Dát koně do výcvikového centra

Angloarab
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

12.5.2018 19:09

Dobrý den,
Mám otázku.. Koupila jsem si kobylu 3 roky. Jeden rok jsem za ní chodila a starala se o ní a majitelka se rozhodla že ji prodá.. Ja byla hrozně smutná a rodiče mi ji koupili (je mi 12). Byla jsem ten nejšťastnější člověk na světě. Kobylu jsem si ustajila ve stáji a poté si tam koně ustajila i paní od ktere kobylu mám. Říkala že mi s ní pomůže (nic se s ní nedělalo nebyla obsedla) a tak já souhlasila. Měsíc mi s ní pomohla a pak se na to vykašlala a teď s ní jdeme něco dělat 1 za 2 týdny. A mě to štve... Jsem mladá a rodiče nechtěly abych tam byla sama.. Tak tady máte můj příběh ale ten pokračuje tak že nevím co s tím. Mám 5 možností mám kamarádku která o sedla už fůru koní a myslela jsem že bych si ji tam dala a ona mi sní pomohla ale koní tam má přes 40 tak že nevím jak by to dávala s časem. Za 2. Mě napadlo že by mi s ní mohla pomoct jedna holka že stáje ale tam má svého koně, stará se o celou stáj a má malé dítě cca 3 měsíce staré. A za 3. mě napadlo si ji dát do nějakého výcvikového centra kam bych jo odvezla oni by mi s ní udělali základní výcvik a já si ji pak hotovou odvezla domu (žádné výcvikové centra neznám.. Jaké s tím máte zkušenosti? A jaké by jste mi doporučili?) no a 4. Možnost nechat to tak jak to je (ale to se mi moc nelíbí) za 5.ze bych to zvládla sama (na to se moc necítím) prosim poraďte a prosím nechte si blbě poznámky díky.

12.5.2018 19:48
lenacia

XXX.XXX.168.82

já bych byla pro 3. možnost s tím, že ale ty tam za ní musíš taky pravidelně jezdit a pracovat s ní. K čemu ti bude, že ti jí "připraví" když ty sama nebudeš vědět jak s ní potom pracovat.
Rozhodně lepší než se spoléhat na kamarádky... taky by ti určitě prospěl nějaký skutečný trenér, zkus se poptat, případně mnoho trenérů pořádá kurzy, na které můžeš přijet třeba na víkend, že si tam ustájíš koně apod...
Opravdu bych nespoléhala na kámošky, které by samy často potřebovaly trenéra (vlastní zkušenost).
Ale musíš počítat s tím, že je to opravdu drahá záležitost. Víkendový jezdecký kurz tě může klidně vyjít na nějakých 8 tisíc za všechno i s tvým ubytováním a jídlem. Vycvik v některé ze stájí, které to nabízejí, vyjde měsíčně také na cca 10 tis. jenom za koně.

12.5.2018 22:06
jednorožecAmálka

XXX.XXX.63.154

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Dobrý den,
Mám otázku.. Koupila jsem si kobylu 3 roky. Jeden rok jsem za ní chodila a starala se o ní a majitelka se rozhodla že ji prodá.. Ja byla hrozně smutná a rodiče mi ji koupili (je mi 12). Byla jsem ten nejšťastnější člověk na světě. Kobylu jsem si ustajila ve stáji a poté si tam koně ustajila i paní od ktere kobylu mám. Říkala že mi s ní pomůže (nic se s ní nedělalo nebyla obsedla) a tak já souhlasila. Měsíc mi s ní pomohla a pak se na to vykašlala a teď s ní jdeme něco dělat 1 za 2 týdny. A mě to štve... Jsem mladá a rodiče nechtěly abych tam byla sama.. Tak tady máte můj příběh ale ten pokračuje tak že nevím co s tím. Mám 5 možností mám kamarádku která o sedla už fůru koní a myslela jsem že bych si ji tam dala a ona mi sní pomohla ale koní tam má přes 40 tak že nevím jak by to dávala s časem. Za 2. Mě napadlo že by mi s ní mohla pomoct jedna holka že stáje ale tam má svého koně, stará se o celou stáj a má malé dítě cca 3 měsíce staré. A za 3. mě napadlo si ji dát do nějakého výcvikového centra kam bych jo odvezla oni by mi s ní udělali základní výcvik a já si ji pak hotovou odvezla domu (žádné výcvikové centra neznám.. Jaké s tím máte zkušenosti? A jaké by jste mi doporučili?) no a 4. Možnost nechat to tak jak to je (ale to se mi moc nelíbí) za 5.ze bych to zvládla sama (na to se moc necítím) prosim poraďte a prosím nechte si blbě poznámky díky.

A co 6. možnost, kobylu prodat a místo ní koupit staršího, zkušeného a dobře přiježděného koně, vhodného pro děti?

12.5.2018 23:52
helas

XXX.XXX.50.86

Koňařka: Velice hodnotím tenhle dotaz. Jsi určitě šikovné devče, a rozumné na svůj věk.

Víš, mladí koně jsou cosi jako jiný živočišný druh. Nedá se to vůbec srovnat se starším a zkušeným koněm. Mladý se musí všechno naučit - a musí se to naučit dobře, aby byl později spolehlivý a taky aby ti dlouho vydržel bez nemocí nohou a podobně - to se snadno stane, když takhle mladého koně někdo moc honí.

Myslím, že je dobrý nápad dát koníka někam, kde jemu i tobě bude dobře - a jak píše Lenacia, musíš s ním být, jinak to nemá moc cenu. Ano, někdo zkušený by ho měl obsednout, jak se říká, ale zároveň opravdu nepřetížit. Radit ti a nespěchat!
A ty se musíš naučit s ním pracovat, zacházet s ním - ze země napřed.

Není to lehká věc. Ber to tak, že tohle je něco, co prostě sama zvládnout nemůžeš. Co ale můžeš, je najít vhodnou stáj!

Odkud jsi?

13.5.2018 09:11
karo2702

XXX.XXX.172.116

Často se stává, že rodiče o ježdění nic neví, své dítě velice podcení a koupí hříbě nebo mladého koně.
Nevím jak dobře jezdíš, ale 12 leté dítě nemůže mít dost zkušeností na mladého koně.
Takže to vidím na 2 možnosti.
1. Prodat a koupit staršího. Z dobře přiježděného a spolehlivého koně budeš mít mnohem lepší jízdu, zdokonalíš se a hodně se naučíš.
2. Sehnat si trenéra, ale je to nákladná věc. Ve stáji kde máš koně trenér není? Je možné změnit stáj nebo se domluvit, aby za tebou dojížděl.

13.5.2018 10:16

Víte, koně jsem si vždy přála a taťka mě vzal jednou ke své známé (už jsem ji zmínila) a prostě jsem se do té kobylky zamilovala a vůbec jsem psychicky nedávala že by se prodala. Pořád jsem se prekecavala ať si koupím obsedleho koně ale prostě srdci neporucis. Kamarádky (taky už jsem zmínila) nejsou v mém věku jsou to spíše známé.. Jedna už mi pomoc nabízela(o sedla přes třicet koní jsou to koně táborovi) a ta druhá jezdila vselude možné po světě závody a pracovala všude možně ve stájich.6. Možnost pro mě opravdu nepřipadá v úvahu. To co jsem si kvůli tomu všemu vytrpela už nechodím za hlavu.

13.5.2018 11:46
karo2702

XXX.XXX.172.116

Tak to chce prostě najít někoho, kdo v tom umí chodit, nějaké ty koně obsedl a má dost zkušeností. Nejlíp toho trenéra.
Odkud jsi?

15.5.2018 12:36
Mplj

XXX.XXX.158.2

Pokud se kobyly nechceš vzdát (CHÁPU) tak je opravdu nejlepší nechat si ji obsednout zkušeným koňákem.
U nás to občas děláme. Funguje to tak, že se obsedne a základně přijezdí kůň (dle požadavků majitele, tzn. musí se nejprve ujasnit k čemu bude kůň určen a co od něj majitel čeká)...následně se cvičí s koněm i jeho budoucí jezdec, nebo majitel, aby si porozuměli...HOTOVO.
Není to tak snadné jak jsem popsala, ale jde to.
Když si zadáš do googlu heslo: obsedání koní...hned ti to nabídne lidi, kteří obsedání nabízí...můžeš si vybrat.

20.5.2018 11:53
balisek

XXX.XXX.3.125

Milá Koňařko,

to, co Ti napíšu, asi slyšet nechceš: Je-li jezdec nebo kůň začátečník, potřebuje jako partnera zkušeného a zralého učitele. MLADÝ KŮŇ A MLADÝ JEZDEC NEJDOU DOHROMADY! Výsledkem je zpravidla zkažené zvíře a frustrovaný jezdec se špatnými návyky.

Osobně bych Ti doporučila kobylu prodat do odpovídajích rukou a pořídit si spolehlivého školního koně ve věku 10 - 15 let, na kterém nasbíráš jezdecké zkušenosti a který Tě něco může naučit. Nicméně pokud opravdu trváš na tom, že si kobylu ponecháš a "nejede přes to vlak", doporučovala bych tento postup:

V první řadě bych nechala někým kvalifikovaným posoudit, jak je na tom kobyla z hlediska fyzického a psychického vývinu a zda je vůbec na obsednutí již zralá. Pominu-li rovinové anglické plnokrevníky,3 roky představují min. věkovou hranici pro obsedání, mnoho koní dospívá ještě později.

Posléze bych našla KVALITNÍHO trenéra / jezdce s praxí s výchovou a výcvikem mladých koní, kteří kobylku naučí naučí vše potřebné ze země i ze sedla. Ze začátku bych skutečnou práci s koněm nechala výhradně na něm. Ty můžeš přihlížet a učit se, kobylu vodit, čistit, postupně se zapojovat do práce ze země, později třeba krokovat atd.

Paralelně bys měla min.1x týdně absolvovat hodiny jízdy pod ZKUŠENÝM TRENÉREM na ZKUŠENÉM KONI, aby sis osvojila a zdokonalila základní jezdecké dovednosti (sed, klidnou ruku, pomůcky) a tzv. se "vyjezdila"...

Až budete kobyla i ty připravené (to opět musí posoudit odborník), můžete začít pracovat ze sedla společně. Nicméně nadále VÝHRADĚ pod dohledem trenéra, přičemž cca 1 týdně by si měl do sedla vlézt někdo hodně zkušený, kdo odhalí a napřaví příp. škody, které si nechtěně "napáchala".

Počítej s tím, že výchova a výcvik mladého koně je záležitost VELMI NÁKLADNÁ jak časově, tak i finančně. Nic nelze uspěchat. Jedna hodina kvalitního trenéra se pohybuje mezi 500 - 700 Kč a ty ho budeš potřebovat několikrát týdně po dobu nejméně 2 let. Je na zvážení Tvých rodičů a Tvém, zda na něco takového máte trpělivost a možnosti.

20.5.2018 12:29
Horsana

XXX.XXX.40.140

Tiež to zvažujem.
Mám mladého koňa,5 ročného a už je jasné, že po operácii na neho sadať celkom isto nebudem, čas medzitým pobeží a nič z neho, pritom je to zlaté zviera s obrovským potenciálom byť super vozítko.

Zároveň, keď sa zotavím, tak mám v pláne začať niečo robiť aj so sebou.

Neregistrovaný uživatel

20.5.2018 14:59
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Já mám pro zadavatelku ještě jednodušší řešení. Ani to nic nestojí a nikoho k tomu nepotřebuje.Myslím, že modří už vědí...

Neregistrovaný uživatel

20.5.2018 18:23
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Já mám pro zadavatelku ještě jednodušší řešení. Ani to nic nestojí a nikoho k tomu nepotřebuje.Myslím, že modří už vědí...

Jako Avataři, nebo šmoulové... ?

Neregistrovaný uživatel

20.5.2018 19:41
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

A modří už vědí je vtip na televizní soutěž pro děti. Bohužel synovec na tom "ujížděl", tak jsem občas musel koukat taky.Modří jsou tady v tomto případě myšleni lidé kteří už vědí, co bych asi tak mohl doporučit dělat s koněm, když vázne ježdění. Určitě to někdo z nich lehce odhadne.Akorát nevím, jestli to zadavatelku bude sportovně uspokojovat ten můj návrh.

20.5.2018 20:22
lenacia

XXX.XXX.173.31

Tak tohle je skoro za bludišťáka.

Neregistrovaný uživatel

21.5.2018 09:04
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

A modří už vědí je vtip na televizní soutěž pro děti. Bohužel synovec na tom "ujížděl", tak jsem občas musel koukat taky.Modří jsou tady v tomto případě myšleni lidé kteří už vědí, co bych asi tak mohl doporučit dělat s koněm, když vázne ježdění. Určitě to někdo z nich lehce odhadne.Akorát nevím, jestli to zadavatelku bude sportovně uspokojovat ten můj návrh.

Ten je bezchybnej

21.5.2018 15:49

Naprosto souhlasím s Terven. Každopádně rodiče zadavatelky se chudáci prohnou … trenér pro koně, výcvikové lekce na školních koní pro slečnu … plus všechny další výdaje okolo ustájení, krmení a vybavení... to je dost i pro dospělého, který si sám vydělává a nemá moc dalších závazků.

Jinak dát si koně do "výcvikového centra" - tj. poslat ho ke zkušenému jezdci na základní výcvik, mnoho stájí toto nabízí - nestačí. Kůň se vrátí základně přiježděný, ale to tak, že na něm zvládne základně jezdit dobrý, zkušený jezdec. Žádný trenér nedokáže vyrobit z mladého koně za pár měsíců, neřkuli týdnů, koně pro začátečníka. Pravděpodobně se pak stane, že kůň pár prvních hodin funguje a pak ho nezkušený člověk pomalu, ale jistě zkazí. Předejít se tomu dá jedině tak, že majitel nadále pokračuje s ježděním pod (ideálně stejným) trenérem, který mu koně obsedl.

21.5.2018 16:44

Bormann...dneska mi asi nekdo stoji na vedeni, takze to vazne nechapu a potrebuji vysvetlit ten vtip

Neregistrovaný uživatel

21.5.2018 18:13
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Bormann...dneska mi asi nekdo stoji na vedeni, takze to vazne nechapu a potrebuji vysvetlit ten vtip

No v tom pořadu byl obrázek nějakého předmětu zakrytý v matici o rozměrech 10x10 polí.Děti rozděleni do družstev modrých a červených odkrývali po políčkách na střídačku obrázek postupně a vždy odkryt a pokusit se odhadnout co je to za obrázek.Samozřejmě "pípču" jim tam asi nedali nikdy. Proto se říká "modří už vědí" když někdo něco nechápe.smajlík

21.5.2018 18:55

No v tom pořadu byl obrázek nějakého předmětu zakrytý v matici o rozměrech 10x10 polí.Děti rozděleni do družstev modrých a červených odkrývali po políčkách na střídačku obrázek postupně a vždy odkryt a pokusit se odhadnout co je to za obrázek.Samozřejmě "pípču" jim tam asi nedali nikdy. Proto se říká "modří už vědí" když někdo něco nechápe.smajlík

https://radiozurnal.rozhlas.cz/vzpomenete-si-odkud-pochazi-hlaska-modri-uz-vedi-6233679

uz chapu

Neregistrovaný uživatel

21.5.2018 19:20
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

https://radiozurnal.rozhlas.cz/vzpomenete-si-odkud-pochazi-hlaska-modri-uz-vedi-6233679

uz chapu

Lidojedi říkají, že nejlepší polévka je z pytlíku. To taky pár lidí nepobralo o co jde. smajlík

21.5.2018 19:43
lenacia

XXX.XXX.168.82

uz chapu

a já myslela, že je to z Bludiště... i když... já mám na 100% jitotu že tuhle hlášku tam fakt teď někdy ten moerátor použil :D :D.

Přidejte reakci

Přidat smajlík