Kolikrát necháváte vyšetřit kobylu kvůli březosti

Irský cob / tinker
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
26.4.2018 12:58
Aja34

XXX.XXX.0.66

Hezké odpoledne, dnes jsem si přivezla kobylku z pripuštění. Vím že se dělá sono 16 den od skoku. Zajímá mě ale jestli necháváte pak ještě kobyle udělat znovu sono, třeba v 3 měsíci kdyby náhodou vstřebala abych jí pak nebrala jako březí a ona nebyla.

27.4.2018 10:01
blackmyday

XXX.XXX.159.107

Většinou se dělá 2x, po 14 dnech se zjišťuje březost, a ve 45 dni jde myslím zkontrolovat srdeční odezvy. Ještě můžete v 60 dni a pak už to moc nemá smysl.
Jinak jsem už zažila, že kobyla zabřezla a do druhého sona vstřebala.

27.4.2018 11:57
dsj

XXX.XXX.207.141

Já dělám sono až někdy v srpnu - říjnu, podle toho, kdy kobylu zapouštím. Doporučuje se dělat sono kvůli zamáčknutí dvojčat, myslím, že to má být kolem 21dne, ale nejsem si úplně jistá, už tohle vyšetření vynechávám, protože jsem dvakrát zažila, že vet stejně druhý zárodek přehlédl (jednou to skončilo zmetáním dvojčat někdy v 8 měsící, podruhé jsem našla malého zmetečka v plodových obalech po porodu).
Po zapuštění hlavně sleduji jestli se kobyla nezačne říjit, pokud se neříjí, tak jí dám vyšetřit až když potřebuji poslat papíry.
Zeptejte se veta, většinou doporučí, kdy by bylo nejlepší kobču znovu vyšetřit.

27.4.2018 12:41
majkulka

XXX.XXX.237.148

kontroluje se na 14-16 dni - pro potvrzení že zabřezla a hlavně pro vyloučení dvojčat. Později je to již problematičtější a dochází pak při redukci často k odstranění obou. Pak je nejlepší kontrola na 90 dni, zda klisna nevstřebala. Po této době už je plod tak velký, že pokud dojde k ukončení březosti, klisna plod již v žádném případě nevstřeba, ale vyloučí ho, tudíž dojde k potratu.

Přidejte reakci

Přidat smajlík