Dobrý deň, mám kobylku, už babku 19 ročnú no stále živu aktívnu, ani skúsený jazdec občas nevie zvládnuť jej temperament mám problém že nevie nabrať, je chudšia, kúpili sme ju v januári, no na jar nám začala chudnúť a teraz to nevyzerá veľmi dobre, kŕmim ju repnymi rezkami 1,600 g, a 150g ľanoveho semienka, aké kŕmenie by jej pomohlo? Hľadám nejakú lacnejšiu alternatívu, keďže niesom nejaký boháč aby som za jedno 20 kg vrece vyhodila 40€, takže vás prosím o radu, rozmýšľala som nad ryžovými otrubami, aký na to máte názor?
kapička
napsal(a):
Kolik dostává sena? Jestli ho má na nonstop, tak zkontrolovat zuby a nebo jestli se k senu ve stádě dostane. Jestli má seno na příděl, tak zvýšit dávku.
Je nonstop na pasienkoch, a seno dostavaju dotatočne, no väčšinou ho ani nezjedia, lebo sú už nazrane, seno máme dobré chutné miesane s lucerkou
Uživatel s deaktivovaným účtem

Je po přelínání, což je energeticky náročné, je přestěhovaná(jak jsem pochopila)- stres, pokud kůň zhubne, nabrat mu trvá 2-3 měsíce minimálně, musíte být trpělivá. Taky kobyle nemusí svědčit pastevko, pokud nebyla zvyklá, a vůbec byla někdy silnější? Někteří koně jsou celý život hubení- mají takový habitus.
Ke krmení- ty řepné 1,6kg jsou už ve stavu namočeném nebo před? Jestli před, musí toho být půl kýble neli víc- to se pak nedivte, že nežere seno, většinou se do takové směsi co dáváte ještě míchá sladový květ, není drahý, u nás stojí 25kg pytel-cca250kč. dává se toho max.500g., přidat piv. kvasnice- já kupuju za 60kč/kilo- vydrží asi měsíc i víc, přidat na pastvinu min. liz-sůl (na to se často zapomíná)...

Zuby, odčervenie, vredy, stres, všetko v poriadku?
napsal(a):
Je po přelínání, což je energeticky náročné, je přestěhovaná(jak jsem pochopila)- stres, pokud kůň zhubne, nabrat mu trvá 2-3 měsíce minimálně, musíte být trpělivá. Taky kobyle nemusí svědčit pastevko, pokud nebyla zvyklá, a vůbec byla někdy silnější? Někteří koně jsou celý život hubení- mají takový habitus.
Ke krmení- ty řepné 1,6kg jsou už ve stavu namočeném nebo před? Jestli před, musí toho být půl kýble neli víc- to se pak nedivte, že nežere seno, většinou se do takové směsi co dáváte ještě míchá sladový květ, není drahý, u nás stojí 25kg pytel-cca250kč. dává se toho max.500g., přidat piv. kvasnice- já kupuju za 60kč/kilo- vydrží asi měsíc i víc, přidat na pastvinu min. liz-sůl (na to se často zapomíná)...
Pastevne bola ustajnena aj pred tým, na pastvinách je Max spokojná, s konmi nemá absolútny problém so všetkými je veľká kamarátka, áno nad sladový kvetom som taktiež premýšľala, repne rezky namáčam pred 6 hodín, aj viac, v kŕmení to nebude že nechce jesť seno, lebo mladasov čo mám dostávajú kŕmenie len cez zimu, a taktiež seno nejedia lebo sú najedeny s pastvin, soľ majú, áno kvasnice pridávam. Ďakujem za radu.
napsal(a):
Zuby, odčervenie, vredy, stres, všetko v poriadku?
Zuby, áno tie musíme dať urobiť, lebo minula majiteľka sa o to vôbec nestarala, ani ju neockovala, takže zuby sa jej budú robiť, rozmýšľala som že to môže byť aj v Tom, no jej veľmi chutí a zje to pomerne rýchlo.odcervena je, je to jedna s tých koníkov ktorý pod jazdcom radi stresujú, no od kedy ju jazdím na výchadzkach len ja- teda len jeden jazdec tak sa upokojila.Aj ockovana už samozrejme je.
Urobiť zuby a pridať jadro, veď ona nedostáva žiadne jadrové krmivo, tak to niet divu, že chudne, obzvlášť ak má pracovať.
20 ročný kôň je proste už skoro geront a treba mu venovať zvýšenú pozornosť a starostlivosť a tie zuby, tie môžu rozhodnúť o dĺžke jej života celkom dramaticky.
Pokiaľ by zvládala, tak kľudne môže ovos, alebo ešte lepšie, varený jačmeň, pokiaľ nechcete investovať do kŕmnych zmesí + sladový kvet kľudne ako bielkovinové krmivo. O chvíľu tu máme tropické horúčavy, tie sú pre kone tiež energeticky veľmi náročné, určite by som 20 ročného koňa nenechala bez jadra.
Horsana
napsal(a):
Urobiť zuby a pridať jadro, veď ona nedostáva žiadne jadrové krmivo, tak to niet divu, že chudne, obzvlášť ak má pracovať.
20 ročný kôň je proste už skoro geront a treba mu venovať zvýšenú pozornosť a starostlivosť a tie zuby, tie môžu rozhodnúť o dĺžke jej života celkom dramaticky.
Pokiaľ by zvládala, tak kľudne môže ovos, alebo ešte lepšie, varený jačmeň, pokiaľ nechcete investovať do kŕmnych zmesí + sladový kvet kľudne ako bielkovinové krmivo. O chvíľu tu máme tropické horúčavy, tie sú pre kone tiež energeticky veľmi náročné, určite by som 20 ročného koňa nenechala bez jadra.
Aha ďakujem, že buď sladový kvet alebo ovos jačmeň? Ďakujem za radu

Nadymoja
napsal(a):
Aha ďakujem, že buď sladový kvet alebo ovos jačmeň? Ďakujem za radu
Pokud máte možnost krmte ráno len slaďák řepné a večer oves s ječmenem(ten by měl být nějak upravený-ne celý) jde ho i nechat klíčit (namočíte ho v nějakém kýblu s děrovaným víkem až začně klíčit kýbl otočite, voda vyteče a už jen udržujete vlhké do vyklíčení asi 4 kořínků? ) nebo nakličujte jak chcete... pokud by to šlo i 3x denně o to lépe. Kobyla není zvyklá tak jí toho nedejte hned hromadu na jedno krmení, na jedno krmení obilím, když je kůň zvyklý stačí 2-3 kg a samozřejmě musí k tomu mít adekvátní zátěž.

Nie som si celkom istá, že jediným problémom by mohla byť strava, najmä ak má kôň k dispozícii kvalitnú pastvu a ešte aj seno s lucerkou.
Stres nemusí byť iba pri jazdení, môže to byť pokojne aj zo stáda, z prostredia- proste kôň nie je v pohode. Pokiaľ nedostávala nažrať pravidelne, môžete mať nábeh na vredy.
Každopádne, napr. spillers sú dobré kŕmne zmesi, nebála by som sa kúpiť jej senior müsli, zvášť, ak nemáte s výživou extra skúsenosti.
http://prekone.eu/index.php/home/krmivo-spillers/musli-1/seniori.
napsal(a):
Nie som si celkom istá, že jediným problémom by mohla byť strava, najmä ak má kôň k dispozícii kvalitnú pastvu a ešte aj seno s lucerkou.
Stres nemusí byť iba pri jazdení, môže to byť pokojne aj zo stáda, z prostredia- proste kôň nie je v pohode. Pokiaľ nedostávala nažrať pravidelne, môžete mať nábeh na vredy.
Každopádne, napr. spillers sú dobré kŕmne zmesi, nebála by som sa kúpiť jej senior müsli, zvášť, ak nemáte s výživou extra skúsenosti.
http://prekone.eu/index.php/home/krmivo-spillers/musli-1/seniori.
Ako s už spomínala vyššie, už nestresuje toľko pri jazdení ako na začiatku, v stáde je medzi vedúcimi takže pochybujem že by tam stresovala, pasienky majú veľké a plne kvalitnej trávy, a ani ostatné kone čo mám aj mladochov nechceju moc seno, jedine ak veľmi prší, tak sú v stajni ( s ktorej môžu ísť kedykoľvek von), a jedia seno, predtým dostávala u minulej majitelky kŕmenie pravidelne, s kobylou sa už poznám dlhšie, len pani sa nestarala o očkovanie ani zuby.
Moje kone ak teraz zožerú 4 kg sena za deň, tak to je veľa, radšej sa pasú, seno majú nonstop k dispozícii.
Dva z mojich koní celkom spadli po invázii kliešťov, už sa to dáva dokopy.
22 ročnú kobylu prikrmujem rezkami, extrud. ľanom, ovsom, mashom a Beste Jahre od Hippolytu, rozmýšľam o Spillers čo tu dala baarbora (mám toto krmivo v aplikácii, ktorá mi spočíta KD, tak aby som mala presný obraz) + z minerálky chcem prejsť na Hoveler Reformin, tiež kvôli počtom.
Kobyle chýbajú dva zuby a má ten chrup dosť na houno a je to na nej aj vidieť, má teraz BCS tak 5, inokedy bola proste obézna, teraz vyzerá normálne. (Ťažko to znášam, ale zase jej špánkové päty si asi pochvaľujú...)
Pre posúdenie telesnej kondície koňa je vhodná fotka bez jazdca, najlepšie v zootechnickom postoji.

Horsana
napsal(a):
Moje kone ak teraz zožerú 4 kg sena za deň, tak to je veľa, radšej sa pasú, seno majú nonstop k dispozícii.
Dva z mojich koní celkom spadli po invázii kliešťov, už sa to dáva dokopy.
22 ročnú kobylu prikrmujem rezkami, extrud. ľanom, ovsom, mashom a Beste Jahre od Hippolytu, rozmýšľam o Spillers čo tu dala baarbora (mám toto krmivo v aplikácii, ktorá mi spočíta KD, tak aby som mala presný obraz) + z minerálky chcem prejsť na Hoveler Reformin, tiež kvôli počtom.
Kobyle chýbajú dva zuby a má ten chrup dosť na houno a je to na nej aj vidieť, má teraz BCS tak 5, inokedy bola proste obézna, teraz vyzerá normálne. (Ťažko to znášam, ale zase jej špánkové päty si asi pochvaľujú...)
Pre posúdenie telesnej kondície koňa je vhodná fotka bez jazdca, najlepšie v zootechnickom postoji.
OT - prosím o název té app na sestavení krmné dávky? Díky moc.
Jak už se tu mnohokrát psalo, řepné řízky jsou odpad a nemají de facto žádné živiny. Určitě Vám doporučuji ječmen (nejlépe máčeny, ale určitě podávejte drcený - ne celý), oves leze do hlavy a zda je kobylka temperamentní, bylo by to rodeo :). No dále bych k tomu přidala pivovarské kvasnice, ječný slad. Kukuřice je také dobrá, ale není vhodná na krmení přes léto a vůbec celoročně. No jinak Vám ještě doporučím koupit Horsal EXCLUSIVE, který můžete podávat 150g pro kobylku. Horsal obsahuje "všechny" živiny, který kůň na den potřebuje (Mám s ním dobré zkušenosti) :)
A s dávkami to nepřehánějte, čím méně, tím lépe.
Jádro má dodat jen část živin, není to hlavní jídlo pro koně (to je seno, senáž, tráva :) ).
napsal(a):
OT - prosím o název té app na sestavení krmné dávky? Díky moc.
To je kúpený výživársky program z UK, volá sa PC Horse.
Repné rezky určite svoje opodstatnenie vo výžive koní majú, sú nepostrádateľné pre kone staré so zlým chrupom, alebo pre kone, ktorým je potreba niečo pridať do kýblika, napríklad na zamiešanie minerálky, alebo aby neprudili iné, môžu z nich benefitovať kolikári a vredári. Sú zdrojom ľahko fementovateľnej vlákniny.
Ale jadro to nie je.
U tej bielej kobyly som myslela varený jačmeň ako zdroj dobre stráviteľného škrobu a sladový kvet ako bielkovinové krmivo. Ale pozor, jačmeň musí byť hydrotermicky spracovaný, inak sa nemusí všetok stráviť v tenkom čreve a môže kvasiť a spôsobovať šarapatu v hrubom čreve.

Nadymoja
napsal(a):
Ako s už spomínala vyššie, už nestresuje toľko pri jazdení ako na začiatku, v stáde je medzi vedúcimi takže pochybujem že by tam stresovala, pasienky majú veľké a plne kvalitnej trávy, a ani ostatné kone čo mám aj mladochov nechceju moc seno, jedine ak veľmi prší, tak sú v stajni ( s ktorej môžu ísť kedykoľvek von), a jedia seno, predtým dostávala u minulej majitelky kŕmenie pravidelne, s kobylou sa už poznám dlhšie, len pani sa nestarala o očkovanie ani zuby.
Máme vedúcu kobylu, ktorá potrebuje organizovať kto kde žerie, takže všetko, čo dostane, zase vybehá- a že v zime trebárs žerie seno nonstop. Ak je oddelená s jedným koňom, je v pohode bez ohľadu na to, či je pod ním, alebo nad ním. Keď je vonku s ostatnými, telesná kondícia je bez príkrmu okolo 4-5.
Horsana OT: kamarátka mi teraz tými seniorkami prikrmuje valacha- hoci teda senior ešte nie je. dostáva taký malý hrnček 1xdenne, plus minerálku a extrudovaný ľan a je už trochu balónovitý
baarbora - a nebude to tou trávičkou ? ;)
Ale nie, skúsim to, celkom ma to zaujíma a mám všetky teplokrvné kone už nad 16 rokov, takže proste jednak že mi to sedí do tabuliek a druhak som proste zvedavá, určite potom poreferujem, aj keď aj s poštovným ma to vyjde celkom draho, no ale čo by človek pre koníšky neurobil, že :D
Nevýhodou je, že u nás sa v kamenných obchodoch dá dostať Energys a Hippolyt a viac nič.

Určite nie, nie je na pastvine, iba na sene. Dostávajú zelené iba keď sused pokosí, čo je tak 1-2x do týždňa. Vlani sa trebárs polku sezóny pásol a nebol až taký rozkysnutý.
napsal(a):
Určite nie, nie je na pastvine, iba na sene. Dostávajú zelené iba keď sused pokosí, čo je tak 1-2x do týždňa. Vlani sa trebárs polku sezóny pásol a nebol až taký rozkysnutý.
Aha, no pekne.
Ako, nechce sa mi to veriť, že by ten hrnček urobil rozdiel, mne rozhodne vyšli dávky vyššie + jeden kôň aj kombo s ovsom, ale uvidím, som fakt zvedavá.

Mno, vlani boli spoločne so žrebcom vo výbehu a ten ich občas trochu pohyboval. Ale mali nejaké zelené, nič extra, skôr nakosené, ale pravidelne. od polovice roka potom na pastvine. Tento rok je iba sám s valachom, takže akože šéfuje, čiže sfutruje aj toho sena o niečo viac. Vlani som nedávala vôbec žiadne kýbliky tak od februára do začiatku jesene(ale aj to nedostávali nič zvláštne k pastve, iba zamiešanú minerálku v ľane kvôli žrebcovi, ktorý pracoval a dostával jadro).
Tiež sa mi to zdá fakt málo na taký rozdiel, ale prekvapivo je. Na druhej strane, mám fakt ľahko živiteľného koňa, ktorý je schopný prežiť zimu čisto na sene, aj mínus 25.

Spillers Senior condition Mix bez melasy /jsou i s/ dostával StarýVrah.Spokojenost.
Nadymoja
napsal(a):
Teraz je to troska horšie, nemám úplne aktuálnu fotku.
Na staršího koně mi nepříjde špatná. Pokud budete jezdit pravidelně, udělají se i příslušné svaly. To u koní na vzhledu dělá hodně. Potom vypadá zdravěji, než koník se senným bříškem a opadlými svaly na hřbetě.
Hlavně to nelámejte přes koleno, tedy nespěchejte. Jak lepší krmení, tak i práci přidávejte pozvolna.