Zdravím všechny, dnes ráno mě odvezla rychlá do nemocnice s paralizující bolestí zad, prostě tam ruplo a hotovo. No prý je to vyhřezlá ploténka a do konce týdne tu budu trčet.
Moje otázka je na ty, co prodělali totéž. Jak to potom bylo u vás s koňmi? Mám koně doma, teď je o ně postaráno, ale bojím se, abych se k tomu vůbec mohla vrátit a v jaké intenzitě. A co ježdění? Po jaké době jste se vrátili do sedla? Ve stejné intenzitě nebo vás to omezuje? Budu moc ráda, když se o to podělíte, já jsem momentálně úplně zoufalá, ubrečená a bolavá tak třeba mi dá někdo naději
Dobrý den, ja měla odraženou plotenku, když mě shodil kůň. Stalo se to před osmi lety, na koni jezdím. Záda mě pořád při ježdění bolí ale láska ke konim je silnější. Ze začátku to bolelo hodně, postupem času si záda zvykla. Nejhorší je to v pracovním klusu a cvalu-to si to pěkně rozhýbete. když klusu nebo cvalam jezdím jen ve stehenim sedu, to záda moc nebolí. Lehký klus ujde. :) hodně štěstí.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Vzdálený příbuzný měl zlomený obratel, prodělal operaci a láska ke koním a důkladná rehabilitace ho velice rychle vrátila jak do práce(do dvou měsíců) tak ke koním( cca čtyři měsíce).Proděláno v pětatřiceti, letos mu je padesát a stále jezdí.Sice záda občas zabolí, ale skálopevně tvrdí, že jeho milovaný kůň mu zachránil zdraví.
napsal(a):
Vzdálený příbuzný měl zlomený obratel, prodělal operaci a láska ke koním a důkladná rehabilitace ho velice rychle vrátila jak do práce(do dvou měsíců) tak ke koním( cca čtyři měsíce).Proděláno v pětatřiceti, letos mu je padesát a stále jezdí.Sice záda občas zabolí, ale skálopevně tvrdí, že jeho milovaný kůň mu zachránil zdraví.
Zlomený obratel je ale něco jiného než vyhřezlá ploténka, zvlášť pokud není řešena operací, a tu zadavatelka nezmiňuje.
Zlomený (resp. rozdrcený obratel) jsem měla po pádu z koně také, mám za sebou tři operace (úraz se mi stal ve 30 letech), nyní je to pět let a jsem bez problémů, jezdím, starám se o koně.
Pokud by byla ploténka řešena operativní cestou, myslím, že po nějaké rekonvalescenci také budete bez větších problémů, minimálně na rekre ježdění. Pokud ale na operaci nedošlo a léčí to zatím jen konzervativně, tak to si jistá nejsem - záleží na tom, jak moc je ploténka vyhřezlá, jak moc se podaří nebo nepodaří ji "vrátit" na původní místo atd. Protože existuje určité riziko, že při nějaké námaze opět vyhřezne (a ta bolest za to stojí...).
Jestli dobře čtu, jedná se pouze o vyhřezlou ploténku a ne o ruplý obratel (tedy zlomenina).
U výhřezu je možný plný návrat do aktivního života a další aktivní život.Uzdravení je postupné, většinou intenzivní rehabilitace a klid v domácím léčení dělá divy. Cca do měsíce byste měla být schopna se zapojovat do chodu domácnosti.
Pokud to bude k operaci, je úzdrava delší, opravdu v řádu měsíců, ale opět, k plné síle.
Konkrétní případ: Profesionální jezdec, věnuje se obsedání mladých koní, vyhřezlá ploténka. Měsíc klid (bez jízdy na koni a zvedání těžkých břemen) a poté postupně zapojení zpět do práce.Dál obsedává a jezdí aktivě.

Ono by bylo dobré vědět, která plotna (v jaké výšce) a jak moc a kterým směrem. Zadavatelko, dejte řeč s ošetřujícím lékařem nebo s tím, který vede vizitu, poproste ho o trochu času až bude mít, a taky s lékařem z rehabilitace, na základě vašich konkrétních nálezů.
Také mám vyhřezlou plotnu dole v bedrech.. stalo se to na podzim.. až do května jsem jezdila, s tím, že mě ty záda pak hodně vždy bolely.. tak jsem si řekla od června a dost.. já už prostě nemůžu, to se nedá přes tu bolest.. a to jsem už aktivně někdy od února začala hodně cvičit.. ale stejně bolely.. a tak jsem určitě tak 3 měsíce nejezdila.. a pak si to konečně sedlo.. ale taky bylo léto a teplo a to dělá hodně na záda.. záleží jak hodně to máte.. já jsem na operaci nebyla - bohužel.. a ty záda teda bolí stále vždy po větší námaze..
Držím palec.. je to problém na furt.. naučit se s tím žít.. ale jedna paní říkala, že na bolest se zvykne..
domina.loki

XXX.XXX.20.12
Já jsem si vyhřezla ploténku (L5/6) loni v říjnu na podzim. Jelikož mi nikdo neudělal rtg, mysleli si, že se jedná o tzv. ústřel. Byla jsem 1,5 měsíce doma, bez vycházek, jen klid, koně v žádném případě. Pak jsem dostala vycházky na 2 hodiny denně, takže je jasné, kam směřovala první návštěva Jenže jsem nebyla ani schopná ujít 500m natož si představit sednout si na koně. Nakonec jsem zvolila jízdu bez sedla, v kroku. Ale opravdu se nechat vozit, ne jezdit a s koněm pracovat.Mám do dnešního dne problém s levou nohou, na kterou kulhám, teď už je to tedy lepší a musím říct, že to ježdění bez sedla mi opravdu hodně pomohlo a po "ježdění" jsem nohu i lépe zatěžovala. Rhb v nemocnici ze začátku pomáhaly, ale pak se to zaseklo a bolesti mám stále. Někdy je to lepší, někdy horší. Teď jsem si i poležela v nemocnic, kde mi dělali MR a zjistila se vyhřezlá ploténka a další k tomu nemá daleko. Koně mi byli zakázáni, stejně jako většina sportů, ale já jsem jasně řekla, že ježdění se nevzdám. Takže jsem po 2 týdnech klidu doma začala chodit ke koním, vozit se v kroku bez sedla a teď už jsem si začala brát i sedlo a s kobčou pracovat. Záda mě bolí pořád, jak zde píší ostatní, hlavně pracovní klus je problém ale v lehkém se to dá.Cválat jsem ještě nezkoušela. Chce to zjistit, co vám vyhovuje a nelámat to přes koleno. Když vás to bolí, tak slézt a zkusit to jindy. Chce to opravdu čas a vše postupně. Mně je 25, což všechny neskutečně zarazilo, že v takovém věku mám výhřez ploténky. Přitom nejsem typ člověka co doma sedí na zadku, pracuji jako zdravotní sestra na JIP, takže těžko říct, kde je původce, ale ono tahat se s lidmi, také není zrovna nejlehčí a záda opravdu dostávají zabrat.
Takže za mě vožení bez sedla v kroku je skvělá terapie a opravdu mi pomohla a už po první jízdě jsem cítila rozdíl. Sice kůň nepracuje, ale můžete na něm alespoň sedět a trochu si to užít :)
Já mám vyhřezlé 3 ploténky. Vše v bederní oblasti a všechny 4mm.
Pomohlo mi jedině cvičení - Vojtova metoda. Zjištěno, když mě odvezli do nemocnice s extrémní bolestí. Zvedla jsem těžký pytel a už se nenarovnala. Asi měsíc klid a teplo, potom cvičení a Dornova metoda byla jsem na ní 3x a super.
Jezdím pořád, ale musím se hlídat - nezvedat těžké věci,
nedělat trhavé pohyby a hlavně neprochladnout záda. No a váku kterou jsem si nakládala si teď rozděluji nadvakrát. ( např. nošení kýblů, sena apod.)