Problém se zády

Český teplokrevník
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

9.5.2018 21:05

Dobrý den, jezdím na klisně, která má problém se při jízdě sama ''unést'', čili její váha je z většiny na předních nohou. Kvůli tomu odlehčuje záda, kterým to moc neprospívá. Její matka měla údajně ve vyšším věku problémy se zády, nevím, jestli je to tedy dědičné. Klisna se při delší práci na jízdárně začne vztekat, nemá chuť pracovat a zpomaluje. Letos jí je sedm let. Nevím co s tím mám dělat. Chtěla jsem se zeptat, jestli by se dalo nějakým způsobem pracovat ve zdravotní prospěch i na vyjížďkách. Předem děkuji za odpovědi.

9.5.2018 21:35
Terven

XXX.XXX.110.147

Určitě se dá ve zdravotní prospěch pracovat i na vyjížďkách, ale pokud nevíte, jaký problém konkrétně kobyla se zády má - a že jich může být tisíc a jeden - moc toho nevyřešíte a už vůbec ne v diskuzi. Rovněž tak vztekání po delší práci na jízdárně může mít mraky důvodů od zdravotních, přes nepadnoucí výstroj po nevhodný způsob práce...
Pro začátek, aby vůbec bylo od čeho se odpíchnout, bych doporučila fyzioterapeuta nebo veta, který umí fyzio, aby zjistil, kde je konkrétně problém a zda je vůbec nějaký.
Tohle je prostě strašně obsáhlé téma, těch proměnných je hrozně moc než aby šel v diskuzi položit jednoduchý dotaz a dostat na něj jednoduchou odpověď.
Pěkné video...a tyhle stránky vůbec dporučuju smajlík
http://konecesky.cz/index.php?kat=32&id=103.

9.5.2018 21:51

Děkuji

10.5.2018 08:42
keira

XXX.XXX.113.173

Co, to je, že odlehčuje záda? Neuvědomuju si, že bych tenhle pojem kdy slyšela.
Dědičná může být stavba hřbetu, takže to může být dědičné, ale spíš bych si typla, že většinu koní bolí záda proto, že je lidi špatně jezdí.

Co je to delší práce na jízdárně a proč ji po klisně chcete? Jste si jistá, že to, jak ji jezdíte na jízdárně, je správně pro její zdraví?
Pokud má kůň pracovat na jízdárně správně, je to pro něj hodně fyzicky i psychicky náročné. Lidi si vymysleli, že výcviková lekce trvá hodinu, a tak koně moří na jízdárně hodinu. Ale podle mě je to pro většinu koní moc a akorát je to znechucuje. Osvědčilo se mi koně uvolnit a opracovat venku na loukách, kde je pohyb víc těší, jen jednoduché dopředu a dolů, dlouhá otěž, velké poloměry oblouků, a pak se věnovat přesnější práci na jízdárně třeba jen 20 minut, to bohatě stačí, moc pochválit a zase jít vykrokovat ven, ať si hlavička odfrkne.

11.5.2018 19:47

Před jízdárnou jdeme vždy na 15 minut ven a nechám ji zahřát, takže krok klus na volnější otěži, ale s mírným kontaktem. Také nejsem zastáncem být na jízdárně hodinu, většinou tam jsem dle potřeby, vždy pod 60 minut. Děkuji

12.5.2018 08:09
sisi58

XXX.XXX.191.1

I kůň může být přetrénovaný. Zkuste s ní dělat nějakou dobu něco úplně jiného.

12.5.2018 08:35
keira

XXX.XXX.113.173

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Před jízdárnou jdeme vždy na 15 minut ven a nechám ji zahřát, takže krok klus na volnější otěži, ale s mírným kontaktem. Také nejsem zastáncem být na jízdárně hodinu, většinou tam jsem dle potřeby, vždy pod 60 minut. Děkuji

No a co je to dle potřeby? Dle potřeby vás a nebo koně?

V prvním příspěvku jste psala, že se vzteká při delší práci na jízdárně. Připadá mi, že tím kůň dává jasně najevo, že jeho potřeba je, aby tréninková lekce byla kratší.

Koně jsou různí. Dřív jsem jezdila kobylu, co teprve po hodině pohybu začala být dobře naladěná a ochotná spolupracovat,2 hodiny ježdění žádný problém a pokud z toho jedna hodina byla na jízdárně, taky žádný problém. Prostě neunavitelný pracovitý kůň.

Pak jsem začala pracovat s jinou klisnou, zlaté zvíře, ohromný charakter, ale její limit na jízdárnu byl 28 minut Moje potřeba by bývala byla pracovat 45 či i 60 minut (bylo na ni práce jak na kostele a navíc jsem si platila halu, což šlo jen na 60 minut), ale prostě jsem to musela respektovat a stihnout vše za 25 minut, skončit dřív, než se začne vztekat a zbylý zaplacený čas vyhodit

Takže zvlášť, jestli je pro vaši klisnu práce na jízdárně náročná a chcete po ní něco, s čím má problémy, tak je pak už unavená a bolavá. Jděte do fitka na nějakou náročnou lekci, třeba Crossfit,3 x týdně, a pokud na to nejste natrénovaná tak uvidíte sama, jaké pak z toho budete mít emoce.

12.5.2018 09:25
dsj

XXX.XXX.207.141

Klasická jízdárenská hodina trvá 45min. Tj. cca 15min na okrokování a uvolnění na začátku,20min na intenzivní práci (prokládanou krokem na vytažené otěži), a cca 10min uvolnění a vykrokování po poráci.
Tyhle minuty jsou ale jen orientační a přizpůsobují se koni, ale začátek a konec není dobré zkracovat a šidit ani u starých mazáků - ale u mladých koní se může stát, že skončíte po 20minutách uvolňovací práce, protože mlaďas se déle nesoustředí anebo na víc nemá fyzičku. Co je nad 45min jsou u mě už "trestné minuty".
Padání do předku obvykle značí, že koni došly síly, vztekání že už došla i trpělivost (když není příčina ve stylu ježdění).

12.5.2018 11:37
koně

XXX.XXX.205.252

Dobrý den, jezdím na klisně, která má problém se při jízdě sama ''unést'', čili její váha je z většiny na předních nohou. Kvůli tomu odlehčuje záda, kterým to moc neprospívá. Její matka měla údajně ve vyšším věku problémy se zády, nevím, jestli je to tedy dědičné. Klisna se při delší práci na jízdárně začne vztekat, nemá chuť pracovat a zpomaluje. Letos jí je sedm let. Nevím co s tím mám dělat. Chtěla jsem se zeptat, jestli by se dalo nějakým způsobem pracovat ve zdravotní prospěch i na vyjížďkách. Předem děkuji za odpovědi.

Myslíte tím, že chodí po předku a nechce se podsadit.Asi.
Jak vám psali výše, zkuste ubrat na intenzitě jízdárenské práce.
Za mě jsou nejlepším lékem pro otráveného a už neochotného koně vyjížďky.Venku můžete také pracovat a kůň se toho ani nijak nemusí všimnout.Tudíž nemá proti čemu protestovat
Máte li možnost, choďte co nejvíc terén.Kopečky, nahoru, dolů.
Na volné otěži ve slušném kroku, žádné úplné courání.Taky přírodní překážky typu slalom mezi stromy, příkopy, překračování větví, nebo tak něčeho, vám udělá gymnastiku.Kůň si bude přirozeně koukat a přemýšlet, kam šlápne.Občas někoho, nebo něco potkáte, to je taky vytržení ze stereotypu. Odpadne nuda "stále dokolečka, do obdélníčka", co vzniká na obdélníku, nebo v hale.
Z kopce se vám koník přirozeně podsazuje, celkem bezpracně.Do kopce zas protáhne.A přínos pro psychiku je také velmi kladný.Za mě je fakt terén nenahraditelný

Neregistrovaný uživatel

12.5.2018 14:23
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

No prostě už ho ta jízdárna "sere". Naučte se pořádně chodit ven na delší dobu a pozorujte co se změní.V ježdění neporadím, ale zábava se dá udělat pro koně i na ruce.A zkuste při tom nemyslet pořád na nějaké trénování.

Přidejte reakci

Přidat smajlík