Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
4.5.2018 08:18
šimlík

XXX.XXX.163.3

můj poník kadí bobky a pak vodu. Hledám marně příčinu a vhodné řešení, tak se obracím sem, zda mi někdo poradí. Kopro, bakterka OK, vet radí najít vhodná probio, dubová kůra nepomohla.
Koník je kvalitně odčerven. Nyní dávám Dromy Probio. Diskuse na toto téma jsem pročítala a radu jsem nenašla. Dle veta to má hodně velkých koní.

4.5.2018 11:28
Horsana

XXX.XXX.40.140

Pozri "faecal water syndrome in horses".

4.5.2018 13:27
šimlík

XXX.XXX.163.3

Děkuji za odkaz, ale jsem nevzdělanec a marně hledám v českém jazyce, pomůžete (není omluva, ale jsem starší ročník).

4.5.2018 14:54
bubel

XXX.XXX.60.165

dejte mu seno a zelený jíl, nepoušťejte ho na trávu dokud se to neupraví.

Uživatel s deaktivovaným účtem

4.5.2018 15:15

šimlík napsal(a):
můj poník kadí bobky a pak vodu. Hledám marně příčinu a vhodné řešení, tak se obracím sem, zda mi někdo poradí. Kopro, bakterka OK, vet radí najít vhodná probio, dubová kůra nepomohla.
Koník je kvalitně odčerven. Nyní dávám Dromy Probio. Diskuse na toto téma jsem pročítala a radu jsem nenašla. Dle veta to má hodně velkých koní.

Jo my taky, dá se říct, že to přišlo co poporostla tráva, kobyla prdí a stříká z ní voda, bobky měkčí...celkový stav nezměněn. Přidala jsem do krmení pivovarské kvasnice a čekám...

Neregistrovaný uživatel

4.5.2018 17:44
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

5.5.2018 13:54
Horsana

XXX.XXX.40.140

šimlík napsal(a):
Děkuji za odkaz, ale jsem nevzdělanec a marně hledám v českém jazyce, pomůžete (není omluva, ale jsem starší ročník).

Stres akéhokoľvek druhu, kone v stádovej hierarchii na nižších pozíciách, predispozične častejšie u valachov a piantov a frízov, nevhodne zvolený odčervovací program - čo znamená kvalitné odčervenie ?, zmena krmiva bez pozvoľného návyku, problémy so zubami, malabsorpcia.

Skúste poskytnúť viac informácii a koňovi, strave, režime, stáde, práci a tak ďalej.

5.5.2018 15:47
šimlík

XXX.XXX.163.3

Poníka mám dva roky a tento problém má co jsem ho koupila. Protože to potkalo i druhého velkého koně, který na toto netrpěl, řekla jsem si že jsou špatně odčerveni nebo bakterie. Poník je na seně a lžíce rozmočené sen. granule nebo vojta na zamíchání vitamínů a probiotik. Odčerveni Equestem listopad 2017, březen 2018, kopro a bakterka u malého OK, ale u velkého malí strong. proto 2x stejné odčervení. Přes zimu měli jiné seno a vcelku nebyl problém, teď mám seno od našeho dodavatele a je to tu. Velkému zabralo Probio, malému zatím ne. Seno je kvalitní, ale prostě jiné. Udělám znovu kopro a dám mu ten zelený jíl, asi kávovou lžičku ráno a večer (má asi 290 kg). Moc děkuji za rady.

5.5.2018 16:06
Horsana

XXX.XXX.40.140

Na istotu odčervíte, ak urobíte takzvané larvicídne odčervenie, budete podávať 5 po sebe idúcich dní fenbendazol (Panacur) a na šiesty deň podáte pastu s moxidektínom, prípadne kombo moxidectín a praziquantel.

Takto sa zbavíte aj väčšiny encystovaných lariev.

16.5.2018 08:29
šimlík

XXX.XXX.163.3

Nová kopro je u obou koníků čistá, jsem docela zoufalá, protože nevím co je špatně, vet říká že je přeléčí sulfo., sháním ještě ten zelený jíl, krmný je v nabídce pouze v jednom obchodě a tam není, v lékárně je čistý Popov. Který mám koupit a neublížit. Může jim to dělat seno?

Kdo máte zkušenosti, prosím poraďte.

16.5.2018 12:17
bubel

XXX.XXX.60.165

https://www.countrylife.cz/data/images/img-medium/7/5647.jpg zde máte také zelený jíl je trochu hrubí ale stejně se namáčí, přečtěte si to na stránkách animo centrum dávkování, a tenhle Vám vyjde laciněji a můžete také koupit spirulinu.

16.5.2018 14:17

šimlík napsal(a):
Nová kopro je u obou koníků čistá, jsem docela zoufalá, protože nevím co je špatně, vet říká že je přeléčí sulfo., sháním ještě ten zelený jíl, krmný je v nabídce pouze v jednom obchodě a tam není, v lékárně je čistý Popov. Který mám koupit a neublížit. Může jim to dělat seno?

Kdo máte zkušenosti, prosím poraďte.

Zaplatila bych sousedovo maturantovi, aby mi přeložil ten link od horsana.Vyjde to levněji a bude to smysluplnější.

16.5.2018 16:24
šimlík

XXX.XXX.163.3

bubel máte to prosím vyzkoušené ke krmení ? Koukala jsem na to už i dříve a je opravdu fran., ale ne vnitřně. Můžu to krmit?

žofré asi jsem natvrdlá, mám to chápat, že mám drasticky odčervit i když je kopro čisté?

16.5.2018 17:29
bubel

XXX.XXX.60.165

ano tento jíl jsem kupovala a s trochou vlažné vody se rozmočí, nechte ho ve vodě 3 hoďky občas zamíchejte, ale nepoužívejte žádný kov porcelánový hrnek a vařechu.

16.5.2018 18:15
šimlík

XXX.XXX.163.3

bubel moc děkuji, zkusím pony má taky asi 120 cm tak dám těch 20g / den a velkému asi 500kg dám tak 40 g/den.

16.5.2018 18:32

šimlík napsal(a):
bubel máte to prosím vyzkoušené ke krmení ? Koukala jsem na to už i dříve a je opravdu fran., ale ne vnitřně. Můžu to krmit?

žofré asi jsem natvrdlá, mám to chápat, že mám drasticky odčervit i když je kopro čisté?

Čtu anglicky mizerně, se slovníkem a jen odborné texty, takže to berte z tohoto pohledu.

Link, který dala horsana, což je vet z kliniky, pochází z veterinárního časopisu. Bylo sledováno 42koní s tímto syndromem, NEprokázala se souvislost s parazitologickou situací koně, naopak velká část těchto koní byla ve skupině na chvostu, zdá se, že syndrom by mohl souviset s welfare koně a jeho mírou stresu.

Byla to jedna studie, fakt teď nemám čas procházet PubMed ani jiné kvalitní zdroje informací, ale zaměřila bych se víc na zootechniku a management a welfare koně, třeba calming signals /signály, kterými koně signalizují nepohodu, český zdroj jen rámcově na koněčesky nebo u pozitivkářů)od jílu bych si v téhle indikaci neslibovala nic, to bych spíš přidala FOS. a MOS(probiotika).

Taky nepíšete, jestli jste odčervila larvocidně schématem podle horsana ani co přesně rozumíte koprologií EPG, LPG, semikvantitativně nebo jakže, jaký byl sběr vzorků...

16.5.2018 19:09
bubel

XXX.XXX.60.165

není za co, ráda předám zkušenosti taky jsem dávala poník to měl taky když nu zmoklo seno.A na tu spirulinu se taky podívejte upraví se jim taky to trávení a zasušte je senem.

16.5.2018 21:20
šimlík

XXX.XXX.163.3

Jsem jen obyčejný zootechnik, koně jsem doma chovala 15 let a žádný problém s průjmem jsem u koní nikdy neřešila. Velký koník, když tu byl s jiným velkým koněm, žádný problém s trávením neměl. Jak jsem psala, poník s podivným průjmem přišel a záhy to měl velký. Pokud by fungovalo zavolám vet a on doporučí co a jak, tak se nemusím ptát na zkušenosti ostatních.
Bobky jsem sbírala 4 dny, uchovala ve staré lednici (ne potravinové) a 4. den odvezla do laboratoře ( dle jejich pokynů). Výsledek na paraz. negativní. Odčerveno bylo 20.3.18 a vzorky 9.5.18, proto s mou vet souhlasím, že odčervením to nebude.
Také jsem byla přesvědčená, že to jsou paraz. a jsou špatně odčerveni nebo nějaké bakterie. Zkusím dát ještě seno na rozbor. Třeba i ten jíl pomůže.

17.5.2018 07:56
sisi58

XXX.XXX.191.1

šimlík napsal(a):
Jsem jen obyčejný zootechnik, koně jsem doma chovala 15 let a žádný problém s průjmem jsem u koní nikdy neřešila. Velký koník, když tu byl s jiným velkým koněm, žádný problém s trávením neměl. Jak jsem psala, poník s podivným průjmem přišel a záhy to měl velký. Pokud by fungovalo zavolám vet a on doporučí co a jak, tak se nemusím ptát na zkušenosti ostatních.
Bobky jsem sbírala 4 dny, uchovala ve staré lednici (ne potravinové) a 4. den odvezla do laboratoře ( dle jejich pokynů). Výsledek na paraz. negativní. Odčerveno bylo 20.3.18 a vzorky 9.5.18, proto s mou vet souhlasím, že odčervením to nebude.
Také jsem byla přesvědčená, že to jsou paraz. a jsou špatně odčerveni nebo nějaké bakterie. Zkusím dát ještě seno na rozbor. Třeba i ten jíl pomůže.

Dobrý postřeh od žofré je, to, že to mívají koně na chvostu stáda( už 2 koně jsou stádo), mám také takového koníka a občas má špinavý zadek a nohy a sem tam ho vidím kadit stejně i když ne tak moc, jak to má ten váš.
Nemůžete ho dát samostatně i když na dohled ? Stejně by měli být poníci na spešl povrchu nebo nosit náhubek, tím se zamezí přežírání. Dát mu pěkné seno, popř.to, co zde doporučují a co dáváte a nechat koníka uklidnit. Nervy dělají hodně, nejen u lidí.

Přidejte reakci

Přidat smajlík