Zvedání nohou - problematický kůň

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
5.5.2018 17:15
Dailea

XXX.XXX.186.48

Dobrý den, ráda bych požádala o radu zkušenější...

Kůň, o kterého se jedná, je pětiletý valach, který byl přivezen bez základních návyků - ohlávku neznal, kopyta neupravovaná, nenechal na sebe od člověka sáhnout. Vyrůstal ve stádě bez kontaktu s člověkem. Po půlroční práci ze země, kdy kůň umí ustupování kolem zádi i kolem předku, přivolání, zvládá bez problémů uždění i lonžování, začíná pracovat s obřišákem a u čištění stojí jak přikovaný, máme stále problém s nohami. Ke zvedání jsme se ještě nedostali, stagnujeme ve fázi doteku.
Čištění kartáčem problém není, ale ruku (zejména bez rukavice) snáší mnohem hůř. Jsou dny, kdy si nechá po všech čtyřech přejet bez problémů a uvolněně u toho stojí, a jsou dny, kdy mi nedovolí se k nohám sehnout. Zkouší utíkat od tlaku (můj postup je nechat ruku položenou na horní části nohy, a v klidu ho zastavit, když zastaví, ruku sundám a pochválím), hysterčí. Nemyslím, že by ublížil schválně, každopádně je práce s jeho nohama zatím jedna z nejrizikovějších, co jsem u koní kdy viděla. U nás se s ním pracuje v klidu, občas jednu chytne koncem vodítka, jako každý normální kůň, nikdy však nebyl trestán kvůli nohám. Má tendenci dupat předními, popřípadě jednou zadní nohou kopat, ale i na tu je možné mu sáhnout, pokud je v klidu a uvolněný. Trénujeme sahání na nohy v různých prostředích - box, dvůr, procházka, jízdárna, a to minimálně jednou denně v rámci ostatní práce, takže cca 5-10 minut dle potřeby, aby se naučil, že je to součást každodenní práce a že se tomu nevyhne. Zvedání pomocí vodítka není dobrou radou, jakékoli omezení bere velmi hekticky, vodítko mu obmotat můžu, ale na tlak reaguje couváním a hysterickým ustupováním. Prakticky stejné jako s dotekem ruky - občas v pohodě, občas je na zabití.
Vzhledem k jeho perfektnímu zaměřování kopanců bych se ráda poradila s vámi, kteří se s takovým typem koně setkali - co vám fungovalo, aby proběhlo první zvedání co nejvíce v klidu? Ráda bych si se zvedáním počkala, dokud si nebudu stoprocentně jistá, že mu na nohy mohu sahat bez nebezpečí úrazu, vzhledem ke stavu jeho kopyt a letošnímu suchu to ale budeme muset urychlit. Kovář doporučuje na první zvedání přispat pastou, což beru zatím jako krajní řešení.
Děkuji za vyjádření a ať vám koně jdou. :).

Uživatel s deaktivovaným účtem

5.5.2018 19:08

http://kopytar.cz/index.php?clanek=48

Výše odkaz na článek zkušenějšího než jsem já. Ale přiznám se, že situaci nechápu, píšete, že kůň je u vás půl roku, to mu za celou tu dobu nebyly upravována kopyta? Za celý jeho život? V jakém jsou teď stavu? Možná už asi v takovém, že přispání koně je menší zlo než ho v tom nechat nadále existovat.

5.5.2018 19:25
Dailea

XXX.XXX.186.48

Zdravím,

děkuji, článek jsem četla, snažím se posbírat inspiraci a rady kde se dá.
Ano, je z chovu, kde se s koňmi od hříbat nepracuje ani nemají kontakt s člověkem, dokud perspektivní a původoví koně nejdou na obsedání, zkoušky a k prodeji. On sám si zvykal na manipulaci až u nás, vzhledem k jeho povaze to byl běh na dlouho trať, proto kopyta nemá udělaná - podkovář nechce (pochopitelně) riskovat zranění. Při dřívějším pobytu ve stádě na pastvinách se mu kopyta sama obrušovala díky terénu, měl je při příjezdu naštěstí pěkně tvarovaná. I teď je nemá v šíleném stavu, lehce přerostlé přední stěny, které začínají vlivem extrémně tvrdého povrchu a vyšší vytíženosti koně praskat, proto nechci čekat déle, než bude nezbytně nutné. Lyže rozhodně nemá, ale co si budeme povídat, na výstavu by s nimi taky nemohl.
Uvažuji, že mu dám menší dávku pasty na uspání, jen aby neměl tak rychlé reakce a byl přívětivější. Otázka je, jak často se dá tohle opakovat, zase mu nechci cpát dlouhodobě uspávačky, když si myslím, že by to šlo zvládnout i jinak.

5.5.2018 19:41
sisi58

XXX.XXX.191.1

Měli jsme tažného koně, kterého jeho majitel zdevastoval skoro k smrti.Nebyl zlý, ale celý potlučený, odřený a bolavý, hlavně nohy. A s lidmi nechtěl mít nic společného. Ač vyhublý, stál měl cca 700 kg. Pán, který ho škodiči prodal a pak mu ho zase sebral tvrdil, že před tím měl určitě 900 kg.
S takovým koníkem se fakt musí opatrně.
Kopyta jsme dělali tak, že jsme nohu přes špici jen překlopili dopředu. Noha byla vlastně stále na zemi. Trochu to připomínalo postoj koně, když stojí/spí a má povolenou zadní nohu.
Na fotce je to vidět. Kůň neztrácí stabilitu a postupně zjistí, že se vlastně nic neděje.

5.5.2018 19:50
Dailea

XXX.XXX.186.48

sisi58<< Děkuji, určitě se na to víc zaměřím. Musím říct, že zůstat v klidu je pro mě poslední dobou asi nejobtížnější, když vím, že čas utíká a růst kopyt nezastavím.

5.5.2018 20:37
keira

XXX.XXX.112.245

Zkoušeli jste mu strčit hlavu do kýble s mrkví? Mně to na mladou vzteklinu vzteklou fungovalo. Taky měla moc ráda drbání, stejně jako mrkev odvádělo pozornos koně někam jinam. Časem si to spojila, že když drbu na jejím oblíbeném místě, má zvednout nohu smajlík

5.5.2018 20:45
Horsana

XXX.XXX.40.140

Pokiaľ potrebuje korektúru, tak ho proste prispite a tú korektúru mu dajte urobiť, to predsa nie je nič strašné. Mladých som tiež tak strúhala, nechcela som, aby mali traumu a nebol čas ich to naučiť tak, aby traumu nemali, naviac jeden je hysterik a aj prispatý ešte chvíľu bojoval o život.
Potom sme nohy začali dvíhať na mrkvičku a už je to v pohode.

A potom, keď bude mať kopýtka vystrúhané môžte trénovať, ja samozrejme doporučím začať s pozitívnou motiváciou, nie s tlakom.

6.5.2018 00:40
koně

XXX.XXX.205.252

Máme to jako Keira
Náš doktor tomu říká potravinová narkóza.
Všem mladým začínáme dělat korektury při žrádle.
Vy sice nemáte úplně mladého, ale žrádlo by též mohlo fungovat.
Koně vyvážeme, jako normálně, pomocník u hlavy drží kýbl a další s kovářem se soustředí na nohu.Koník většinou nevnímá celkem nic jiného, než obsah kýble.Samozřejmě má předchozí návyk, že na nohu se sahá, případně krátce zvedne, poklepe.
Pokud nemáte nervíka, který se vytočí až ani žrádlo nechce
Na běžné doteky pak velmi plaché a kopavce navykám rukavicí, vycpanou a připevněnou na tyčce.Přejíždím rukavičkou, kde potřebuji, pokud kope, nebo vás jinak ohrožuje, tyčce to nevadí
Nehrotím, netlačím do obrátek, prostě párkrát za den zajdu a sáhnu, kam potřebuji.Většina koní se za chvíli podvolí dotekům.Možná by to na vašeho taky fungovalo.

6.5.2018 09:13
dsj

XXX.XXX.207.141

Já jsem se s tímhle setkala dvakrát - jednou u kobyly, která nesnášela dotek na zadních nohou, měla panické reakce třeba na dotek vodítka, zavadění cajkem při čištění, sedlání, stlaní, při úvaze atd. Jak to vzniklo dodnes nevím, zmírnilo se to celkem rychle, ale spolehlivá nikdy nebyla - dítě bych k ní nepustila, byla schopná kopnout i se po člověku proběhnout, když stál na špatném místě, nemyslím si, že se bála úplně doteku, ale spíš toho, co bude po doteku na zadní noze následovat. Druhá kobyla je typicky nevychovaná - měla majitelku, která se jí bála a a uhýbáním neposlušnosti a svou nedůsledností jí zničila, kobyla ví, že jí kopnutí po člověku jí projde a domůže se klidu a zkouší to na každého.
Na obě mi pomohlo vytvořit "kolečko" tj. necílit jen na zvednutí nohy, ale vytvořit si posloupnost kroků, při které zvedání nohy bylo někde uprostřed. U první kobyly jsem začínala klasickým požadavkem na dívání se na mě, hlavu dolů, klidné stání při hlazení a ohazování lana - všude po těle, včetně nohou (ona dobře reagovala na ohazování zadních nohou odpředu), ustoupení plece a zádě potom přizvednutí nohy (ze začátku stejně málo jako vyfotila Sisismajlík symbolicky přizvednout a postavit pod břicho na špičku), zase ustoupení plecí a zádí, ohnutí v krku, pokud bylo všechno OK, tak zase se pomalu vrátit k noze. U téhle kobyly bylo důležité dělat že o nohu vůbec nejde, protože jak jsem se soustředila jen na doteky a zvednutí nohy, tak panikařila (nevím jak k téhle panice přišla, ale předpokládám, že na začátku nechtěla normálně zvedat nohy a někdo jí to hrozně chtěl naučit a tak dlouho na ní tlačil, až jí přetočil, z malého problému udělal celoživotní trauma). Kobyla se nohy naučila zvedat v pohodě, ale panika při náhodném zavadění čímkoliv o zadní nohy jí pár let zůstala.
U druhé kobyly která je zvyklá, že ji kopání po člověku projde byla potřeba dvojnásobná důslednost, reagovat už na její varovné oko, zvednutí nebo otočení hlavy od člověka, náznak zvednutí nohy, a důsledně stát tak aby se netrefila (snadno se to říká ) - ona dokázala nakopnout majitelku zadní do tváře zatímco jí čistila přední kopyto) - buďte hodně opatrná a hlídejte si i ty ostatní nohy, ne jen tu kterou zrovna zvedáte.
Občas sem také přispívají "klikaři" - myslím, že na tenhle problém by klikr mohl také pomoci, ale nepracuji s ním, třeba vám někdo poradí jak to řešit touhle cestou.
Pokud ale pospícháte a valacha potřebujete vystrouhat brzy, tak můžete zkusit i to přispání - ale třeba u té první kobyly strouhání nedali ani pod sedalinem, měla tak velký strach, že i omámená bojovala o život jak tygr.

6.5.2018 10:05
22verunka

XXX.XXX.168.42

je treba si uvedomit ze pokud kun vyrustal ve stade, bez kontaktu s clovekem, je u nej o moc silnejsi obrany pud, kdy si kun prirozene chrani to jedine co mu zachrani zivot pred predatorem (nohy, slabiny) koupila jsem si 5 letou achalu z podobnych podminek. nikdy nemela ohlavku ani ji n3byla delana korektura. za 3 mesice davala nohy jako fik. prvni strouhani bylo ovsem tez na sedalinu. bylo to akutni. pak uz v pohode. asi bych nejdriv zacala pracovat ma tom a pak az jezdila a obsedala ale to je jen muj nazor. delali jsme to jak radi ostatni. pomalu osahat. kone sem neuvazovala. taky skakala jak koza az to bylo nebezpecne. nejdriv jsem ji ucila stat v klidu. kdyz to zvladla zacli sme predni nohy a pak zadni. kazdy den cca 20 minut. vzdy chvalit a klidne mrkev. klidne i venku. ne jen ve staji. pomalu ucit na dotek. zadnima kopala jak zbesila. takze dlouhej bicik a pomalu prejizdet po noze a zase pochvalit. aby si proste zvykla ze na noze neco citi. jak prestala reagovat na bicik sla jsem na to rucne. trvalo to a nervy jsem mela na pochodu ale slo to. radeji jsem odesla nez ji nejak desit tim ze ja jsem nervak. hlavne ne silou. jinak je to pruser.

6.5.2018 13:28

Pokud někdo s klikrem začíná, určitě musí nějakou dobu po pochopení teorie pracovat v reálu na "bezpečných" věcech jako čumák na target...i tak si občas nakliká, co nechce, prostě neuhlídá signály a svou reakcismajlík. Pokud není cvičený v metodě, určitě bych nezačínala tímhle- nebezpečné, protože člověk neumí.
Jinak jj, asi by to přes R+ šlo hezky..

6.5.2018 22:26

Jak píše Koně, prodloužená dřevěná ruka-takové drbátko, jen pochvala a klidná korekce, začala bych přední nohy, plece, kohoutek, boky- kam až to bude koni "příjemné"- sledovat reakci, až bude bez vyditelných emocí na dřevěnou ruku, postoupila bych k problematičtějším částem- zadní nohy.
Je to blbé, ale čím blíž ke koni stojíte, tím to míň pak bolí, není tam ten švih. Zkusit třeba koni pak zvedat nohy v boxe, kde se může opřít o stěnu.

6.5.2018 23:28
Horsana

XXX.XXX.40.140

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Pokud někdo s klikrem začíná, určitě musí nějakou dobu po pochopení teorie pracovat v reálu na "bezpečných" věcech jako čumák na target...i tak si občas nakliká, co nechce, prostě neuhlídá signály a svou reakcismajlík. Pokud není cvičený v metodě, určitě bych nezačínala tímhle- nebezpečné, protože člověk neumí.
Jinak jj, asi by to přes R+ šlo hezky..

Tak skôr som myslela, že pod nejakým trénerom a tak.

Sama si prizvem pani, aj na bezpečné mucule, aj na malého čierneho hysterika- tam tie nohy teda som veľmi zvedavá.

Musím podotknúť, síce OT, ale žriebätá sme nakladali dva krát a vždy v sedácii, keď mali ísť potom tretí krát nesedované a navyše jeden úplne sám, tak som mala riadny stres a oni napochodovali do vozíka s prehľadom a rutinou starých cestovateľov, ono je zrejme dôležité práve aj nespôsobiť im pri tom "poprvé" žiadnu traumu, preto na prispatí nevidím absolútne nič zlé a vôbec to nepovažujem za akúsi krajnú možnosť.

Ale neviem, ako funguje Sedalin, sedujem vždy injekčne.

7.5.2018 10:40
Dailea

XXX.XXX.135.168

Děkuji všem za reakce, zatím stále pracujeme v klidu, rukavice vyrobená a funguje. Kovář příští týden, dáme pastu den předem na zkoušku zvedání a uvidíme, jak to půjde. Včera pokrok, přizvednutí přední nohy, sice shodou okolností, ale alespoň se na to nestihl připravit a ani z toho mít paniku. :)
S klikrem zkušenosti nemám, pravděpodobně by fungoval, bez vedení se do toho asi pouštět nebudu, mohlo by být v důsledku víc škody než užitku.
Potravinová narkóza fungovat bohužel nebude, není naučený prozkoumávat každý kýbl, když už mrkev, tak z ruky. :)
Osahávání lanem zná, tak se odbourala panika zadních nohou - dříve nemožno se ani přiblížit, teď "mimoděk" můžu přejet až ke kopytu, jen to nesmí být cílené ve stylu "dnes jdeme dělat nohy", okamžitě to pozná a využívá každé příležitosti.
Budu dále informovat, jak jsme na tom, a ještě jednou všem děkuji za smysluplné a užitečné rady. :).

Přidejte reakci

Přidat smajlík