Boxové nebo pastevní ustájení?

Anglický plnokrevník
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
21.5.2018 07:46
pomeranc

XXX.XXX.87.9

Dobrý den,
řeším vážné dilema, hledám nové ustájení pro 18 letého valacha A1/1. Byl vždy na noc v boxe, podle mě i docela citlivý na špatné počasí, a naskytla se mi možnost krásného pastevního ustájení bez přístřešku, pouze případné vzrostlé stromy, pláštěnka není problém nebo deka v zimním období jistá.. Velké pastviny bohaté na trávu a v zimě se hodí do prostoru velké množství slámy, kam se mohou koníci pohodlně uvelebit a mají teplo. Je jaro, tak si říkám, že si bude postupně zvykat být venku postupně a na podzim by to pro něho nebyl takový problém, protože očekávám, že by byl řádně nakrmený a připravený zimu zvládnout venku..
Pak mám vyhlídnutý tedy i box, kde by byl na noc prostě klasicky hezky doma..
Tak nevím prostě.. Ale vše hlavně v zájmu koníka..
Díky za reakce..

21.5.2018 07:53
mgtka

XXX.XXX.22.76

Bez přístřechu bych koně na pastevko nedala, kor A1/1.
Stromy závětří neposkytnou.
A dekovat není problém, ale co teda vím, tak se ty deky musí u některých koní i docela často převlékat, to by taky nebyl problém?
Mám APHxA1/1 na pastevku s adlibitním senem a přístřeškem a ke konci zimy už ji její tukové zásoby docela docházely. Srst měla krásnou, zima jí rozhodně nebyla, ale to teplo ji stálo více energie než stihla sežrat sena.

21.5.2018 08:09
pomeranc

XXX.XXX.87.9

Tam dekování problém není.. dohled je..

Uživatel s deaktivovaným účtem

21.5.2018 09:45

Koni není teplo díky tomu, že by se "uvelebil" do slámy (která bude beztak na podzim/v zimě promočená a probahněná, pokud nad ní nebude střecha), ale tím, že má adlibitní přísun sena - tím, jak průběžně celý den žere a tráví, si vytváří teplo.) Na pastevku je tedy nutnost mít adlibitně seno od podzimu, ideálně neustále.

Pláštěnka je takové trochu poloviční zlo, splácne delší chlupy, čímž poruší přirozenou izolaci koně proti chladu a sama o sobě nezahřeje, takže opět na pastevko, kde se kůň už na podzim musí vyrovnat s nočními minus 5 a dennímu +15ti stupni, nepříliš vhodná. IMO tenkou pláštěnku bez zateplení lze použít pro boxované koně, kteří jdou přes den za jarního/letního deště na chvíli ven.

Přístřešek je podle mě nutnost a to takový, do kterého má kůň opravdu šanci jít, pokud chce - tzn. není na pastvině 20 koní na jednu budku.

Jinými slovy - staršího A1/1, který byl celý život zvyklý na box a je citlivý na špatné počasí, bych do takto nedostatečně řešeného pastevka rozhodně nedávala.

21.5.2018 11:04
pomeranc

XXX.XXX.87.9

Hm.. tak to vypadá na to boxové..

22.5.2018 07:45
deauville

XXX.XXX.9.47

Za mě - osobně preferuji pastevko, ale stejně jako ostatní - přístřešek nutný. Do pastevka bez přístřešku bych koně nedala.

22.5.2018 13:01
lafina

XXX.XXX.65.1

Bez přístřešku na pastevku bych koně nedala, teda určitě né starého plňase. Uvažovala bych o tom v případě mladého prakoně, ale i tak bych neměla klidné spaní. Sama mám pastevko, plňasku 16 let, dva welsh coby a hucula a přístřešek vyhledávají nejen v nepříznivém období, ale i když je už moc otravují mouchy. To mají přístup ještě do lesíka lehce pod kopcem, takže v závětří.

22.5.2018 13:02
sovicka

XXX.XXX.32.163

Bez přístřešku, se starším A1/1 to není dobrý nápad, navíc teda celoročně bez přístřešku ani koně správně chovaní být nemůžou. Nvíc v případě nemoci, je fajn mít i přístřěšek upravený tak, aby tam šel jednoduše přepažením vytvořit box. Já bych do takové ustájení koně nedala ani náhodou, obzůášt citlivjšího plňase...

22.5.2018 13:42

Jedině s prostorným přistřeškem(závětřím ), kam se vejdou všichni, ne že 2 budou vevnitř a nikoho tam nepustí...a až se ti dva vyhajaj ten chudák venku zase půjde za nima, nikoli si zdřímnout do přístřešku.(vliv stáda)
Myslím, že chov koní bez přístřešku je nepřijatelný i ze zákona.
Fotka je ilustrativní, vešli se tam všici, to byla jen letní bouřka, ony kdyby ty hafly chtěli dovnitř, tak si pořádek udělaly.

23.5.2018 07:43
pomeranc

XXX.XXX.87.9

Děkuji za komentáře, dala jsem tedy přednost boxovému ustájení a bude spokojenost.. smajlík

Přidejte reakci

Přidat smajlík