Uživatel s deaktivovaným účtem

Prochazim inzeraty a nevim co znamena, ze hrebec co pripousti je Homozygot na hnedou a homozygotni na leoparda nebo treba heterozygotni na leoparda.

Homozygot znamená, že nese dvě alely daného genu, heterozygot znamená, že nese jednu.
napsal(a):
Prochazim inzeraty a nevim co znamena, ze hrebec co pripousti je Homozygot na hnedou a homozygotni na leoparda nebo treba heterozygotni na leoparda.
Pokud je homozygot třeba na strakatost, tak všechna jeho hříbata budou strakatá, protože nesou aspoň jeden tento gen (pardon, nevím jak se přesně jmenuje)
Pokud je heterozygot na strakatost, má jen jeden gen, ale pokud i klisna má jeden takový gen, může vzniknout na 75% strakoš a 25% jednobarevný, který nebude mít strakatý gen.
U jednobarevné klisny je to pak 25% pravděpodobnost na strakatost. Atd.
Doufám že se nemýlím, takhle jsem to pochopila aspoň já. A neumím vysvětlovat, takže budu ráda, když mě někdo zkušenější opraví nebo to napíše srozumitelněji.

U heterozygota ještě taky záleží na tom, zda je gen děděný recesivně nebo dominantně. Je to složitější.

Znamena to, ze kdyz hnedou kobcu pripustim tim heterozygotem na hnedou a navic je to i heterozigot na leoparda bude hribe hnede nebo hnedy leopard?

napsal(a):
Znamena to, ze kdyz hnedou kobcu pripustim tim heterozygotem na hnedou a navic je to i heterozigot na leoparda bude hribe hnede nebo hnedy leopard?
Ne. To by platilo v případě homozygota.

Spletla jsem to - v inzerci je, ze je homozygot na hnedou a heterozygot na leoparda.

blackmyday
napsal(a):
Dejte sem odkaz na tu inzerci, mě by totiž zajímalo co za kůň je homozygot na hnědou, ono to moc nedává smysl.
To je pravda, základní barva je vždy buď černá nebo červená.
Zadavatelce doporučuji seriál článku o genetice barev na ECH, tam to bylo myslím hezky popsáno.

napsal(a):
To je pravda, základní barva je vždy buď černá nebo červená.
Zadavatelce doporučuji seriál článku o genetice barev na ECH, tam to bylo myslím hezky popsáno.
Doporučení dobré, ale nejspíš vyplýtváno.
To je teď taková móda, založím účet, chci honem honem instantní radu, nikoli kvalitní odkazy, abych tu problematiku mohla pochopit..a dám tomu tak hoďku, maximálně šest- a pak šup zruším účet.. Na dotazy o upřesnění neraguji vůbec, eventuálně ukřivděně. To je jak Hankman, ten i přidá "jdem líná to číst, šup šup piště sem"..to budou určitě prima výsledky v soužití s celoživotním parťákem, od trávy přes náhubky po parelku.
Ulevila jsem si.Ono to bude generační, já holt chvátám pořád méně.Na všechno.

Ja si procitala info tady
http://www.puntikate.estranky.cz/clanky/appa-barvy-a-genetika/jeste-jednou-genetika-barev_.html
ale proste to porad nechapu
tak jsem myslela, ze tady nekdo poradi tak abych tomu porozumela tak nic a dik vsem co se snazili o vysvetleni.

Tak dedičnosť farieb je učivo strednej školy, možno skúste siahnuť po nejakej učebnici biológie pre gymnáziá.
Pre pochopenie by vam mala stačiť základná tabuľka, bez toho, aby ste rozumeli aspoň základným pojmom sa to asi naozaj presne vysvetliť nedá. Ale v skratke, väčšinou sa píše homozygot(musí to byť ale dominantný homozygot) kvôli tomu, že po žrebcovi s takouto farbou vznikajú rovnako sfarbené žriebätá. Pojmy homozyvot, heterozygot, dominantný a recesívny si môžete naštudovať napríklad tu http://www.genetika-biologie.cz/zakony-dedicnosti.