Zdravím vás, chtěla bych se zeptat jestli máte někdo zkušenosti s vozíkem co má boční nástup ? Zajímalo by mne, jestli třeba do toho koně lezou lépe nebo hůř nebo tak. Docela mne to zaujalo. Pro představu jsou to tyto vozíky http://equi-trek-praha.cz/trail-treka-m-/79-trail-treka-m-.html.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Nemám priamu, ale známi nedávno kupovali nový príves, mali v užšom výbere aj equitrek- nie priamo tento, ale nešli do neho kvôli slabším podvozkom.
Kôň, ktorý je naučený nastupovať do vozíka, verí človeku a nemal žiadnu zlú skúsenosť vlezie kamkoľvek, viezli sme raz koňa v takom to aute do 3,5 t (myslím, proste malé nákladné auto), ktoré mal takýto nástup a tuším že dokonca kôň stál zadkom k smeru jazdy, prešli sme s ním celú Európu a polku UK, no problem.
Kvôli horúčave a dlhej ceste sme ho rôzne vykladali, pásli, osviežovali a napájali a zese nakladali na parkoviskách pri benzínkach a no problem.
Nemám zkušenosti s tímto, ale paní která mi vozí občas koby má přímo náklaďáček na dva koně s bočním vstupem. Moje kobyla do něj nastoupila během chvilky, ale problém byl, že jak je to kus koně a v přívěsu se blbě stočila tak nedala hlavu do správného průlezu, takže stála našikmo a nebylo možné ji zavřít za přepážku. Musela bych ji nechat komplet vystoupit a nastoupit znova a doufat že to udělá. Raději jsme se rozhodli, ji nechat takhle, vezla se jen 18 km za hřebcem.
Spíše jsem přemýšlela, jestli když je zvyklý na "klasiku", aby na to nekoukal. Stejně to bude asi kus od kusu. Právě váhám jestli tento typ přívěsu, ale trochu mne trošku nahlodala baarbora a nebo Wiliamse. A ten pořád asi vychází lépe v poměru cena/kvalita. Ale stejně přívěs bude tak za rok, za dva.

Dep: Je to fakt kus od kusu. My jsme měli tehdá v oddíle přepravu na závody - Karosu s bočním vstupem - na šířku autobusu tři koně po směru, tři koně proti směru. Takže dva krajní nastupovali do boku. S těmi byl větší problém je tam dostat - musejí tam vlastně naustupovat do boku a navíc na schůdek, ale vždycky se to povedlo. Když jsem vezla poníka, tak přijel řidič s dodávkou s bočním vstupem a poníkovi se tam tedy vůbec nechtělo. Ale výhoda malého byla, že ho tam tak nějak polodonesl :) Já bych prostě raději klasiku. Ale věřím, že si na to jak kůň, tak majitel, zvyknou a třeba to někomu bude i vyhovovat lépe

liva
napsal(a):
Vozili jsme koně v obou typech a bylo jim to jedno.
Jedinou výhodu v bočním vstupu bych možná brala fakt, že při vystupování nemuseli couvat a vodič mohl jít po rampě vedle koně...
A v pohode si človek vyvedie aj naloží koňa aj sám.
Ale osobne by som asi raďsej šla do Iforu.
My máme vozík se zadní vstupem a je možno vystupovat i předem, takže kůň nemusí couvat. Ale abych pravdu řekla, použili jsme ho max jednou, protože oddělávat zadní štrajcpán je pohodlnější než oddělávat přední.
Co se nakládání a vykládání týká je lepší pokud jsme dva, ale vzhledem k tomu, že naši koně nastupují na povel "krok nahoru" samostatně a při vystupování čekají na povel "zpátky" zvládne to i jeden.
Nakládala jsem kdysi z boku, do jednoho z prvních malých náklaďáků.Luxus
Rampa nízká, krátká, široká, vyklopená do boku.Koně nastupovali jakože hlavou proti protější stěně, ale trochu do šikma.Zůstali bokem, ale hlavou trochu ve směru.Nevím, jestli se to dá pochopit, takovýto popis
Náklaďák, asi Iveco, ale nevím, dělaný na tři.Světlý, prostorný, koně takto nastupovali jako nikdy.
To bylo krátce po revoluci, po době méblů, vysokých, tmavých, roztřesených monster, Avií s dlouhými, prudkými rampami, vlajícími plachtami a podobných hrůz, kdy i obyčejný, ale opravdový, vlek na dva byl skoro zázrak