samozřejmě pokud nevisíte v tom třmenu po celou dobu jízdy, ale z popisu mi příjde, že to není váš případ :)
Z vlastní zkušenosti můžu říct, že jakékoliv dorovnávání, na které musíte vědomě myslet je na nic, akorát je člověk v sedle ještě křivější... Třeba by pomohlo prodloužit o dírku třmen na té "špatné" straně, nebo dát do toho třmenu nějakou vložku, třeba gumovou.
Mít někoho na zemi, kdo vás hlavně v obratech (tam to bývá více vidět) opraví, nebo zrcadla, no, ale ty jsou k dispozici u nás spíše výjimečně.
Možná zkusit jezdit chvíli bez třmenů, pokud nebudete mít oporu, nebudete mít možná tendenci se tolik křivit.
Nezávislá kontrola sedla od někoho jiného s dostatečnou erudicí by také možná pomohla.
Uživatel s deaktivovaným účtem

A co když je křivý kůň?
A co se tedy nějaký čas vyhnout práci na kruzích a jezdit jen do terénu? Třeba byste se venku spíše srovnala a přestala myslet jak našlapujete ?
A taky bych možná v tomto mezičase zkusila nějaké terapie.Po úrazu by vám doktor mohl napsat rehabilitace, konkrétně zaměřené na váš problém.
Nebo ještě mě napadá, změnit sedlo, třeba western obecně lépe rozkládá váhu, nebo nějaké turistické, na delších lyžinách.I když to asi nebudete nadšená, když máte nové
Tak jednak to bude chtí srovnat jezdce, to by měl vidět, ale vše trenér. Jeden kratší třmen může pomoci, pokud má jezdkyně různě dlouhé nohy, ale jinak bych je nechala stejně. Sama mám jeden třmen kratší, ale mám jednu nohu fakt kratší. Zkusila bych jezdit bez třenů, to člověka srovná nejlépe, navíc ve třmenech nemá být nějaká extra veliká váha, mají být jen lehkou oporou, ne v nich stát. Navíc je možné, že křivost jezdce podpoří na jízdárně i křivost koně a vše se to násobí a pak může být na světě hned

ja som tiež krivá a nikdy sa mi nestalo, že by som otlačila koňa na jednej strane, iba kvôli mojej krivosit. a trúfam si povedať, že na 80-100km by to už kôň musel cítiť.
čo mne pomáha narovnať sa v sedle je jednak fyzioterapeut a druhak kontrola-či už sa kontrolujem ja sama, alebo niekto cudzí zo zeme/sedla. ja som ale krivá od bedrovej kosti- jednu mám vyššie, ale v podstate to tiež urobí iba to, že v jednej nohe mám menej váhy.

A od toho se vám může křivit kůň, podchytává váhu, vyrovnává to svojí křivostí, má na jedné straně víc svalů obrazně ředčeno...a sedlo prostě nesedí. Já jsem taky křivá- kdo není, třmen si nezkracuju alespoň mě to nutí si hlídat našlápnutí a sedět rovně, pokud nesedím, třmen mi vypadává...
Já mám po zranění páteře vytočenou kyčel a jednu nohu "krátkou", také mám silnější pravou nohu, víc se opírám do pravého třmenu, ale pod sedlem mi kobyly nikde nebělají, ani napravo, ani nalevo. Točím svoje dvě oblíbená sedla na tři koně... Hádám, že sedlář asi neodvedl svou práci dobře a teď se vymlouvá na váš styl ježdění, aby nemusel sedlo brát zpět...