Třezalka! Všude samá třezalka!

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
10.5.2018 15:17
sisi58

XXX.XXX.191.1

Má to být horská louka s příslušnou květenou. Bohužel to vypadá jako dvouhektarový záhon třezalky. Zatím nekvete, zatím. Co se s tím dá ještě udělat, než na tu louku/pastvinu pustíme koně?

10.5.2018 15:29
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Odebrat si trochu na čaj s antidepresivními účinky? :)
A nechodit po jejím požití na sluníčko.

10.5.2018 15:44
sisi58

XXX.XXX.191.1

Dotaz napsal(a):
Odebrat si trochu na čaj s antidepresivními účinky? :)
A nechodit po jejím požití na sluníčko.

Myslím, že bych se v tom čaji musela i koupat, abych se uklidnila. Ale jako nápad dobrý!

10.5.2018 15:57
Dotaz

XXX.XXX.235.225

sisi58 napsal(a):
Myslím, že bych se v tom čaji musela i koupat, abych se uklidnila. Ale jako nápad dobrý!

Tak máte jí lány, směle do toho.

Docela by mě zajímalo, jestli to má na koníky stejné účinky jako na lidi - antidepresivní, antivirotické a zvýšenou fotosenzitivitu (větší citlivost ke spálení od slunce). Jsem zvědavá, jestli něco takového po změně pastviny budete pozorovat.

10.5.2018 16:00
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Teď mne napadá, mohou ji zvířata v létě konzumovat ve větším množství? Docela bych se toho bála.

10.5.2018 16:07
Terven

XXX.XXX.110.147

Dotaz napsal(a):
Tak máte jí lány, směle do toho.

Docela by mě zajímalo, jestli to má na koníky stejné účinky jako na lidi - antidepresivní, antivirotické a zvýšenou fotosenzitivitu (větší citlivost ke spálení od slunce). Jsem zvědavá, jestli něco takového po změně pastviny budete pozorovat.

Myslím, že přesně tyhle účinky má i na koně a právě kvůli různým solárním dermatitidám při jejím spásání ji spousta majitelů na pastvině nerada vidí. Zejména se to týká nepigmentované kůže - tj. bílých nohou, čumáků apod.

10.5.2018 16:08
Terven

XXX.XXX.110.147

Dotaz napsal(a):
Teď mne napadá, mohou ji zvířata v létě konzumovat ve větším množství? Docela bych se toho bála.

Sisi se toho evidentně bojí taky a asi oprávněně, proto napsala ten příspěvek.

Uživatel s deaktivovaným účtem

10.5.2018 16:09

Ta fotosenzitivita po požití třezalky je u koní častá. Jsou na ni citliví. Poradit neumím, kdyby bylo na mém, asi bych posekala, usušila, stáhla seno a pak tam teprve pustila koně. Ale jestli by to pomohlo nevím, fotosenzitivitu způsobuje hypericin a ten je možná obsažený v celé rostlině. Oni se jí koně většinou vyhýbají, ale pokud jí je převaha, tak bych se taky bála.

10.5.2018 16:09
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Terven napsal(a):
Myslím, že přesně tyhle účinky má i na koně a právě kvůli různým solárním dermatitidám při jejím spásání ji spousta majitelů na pastvině nerada vidí. Zejména se to týká nepigmentované kůže - tj. bílých nohou, čumáků apod.

Děkuji. Přečetla jsem si totiž tady návod a to doporučené (malé) množství mne překvapilo.

http://www.rajprokone.cz/trezalka-nat-500g

Nějak z toho nerozumím, jestli to muchaři, kterého Sisi má, prospěje a nebo spíše přihorší?

10.5.2018 16:11
Naďa3

XXX.XXX.71.251

Můj bílý kůň i kamarádky hnědák měli po třezalce (nevíme to na 100%, ale byl to první den v novém výběhu, kde rostla) fotodermatitidu, když jsme je přendaly do jiného výběhu, tak to po pár dnech zmizelo.

10.5.2018 16:13
Terven

XXX.XXX.110.147

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Ta fotosenzitivita po požití třezalky je u koní častá. Jsou na ni citliví. Poradit neumím, kdyby bylo na mém, asi bych posekala, usušila, stáhla seno a pak tam teprve pustila koně. Ale jestli by to pomohlo nevím, fotosenzitivitu způsobuje hypericin a ten je možná obsažený v celé rostlině. Oni se jí koně většinou vyhýbají, ale pokud jí je převaha, tak bych se taky bála.

Nejsem si jistá, že by pomohlo- jednak třezalka má fotosenzitivní účinky i po usušení a druhak po posekání zase vyraší, jen toho možná koně nespasou takovej objem.

10.5.2018 16:22
kapička

XXX.XXX.64.44

No a hlavně to seno nedávejte odznakovým koním, co sežerou na co přijdou. Z celé stáje, cca 50 koní, měli pozitivní reakci jenom 3 koně. Různé způsoby ustájení, různé výběhy, plemeno, prostě všechno... A spousta odznakovým, všichni chodili na den do výběhu, přesto reakci měli jen ti 3. A jen jeden to měl fakt vážné, zbylí dva byli po pár dnech v pohodě.
Ale asi antidepresivní účinky má i na koně, po měsíci pobytu v boxu, plus 2x 3x týdně hala, když jsem měla volno, se kůň choval slušně, byl veselý, komunikoval a nejevil žádné sebedestruktivní známky chování. A co víc, první vyjížďka po léčbě byla na jeho poměry neobvykle klidné, i přes to, že jsme museli nechat doma nánosník a bez něj uměl v hubě s udidlem velké věci

Jinak myslím, že ve výběhu sem tam nějaká třezalka byla a nikdy z toho nic nebylo, jen když se zapletla do sena.

10.5.2018 16:29
sisi58

XXX.XXX.191.1

Terven napsal(a):
Nejsem si jistá, že by pomohlo- jednak třezalka má fotosenzitivní účinky i po usušení a druhak po posekání zase vyraší, jen toho možná koně nespasou takovej objem.

Našla jsem tohle:
Třezalka tečkovaná (Hypericum perforatum)
Třezalka způsobuje lokální záněty kůže na nepigmentovaných částech těl koní, ale i prasat a ovcí. Obsahuje pigment hypericin, který ani po usušení rostliny neztrácí svojí účinnost.
http://www.equichannel.cz/zelen-pro-kone-a-jejich-lidi-jedovate-rostliny
a také
Obsahové látky a účinek
Z látek obsažených v třezalkách je významný zejména hypericin a blízce příbuzné látky, jako je pseudohypericin. Chemicky se jedná o naftodiantrony, deriváty antrachinonu obsahující strukturu z 8 těsně spojených benzenových jader. Hypericin má červenou barvu. Látka má prokázané antivirotické účinky proti řadě virů a retrovirů včetně HIV. Je zodpovědná za fotosenzibilující účinek (zvyšující citlivost pokožky vůči UV záření) a byla také v této souvislosti testována ohledně léčby rakoviny. Obsah hypericinu a pseudohypericinu v třezalce tečkované je asi 0,12 %, zatímco v třezalce skvrnité a třezalce čtyřkřídlé jen okolo 0,05 %. Zahradní druhy, jako třezalka bobulovitá nebo třezalka kalíškatá, jej neobsahují vůbec. Nejvyšší obsah byl zjištěn u druhu Hypericum boissieri (0,51 %) z jihovýchodní Evropy.[12][13]

Látka způsobující sedativní účinky třezalky tečkované dlouho nebyla identifikována, v současné době je tento účinek připisován hyperforinu, složité látce ze skupiny floroglucinolů. Bylo zjištěno, že tato látka ovlivňuje rovnováhu neurotransmiterů v mozku, tím, že inhibuje jejich vstřebávání. Z dalších látek jsou v třezalce tečkované obsaženy silice, flavonoidy, xanthony, třísloviny aj.
https://cs.wikipedia.org/wiki/T%C5%99ezalka

To je všechno hezké, ale jestli je jedovatá pro koně, když ji pozřou, tak to tu není.

10.5.2018 16:29
Dotaz

XXX.XXX.235.225

kapička napsal(a):
No a hlavně to seno nedávejte odznakovým koním, co sežerou na co přijdou. Z celé stáje, cca 50 koní, měli pozitivní reakci jenom 3 koně. Různé způsoby ustájení, různé výběhy, plemeno, prostě všechno... A spousta odznakovým, všichni chodili na den do výběhu, přesto reakci měli jen ti 3. A jen jeden to měl fakt vážné, zbylí dva byli po pár dnech v pohodě.
Ale asi antidepresivní účinky má i na koně, po měsíci pobytu v boxu, plus 2x 3x týdně hala, když jsem měla volno, se kůň choval slušně, byl veselý, komunikoval a nejevil žádné sebedestruktivní známky chování. A co víc, první vyjížďka po léčbě byla na jeho poměry neobvykle klidné, i přes to, že jsme museli nechat doma nánosník a bez něj uměl v hubě s udidlem velké věci

Jinak myslím, že ve výběhu sem tam nějaká třezalka byla a nikdy z toho nic nebylo, jen když se zapletla do sena.

To mne přívádí k myšlence, jestli máte v pastvině léčivky, které kdyžtak zvířata spásají? Má někdo takovou "bylinkovou" pastvinu pro koně?

10.5.2018 16:31
sisi58

XXX.XXX.191.1

kapička napsal(a):

A co se stalo, když se zapletla do sena?

10.5.2018 16:33
Dotaz

XXX.XXX.235.225

sisi58 napsal(a):
Našla jsem tohle:
Třezalka tečkovaná (Hypericum perforatum)
Třezalka způsobuje lokální záněty kůže na nepigmentovaných částech těl koní, ale i prasat a ovcí. Obsahuje pigment hypericin, který ani po usušení rostliny neztrácí svojí účinnost.
http://www.equichannel.cz/zelen-pro-kone-a-jejich-lidi-jedovate-rostliny
a také
Obsahové látky a účinek
Z látek obsažených v třezalkách je významný zejména hypericin a blízce příbuzné látky, jako je pseudohypericin. Chemicky se jedná o naftodiantrony, deriváty antrachinonu obsahující strukturu z 8 těsně spojených benzenových jader. Hypericin má červenou barvu. Látka má prokázané antivirotické účinky proti řadě virů a retrovirů včetně HIV. Je zodpovědná za fotosenzibilující účinek (zvyšující citlivost pokožky vůči UV záření) a byla také v této souvislosti testována ohledně léčby rakoviny. Obsah hypericinu a pseudohypericinu v třezalce tečkované je asi 0,12 %, zatímco v třezalce skvrnité a třezalce čtyřkřídlé jen okolo 0,05 %. Zahradní druhy, jako třezalka bobulovitá nebo třezalka kalíškatá, jej neobsahují vůbec. Nejvyšší obsah byl zjištěn u druhu Hypericum boissieri (0,51 %) z jihovýchodní Evropy.[12][13]

Látka způsobující sedativní účinky třezalky tečkované dlouho nebyla identifikována, v současné době je tento účinek připisován hyperforinu, složité látce ze skupiny floroglucinolů. Bylo zjištěno, že tato látka ovlivňuje rovnováhu neurotransmiterů v mozku, tím, že inhibuje jejich vstřebávání. Z dalších látek jsou v třezalce tečkované obsaženy silice, flavonoidy, xanthony, třísloviny aj.
https://cs.wikipedia.org/wiki/T%C5%99ezalka

To je všechno hezké, ale jestli je jedovatá pro koně, když ji pozřou, tak to tu není.

Sisi, jedovatá nebude, prodávají ji pro koně normálně, problém bude s tou fotosenzitivitou. Tady v popisu píší, že zevně podávaná by mohla pomoci muchaři - zmírňuje svědění.

http://www.rajprokone.cz/trezalka-nat-500g.

10.5.2018 16:44
sisi58

XXX.XXX.191.1

Dotaz napsal(a):
Sisi, jedovatá nebude, prodávají ji pro koně normálně, problém bude s tou fotosenzitivitou. Tady v popisu píší, že zevně podávaná by mohla pomoci muchaři - zmírňuje svědění.

http://www.rajprokone.cz/trezalka-nat-500g.

Takže natírat kobylu, ale nedávat pít. Už teď je tak klidná, až to zaráží.
Vypadá to, že se budu po pastvině ploužit se srpem.

10.5.2018 16:51
kapička

XXX.XXX.64.44

sisi58 napsal(a):
A co se stalo, když se zapletla do sena?

Už jsem to tu popisovala v jedné z těch "veterinárních" diskuzí. Ti 3 koně měli fotodermatitidu. Na všech místech s nepigmentovanou kůží jim naskákali puchýře jako po hodně vážném spálení.2 to nesli docela dobře, osprchovali se, pak veterinář dal injekci něčeho ( nejsem majitel, nevím co to bylo), nakázal pár dnů v boxu, dokud puchýře nezmizí, ale ten "můj" šílenec byl hysterka a navíc měl tu reakci fakt velkou. Toho svědilo celé tělo, nejenom bílé odznaky, kde měl fakt velké mokvavé puchýře. Než přijel veterinář, tak si stačil v boxu všechny odznaky sedřít, kopal kolem sebe jak šílený, vůbec nevnímal, takže ho nešlo chytit a udržet v klidu, nereagoval ani na pamlsky a to jindy by pro ně udělal kotrmelec. A jemu trvalo asi fakt skoro měsíc, než směl z boxu na sluníčko. A dokonce mi přišlo, že se mu i blbě dýchalo, když jsem ho brala na halu, tak se hrozně rychle zadýchal, a i v kroku už pak strašně funěl. Po uzdravení bez následků, léto bez problémů celý den na slunci.

10.5.2018 16:53
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Tak jako pozitivní bych viděla, že máte dostatek třezalkového materiálu k ošetřování a můžete si ho sklidit na zimu a nemusíte ho kupovat.

S pastvinou těžko radit, doporučují pro výnos sklízet vrchních 30 cm rostliny, když je polorozkvetlá - zřejmě tehdy obsahuje nejvíc působků? Když tedy pastvinu pokosíte, tak se kytce stejně nic nestane, jen, jak bylo výše napsáno, jí asi bude menší množství k sežrání. Vy jste v chráněném území, tak asi žádné jiné zásahy konat nemůžete, že?

10.5.2018 16:56
Dotaz

XXX.XXX.235.225

kapička napsal(a):
Už jsem to tu popisovala v jedné z těch "veterinárních" diskuzí. Ti 3 koně měli fotodermatitidu. Na všech místech s nepigmentovanou kůží jim naskákali puchýře jako po hodně vážném spálení.2 to nesli docela dobře, osprchovali se, pak veterinář dal injekci něčeho ( nejsem majitel, nevím co to bylo), nakázal pár dnů v boxu, dokud puchýře nezmizí, ale ten "můj" šílenec byl hysterka a navíc měl tu reakci fakt velkou. Toho svědilo celé tělo, nejenom bílé odznaky, kde měl fakt velké mokvavé puchýře. Než přijel veterinář, tak si stačil v boxu všechny odznaky sedřít, kopal kolem sebe jak šílený, vůbec nevnímal, takže ho nešlo chytit a udržet v klidu, nereagoval ani na pamlsky a to jindy by pro ně udělal kotrmelec. A jemu trvalo asi fakt skoro měsíc, než směl z boxu na sluníčko. A dokonce mi přišlo, že se mu i blbě dýchalo, když jsem ho brala na halu, tak se hrozně rychle zadýchal, a i v kroku už pak strašně funěl. Po uzdravení bez následků, léto bez problémů celý den na slunci.

A jak moc velkou plochu těla mají ty bílé odznaky? Jen mě to zajímá. Snad to nevadí. :).

10.5.2018 17:10
kapička

XXX.XXX.64.44

Dotaz napsal(a):
A jak moc velkou plochu těla mají ty bílé odznaky? Jen mě to zajímá. Snad to nevadí. :).

Ti dva s menší reakcí: vraník s velkou lysinou až mezi nozdry, jinak nic; ryzák s lysinou, nohy si nepamatuju.
Ten třetí: ryzák s lysinou až mezi nozdry, jedna ponožka a jedna podkolenka.

Fakt nic extra, takhle zbarvených koní bylo ve stáji spousta.

10.5.2018 17:20

sisi58 napsal(a):
Takže natírat kobylu, ale nedávat pít. Už teď je tak klidná, až to zaráží.
Vypadá to, že se budu po pastvině ploužit se srpem.

Když začíná kvést třezalka, v období letního slunovratu, sbírá kdekdo, všichni dělají svatojánský třezalkový olej. Chtělo by to sehnat nějaké bylinkáře, ať se s tím nedřete sama smajlík.

10.5.2018 17:35
Dotaz

XXX.XXX.235.225

kapička napsal(a):
Ti dva s menší reakcí: vraník s velkou lysinou až mezi nozdry, jinak nic; ryzák s lysinou, nohy si nepamatuju.
Ten třetí: ryzák s lysinou až mezi nozdry, jedna ponožka a jedna podkolenka.

Fakt nic extra, takhle zbarvených koní bylo ve stáji spousta.

Zajímavé, že měl tak masivní reakci. Myslela jsem, že je to třeba strakáč. Tak toho leda sežral nejvíc, nebo byl nejvíc na sluníčku? To už nezjistíme, v každém případě díky za odpověď.

10.5.2018 18:03
kapička

XXX.XXX.64.44

Fakt nevím, čím to bylo, že to bylo tak strašný. On je hysterka i normálně, odznakovým ryzák s viditelným bělmem je diagnóza sama od sebe. Dokonce si myslím, že ti dva měli nonstop seno na pastevku, tenhle měl akorát svoji kupičku v boxu.

10.5.2018 19:39
sisi58

XXX.XXX.191.1

Dotaz napsal(a):
Tak jako pozitivní bych viděla, že máte dostatek třezalkového materiálu k ošetřování a můžete si ho sklidit na zimu a nemusíte ho kupovat.

S pastvinou těžko radit, doporučují pro výnos sklízet vrchních 30 cm rostliny, když je polorozkvetlá - zřejmě tehdy obsahuje nejvíc působků? Když tedy pastvinu pokosíte, tak se kytce stejně nic nestane, jen, jak bylo výše napsáno, jí asi bude menší množství k sežrání. Vy jste v chráněném území, tak asi žádné jiné zásahy konat nemůžete, že?

No právě.

Neregistrovaný uživatel

10.5.2018 20:13
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Tak to my chodíme akorát "rabovat" pampelišky.Třezalku tu možná někde máme a musím to očíhnout kolik a kde.

10.5.2018 22:57

Sisi - na fb je spousta skupin pro bylinkáře, pro ty, co nabízejí přebytky všeho možného apod - co to nabídnout tam? Prostě "nabízím třezalku tečkovanou na čaj, tinkturu apod. co si kdo nasbírá :) Nakonec ti třeba pochybí.
Jinak s tím neporadím. Jen mě kdysi někdo poučoval, že by to neměla žrát dojná zvířata páč po tom mají růžové mlíko.

11.5.2018 06:52
sisi58

XXX.XXX.191.1

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Sisi - na fb je spousta skupin pro bylinkáře, pro ty, co nabízejí přebytky všeho možného apod - co to nabídnout tam? Prostě "nabízím třezalku tečkovanou na čaj, tinkturu apod. co si kdo nasbírá :) Nakonec ti třeba pochybí.
Jinak s tím neporadím. Jen mě kdysi někdo poučoval, že by to neměla žrát dojná zvířata páč po tom mají růžové mlíko.

To růžové mléko by mohl být trhák, přichutit jahodovou trestí a mám novinku na trhu, jak malovanou.

11.5.2018 06:54
sisi58

XXX.XXX.191.1

Děkuji všem, co přispěli, jsem ráda, že se hebelky z třezalky neotráví.

11.5.2018 08:46
keira

XXX.XXX.113.173

Taky jsme jí měli na pastvině dost. Kobyly to očividně nežraly, neměly problémy, ale stejně jsem radši vzala rukavice a šla ji vyškubat. Když to koně nemůžou jíst, tak to nemá co dělat na jejich pastvině. Osobně bych si z toho čaj nevařila, protože tam dle mého laického pohledu můžou být paraziti (což asi horká voda vyřeší, ale stejně se mi ta myšlenka ekluje). Na bylinky chodím na místa, kde je co možná nejmenší koncentrace zvířat.

11.5.2018 18:00
sisi58

XXX.XXX.191.1

keira napsal(a):
Taky jsme jí měli na pastvině dost. Kobyly to očividně nežraly, neměly problémy, ale stejně jsem radši vzala rukavice a šla ji vyškubat. Když to koně nemůžou jíst, tak to nemá co dělat na jejich pastvině. Osobně bych si z toho čaj nevařila, protože tam dle mého laického pohledu můžou být paraziti (což asi horká voda vyřeší, ale stejně se mi ta myšlenka ekluje). Na bylinky chodím na místa, kde je co možná nejmenší koncentrace zvířat.

Pastvina je v CHKO. Posekat celou pastvinu by asi šlo, ale neumím si představit, vyčistit od třezalky ty 2 ha. Mě úplně stačí, že se koně neotráví.

11.5.2018 19:52
keira

XXX.XXX.113.173

sisi58 napsal(a):
Pastvina je v CHKO. Posekat celou pastvinu by asi šlo, ale neumím si představit, vyčistit od třezalky ty 2 ha. Mě úplně stačí, že se koně neotráví.

My měli pastvinu asi 2,5 nebo 3,5 hektaru, už si nepamatuju. Jde to docela rychle a nemusíš to přeci udělat najednou. Bodláky byly mnohem horší (hlavně proto, že jsme se do nich, lajdáci, pustili až když byly odkvetlý, takže se na člověka šíleně lepily).

12.5.2018 07:50
sisi58

XXX.XXX.191.1

keira napsal(a):
My měli pastvinu asi 2,5 nebo 3,5 hektaru, už si nepamatuju. Jde to docela rychle a nemusíš to přeci udělat najednou. Bodláky byly mnohem horší (hlavně proto, že jsme se do nich, lajdáci, pustili až když byly odkvetlý, takže se na člověka šíleně lepily).

Nejde o to, co by se mi líbilo, spíš o to CHKO. Vůbec nemám představu, jaká jsou pravidla při péči o kytky.

12.5.2018 08:40
keira

XXX.XXX.113.173

sisi58 napsal(a):
Nejde o to, co by se mi líbilo, spíš o to CHKO. Vůbec nemám představu, jaká jsou pravidla při péči o kytky.

Chm, tak zkus najít nějaké zákony o tomto.
Byl by hloupé, kdyby člověk v CHKO nemohl o pastvinu nijak pečovat. Protože je přeci jasné, že když zvířata spásají nějaký porost, tak trošku decimují to, co žerou, a naopak se tam velice daří tomu, co nežerou - takže se tam začnou přemnožovat nejedlé druhy viz výběhy plné kopřiv a bodláků. Ale možná to hloupé je, netuším.

12.5.2018 09:14
kapička

XXX.XXX.64.44

S tím CHKO, zkuste pohledat. Vím, že v Krkonoších už několik let běží nějaký program na obnovu horských luk tím, že se na nich pase. Většinou teda ovce. A projekt má úspěch, tím jak jsou louky využívány k tomu, k čemu když vznikly, se zase vrací původní druhy rostlin. Když se nepáslo nebo nekosilo, tak tam vesele rostli kopřivy, šťovíky a lopuchy.

Je to tenhle projekt: http://life.krnap.cz/strucny-popis-luk/

Tak třeba tam nějaké info seženete..

12.5.2018 09:23
sisi58

XXX.XXX.191.1

Dámy, děkuji za info.
Kdo se neptá, nic s nedozví.

25.10.2018 11:12
Pavel405

XXX.XXX.130.174

No to máte skvělé, že vám tam roste třezalka, toho byste určitě měli využít. Já si například vyrábím domácí třezalkový olej. Není to těžké. Navíc má mnohostranné využití, můžete ho použít na rány, hemeroidy, spláleniny, masáže a spoustu dalšího. Kdybyste chtěli recept, tak doporužuju se mrknout na http://vsestihnu.cz/media/trezalkovy-olej-jak-vyrobit-doma/ , kde je to podrobně popsané, postupoval jsem podle toho a vše perfektní :) Pro koně škoda :D

Jitka11

7.5.2023 12:04
Jitka11

XXX.XXX.141.149

Třezalka byla pro nás noční můra a letos jsem to prvně zažila u svého valacha. Nevím kolik toho sežral, protože byla v seně ale alergická reakce strašná. Lítal po výběhu, drbal se o koně, ohradník...

7.5.2023 13:10

Jitka11 napsal(a):
Třezalka byla pro nás noční můra a letos jsem to prvně zažila u svého valacha. Nevím kolik toho sežral, protože byla v seně ale alergická reakce strašná. Lítal po výběhu, drbal se o koně, ohradník...

A byla opravdu v seně?

Upřímně, já bych ji v něm nepoznala. Ani nehledala.

7.5.2023 14:59
Pipilota

XXX.XXX.153.199

Ano třezalka v seně je hrozná komplikace.
Pozná se celkem snadno. Má červený stvol a na něm typické uskupení květů. Lze to poznat i po odrolení květů a dokonce i po nalámání na menší části.
Kromě podání kortikoidů nám pomohlo i nechat barevné koně ve dne doma a ven pustit až po západu slunce. U koní co měli potíže jen na odznacích rozhodně ty odznaky zakrýt - dát ponožky, kuklu.

7.5.2023 15:59

Pipilota napsal(a):
Ano třezalka v seně je hrozná komplikace.
Pozná se celkem snadno. Má červený stvol a na něm typické uskupení květů. Lze to poznat i po odrolení květů a dokonce i po nalámání na menší části.
Kromě podání kortikoidů nám pomohlo i nechat barevné koně ve dne doma a ven pustit až po západu slunce. U koní co měli potíže jen na odznacích rozhodně ty odznaky zakrýt - dát ponožky, kuklu.

Tak jsem asi měla vždycky štěstí, že v seně pro naše koně nikdy třezalka nebyla.

Jenom jednou se nám opupínkoval plňas, když se pásl na louce s bílým (nebo plazivým nebo zvrhlým?) jetelem.

7.5.2023 20:18
Pipilota

XXX.XXX.18.101

Je to štěstí nemít třezalku
Když se začala drbat 700 kg kobyla norika, fakt jsme se báli, že to box nevydrží...
Jetel zvrhlý je u nás také. Naštěstí dokud je k spaseni něco jiného,tak si ho koně nevšímají.

Přidejte reakci

Přidat smajlík