Koně bez sena - týrání?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
21.5.2018 19:45
Stormy96L

XXX.XXX.255.220

Ahoj koňáci.
Zajímal by mě Váš názor na management ve stáji, kde mám svého koně.
Koně dostávají seno jen na noc do boxu a to všichni +- stejně bez ohledu na věk, využití, velikost (půl až celé velké kolečko na hnůj/seno). Přes den stojí na vydupaném plácku bez trávy s dvěma kyblíky vody, která se mění a doplňuje až ve chvíli, kdy je voda v kýblech na dně. Jinak nic.
Když se stájníkovi (kterého momentálně stáj nemá a hledá) moc chce, tak jednou za uherský rok hodí trochu sena do výběhu do sítí.
Připomínám, že koně jsou v zimě venku od 7:00 do cca 15:00 a v létě od 7:00 do 18:00.
Připadne vám to ok nebo se kloníte k názoru, že kůň je zvíře uzpůsobené k přijímání menších dávek víckrát za den?
Jsem z toho docela rozhozená.
Díky za Vaše názory.

Laura.

Uživatel s deaktivovaným účtem

21.5.2018 19:55

Prečo máte koňa v stajni, kde vám nevyhovuje manažment?

21.5.2018 19:59
Stormy96L

XXX.XXX.255.220

Protože když jsem ho měla pronajatého od minulého majitele a následně ho před měsícem koupila, už byl v této stáji ustájený. Teď to mám možnost jako nová majitelka změnit a taky to udělám, od 1.6. jsme jinde. Jen se kontrolně ptám, jestli jsem magor já nebo paní majitelka stáje. Když jsem ve stáji dva měsíce zpět zaskakovala za stájníka, tak jsem koním dovezla do výběhu seno. Přišla paní majitelka a řekla mi že mám dát o to méně sena koním večer, protože seno má prý cenu zlata. Stačí takto? :-D.

21.5.2018 20:02
sisi58

XXX.XXX.191.1

Ano, není to tak správné, spíš bych řekla, že je to vysloveně špatné!
Kůň má relativně malý žaludek (s velkým plným by se mu špatně prchalo) a sám je velký, proto potřebuj žrát po malých dávkách skoro pořád. Takže 8 hod popř.13 hod bez krmení je přímo týrání a koním se zakládá na žaludeční vředy!
Nehledě na to, že mají nejprv dostat seno a pak teprve jádro. Opačně je to tak na koliku, při prázdném žaludku.
Co to tam máte za joudu, který nezná základní pravidla krmení koní?!

Neregistrovaný uživatel

21.5.2018 20:03
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Bohužel často se to tak dělá jak píšete s tím senem.Pár stájí komerčních jsem projel a z pěti jedna měla ve výběhu seno.Bohužel jsem našel i takové, kde nebyla ani voda.

21.5.2018 20:05
sisi58

XXX.XXX.191.1

Stormy96L napsal(a):
Protože když jsem ho měla pronajatého od minulého majitele a následně ho před měsícem koupila, už byl v této stáji ustájený. Teď to mám možnost jako nová majitelka změnit a taky to udělám, od 1.6. jsme jinde. Jen se kontrolně ptám, jestli jsem magor já nebo paní majitelka stáje. Když jsem ve stáji dva měsíce zpět zaskakovala za stájníka, tak jsem koním dovezla do výběhu seno. Přišla paní majitelka a řekla mi že mám dát o to méně sena koním večer, protože seno má prý cenu zlata. Stačí takto? :-D.

Ať jde bába chovat morčata!
Těm kolečko sena vydrží rok. Blbka jedna. To by mě fakt zajímalo, co je to za kravěnu?

21.5.2018 20:08
Arkarian

XXX.XXX.60.134

Bohužel je to stále ještě v mnoha stájích běžná praxe smajlík

21.5.2018 20:08
linduš

XXX.XXX.79.14

sisi58 napsal(a):
Těm kolečko sena vydrží rok. Blbka jedna. To by mě fakt zajímalo, co je to za kravěnu?

nevydrží...

21.5.2018 20:09
Stormy96L

XXX.XXX.255.220

To je prostě mazec. Doufám, že stáj kam jdeme bude jiná. Zatím to tak podle mých třech návštěv a četných kladných recenzí vypadá, tak snad se blýská na lepší časy.

21.5.2018 20:10
Stormy96L

XXX.XXX.255.220

sisi58 napsal(a):

Máte sz.

21.5.2018 20:25
sisi58

XXX.XXX.191.1

linduš napsal(a):
nevydrží...

Njn, asi ne. Nějak nemám přehled o krmení morčátek.

21.5.2018 20:53

sisi58 napsal(a):

To by jste se divila, morče žere jako bezedné a furt...

K dotazu: pokud by můj kůň neměl celý den co žrát nebyla bych v takovém ustájení, za co platíte? a kolik... za hliněný výběh ? budiž ale bez sena, ani omylem...se divím, že ostatním to vyhovuje, takové ustájení, pokud je seno pro ustajovatele ceněné zlatem, ať zdraží ustájení, ale pořádně krmí. víte za kolik se ve vašem kraji pohybuje balík sena cena/kg balíku.

21.5.2018 21:02
Stormy96L

XXX.XXX.255.220

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
To by jste se divila, morče žere jako bezedné a furt...

K dotazu: pokud by můj kůň neměl celý den co žrát nebyla bych v takovém ustájení, za co platíte? a kolik... za hliněný výběh ? budiž ale bez sena, ani omylem...se divím, že ostatním to vyhovuje, takové ustájení, pokud je seno pro ustajovatele ceněné zlatem, ať zdraží ustájení, ale pořádně krmí. víte za kolik se ve vašem kraji pohybuje balík sena cena/kg balíku.

Však taky od 1.6. jdeme pryč. Kůň v tomto ustájení byl proto, že ho tam měl původní majitel, než jsem ho teď před měsícem koupila. Původnímu majiteli to bylo fuk, protože za koněm chodil jednou měsíčně. A podobně to tam mají i ostatní majitelé, nevidí to. Platí se tam 5.000, - měsíčně.

21.5.2018 21:07
Dom2

XXX.XXX.21.26

Stormy96L napsal(a):
Však taky od 1.6. jdeme pryč. Kůň v tomto ustájení byl proto, že ho tam měl původní majitel, než jsem ho teď před měsícem koupila. Původnímu majiteli to bylo fuk, protože za koněm chodil jednou měsíčně. A podobně to tam mají i ostatní majitelé, nevidí to. Platí se tam 5.000, - měsíčně.

Nechapu kdo platí 5 tisíc měsíčně jen aby si jednou za měsíc mohl zajít za koněm...no proti gustu.

21.5.2018 21:13
Stormy96L

XXX.XXX.255.220

Dom2 napsal(a):
Nechapu kdo platí 5 tisíc měsíčně jen aby si jednou za měsíc mohl zajít za koněm...no proti gustu.

V případě bývalého majitele mého koně se mu kůň po asi po osmi letech omrzel a poslední dva roky co ho inzeroval na prodej za ním chodil jen sporadicky. U ostatních koní tam lidi chodí když moc tak jednou týdně a stejně se nad ničím nepozastavuji. smajlík

Neregistrovaný uživatel

21.5.2018 21:39
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Já ještě nikoho kdo by chodil za koněm každý den nepotkal. Fakt je to špatný, ale je to tak.

21.5.2018 21:41
Stormy96L

XXX.XXX.255.220

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Já ještě nikoho kdo by chodil za koněm každý den nepotkal. Fakt je to špatný, ale je to tak.

Já jednu dobu ano, ale to bylo ještě v době, kdy jsem bydlela u rodičů a "jen" studovala. :-D.

21.5.2018 21:43
Dom2

XXX.XXX.21.26

Neříkám že to musí být každý den..:D...ale tak je to trochu jiný "koníček" než rybaření, tam je jedno jestli si dáte měsíc pauzu.

21.5.2018 21:48

Ja nejak nechápem zmysel tejto diskusie, zadávateľka vie, že to nie je dobrý kŕmny režim, ustajňovateľ sa tým nehodlá zaoberať, čo tu chceme vydiskutovať?

21.5.2018 21:50
Stormy96L

XXX.XXX.255.220

Ja nejak nechápem zmysel tejto diskusie, zadávateľka vie, že to nie je dobrý kŕmny režim, ustajňovateľ sa tým nehodlá zaoberať, čo tu chceme vydiskutovať?

Důvod rozvést dlouhou diskuzi se vždycky najde. :-D Kor u koňáků. Ještě to tu chvilku nechám a potom smáznu. :-D.

Neregistrovaný uživatel

21.5.2018 21:53
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Já chodil ke kobče každý den aby si na mě zvykla. Nooo zvykla si. Kdyby jenom ona.

Neregistrovaný uživatel

21.5.2018 22:06
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Stormy96L napsal(a):
Důvod rozvést dlouhou diskuzi se vždycky najde. :-D Kor u koňáků. Ještě to tu chvilku nechám a potom smáznu. :-D.

To musíte rychle smazat, protože zítra by to vlákno mohlo i vybuchnout. Vážně jste si toho hřebce koupila? Nebo je to jiný koník? smajlík

21.5.2018 22:07
Stormy96L

XXX.XXX.255.220

To musíte rychle smazat, protože zítra by to vlákno mohlo i vybuchnout. Vážně jste si toho hřebce koupila? Nebo je to jiný koník? smajlík

Ano, koupila jsem si toho opuštěného chudáčka hřebce smajlík

Neregistrovaný uživatel

21.5.2018 22:09
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Stormy96L napsal(a):
Ano, koupila jsem si toho opuštěného chudáčka hřebce smajlík

Tak to je hezké od Vás.smajlík Bude mu určitě lépe než u minulého majitele.

21.5.2018 22:18
Stormy96L

XXX.XXX.255.220

Tak to je hezké od Vás.smajlík Bude mu určitě lépe než u minulého majitele.

Jojo, on je skvělý. smajlík Vůbec nehřebčí, je většinu času klíďas a je rád, že za ním chodím. Postupně si ho přiježďuju a otrkávám. Minulý majitel ho měl taky rád, ale občas se asi trochu bál mu posouvat hranice, protože jako každý správný koník si i Jack dokáže někdy pěkně postavit hlavu. smajlík

Neregistrovaný uživatel

21.5.2018 22:30
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Stormy96L napsal(a):
Jojo, on je skvělý. smajlík Vůbec nehřebčí, je většinu času klíďas a je rád, že za ním chodím. Postupně si ho přiježďuju a otrkávám. Minulý majitel ho měl taky rád, ale občas se asi trochu bál mu posouvat hranice, protože jako každý správný koník si i Jack dokáže někdy pěkně postavit hlavu. smajlík

No je krásný.To opravdu asi každý kůň si dovede postavit hlavu.Tak Vám přeji hodně štěstí a ať Vám to spolu klape.smajlík

21.5.2018 22:30
liva

XXX.XXX.113.24

Nemyslím, že by Jackovi bylo u Veroniky Živnové špatně...
Pravda je ta, že Petr na něho dlouhou dobu neměl čas a při prodeji trval na určité ceně, proto se kupec hledal dlouho...
A co se přiježděnosti týká, pomáhala Petrovi s výcvikem Veronika, takže přiježděné je to zvíře perfektně, takže pokud si "staví hlavu", je to pouze testace nového člověka.
Kdysi jsem o jeho koupi uvažovala, právě proto, že jeho majitel nebyl extra jezdec a Jack ho v terénu spolehlivě nosil, ale pak se mi za o málo vyšší cenu naskytlo kvalitnější zvíře.

21.5.2018 23:00
Rita R

XXX.XXX.69.197

V jedné stáji kde jsem chvíli jezdila, také majitelka krmila koně senem pouze 1x denně, ráno než šla do práce. Koně byli schopní fungovat, ale byli apatičtí a hubení. Vyloženě týráním bych to nenazvala, to je pro mě velice vážné nařčení, způsob chovu který prokazatelně vede postupně ke smrti nebo vážným následkům, je to trochu nadužívané slovo. Což nic nemění na tom, že bych svého koně do tohoto režimu nikdy nedala, je dobře, že odcházíte za lepším

22.5.2018 06:29
Stormy96L

XXX.XXX.255.42

liva napsal(a):
Nemyslím, že by Jackovi bylo u Veroniky Živnové špatně...
Pravda je ta, že Petr na něho dlouhou dobu neměl čas a při prodeji trval na určité ceně, proto se kupec hledal dlouho...
A co se přiježděnosti týká, pomáhala Petrovi s výcvikem Veronika, takže přiježděné je to zvíře perfektně, takže pokud si "staví hlavu", je to pouze testace nového člověka.
Kdysi jsem o jeho koupi uvažovala, právě proto, že jeho majitel nebyl extra jezdec a Jack ho v terénu spolehlivě nosil, ale pak se mi za o málo vyšší cenu naskytlo kvalitnější zvíře.

Ja proti bývalému majiteli nic nemam, tím spíš nic proti tréninku paní Zivnove. Spíš mi šlo o ten management stáje. Měla jsem vzite, že kůň má žrát plus minus nepřetržitě a ne x hodin pauza a pak bum vecer seno. To je jeden z důvodů proč odcházíme.
Jinak Jack je zlatý, jen společně s Veronikou nikdy nepracovali na uvolnění a za tu dobu co se s ním nepracovalo trochu "zvlcel", ale rychle se to srovnalo. smajlík

22.5.2018 07:15
sisi58

XXX.XXX.191.1

Stormy96L napsal(a):

Moc vám to spolu sluší, tak teď jen, aby vám to i dobře klapalo.

22.5.2018 07:48

Aby nedošlo k nějakému omylu, v tento čas, když je tráva, koně mají možnost se napást, jednou denně a většinou do boxu na noc seno stačí, může být i dobrá sláma, pokud je trávy dost...

Pro zadavatelku: až koníka nakrmíte a upravíte mu kondičku, může se stát živějším

22.5.2018 08:07
kapička

XXX.XXX.64.44

Já nikde neviděla koně ve vyloženě vydupaném výběhu bez sena. Buď to byla fakt hlína a měli seno (třeba na 2-3 hodiny došlo, než se nakulil další balík) nebo v tom výběhu nějaká tráva na ždíbání byla. Ne že by to byla pastva, pro hůře krmitelné koně nic moc, ale koně tam byli pěkní, kulatí.

A když je to teda téma pro diskuzi tak nějak obecně.
Kolik majitelů koní v ustájení by bylo ochotno přizpůsobovat cenu ustájení aktuální ceně sena? Je mi jasný, že tady na ifauně pochopitelně úplně všichni a pro jistotu i ti, co ve skutečnosti ne Ale obecně, průřez mezi koňáky. Něco ve stylu, že majitel stáje přijde a řekne, letos je sucho, není dost trávy musím přikrmovat senem i ve výběhu, nepočítal jsem s tím, musel jsem koupit drahé seno, proto zvedám cenu ustájení přes léto o xxxx Kč. Co myslíte, jaké by byly reakce? Já myslím, že asi nic moc

Neregistrovaný uživatel

22.5.2018 09:55
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

kapička napsal(a):
Já nikde neviděla koně ve vyloženě vydupaném výběhu bez sena. Buď to byla fakt hlína a měli seno (třeba na 2-3 hodiny došlo, než se nakulil další balík) nebo v tom výběhu nějaká tráva na ždíbání byla. Ne že by to byla pastva, pro hůře krmitelné koně nic moc, ale koně tam byli pěkní, kulatí.

Kolik majitelů koní v ustájení by bylo ochotno přizpůsobovat cenu ustájení aktuální ceně sena? Je mi jasný, že tady na ifauně pochopitelně úplně všichni a pro jistotu i ti, co ve skutečnosti ne Ale obecně, průřez mezi koňáky. Něco ve stylu, že majitel stáje přijde a řekne, letos je sucho, není dost trávy musím přikrmovat senem i ve výběhu, nepočítal jsem s tím, musel jsem koupit drahé seno, proto zvedám cenu ustájení přes léto o xxxx Kč. Co myslíte, jaké by byly reakce? Já myslím, že asi nic moc

Reakce na zdražení by asi nebyly nic moc, ale oni na to stejně majitelé přistoupí - nezbyde jim nic jinýho, než odejít, nebo to akceptovat. Zdražuje se všechno, a stejně lidí musí do aut natankovat, koupit jidlo apod.
Nám taky v průběhu let několikrát zdražili ustájení, a svět se nezbořil. Holt koně nejsou zábava pro chudý lid...

22.5.2018 10:02
kapička

XXX.XXX.64.44

To já vím, že to není levný koníček, proto koně nemám. Ale za ty léta na ifauně, jsem tak nějak zjistila, že je dost lidí co má koně a jsou rádi, že to vůbec nějak poplatí. Tak jenom přemýšlím, jestli ono vlastně to s tím ustájením není tak, že kde je poptávka, tam je nabídka... Že když by majitelé koní chtěli pro koně to nejlepší, hlavně tedy to pravidelné krmení, a byly by ochotni si to zaplatit, nebyly by stáje, kde by nabízeli hliněný výběh a 10 hodin bez žrádla, hlavně, že to je za přijatelnou cenu.

Neregistrovaný uživatel

22.5.2018 10:14
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

kapička napsal(a):
To já vím, že to není levný koníček, proto koně nemám. Ale za ty léta na ifauně, jsem tak nějak zjistila, že je dost lidí co má koně a jsou rádi, že to vůbec nějak poplatí. Tak jenom přemýšlím, jestli ono vlastně to s tím ustájením není tak, že kde je poptávka, tam je nabídka... Že když by majitelé koní chtěli pro koně to nejlepší, hlavně tedy to pravidelné krmení, a byly by ochotni si to zaplatit, nebyly by stáje, kde by nabízeli hliněný výběh a 10 hodin bez žrádla, hlavně, že to je za přijatelnou cenu.

Ono je to těžký - dneska si pořizuje koně kdekdo, a většina lidí do toho vidí jak husa do flašky, nebo tam přijdou jen když se spletou, takže ani neví že je ve stáji něco špatně. Proto i ustájení často nabízí naprosto nekompetentní osoby (viz. takový ty "pastevka"za 3500, kde není pastva, a koně v režimu 24/7 čumí hlady po kolena ve sra.kách) - to je takový začarovaný kruh dnešní doby
Bohužel tihle si často účtují stejnou cenu, jako stáje s kvalitní péči, ale lidi to většinou neocení, a myslí si jak na nich ustajovatel rejžuje...

22.5.2018 11:25
kuba_74

XXX.XXX.190.228

Seno je základ a koně by k němu měli mít přístup nonstop. Mám tři chlaďase. Jako základ mají louku skoro 1,5ha s přístřeškem a krmištěm, kde je stále velký balík sena. Pak je vodím na tři pastviny. Někdy je tam dva-tři dny nechám, někdy je vodím na noc "domů". Na těch pastvinách musí být vždy dostatek trávy. V zimě jsou na noc uvnitř - naložím jim sena co se do nich vejde a přes den venku a taky jim rozházím dostatek sena. Když je venku fakt hnusně, klidně je nechám ve stáji, ale to je tak třikrát za zimu. Prostě každej starej koňák vám řekne...seno, seno a zase seno smajlík

22.5.2018 11:55
Horsana

XXX.XXX.40.140

Ja som si pre svoje kone seno v nájme normáne dokupovala, nakotúľal sa im tam balík a keď sa skŕmil, už tam mali ďalší. To bola prvá vec, čo som potencionálnym ustajňovateľom povedala, že som potížista a že trvám na tom, že aby mi za príplatok to seno tam nakotúľali, ak to tak nebude, že odchádzam.

Ten istý režim mám teraz na pastvine, balík stále k dispozícii (občas jeden deň nie je, kvôli závozu, ale majú trávu), jedna kobyla v nájme má teraz seno na prídel a mizernú pastvu (hucula po laminitíde, v laktácii, takže príkrm 3 x denne rezky, lucerka, mash a minerály, budem navyšovať ešte), ale keď jej pribudne do výbehu parťák,700 kg obluda, tak tam ten balík proste bude nonstop, proste si priplatíme a bude tam, obluda nemôže žiť na nejakých kôpkach sena, kone budú pasené iba na ruke.
Zároveň sa ale hucule zvýši energetický výdaj, lebo budeme chodiť na prechádzky, takže hádam sa zase nevyžerie do obludných rozdielov.

Tieto ťahanice a mudrovanie okolo sena som zažila, nikdy viac, takému ustajneniu treba dať proste zbohom.

22.5.2018 12:26

kapička napsal(a):

Mám takový pocit, že ty tzv. koňáky trochu podceňujete. Snad všichni, které znám, by pro svoje koně udělali první poslední, dát měsíčně 500-1000 Kč navíc za seno je fakt minimální náklad.

Ty koně na hlíně bez žrádla jsou spíš dílem nevědomosti - podle mě mnohem víc než sockovstvím majitelů. Já jsem např. profesionální socka ve všem, jen ne v koních … a myslím, že to tak má většina, co je mají rádi.

Svoje v tom má taky historie, řekla bych, kdy koně byli většinu dne v boxech/na stáních a ve výběhu chvilku. Teď si holt ti horší chovatelé přečetli, že kůň má být ve výběhu co nejdéle, akorát je tam už zapomněli krmit. Lidská hloupost je bohužel nekonečná a opravdu spíše věřím tomu, že to majitelé spíše nedomýšlejí než že by to byli škrti. To s koňmi dohromady fakt moc nejde.

22.5.2018 12:56
kuba_74

XXX.XXX.190.228

A tak já se teda přiznám smajlík...taky se mi stalo, že nám kůň trochu zhubnul, proběhlo snad všechno, samozřejmě odčervení, zuby, různá vyšetření, granule na přibrání a já co ještě. Druhý kobyla byla jako sud. No zkrátím to...pastva prostě nestačila a to jí bylo dost - teda jemu. Každej kůň je holt jinej. Prostě to seno je jistota a nutnost. Nejlíp to udělat tak, aby do něj nepršelo a pak se nic nevyhodí. No žádnej učenej z nebe nespadl a je fajn, že se dá třeba i tady zeptat smajlík
P.S.: Ten náš trouba nebyl jak od Kubišový z televize. Prostě trochu zhubnul no smajlík

Neregistrovaný uživatel

22.5.2018 15:29
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Můj valášek mi házel na hlavu seno z boxu a měnil ho za mrkev. Měl ho tolik že ho začal "čenžovat".Taky si ho sám míchal s jádrem ve žlabu. Ošetřovatelku málem ranilo sice z nás co ho to učím, ale já ho to neučil to on sám vymyslel. Sice ten bordel byl hrozný po nás, ale ten jsem si uklidil.Náhodou na něm bylo vidět jak se tím baví a byl rád když se mu někdo věnuje.smajlík Tak kdyby náhodou někdo z Vás nevěděl jak zabavit koně, mám spoustu nápadů co se dá dělat.

22.5.2018 21:29
Grandina

XXX.XXX.2.30

Dom2 napsal(a):

Kdysi si odemne koupil koně člověk, který o koních prd věděl, ale dával ho do velké a solidní stáje...Koupil ho za poměrně hodně peněz, jen kvůli barvě...platil za něj 5600...pořád za něj platí...už 14 let...a v životě na něm neseděl...platí pravidelně...převodem z účtu...a koně přes 13 let neviděl...

22.5.2018 21:48
Dom2

XXX.XXX.21.26

Grandina napsal(a):
Kdysi si odemne koupil koně člověk, který o koních prd věděl, ale dával ho do velké a solidní stáje...Koupil ho za poměrně hodně peněz, jen kvůli barvě...platil za něj 5600...pořád za něj platí...už 14 let...a v životě na něm neseděl...platí pravidelně...převodem z účtu...a koně přes 13 let neviděl...

Jo takové lidi prostě nepochopím no... Někdo si prostě musí asi něco dokazovat sám sobě nebo nevím.

Neregistrovaný uživatel

22.5.2018 21:58
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.231.71

Grandina napsal(a):

V mém minulém působišti byl taky takový člověk.Platil 5500 a koně viděl jdnou za rok.Ono když má člověk deseti násobek průměrné výplaty, tak co by mu to vadilo.

Neregistrovaný uživatel

22.5.2018 22:16
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

Dom2 napsal(a):
Jo takové lidi prostě nepochopím no... Někdo si prostě musí asi něco dokazovat sám sobě nebo nevím.

Vždyť majitelé dostihových koní platí za koně v tréninku 10 - 15 tis. měsíčně, a taky je vidí jen párkrát za sezonu (někdy jen v televizi), a že by si na své koně někdy sedli vůbec nepřipadá v úvahu - a taky to nikomu nepřijde divné

22.5.2018 22:21
Dom2

XXX.XXX.21.26

Vždyť majitelé dostihových koní platí za koně v tréninku 10 - 15 tis. měsíčně, a taky je vidí jen párkrát za sezonu (někdy jen v televizi), a že by si na své koně někdy sedli vůbec nepřipadá v úvahu - a taky to nikomu nepřijde divné

Ale tak toto už pochopit jde :D podnikání.

22.5.2018 22:41
Terven

XXX.XXX.110.147

Byznys?

Neregistrovaný uživatel

23.5.2018 01:02
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

kapička napsal(a):

Kapičko trefila jste to podle mě zcela přesně.Když jsem se snažil dát dohromady "partu" lidí aby jsme nemuseli opustit hřebčín, jak myslíte že to dopadlo? Ano správně peníze.Nakonec bych to pomalu platil sám a ještě tam makal? Kolikrát majitel stáje dřív lámal z místních peníze za ustájení a dost často se to protahovalo.Tady na netu je jasné že to nikdo nepřizná, ale co jsem s ošetřovatelkou sjezdil pár stájí všude podobné.smajlík Jo v Itálii na dovolené byli, ale koník dva měsíce neměl zaplaceno.Podle mě je to nečestné a dospělý člověk musí v první řadě dostát svým závazkům a to tak jak slíbil.Může se samozřejmě stát něco nepředpokládaného, ale zase na druhou stranu co je majiteli stáje do toho? Když si vzpomenu na svoje dvě "kamarádky" od koní.. Ovšem to byl asi extra materiál a hlavně líný jak vši obě.

23.5.2018 07:50

Terven napsal(a):
Byznys?

To rozhodne. Kým som mala koňa v dostihovom tréningu, považovala som za dobrú sezónu, keď kôň dokázal pokryť štartovné a prepravu do dostihy a veĺmi dobrá sezóna, ak z toho vyšlo aj na nejaký mesiac ustajnenia. A to bol “vyhrávací” a stál u priemerného trénera. Žiadna špička, ža ktorú by som platila tka dvojnásobok.
Ono to dobre v telke vyzerá, keď sa hovorí o dotáciách, ale v skutočnosti je to najčastejšie tak, že majitelia dobrých koní ich majú často viac a tie vyhrávacie kone akurát pokryjú stratu z tých ostatných, ktoré nezarábajú.

A svojho końa som videla pred mesiacom a uvidím ho asi tak o mesiac zas. Sedela som na ńom hádam pred rokom, možno pred dvomi. Myslím, že rozhodne ocení viac sociálne kontakty s ostatnými koňmi a dostatok žrádla, než to, či prídem, alebo neprídem.

23.5.2018 09:04
Dom2

XXX.XXX.21.26

To rozhodne. Kým som mala koňa v dostihovom tréningu, považovala som za dobrú sezónu, keď kôň dokázal pokryť štartovné a prepravu do dostihy a veĺmi dobrá sezóna, ak z toho vyšlo aj na nejaký mesiac ustajnenia. A to bol “vyhrávací” a stál u priemerného trénera. Žiadna špička, ža ktorú by som platila tka dvojnásobok.
Ono to dobre v telke vyzerá, keď sa hovorí o dotáciách, ale v skutočnosti je to najčastejšie tak, že majitelia dobrých koní ich majú často viac a tie vyhrávacie kone akurát pokryjú stratu z tých ostatných, ktoré nezarábajú.

A svojho końa som videla pred mesiacom a uvidím ho asi tak o mesiac zas. Sedela som na ńom hádam pred rokom, možno pred dvomi. Myslím, že rozhodne ocení viac sociálne kontakty s ostatnými koňmi a dostatok žrádla, než to, či prídem, alebo neprídem.

Proč si teda koně pořizujete, když za nimi takřka nechodíte, a jste ráda když vydělá aspoň na přepravu a startovné... Neberte to jako nějaké rýpání..

Neregistrovaný uživatel

23.5.2018 09:13
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

Terven napsal(a):
Byznys?

Byznys... ?!
Tak to jste mě dost pobavila - 90% dostihových koní si na dráze nevydělá ani na svoji pořizovací cenu!

Neregistrovaný uživatel

23.5.2018 09:18
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

Dom2 napsal(a):
Proč si teda koně pořizujete, když za nimi takřka nechodíte, a jste ráda když vydělá aspoň na přepravu a startovné... Neberte to jako nějaké rýpání..

Každý cpe prachy do něčeho jiného a dělají mu radost různé věci - proč si někdo koupí kabelku Versace za 20 tyček, když by mu stačila méně značková za litr... ?!

23.5.2018 09:21
Dom2

XXX.XXX.21.26

Každý cpe prachy do něčeho jiného a dělají mu radost různé věci - proč si někdo koupí kabelku Versace za 20 tyček, když by mu stačila méně značková za litr... ?!

Když vám bude dělat radost kabelka tak ji budete ráda nosit :D a když vám bude dělat radost kůň tak s ním budete ráda trávit čas ne?

23.5.2018 09:25
Terven

XXX.XXX.110.147

Byznys... ?!
Tak to jste mě dost pobavila - 90% dostihových koní si na dráze nevydělá ani na svoji pořizovací cenu!

No...nějak se mi nechce věřit, že by za celým dostihovým průmyslem byla pouze láska ke koním. Nebo prostě, z mého pohledu je to o něčem jiném. Pokud má někdo koně v dostihovém tréninku a vídá je pouze v televizi, patrně si je pořídil z jiných pohnutek než majitel hobby mazlíka.

Neregistrovaný uživatel

23.5.2018 09:52
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

Terven napsal(a):
No...nějak se mi nechce věřit, že by za celým dostihovým průmyslem byla pouze láska ke koním. Nebo prostě, z mého pohledu je to o něčem jiném. Pokud má někdo koně v dostihovém tréninku a vídá je pouze v televizi, patrně si je pořídil z jiných pohnutek než majitel hobby mazlíka.

Ano, pořídil si je z jiných pohnůtek - však je to jeho věc za jeho prachy, tak proč by si neudělal radost, když na to má? Někdo jde rád na fotbal, jinej na dostihy - on je to jiný adrenalin, když se díváte na dostih, kde vám běží váš kůň;-).

Neregistrovaný uživatel

23.5.2018 09:56
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

Dom2 napsal(a):
Když vám bude dělat radost kabelka tak ji budete ráda nosit :D a když vám bude dělat radost kůň tak s ním budete ráda trávit čas ne?

Většina z této skupiny má takových kabelek plnou skříň, a vezme si ji přibližně stejně často, jako ten majitel dostihovýho koně jde na dostihy .
Jediný rozdíl je v tom, že majitel koně si dá výdaje do nákladů, protože kůň dělá reklamu jeho firmě - to je jediný profit majitele z dostihovýho provozu.

23.5.2018 10:01
Horsana

XXX.XXX.40.140

Mám dva ročky na pastvine v 20 hlavom stáde. Vedia sa vodiť, nastupujú do vozíka, prídu na zavolanie, jeden dvíha v pohode nohy, druhý je citlivejší a ten nie je v tom tak rutinovaný. Previezla som ich pred cca 3 týždňami, ešte v ten deň mi začalo byť zle, skončila som nakoniec v nemocnici a výsledok je taký, že som prišla o nejaké tie orgány a mám šité hrubé črevo, v pondelok mi vybrali stehy.

Bez doprovodu vôbec nemám v pláne najbližší mesiac prekračovať ohradu a liezť do toho stáda, kde okrem svojich koní nikoho nepoznám, maličkí do stáda zapadli, bola som ich pozrieť cez víkend, ale boli tak ďaleko, že to by som proste neprešla, len som videla, že sú prehnaní na novú trávu a že všetci stoja svorne v tieni pod stromami. Tak som sa otočila a išla pozrieť kobylu s mesačným žriebäťom, ktorú mám o 10 km inde, do výbehu som vliezla, ale bola som extrémne obozretná, predsa len, maličký môže hockedy vypáliť a trafiť ma, nechtiac. S kobylou som mala veľké plány na koňoturistiku - no, tak možno o mesiac, ale to už budú zase trópy,. tak snáď v auguste, možno.

Mojich zvyšných 5 koní som navštívila včera, zvládla som kŕmenie, dnes ich vyčistím a narepelentujem, jazdiť samozrejme nebudem, ani tam nemám na kom, traja invalidi a dvaja mlaďoši, nevidela som ich dva týždne, staral sa kamarát.

Divná si kvôli tomu vôbec nepripadám, nepripadá mi ani divné platiť koňovi ustajnenie, kde človek vie, že sa má dobre a prosperuje, aj keď z koňa nie je žiadny hmatateľný úžitok. Aj moja stará kobyla tak dožila a dožila krásne, v stáde, kde mala svoju žriebäciu škôlku a partiu kamarátok. V tej dobe som nemala auto a spoje tam, to bol zlý sen, rýchlejšie som sa za ňou dostala, keď som chodila od vlaku pešo 10 km cez cigánske osady. Takže to bolo tak raz za mesiac-dva.

To ustajnenie som si vybrala práve preto, že tam mali kone naozaj seno nonstop a kvalitnú senáž, čo moja 28 ročná kobyla so zlým chrupov veľmi ocenila. Tak isto valach, ktorý sa tam dožil 32 rokov.

23.5.2018 10:12

Terven napsal(a):

To netvrdím, ale ľudia nemajú dostihové kone, aby zbohatli. Majú dostihové kone, lebo si to môžu dovoliť.

23.5.2018 10:16
Terven

XXX.XXX.110.147

Ano, pořídil si je z jiných pohnůtek - však je to jeho věc za jeho prachy, tak proč by si neudělal radost, když na to má? Někdo jde rád na fotbal, jinej na dostihy - on je to jiný adrenalin, když se díváte na dostih, kde vám běží váš kůň;-).

A tak...já mu to neberu a že to je jeho věc, o tom žádná jen bych ho prostě neporovnávala s majitelem rekre koně co se týče četnosti návštěv ve stáji, to je vše .
Pokud si ty koně pořídil z pohnutek jak píšete výše, tak se nepodivuju tomu, že nemá potřebu bloumat s nima po lese, česat jim hřívu a sypat jim žrádlo do kyblíku.
Tady byla řeč o hobby majitelích, co mají koně v ustájku a neviděli je měsíc, rok, třináct let...to už je pro mě pochopitelný hůř, resp. lámu si hlavu, z jakého důvodu je vlastně mají potřebu vlastnit.

23.5.2018 10:26
Horsana

XXX.XXX.40.140

Terven napsal(a):
A tak...já mu to neberu a že to je jeho věc, o tom žádná jen bych ho prostě neporovnávala s majitelem rekre koně co se týče četnosti návštěv ve stáji, to je vše .
Pokud si ty koně pořídil z pohnutek jak píšete výše, tak se nepodivuju tomu, že nemá potřebu bloumat s nima po lese, česat jim hřívu a sypat jim žrádlo do kyblíku.
Tady byla řeč o hobby majitelích, co mají koně v ustájku a neviděli je měsíc, rok, třináct let...to už je pro mě pochopitelný hůř, resp. lámu si hlavu, z jakého důvodu je vlastně mají potřebu vlastnit.

A tomuto zase ja rozumiem dokonale

To asi nie je o potrebe vlastniť, je to o pocite, že sa kôň má dobre a že to človek má v rukách, že to môže riadiť. Väčšinou sa o takého koňa stará niekto iný, jazdí, alebo sa iba stará a myslím, že všetci sú spokojní, v ideálnom prípade.

23.5.2018 10:29

Horsana napsal(a):

To asi nie je o potrebe vlastniť, je to o pocite, že sa kôň má dobre a že to človek má v rukách, že to môže riadiť. Väčšinou sa o takého koňa stará niekto iný, jazdí, alebo sa iba stará a myslím, že všetci sú spokojní, v ideálnom prípade.

Presne pre toto som koňa nepredala, hoci pre neho reálne využitie nemám. Občas sa na ňom zveziem, ale predávať ho niekomu, s jeho reálnou hodnotou nula nula nič, kto si ho kúpi?

23.5.2018 10:39
Horsana

XXX.XXX.40.140

Presne pre toto som koňa nepredala, hoci pre neho reálne využitie nemám. Občas sa na ňom zveziem, ale predávať ho niekomu, s jeho reálnou hodnotou nula nula nič, kto si ho kúpi?

Jj, ja tomu veľmi dobre rozumiem :).

23.5.2018 10:53
Terven

XXX.XXX.110.147

Horsana napsal(a):

To možná...už jsem taky uvažovala o tom, že pokud by se přihodilo, že bych neměla možnost vyhovujícího ustájka v dojezdové vzdálenosti, raději bych upozadila svou touhu ňuchňat a opečovávat a zaplatila bych kobyle super živobytí kdekoli daleko ...prostě raději fajn život beze mě, než blbej se mnou.
A pokud bych na to měla finance, klidně bych sponzorovala život v koňském ráji i dalším koním a nemusela bych je nutně vídat
Ale když si můžu vybrat...pro mě je prostě kůň člen rodiny, stejně jako pes, jen z technických důvodů nemůže bydlet se mnou , takže se snažím být co nejvíc já u něj.
Jen si vybavuju příhodu z předchozího ustájka - majitelka jezdila za koněm sporadicky, měla b-reitera, jednou takhle bylo hezky, tak přijela, vyvedla si koně, začala čistit...a ustajovatelka jí upozornila, že to není její kůň , vzala si prostě jinýho valacha, taky tmavej hnědák bez odznaků, začala jsem tenkrát mít obavy, že jestli nekontroluje, co má kůň mezi nohama, klidně by mohla vzít i kobylu
Nechtěla bych to tak, ale je pravda, že fyzická přítomnost majitele nemusí být to, co kůň potřebuje ke šťastnému životu.

23.5.2018 10:59
Stormy96L

XXX.XXX.243.26

Terven napsal(a):
To možná...už jsem taky uvažovala o tom, že pokud by se přihodilo, že bych neměla možnost vyhovujícího ustájka v dojezdové vzdálenosti, raději bych upozadila svou touhu ňuchňat a opečovávat a zaplatila bych kobyle super živobytí kdekoli daleko ...prostě raději fajn život beze mě, než blbej se mnou.
A pokud bych na to měla finance, klidně bych sponzorovala život v koňském ráji i dalším koním a nemusela bych je nutně vídat
Ale když si můžu vybrat...pro mě je prostě kůň člen rodiny, stejně jako pes, jen z technických důvodů nemůže bydlet se mnou , takže se snažím být co nejvíc já u něj.
Jen si vybavuju příhodu z předchozího ustájka - majitelka jezdila za koněm sporadicky, měla b-reitera, jednou takhle bylo hezky, tak přijela, vyvedla si koně, začala čistit...a ustajovatelka jí upozornila, že to není její kůň , vzala si prostě jinýho valacha, taky tmavej hnědák bez odznaků, začala jsem tenkrát mít obavy, že jestli nekontroluje, co má kůň mezi nohama, klidně by mohla vzít i kobylu
Nechtěla bych to tak, ale je pravda, že fyzická přítomnost majitele nemusí být to, co kůň potřebuje ke šťastnému životu.

No tak to s tím hnědákem je mazec. :-D Extrém. Hahaha :-D.

23.5.2018 11:30
Dom2

XXX.XXX.21.26

Terven napsal(a):

Neregistrovaný uživatel

23.5.2018 13:29
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Terven napsal(a):

S tím hnědákem se to fakt povedlo. Tak tohle nám milovníkům koní nehrozí aby jsme si spletli koně, co? smajlík Ta by mi dala vzít si vedle z boxu druhého koně. Dost hlasitě by protestovala a ještě mu dávat její mrkev.

Neregistrovaný uživatel

23.5.2018 13:38
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Horsana napsal(a):
Mám dva ročky na pastvine v 20 hlavom stáde. Vedia sa vodiť, nastupujú do vozíka, prídu na zavolanie, jeden dvíha v pohode nohy, druhý je citlivejší a ten nie je v tom tak rutinovaný. Previezla som ich pred cca 3 týždňami, ešte v ten deň mi začalo byť zle, skončila som nakoniec v nemocnici a výsledok je taký, že som prišla o nejaké tie orgány a mám šité hrubé črevo, v pondelok mi vybrali stehy.

Bez doprovodu vôbec nemám v pláne najbližší mesiac prekračovať ohradu a liezť do toho stáda, kde okrem svojich koní nikoho nepoznám, maličkí do stáda zapadli, bola som ich pozrieť cez víkend, ale boli tak ďaleko, že to by som proste neprešla, len som videla, že sú prehnaní na novú trávu a že všetci stoja svorne v tieni pod stromami. Tak som sa otočila a išla pozrieť kobylu s mesačným žriebäťom, ktorú mám o 10 km inde, do výbehu som vliezla, ale bola som extrémne obozretná, predsa len, maličký môže hockedy vypáliť a trafiť ma, nechtiac. S kobylou som mala veľké plány na koňoturistiku - no, tak možno o mesiac, ale to už budú zase trópy,. tak snáď v auguste, možno.

Mojich zvyšných 5 koní som navštívila včera, zvládla som kŕmenie, dnes ich vyčistím a narepelentujem, jazdiť samozrejme nebudem, ani tam nemám na kom, traja invalidi a dvaja mlaďoši, nevidela som ich dva týždne, staral sa kamarát.

Divná si kvôli tomu vôbec nepripadám, nepripadá mi ani divné platiť koňovi ustajnenie, kde človek vie, že sa má dobre a prosperuje, aj keď z koňa nie je žiadny hmatateľný úžitok. Aj moja stará kobyla tak dožila a dožila krásne, v stáde, kde mala svoju žriebäciu škôlku a partiu kamarátok. V tej dobe som nemala auto a spoje tam, to bol zlý sen, rýchlejšie som sa za ňou dostala, keď som chodila od vlaku pešo 10 km cez cigánske osady. Takže to bolo tak raz za mesiac-dva.

To ustajnenie som si vybrala práve preto, že tam mali kone naozaj seno nonstop a kvalitnú senáž, čo moja 28 ročná kobyla so zlým chrupov veľmi ocenila. Tak isto valach, ktorý sa tam dožil 32 rokov.

Proč by tohle mělo být divné? Mě takový přístup zní jako charakterní a cennější než pohár z jakýchkoli závodů.

Neregistrovaný uživatel

23.5.2018 14:36
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

I já jsem si svého dostihového koně nechala, i když na něj nemám moc čas, a sednu na něj jen sem tam - mám ho doma, ráno ho odvedu na pastvinu, kde je ve stádě 10 koni, a myslím že mu nic nechybí (ani já, i když si myslím že mě má rád).
Neprodala bych ho, protože těch co by ho ujezdili v dnešní době moc není, a bůhví jak by skončil - většiny bývalých dostiháků u hobbíčkářů je mi dost líto .
... takže mám vlastně taky koně "na nic"

23.5.2018 14:56
Terven

XXX.XXX.110.147

I já jsem si svého dostihového koně nechala, i když na něj nemám moc čas, a sednu na něj jen sem tam - mám ho doma, ráno ho odvedu na pastvinu, kde je ve stádě 10 koni, a myslím že mu nic nechybí (ani já, i když si myslím že mě má rád).
Neprodala bych ho, protože těch co by ho ujezdili v dnešní době moc není, a bůhví jak by skončil - většiny bývalých dostiháků u hobbíčkářů je mi dost líto .
... takže mám vlastně taky koně "na nic"

Jak se to vezme, tomuhle já bych neříkala mít koně "na nic"

Neregistrovaný uživatel

23.5.2018 15:24
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

Terven napsal(a):
Jak se to vezme, tomuhle já bych neříkala mít koně "na nic"

Tak mám ho v podstatě jen z důvodu, že mě to finančně ani jinak neomezuje, jinak ho na nic nepotřebuju, a tím že jezdím hlavně cizí koně, mi na něj nezbývá čas. (kdyby nebyl takový pohodář, a vyžadoval pravidelnou práci, tak ho samozřejmě tak neodrbávám).
Ale v zásadě jsem v tomto skoro stejná, jak ten někdo, kdo dá koně do ustájka a kůň se má dobře, i když nezná majitele. Pro mě je tohle lepší, než koně náctiletých pipinek, co sice vymetají všechny hobbíčka, koni se "intenzivně" věnují, jsou sladěný do jedné barvy, ale toho, že je otlačenej od sedla, nebo v zimě vypadá jak z Dachau, už si nevšimnou...

23.5.2018 15:28
Horsana

XXX.XXX.40.140

To som zažila, bývalý majiteľ Flóry si ju poplietol s inou kobylou, omnoho nižšou odznakovou ryškou, ktorá navyše bola po transplantácii kožných štepov na nohe a svojim rodinným príslušníkom ju ukazoval a hovoril: "Tak tu je naša Flóra :D".

Neregistrovaný uživatel

23.5.2018 15:53
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Tak mám ho v podstatě jen z důvodu, že mě to finančně ani jinak neomezuje, jinak ho na nic nepotřebuju, a tím že jezdím hlavně cizí koně, mi na něj nezbývá čas. (kdyby nebyl takový pohodář, a vyžadoval pravidelnou práci, tak ho samozřejmě tak neodrbávám).
Ale v zásadě jsem v tomto skoro stejná, jak ten někdo, kdo dá koně do ustájka a kůň se má dobře, i když nezná majitele. Pro mě je tohle lepší, než koně náctiletých pipinek, co sice vymetají všechny hobbíčka, koni se "intenzivně" věnují, jsou sladěný do jedné barvy, ale toho, že je otlačenej od sedla, nebo v zimě vypadá jak z Dachau, už si nevšimnou...

Neregistrovaný uživatel

23.5.2018 15:56
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

Horsana napsal(a):
To som zažila, bývalý majiteľ Flóry si ju poplietol s inou kobylou, omnoho nižšou odznakovou ryškou, ktorá navyše bola po transplantácii kožných štepov na nohe a svojim rodinným príslušníkom ju ukazoval a hovoril: "Tak tu je naša Flóra :D".

Tak kamarád si takto malém odvezl z hříbárny jiného koně - kobylka se narodila u nás, vezli jsme ji tam spolu s dalšími třemi, a oni si je tam po příjezdu špatně zapsali, a on se na ni byl několikrát dívat, a furt mi říkal že se mu moc nelíbí, že má slabší kostru, je placatá atd. A mě to bylo divný, protože ta jeho byla fakt pěkná, a dobře stavěná...
... a až si ji byl po roce vyzvednout, že ji odveze do treninku, tak mi poslal fotku, a já mu v záchvatu smíchu řekla ze tam jezdil rok oprašovat jiného koně...

23.5.2018 15:59
Terven

XXX.XXX.110.147

Horsana napsal(a):

Tohle já naprosto chápu a asi to neumím vysvětlit, ale není to ten případ, co jsem měla na mysli. Udělala bych to stejně, kdyby by bylo třeba, a pokud bych měla někde poblíž další koně na opečovávání, asi bych se ani nezhroutila z toho, že svého vidím jednou za rok
Spíš jsem myslela takové ty majitele -uživatele, kteří by ani nezjistili, pokud by se jejich kůň neměl jako prase v žitě. Majitele, kteří netuší, co jejich kůň žere, protože to je přece věc ustajovatele. Neuší, kdo a jak jim dělá kopyta, čím a kdy se odčervuje.
Jednou za čas se přijdou svézt...a pro koně to nemusí být v každém případě špatně, ale já nechápu ty lidi- proč raději nechodí někam jezdit za peníze. Protože jedinej rozdíl by byl, že by jim to vyšlo levněji.
A neodsuzuju to, ani bych neřekla, že je to problém, jen jsem prostě z jiný planety

Neregistrovaný uživatel

23.5.2018 16:04
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Mě se zdá, že se i situace na ifauně dost zlepšuje.Lidi tu klidně mluví o věcech, o kterých ještě před rokem ani zmínka. Teď ještě kdo se přizná, že valacha drbe "na místě kde měl koule"? Já klidně a strašně se mu to líbí.

23.5.2018 16:29
Horsana

XXX.XXX.40.140

Terven - aha, jasné, no, samozrejme poznám aj takých ľudí. Niekedy to proste vyjde a ten kôň sa má výborne, niekedy sa má na prd, jj, už rozumiem, čo si asi chcela povedať.

Valachy tam drbem všetky, občas aj blahom dvihnú nohu, aby som lepšie dočiahla, jednému som dnes dokonca namazala celý pýtlíček aj okolie tekutým púdrom, takže ho má kriedovo biely, minula som celé balenie.

Neregistrovaný uživatel

23.5.2018 17:25
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Horsana napsal(a):
Terven - aha, jasné, no, samozrejme poznám aj takých ľudí. Niekedy to proste vyjde a ten kôň sa má výborne, niekedy sa má na prd, jj, už rozumiem, čo si asi chcela povedať.

Valachy tam drbem všetky, občas aj blahom dvihnú nohu, aby som lepšie dočiahla, jednému som dnes dokonca namazala celý pýtlíček aj okolie tekutým púdrom, takže ho má kriedovo biely, minula som celé balenie.

Přesně tak s tou nohou. Naštěstí se to zatím naučil jenom v boxu a opře se o stěnu.Venku na to naštěstí nějak nemyslí.Což jsem rád, protože na návsi by to vypadalo asi dost "úchylně".

23.5.2018 17:38
Dom2

XXX.XXX.21.26

Terven napsal(a):
Tohle já naprosto chápu a asi to neumím vysvětlit, ale není to ten případ, co jsem měla na mysli. Udělala bych to stejně, kdyby by bylo třeba, a pokud bych měla někde poblíž další koně na opečovávání, asi bych se ani nezhroutila z toho, že svého vidím jednou za rok
Spíš jsem myslela takové ty majitele -uživatele, kteří by ani nezjistili, pokud by se jejich kůň neměl jako prase v žitě. Majitele, kteří netuší, co jejich kůň žere, protože to je přece věc ustajovatele. Neuší, kdo a jak jim dělá kopyta, čím a kdy se odčervuje.
Jednou za čas se přijdou svézt...a pro koně to nemusí být v každém případě špatně, ale já nechápu ty lidi- proč raději nechodí někam jezdit za peníze. Protože jedinej rozdíl by byl, že by jim to vyšlo levněji.
A neodsuzuju to, ani bych neřekla, že je to problém, jen jsem prostě z jiný planety

Jo, taky sem to takto bral...Rozumíme si

23.5.2018 18:08
Dep

XXX.XXX.73.229

Taky posledního půl roku kobylu navštěvuji sporadicky. Mám teď hodně učení a není prostě čas. Nepřijde mi, že by jí to vadilo. Dojdu za ní na pastvinu, mrknu se, jestli má všechny nohy, není zraněná a jestli je ok. Kobyla na mne z dálky udělá "hihihi" dojde zkontrolovat kapsy a nevypadá, že by jí něco chybělo :).
Teď jsem i dost přibrala, tak se mi na ní ani nechce sedat. I když teď už mi finišují zkoušky, začínám mít více času, tak v rámci hubnutí jsem jí vzala na svižnou procházku se slovy " no kobylo a začneme spolu běhat." No, kobyla nevypadala dvakrát odvázaně, skoro to vypadá jako by si říkala - svatě když za mnou moc nelezla :D.

23.5.2018 18:12
Dom2

XXX.XXX.21.26

Dep napsal(a):
Taky posledního půl roku kobylu navštěvuji sporadicky. Mám teď hodně učení a není prostě čas. Nepřijde mi, že by jí to vadilo. Dojdu za ní na pastvinu, mrknu se, jestli má všechny nohy, není zraněná a jestli je ok. Kobyla na mne z dálky udělá "hihihi" dojde zkontrolovat kapsy a nevypadá, že by jí něco chybělo :).
Teď jsem i dost přibrala, tak se mi na ní ani nechce sedat. I když teď už mi finišují zkoušky, začínám mít více času, tak v rámci hubnutí jsem jí vzala na svižnou procházku se slovy " no kobylo a začneme spolu běhat." No, kobyla nevypadala dvakrát odvázaně, skoro to vypadá jako by si říkala - svatě když za mnou moc nelezla :D.

Tak to hodně štěstí, já mám finish pozítří...

Neregistrovaný uživatel

23.5.2018 18:33
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Dep napsal(a):

Nojo, ale jaké výhody z Vás pro ní plynou? O tom to asi právě je.Se mnou taky valášek nechtěl nikam jít a bál se sám.Za měsíc zjistil, že to docela není tak zlé a po ujištění, že bych ho nedal, což trvalo tak taky měsíc dokonce začal bránit on mě před psem za plotem.Pak ho vzala ven jedna slečna od nás a on se bál a psa si ani nevšiml.Mezi koněm a člověkem musí ten vztah vzniknout a myslím si, že ho nesmí člověk porušit.Vlastně vůbec nesmí chtít ho porušit.Tak zhruba tohle jsem u koní vypozoroval.Třeba je to blbě, ale mě to funguje.

23.5.2018 19:32
Dep

XXX.XXX.73.229

Nojo, ale jaké výhody z Vás pro ní plynou? O tom to asi právě je.Se mnou taky valášek nechtěl nikam jít a bál se sám.Za měsíc zjistil, že to docela není tak zlé a po ujištění, že bych ho nedal, což trvalo tak taky měsíc dokonce začal bránit on mě před psem za plotem.Pak ho vzala ven jedna slečna od nás a on se bál a psa si ani nevšiml.Mezi koněm a člověkem musí ten vztah vzniknout a myslím si, že ho nesmí člověk porušit.Vlastně vůbec nesmí chtít ho porušit.Tak zhruba tohle jsem u koní vypozoroval.Třeba je to blbě, ale mě to funguje.

Špatně jste to pochopil :). Kobylka nemá problém se mnou kamkoliv jít. Její hlavní problém je utvořit pohyb navíc, je trošku lenošná. Jsou věci na které je svižnější a jsou věci na které vypadá, že každou chvíli padne a umře :D. Třeba běhání se mnou jí moc nebere. Procházka v jejím funebráckým tempu jí nevadí. Procházka v mém rychlém ( normálním tempu) to už se moc netváří. Ona je prostě koník kochací, jak já říkám. Člověk jede/jde krajinou a prostě se kochá, protože kobyla se kochá. Nic jiného mu nezbývá. Nepatří prostě mezi nejrychlejší a nejsvižnější koníky :).

23.5.2018 20:10
sisi58

XXX.XXX.191.1

Dep napsal(a):
Takhle my se kocháme :).

Kocháte se hezky.
Taky už se v současnosti více kocháme, než jezdíme. Nu což, už nám je dohromady 82 let, máme nárok.

23.5.2018 20:17
Horsana

XXX.XXX.40.140

Jáááj, my už roky, to už snáď ani nie je pravda, niektoré fotky :).

23.5.2018 20:38
Dep

XXX.XXX.73.229

Moc krásné Horsano ! U vás na Slovensku je to vůbec nádhera :). A co lufťáky ( turisty) máte je tam ? U nás je jich v létě plno. A nedej bože když potkají koně někde po cestě, někteří na mně koukají jako by snad měli vztek, že tam jedu. Moc ráda chodím na vyjíždky s psíkem na volno, no od května do září to skoro není možné, a ty potvory turistický už našly i má oblíbená místa, kam živá duše nešlápla a já si tam připadala, jako v pohádce. Nikde nikdo, jen já, kobyla a psíček.

23.5.2018 20:44
Horsana

XXX.XXX.40.140

Tak presne preto mám kobylu s malým v Slanských vrchoch, tam je turistov ako šafranu, takže tam mohli byť pustení aj štyria a nikde nikto, inak stále sa dajú nájsť miestečká, ja som na vychádzkach vždy slušná, zdravím sa, pokecám a tak. A vždy ľudí ubezpečím, že ten veľký kôň je vlastne celkom plaché a decentné zviera. Zatiaľ ľudia reagovali vždy milo, našťastie.

Teraz už veľa nevychádzkujeme, ale mám v pláne znovu začať, nech sa najmladší oťuká a ja nech mám zas kondičku a líniu.

So psami je to horšie, to chodím fakt len tam, kde viem, že nikto nechodí, ani cyklisti, alebo iní psíčkari a väčšinou radšej podvečer, alebo za súmraku.

V sezóne chodím so psami na huby, ale tak to sú naozaj miesta, kde ešte stále nikto nechodí, alebo extrémne zriedka.

23.5.2018 21:16
Terven

XXX.XXX.160.10

Horsana napsal(a):
Tak presne preto mám kobylu s malým v Slanských vrchoch, tam je turistov ako šafranu, takže tam mohli byť pustení aj štyria a nikde nikto, inak stále sa dajú nájsť miestečká, ja som na vychádzkach vždy slušná, zdravím sa, pokecám a tak. A vždy ľudí ubezpečím, že ten veľký kôň je vlastne celkom plaché a decentné zviera. Zatiaľ ľudia reagovali vždy milo, našťastie.

Teraz už veľa nevychádzkujeme, ale mám v pláne znovu začať, nech sa najmladší oťuká a ja nech mám zas kondičku a líniu.

So psami je to horšie, to chodím fakt len tam, kde viem, že nikto nechodí, ani cyklisti, alebo iní psíčkari a väčšinou radšej podvečer, alebo za súmraku.

V sezóne chodím so psami na huby, ale tak to sú naozaj miesta, kde ešte stále nikto nechodí, alebo extrémne zriedka.

Tak se psem na houby neexistuje, buď bych donesla domů houby nebo psa, určitě ne obojí
Nám se málokdy podaří nepotkat nikoho, naštěstí mám společenská zvířata - a ano, taky zdravím, mluvím smajlík
Na pondělí velikonoční jsem potkala velikou skupinu koledníků ze vsi, chlapi už měli hladinku a napomínali řvoucí haranty "ticho, ať paní nesplašíte koně" a pak se zeptali, jestli se kůň nebude bát, když mě zmlátí
A zjistila jsem, že vůbec nemám obranářského koně, se zájmem se dívala, jak do mě děti buší pomlázkama a nechala kolem sebe vrávorat podnapilé tatíky, kteří jí s mizernou artikulací skládali komplimenty
Paradox je, že spatří-li někdy člověka coby tečku na obzoru, pokouší se o ní infarkt. Když nás přepadnou s klackama, tak pohoda

23.5.2018 21:36
Horsana

XXX.XXX.40.140

Terven napsal(a):
Tak se psem na houby neexistuje, buď bych donesla domů houby nebo psa, určitě ne obojí
Nám se málokdy podaří nepotkat nikoho, naštěstí mám společenská zvířata - a ano, taky zdravím, mluvím smajlík
Na pondělí velikonoční jsem potkala velikou skupinu koledníků ze vsi, chlapi už měli hladinku a napomínali řvoucí haranty "ticho, ať paní nesplašíte koně" a pak se zeptali, jestli se kůň nebude bát, když mě zmlátí
A zjistila jsem, že vůbec nemám obranářského koně, se zájmem se dívala, jak do mě děti buší pomlázkama a nechala kolem sebe vrávorat podnapilé tatíky, kteří jí s mizernou artikulací skládali komplimenty
Paradox je, že spatří-li někdy člověka coby tečku na obzoru, pokouší se o ní infarkt. Když nás přepadnou s klackama, tak pohoda

:D :D :D

Tak ja s Floriškou som mala výhodu, že ona pri zazretí ľudí zastala, dvihla hlavu a počítala, koľko majú prítomní občania igelitiek a čo asi tak obsahujú. Ona sa proste vedela zväčšiť do obrovských rozmerov a tak občania radi v pokoji prešli a išli si po svojom.

S ožranmi, alebo pomlázkami by to asi bolo horšie, to by asi s nervami nevydržala a chcela ísť preč, možno by aj bola zlá, ale našťastie nemám túto skúsenosť.

Florena tiež hlásila už z diaľky neviditeľných ľudí, kone, alebo zver.

Som veľmi zvedavá, aká bude Dáša, ale tú si veru nebudem môcť dovoliť pustiť, heh.

Bez psov by som na huby, alebo borúvky nešla, predsa len, tých medveďov tu máme dosť a ako na potvoru, presne tam, kde tradične rastú super dubáky je posed, kde je automatické kŕmidlo, ktoré chrlí kukuricu 2 x denne a je tam aj kamera a čo je na nej každý večer ? Samozrejme že medveď, sáákra, tam si budem musieť extra nahlas spievať :D.

23.5.2018 21:58
sisi58

XXX.XXX.191.1

Horsana napsal(a):
Jáááj, my už roky, to už snáď ani nie je pravda, niektoré fotky :).

Copak je s tím vaším pomocníčkem? Nikde se o něm poslední dobou nezmiňujete.

Neregistrovaný uživatel

23.5.2018 22:48
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Dep napsal(a):
Špatně jste to pochopil :). Kobylka nemá problém se mnou kamkoliv jít. Její hlavní problém je utvořit pohyb navíc, je trošku lenošná. Jsou věci na které je svižnější a jsou věci na které vypadá, že každou chvíli padne a umře :D. Třeba běhání se mnou jí moc nebere. Procházka v jejím funebráckým tempu jí nevadí. Procházka v mém rychlém ( normálním tempu) to už se moc netváří. Ona je prostě koník kochací, jak já říkám. Člověk jede/jde krajinou a prostě se kochá, protože kobyla se kochá. Nic jiného mu nezbývá. Nepatří prostě mezi nejrychlejší a nejsvižnější koníky :).

Jasně to jsem vážně asi blbě pochopil.smajlík Jo moje koby nemá pohodlné jen chody, ale jaksi je pohodlná celá. Ovšem abych šel ven bez ní, to by mi teda nedarovala.Minulý týden jsem chtěl zkusit nechat jí na pastevku přes noc pro její dobro.Máme tady totiž pět koní na pastevku.V osm hodin majitelka stáje prý co to tam ječí za koně z pastevka?Noo to bude asi moje zrzka.Jo byla a čuměla u pásky, smrt v očích a já chci domů.Do půl osmé klid.V osm volala o pomoc a v půl deváté by volala asi spolek na ochranu zvířat.Tak šla domů a huhlala po cestě a i v boxu ještě.Pak kafe, mrkvička s dobrůtkami a byla už v klidu.Teda kafe pro mě.

24.5.2018 09:23
Horsana

XXX.XXX.40.140

sisi58 napsal(a):
Copak je s tím vaším pomocníčkem? Nikde se o něm poslední dobou nezmiňujete.

Pomáha mi stále, staral sa mi o kone, kým som bola v nemocnici a medzi to sa učí na skúšky a vybavuje pre Veľkého Bieleho letný pobyt. A vyrába kostné a väzové preparátu pre celú alma mater :).

24.5.2018 09:26
Horsana

XXX.XXX.40.140

Jasně to jsem vážně asi blbě pochopil.smajlík Jo moje koby nemá pohodlné jen chody, ale jaksi je pohodlná celá. Ovšem abych šel ven bez ní, to by mi teda nedarovala.Minulý týden jsem chtěl zkusit nechat jí na pastevku přes noc pro její dobro.Máme tady totiž pět koní na pastevku.V osm hodin majitelka stáje prý co to tam ječí za koně z pastevka?Noo to bude asi moje zrzka.Jo byla a čuměla u pásky, smrt v očích a já chci domů.Do půl osmé klid.V osm volala o pomoc a v půl deváté by volala asi spolek na ochranu zvířat.Tak šla domů a huhlala po cestě a i v boxu ještě.Pak kafe, mrkvička s dobrůtkami a byla už v klidu.Teda kafe pro mě.

To je bežná reakcia koní, ktoré sú zvyknuté na to, že v určitý čas dostanú v boxe žrať.

24.5.2018 13:36
Terven

XXX.XXX.110.147

Horsana napsal(a):
To je bežná reakcia koní, ktoré sú zvyknuté na to, že v určitý čas dostanú v boxe žrať.

Asi tak...spíš bych se divila, pokud by kobyla nevyšilovala, pokud je zvyklá v určitou dobu odcházet s ostatníma do stáje. Ono podobně by to dopadlo i v opačném případě - pokud byste jednoho koně z pastevka najednou večer zavřeli.
A na žrádlo se prostě hrnou kamkoliv, zvlášť když je to pravidelně. Nesouvisí to s "láskou k boxu", ale spíš s láskou ke žrádlu, stádu a svým zvykům

Neregistrovaný uživatel

24.5.2018 14:08
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

To neznáte moji koby. Ta když se ve výběhu asi s někým "pohádala", tak s dekou podlezla ohradník a zadem v poledne jí oška měla doma ve vratech hřebčína.Vím že to zní šíleně, ale je to kačenka neskutečná někdy. Vyřešilo se to jednoduše.Dali jsme jí do jiné skupinky a bylo.K tomu řvaní na tom pastevku máte pravdu, ale valášek je taky zvyklý na box a v klidu tam zůstal.Vůbec nic mu nechybělo a krmení jsem mu samozřejmě přinesl.Jasně že i ostatní dostali.Víte co je ale nejzajímavější? Koby jak ho nesnášela, tak teď jsou báječní kamarádi.V hřebčíně okamžitě uši vzad a zabít, zničit.Teď mu pečuje o srst a hřívu. Zřejmě jak tu neměla jiného kamaráda když jsou tu "čerství", tak vzala za vděk i tím "zatracencem"

24.5.2018 15:09
Horsana

XXX.XXX.40.140

Nechcela by som mať koňa zavretého v boxe, pokiaľ by to nebolo nevyhnutné.

24.5.2018 15:22
sisi58

XXX.XXX.191.1

Horsana napsal(a):
Pomáha mi stále, staral sa mi o kone, kým som bola v nemocnici a medzi to sa učí na skúšky a vybavuje pre Veľkého Bieleho letný pobyt. A vyrába kostné a väzové preparátu pre celú alma mater :).

Tak to je dobře!

24.5.2018 15:26
Varaxi

XXX.XXX.1.226

To neznáte moji koby. Ta když se ve výběhu asi s někým "pohádala", tak s dekou podlezla ohradník a zadem v poledne jí oška měla doma ve vratech hřebčína.Vím že to zní šíleně, ale je to kačenka neskutečná někdy. Vyřešilo se to jednoduše.Dali jsme jí do jiné skupinky a bylo.K tomu řvaní na tom pastevku máte pravdu, ale valášek je taky zvyklý na box a v klidu tam zůstal.Vůbec nic mu nechybělo a krmení jsem mu samozřejmě přinesl.Jasně že i ostatní dostali.Víte co je ale nejzajímavější? Koby jak ho nesnášela, tak teď jsou báječní kamarádi.V hřebčíně okamžitě uši vzad a zabít, zničit.Teď mu pečuje o srst a hřívu. Zřejmě jak tu neměla jiného kamaráda když jsou tu "čerství", tak vzala za vděk i tím "zatracencem"

Ony ty kobyly jsou takové trochu šibnuté. Nic nenormálního, že více vyšilují a déle si zvykají na změny. Neřešila bych to, nechala bych ji venku a tam případně v daný čas krmila nějakým nízkokalorickým šidítkem, když se teď může non stop pást. Však ji to přejde.
Taky může záležet na minulosti - jestli je kobyla poprvé v noci na pastevku a valach už u nějakého předchozího majitele na noc venku býval, tak se skutečně není čemu divit.

Neregistrovaný uživatel

24.5.2018 16:09
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Copak my máme času co hrdlo ráčí.smajlík Nám vůbec všechno spolu trvá podstatně déle než je normální.Ona má box 8x6 metrů a je tam jen v noci.No prostě ať si tohle rozhodne sama princezna.Když tam bude chtít být tak tam bude.Valášek je hlavně naprosto jiná povaha.Kam ho postavíte, tam ho taky najdete. Když ono na tom pastevku tady co je, moc trávy není.Vím že to zní divně, ale s tím já nic neudělám.Prostě to stihnou vypást.Tak se tam dokrmuje senem.Zkrátka se musím smířit, že asi ideál nenajdu nikde.Objel jsem několik ustájení a kolem Prahy je to spíš horší než tady.

24.5.2018 17:32
Horsana

XXX.XXX.40.140

Kôň bude chcieť byť tam, kde je zvyknutý a kde sú zdroje.
Ak by cez noc stála na štonde a mala na krku reťaz, vracala by sa tam, lebo by na to bola zvyknutá.

Niekedy, keď sa kone používali na prácu a náhodou v stajni začalo horieť, tak sa tie kone odmietli zo štondu pohnúť, lebo neboli zvyknuté odtiaľ vychádzať bez chomútu, takže ak ich chceli evakuovať, museli im na krky pohádzať chomúty a až tak ich vyviesť.

Je extrémne kontraproduktívne si myslieť, že kone premýšľajú ako ľudia a rozhodujú sa na základe tých istých kritérií, ako ľudia.

Neregistrovaný uživatel

24.5.2018 18:09
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Lidi nepřemýšlí..Viděla si nejkurióznější smrti světa? Zachraňovali slepici ze studny a zemřelo šest lidí.Nikoho nenapadlo proč v té studni nikdo nemluví.Ano nebyl tam kyslík a vlezli tam postupně všichni. Sušení kočky v mikrovlnce bylo taky výživné.Možná paralela tvého příkladu s těmi koňmi.Nevěděli o nebezpečí co jim hrozí.Jestli zvířata přemýšlí? Možná mírně jinak než lidé, ale jsem si naprosto jist že ano.Když něco kobule potřebuje, tak to je k neuvěření co ona dovede vymyslet za figury. Lidi se stejným způsobem taky učí..Víš viděl jsem lidi co jsme museli chytat do sítě vystřelovací aby se nevraceli do palebné zóny.Jistá smrt a oni se stejně chtěli vrátit.Necítili tak velké nebezpečí a byli tam doma totiž.Neboj o válce už ani slovo, slibuju.

Neregistrovaný uživatel

24.5.2018 18:17
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Já mám dokonce takovou teorii, že když se zvířetem jedná člověk jako s myslícím a téměř rovnocenným tvorem, tak to je potom jiné než když ho považuji za blbce nemyslícího a vlastně mého otroka.Mluvit s koněm někteří považují za zbytečné, ale nemyslím si to.Nemyslím, že by se na něm potom lépe jezdilo, ale víc dává najevo i svoje "problémy".Víc se snaží o komunikaci jakoby, protože ví že to má nějaký efekt.Viděl jsem tady u nás lidi co tu jezdí a ani nepoznají, že jejich kůň má žízeň.To je smutné, ne?

24.5.2018 18:33
Horsana

XXX.XXX.40.140

Nehovoríme o tom istom.

Ja hovorím o koňoch, ty stále o ľuďoch.

24.5.2018 18:54
kapička

XXX.XXX.64.44

Meifi, kůň, jako jakýkoliv jiný tvor, včetně člověka, si zvyká na určitý režim, stereotyp a v tom je vlastně spokojený. A cokoliv, co je jinak, ho (nás rozhodí). Někdo to tak má víc, někdo míň. Jako u lidí, někomu práce na směny nevadí, někdo se z ní psychicky zhroutí, protože mu chybí řád a pravidelnost.
Mě třeba dřív, když jsem chodila do školy, přišlo nemyslitelné snídat před 9 ráno, dneska jsem schopná spořádat v půl 7 čtvrt bábovky a jak se nenajím půl hodiny po probuzení, tak jsem nevrlá. A tak to maj ti koně. Jsou zvyklí, že večer jdou do boxu, a když to tak náhodou není, tak jsou protivní.
Znám koně, co trávili dost velkou část života v boxech, zvykli si na to a ve výběhu pak postávali u ohrady a chtěli domů.
Další když nebyli zavedeni do stáje do určitého času, tak prostě protrhli ohradu a utekli. A šli si stoupnout na štont. Žádný luxusní box, pamlsky, mazlení. Jenom prostý štont, krátký úvazek a po čase nějaká ta večeře.

My máme naučený koně, že prostě žádný řád není a je to nejlepší, někdy jsou na pastvinách 24 hodin, někdy jsou půl dne zavření v paddocku, někdy dostanou jídlo ráno, jindy, večer, občas vůbec. Někdy stojí pár hodin v boxu, někdy se čistí uvázaní, jindy na volno...
A huhuhu dělaj teda taky, a krásně, a přesně vím, že to není mám tě ráda, ale jé, tebe znám, ty patříš k těm, co nám otevřou na pastvu, ty si ta, co nás smíš krmit. A když zrovna máme jiné plány, než je pustit na pastvu, nebo jim dát najíst, tak se uklidní a spí dál.

24.5.2018 19:02

Známi si takto rozmaznazali valacha, ako prejde okolo rýchlik o 16.53- pozor, musí to byť rýchlik, nie osobák, ani nákladný vlak, začne vykrikovať v ohrade a keď sa nič nedeje, začne ju rozoberať. Vzhľadom na to, že je kôň naozaj dôkladný v rozoberaní, nemôžu sa nikde zdržať, ak je vonku. Alebo ho nedávať von, keď to hrozí.

24.5.2018 19:05
Horsana

XXX.XXX.40.140

Známi si takto rozmaznazali valacha, ako prejde okolo rýchlik o 16.53- pozor, musí to byť rýchlik, nie osobák, ani nákladný vlak, začne vykrikovať v ohrade a keď sa nič nedeje, začne ju rozoberať. Vzhľadom na to, že je kôň naozaj dôkladný v rozoberaní, nemôžu sa nikde zdržať, ak je vonku. Alebo ho nedávať von, keď to hrozí.

Nieeeeeeeee

Neregistrovaný uživatel

24.5.2018 19:29
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Barborko to já mám zase s tím když nepřijedu.Ona nic moc nedělá akorát vytopila box do rána na protest.Pak ale za ní můžeš půl hodiny chodit na pastvině a ona dělá že mě nezná.Mrkev si vezme celou a pokračuje v trucování. Teda ještě že tu nemáme rychlík aby mohla odhadnout přesně čtvrtou hodinu. Takhle mám plus mínus toleranci tu hodinku skoro.

Neregistrovaný uživatel

24.5.2018 20:39
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

kapička napsal(a):
Meifi, kůň, jako jakýkoliv jiný tvor, včetně člověka, si zvyká na určitý režim, stereotyp a v tom je vlastně spokojený. A cokoliv, co je jinak, ho (nás rozhodí). Někdo to tak má víc, někdo míň. Jako u lidí, někomu práce na směny nevadí, někdo se z ní psychicky zhroutí, protože mu chybí řád a pravidelnost.
Mě třeba dřív, když jsem chodila do školy, přišlo nemyslitelné snídat před 9 ráno, dneska jsem schopná spořádat v půl 7 čtvrt bábovky a jak se nenajím půl hodiny po probuzení, tak jsem nevrlá. A tak to maj ti koně. Jsou zvyklí, že večer jdou do boxu, a když to tak náhodou není, tak jsou protivní.
Znám koně, co trávili dost velkou část života v boxech, zvykli si na to a ve výběhu pak postávali u ohrady a chtěli domů.
Další když nebyli zavedeni do stáje do určitého času, tak prostě protrhli ohradu a utekli. A šli si stoupnout na štont. Žádný luxusní box, pamlsky, mazlení. Jenom prostý štont, krátký úvazek a po čase nějaká ta večeře.

My máme naučený koně, že prostě žádný řád není a je to nejlepší, někdy jsou na pastvinách 24 hodin, někdy jsou půl dne zavření v paddocku, někdy dostanou jídlo ráno, jindy, večer, občas vůbec. Někdy stojí pár hodin v boxu, někdy se čistí uvázaní, jindy na volno...
A huhuhu dělaj teda taky, a krásně, a přesně vím, že to není mám tě ráda, ale jé, tebe znám, ty patříš k těm, co nám otevřou na pastvu, ty si ta, co nás smíš krmit. A když zrovna máme jiné plány, než je pustit na pastvu, nebo jim dát najíst, tak se uklidní a spí dál.

Takhle kdybych já uvažoval kapičko, tak bych kobču zítra vrátil.smajlík Ztratilo by veškeré snažení jakýkoli smysl.Naštěstí tomu, že mě má ráda věřím a nikdo mě nepřesvědčí o opaku.Víš kolikrát jsem tohle slyšel? Dokonce mě kůň měl do mesíce zabít takhle.Tak přežil jsem ve zdraví čtrnáct koní v hřebčíně a 24 tady. Podle mě je u koní daleko důležitější co si myslíš než co děláš.Teď myslím jen svého koně, protože na ostatní nemůžeš mít tolik času. Času to sežere hrozně moc.Vlastně všechen.Pro mě to ovšem stojí za to a baví mě s ní trávit čas jen tak.smajlík Je to nemožné vysvětlovat po netu a myslím že to ani nejde někomu předat.To musí být v tobě a narodit se s tím.Asi to ze mě září na padesát metrů a ti koně to dost vnímají.Fakt sám nevím, ale jenom vím jak to dělají ostatní a moc to nefunguje.Když si jejich kůň chce s nimi vlastně trochu hrát, tak dostane po "papuli".Kobča mě normálně zkoumá čumákem a já jí v tom vůbec nebráním.Vždyť ona se mnou takhle i komunikuje.Nic mi neudělá a zřejmě zkoumá moji náladu a vůbec koně prostě ten kontakt mají vrozený takhle.Samozřejmě u cizího koně musí být člověk ostražitější, ale stejně se mi nikdy nestalo aby mě chtěl kousnout a nebo něco takového.

24.5.2018 21:24
kapička

XXX.XXX.5.211

No jo my obyčejní smrtelníci se musíme smířit s tím, že naši koně mají rádi hlavně svoje stádové kolegy, pak svoje krmení a pak možná svoje lidi. Zase se ale nemusíme bát, že kůň zlikviduje stáj, pokud se nám zásahem vyšší moci nepodaří pár dnů koně ve stáji navštívit
Mě stačí, když si s koněm vybuduju takový vztah, že jeden od druhého přesně víme, co můžeme čekat. Já vím, že můžu udělat cokoliv, přiblížit se odkudkoliv, i vlézt mu pod břicho a on nehne uchem a ještě si bude kontak užívat. Ale úplně nejradši jsem, když "moje" lehce asociální kobyla se oňuchává s jiným koněm. A přiznám se, že když jsem ji viděla, jak se se stádovým kolegou v jednom boxu vzájemně drbou, tak mi do očí vyhrkly slzy radosti, protože to bylo něco fantastického. Čert vem, že mi šlápne na nohu a necválá mi naproti hned jak mě vidí, hlavně, že si rozumí se svými stádovými parťáky, to je pro mě ten největší pocit štěstí

24.5.2018 21:48
Horsana

XXX.XXX.40.140

Má rád/ nemá rád, to sú zase len ľudské emócie projikované do koní.

Neviem, či ma má šéfka stáda rada, ale celkom určite viem, že sa na ňu môžem spoľahnúť a ona na mňa, preto si aj môžem dovoliť vziať na prechádzku navoľno 4 a viac koní.

Oni sa držia pri nej a ona sa drží pri mne. Nemusíme si nič vysvetľovať, všetko funguje ako má.
Nato, že to bol kôň, ktorý za nohu sťahoval ľudí zo sedla a ľahal si s nimi v jazdeckej škole sme asi ušli kus cesty.

Na to, aby poznala moju náladu ma vôbec nemusí skúmať čumákom, pozná to na sto honov, všetci to poznajú a dokonca presne poznajú kedy JA chcem mať kontakt s nimi.

A neviem ani, či ma Garoník má rád, ale celkom určite má rád škrabkanie a prejavený záujem, to isté Lini, lenže tej sa pozornosti ujde dosýta iba vtedy, keď to Garoník dovolí. Na to čo si tá kobyla prežila sa tiež celkom divím, že neodmieta kontakt s človekom.

Mucula - tej do hlavy nikto nevidí, to je čudák odkedy ho poznám, ale je na neho spoľah, on je nenápadný, ale chytrý, vie si poradiť v rôznych situáciách sám. A to si ja veľmi cením, hoci je škaredý a exteriérovo dosť biedny, myslením a s právaním je prototypom svojho plemena.

Veľký Zrz je vlastne Linin spoločník a keďže bol na kone zo začiatku dosť sprostý a ja som na neho sprosto kričala, tak je obozretný a občas sa ma bojí, no už je to lepšie.

So zvyškom si ešte vzťahy musíme vybudovať.

Neregistrovaný uživatel

24.5.2018 21:50
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

kapička napsal(a):
No jo my obyčejní smrtelníci se musíme smířit s tím, že naši koně mají rádi hlavně svoje stádové kolegy, pak svoje krmení a pak možná svoje lidi. Zase se ale nemusíme bát, že kůň zlikviduje stáj, pokud se nám zásahem vyšší moci nepodaří pár dnů koně ve stáji navštívit
Mě stačí, když si s koněm vybuduju takový vztah, že jeden od druhého přesně víme, co můžeme čekat. Já vím, že můžu udělat cokoliv, přiblížit se odkudkoliv, i vlézt mu pod břicho a on nehne uchem a ještě si bude kontak užívat. Ale úplně nejradši jsem, když "moje" lehce asociální kobyla se oňuchává s jiným koněm. A přiznám se, že když jsem ji viděla, jak se se stádovým kolegou v jednom boxu vzájemně drbou, tak mi do očí vyhrkly slzy radosti, protože to bylo něco fantastického. Čert vem, že mi šlápne na nohu a necválá mi naproti hned jak mě vidí, hlavně, že si rozumí se svými stádovými parťáky, to je pro mě ten největší pocit štěstí

Ale Kapičko vždyť to moje koby taky oňuchňává svoje koňský kamarády.☺️Jen jsem rád, že taky na mě nezapomene a to podrbání má snahu mi vrátit.Má prostě svoje kamarády čtyřnohé a jsem rád že i ten dvounožec má u ní svoje místo.Když s ní chodím ven, tak občas jedou před námi děti na ponících.No a když si koby vzpomene a zakousne se do trávy, tak jsou jí poníci ukradení a nechá je v klidu zmizet z dohledu.Normálně jsem na to pyšný jak mi věří a opustí s klidem stádo vlastně.Asi ví, že bych všechny bubáky postřílel.

Neregistrovaný uživatel

24.5.2018 22:02
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Horsana napsal(a):
Má rád/ nemá rád, to sú zase len ľudské emócie projikované do koní.

Neviem, či ma má šéfka stáda rada, ale celkom určite viem, že sa na ňu môžem spoľahnúť a ona na mňa, preto si aj môžem dovoliť vziať na prechádzku navoľno 4 a viac koní.

Oni sa držia pri nej a ona sa drží pri mne. Nemusíme si nič vysvetľovať, všetko funguje ako má.
Nato, že to bol kôň, ktorý za nohu sťahoval ľudí zo sedla a ľahal si s nimi v jazdeckej škole sme asi ušli kus cesty.

Na to, aby poznala moju náladu ma vôbec nemusí skúmať čumákom, pozná to na sto honov, všetci to poznajú a dokonca presne poznajú kedy JA chcem mať kontakt s nimi.

A neviem ani, či ma Garoník má rád, ale celkom určite má rád škrabkanie a prejavený záujem, to isté Lini, lenže tej sa pozornosti ujde dosýta iba vtedy, keď to Garoník dovolí. Na to čo si tá kobyla prežila sa tiež celkom divím, že neodmieta kontakt s človekom.

Mucula - tej do hlavy nikto nevidí, to je čudák odkedy ho poznám, ale je na neho spoľah, on je nenápadný, ale chytrý, vie si poradiť v rôznych situáciách sám. A to si ja veľmi cením, hoci je škaredý a exteriérovo dosť biedny, myslením a s právaním je prototypom svojho plemena.

Veľký Zrz je vlastne Linin spoločník a keďže bol na kone zo začiatku dosť sprostý a ja som na neho sprosto kričala, tak je obozretný a občas sa ma bojí, no už je to lepšie.

So zvyškom si ešte vzťahy musíme vybudovať.

Horsanko ale tohle je přeci přesně ono o čem se tu snažím mluvit.Podívej jak ty svoje koníky znáš a to je to důležité.Skoro bych se vsadil, že ty zrovna taky k nim chodíš jen tak bez nějakého většího úmyslu a třeba jen podrbat a nějaké to slůvko prohodit.

24.5.2018 22:21
kapička

XXX.XXX.5.211

Když ona kobča, i přes to, že vyrostla ve stádě, do stáda nezapadla, protože je jiná. V pohodě odejde s člověkem od koní, na Hubertu jí je přítomnost jejích stádových kolegů ukradená a právě proto je pro mě to hlavní ji vidět, jak se svým stádem komunikuje. Protože ona je kůň, její prioritou je vztah se svými stádovými kolegy. Je normální, že se těší až je uvidí a snaží se za nimi dostat, nebylo by normální, kdyby ten stejný vztah nebo jak to nazvat měla se mnou nebo s kýmkoliv jiným.
Jo, je super, když si sednu na pastvinu a jeden po druhém se za mnou koně chodí koukat a přetahují se o moji přízeň, ale vlastně ještě lepší je, když mezi nima můžu sedět a oni se jenom pasou, spí, odpočívají a mě tam berou jako něco normálního, kvůli čemu není potřeba ve stádě vyvolávat nějakou pozornost, není potřeba vstávat ze země atd.

24.5.2018 22:24
Horsana

XXX.XXX.40.140

Horsanko ale tohle je přeci přesně ono o čem se tu snažím mluvit.Podívej jak ty svoje koníky znáš a to je to důležité.Skoro bych se vsadil, že ty zrovna taky k nim chodíš jen tak bez nějakého většího úmyslu a třeba jen podrbat a nějaké to slůvko prohodit.

Jo, rada sa na nich pozerám.

A kŕmim, aj škrabkám.

Ale to by bolo na vzťah málo, s takýmto prístupom by doteraz stará kobyla žrala ľudí a mala ma na háku. Aj keď zas nebudem zastierať, že hlavná zmena, ktorá sa musela udiať, aby sa náš vzťah ostal tam, kde je teraz sa musela odohrať vo mne a to v emocionálnej rovine.

Ale to sme odbočili. Proste, ak by som mala na výber, nikdy by som si pre svojho zdravého koňa nevybrala ustajnenie, kde musí byť cez noc zavretý v prachu a čpavkových výparoch.

Neregistrovaný uživatel

24.5.2018 22:54
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Horsana napsal(a):
Jo, rada sa na nich pozerám.

A kŕmim, aj škrabkám.

Ale to by bolo na vzťah málo, s takýmto prístupom by doteraz stará kobyla žrala ľudí a mala ma na háku. Aj keď zas nebudem zastierať, že hlavná zmena, ktorá sa musela udiať, aby sa náš vzťah ostal tam, kde je teraz sa musela odohrať vo mne a to v emocionálnej rovine.

Ale to sme odbočili. Proste, ak by som mala na výber, nikdy by som si pre svojho zdravého koňa nevybrala ustajnenie, kde musí byť cez noc zavretý v prachu a čpavkových výparoch.

No tak s tím čpavkem jsem to minimalizoval po svém.Mám hoblin třeba válník z katru kam jezdíme pro materiál.Majitel je velký kamarád mého bratra.To už v hřebčíně jsem to svým koníkům měnil skoro každý den.Tady mám velkou výhodu, že je to venkovní box a může tím pádem výborně větrat.Dovnitř do haly bych je nedal.Vidíš a zkušeným majitelům parkůráků je to úplně jedno kde je mají a ještě si myslí jak je to pro ně lepší a proto i dražší.

24.5.2018 23:21
Horsana

XXX.XXX.40.140

Nedá sa porovnávať neporovnateľné, nedá sa porovnať orosená lúka pri západe slnka a pri jeho východe a box, akýkoľvek, tá mikroklíma je proste úplne inde.

V boxe nikdy nevytvoríš ovzdušie ako vonku, ani koňom nedopraješ normálny, prirodzený svetelný režim, tisíce drobných podnetov a neustálu blízkosť ostatných koní.

Isteže, v časoch náletu hmyzu, pokiaľ kone nie sú repelentované a vonku je 40 °C a nemajú nejaký vzdušný úkryt, tak je taký chladný box na deň spásou, ale inak...nutné zlo, preto mi nie je jasné, prečo človek nevyužije možnbosť mať koňa vonku stále.

Pravda, jeden prípad poznám- taký človek sa väčšinou bojí, že kôň na ňom bude menej závislý a bude po "vzťahu".

Neregistrovaný uživatel

24.5.2018 23:33
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Horsana napsal(a):
Nedá sa porovnávať neporovnateľné, nedá sa porovnať orosená lúka pri západe slnka a pri jeho východe a box, akýkoľvek, tá mikroklíma je proste úplne inde.

V boxe nikdy nevytvoríš ovzdušie ako vonku, ani koňom nedopraješ normálny, prirodzený svetelný režim, tisíce drobných podnetov a neustálu blízkosť ostatných koní.

Isteže, v časoch náletu hmyzu, pokiaľ kone nie sú repelentované a vonku je 40 °C a nemajú nejaký vzdušný úkryt, tak je taký chladný box na deň spásou, ale inak...nutné zlo, preto mi nie je jasné, prečo človek nevyužije možnbosť mať koňa vonku stále.

Pravda, jeden prípad poznám- taký človek sa väčšinou bojí, že kôň na ňom bude menej závislý a bude po "vzťahu".

Já tomu rozumím koho asi myslíš.Tak dneska spíme všichni venku a stěhujeme se zítra do jeskyně.To je nám totiž přirozené a nejzdravější.Ovšem přesvědčování ostatních lidí o správnosti takového rozhodnutí nechám mile rád na tobě, ju? Horsanko vždyť my tady koně domů dáváme až v osum hodin večer.Žádný není ve dne v boxu.To bych jim v životě neudělal přece.Respektive bych to nedopustil.

Neregistrovaný uživatel

25.5.2018 00:57
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Teda my jsme zase vyrobili pořádnou "nudli". Tak dobrou noc.

25.5.2018 08:05
kapička

XXX.XXX.64.44

Mě přijde, že to jaký má kůň k člověku vztah se ukáže až na tom pastevku, ve fungujícím stádě, kde má kůň milion lepších a zábavnějších podnětů než je člověk. To, že nám i na tom pastevku dovolí přijít a drbat je, povídat si s nima, je ukázka toho, že člověka berou jako kámoše. My tak nějak ve většině případů respektujeme to, že když zalezou do boxu, tak chtěj klid, takže v boxu až na výjimky ke kontaktu nedochází. Mazlí se na volno, takže to je vlastně na koni, jestli ten kontakt chce nebo ne.
Přišla k nám na ustájení taková ňuňací kobyla, zvyklá převážně na box a pak nějaký ten výběh s pár koňma, tak jsem zvědavá, jak se bude vyvíjet její vztah s majitelkou, zatím se mi zdá, že si kobyla užívá volnosti a na lidi začíná kašlat, protože zjistila, že je nepotřebuje. A taky samozřejmě odkoukává chování od našich, a to je jeden samorost vedle druhého

25.5.2018 10:27

OT:

Bormann napsal:...Víš viděl jsem lidi co jsme museli chytat do sítě vystřelovací aby se nevraceli do palebné zóny.Jistá smrt a oni se stejně chtěli vrátit.Necítili tak velké nebezpečí a byli tam doma totiž.Neboj o válce už ani slovo, slibuju.

...tak takový zážitek jsem od veteránů z různých misí nikdy neslyšela...

25.5.2018 13:54
Horsana

XXX.XXX.40.140

kapička napsal(a):
Mě přijde, že to jaký má kůň k člověku vztah se ukáže až na tom pastevku, ve fungujícím stádě, kde má kůň milion lepších a zábavnějších podnětů než je člověk. To, že nám i na tom pastevku dovolí přijít a drbat je, povídat si s nima, je ukázka toho, že člověka berou jako kámoše. My tak nějak ve většině případů respektujeme to, že když zalezou do boxu, tak chtěj klid, takže v boxu až na výjimky ke kontaktu nedochází. Mazlí se na volno, takže to je vlastně na koni, jestli ten kontakt chce nebo ne.
Přišla k nám na ustájení taková ňuňací kobyla, zvyklá převážně na box a pak nějaký ten výběh s pár koňma, tak jsem zvědavá, jak se bude vyvíjet její vztah s majitelkou, zatím se mi zdá, že si kobyla užívá volnosti a na lidi začíná kašlat, protože zjistila, že je nepotřebuje. A taky samozřejmě odkoukává chování od našich, a to je jeden samorost vedle druhého

Iste, takých 12 hodín nudy a nepodnetného prostredia v boxe urobí so vzťahom divy, ak nie viac- tých hodín myslím.

Raz som o tom založila na EQCH tému, mala som mladého po zlomenine kopytnej kosti na rekonvalescenciu v ustajnení, kde bola hala. On musel byť v boxe zavretý pol roka a potom chodil von tak na hoďku denne do haly, samozrejme z boxu videl na kone, aj som sa s ním chodila prechádzať po stajni, aby mal aspoň možnosť sa dotknúť iného koňa pyskom, ovoňať si ho.

Všetok čas sme väčšinou trávili v hale, bola zima a nemohol ísť na hrboľaté a upol sa na mňa takým spôsobom, že som si ledva mohla odskočiť na záchod, to bol strašný cirkus, čo on tam bol schopný urobiť, keď som si odskočila, behal tam v panike a vrieskal ako zmyslov zbavený. Nedávno pred tým bol kastrovaný, to ryčanie by vám odtrhlo bubienky.
Počúval na myšlienku, skutočne, hrali sme sa tak, že som mu ukázala na kavaletu a on ju prešiel, preskočil, proste, naučila by som ho tam v tej hale a v izolácii také veci, že by to človeku bralo dych. Lonžovanie pochopil asi po dvoch kolečkách, skúmali sme bubáky, keď som sa postavila na nasadaciu rampu, priparkoval ku nej (za škrabkanie), no skrátka, robili sme všetko možné, aby sme zabili nudu.

Nepripadalo mi to však vôbec normálne, lebo dvojročný kôň má podľa mňa tráviť život úplne inak a tak hneď, ako to povrch dovolil (na všetko sme ho museli zvykať, musel sa znovu učiť chodiť v teréne ), šupajdil ku koňom, neskôr som ho predala a žije si v stáde doteraz a normálne jazdí.

Ale tá upätosť, tá závisloť a hystéria, to bolo niečo, čo ma veľmi ťažilo a vedela som, že celý ten zvláštny vzťah bola v podstate iba z núdze cnosť, pretože to bol anglokabardin, čo sa narodil a až do úrazu proste žil vonku, nonstop a tak zhruba do roka sa dokonca ani k človeku nepriblížil, ani na žrádlo nie.

A presne, všetko sa snažím robiť vo voľnosti, nielen mazlenie, ale aj čistenie, repelentovanie, čistenie kopýt, prevesovanie sa cez mladých, sedlanie a podobne.
Viem, že mladí a vlastne všetci stranš visia na starej kobyle, to je stred ich vesmíru v skutočnosti, nie ja :D Preto v poslednej dobe veľmi kvitujem, keď sa jeden, alebo druhý mladý na chvíľku oddelí od stáda a príde sa nechať poškrabkať, alebo ide kus cesty opačne od zbytku koní za mnou - na tomto by som postupne rada začala stavať to, aby sa vedeli trošku osamostatniť a odísť od koní bez zmätku a paniky.

25.5.2018 14:20
Horsana

XXX.XXX.40.140

Nutno povedať, že keďže sa chudáčik tak zranil a mne ho bolo neskutočne ľúto, ja už som tiež k nemu nedokázala nadviazať normálny vzťah a celkom rada som ho predala.

Ja som totiž už pred rokmi chcela hucula, ale chovateľka ma presvedčila, že kabardinec- od toho tvrdšieho koňa niet :D Dala mi ho na splátky a deň po vyplatení celej sumy a prevezení ho ku mne si zlomil kopytnú kosť. Kabardince proste nebarať :D Ale tak on bol vlastne anglokabardinec, jeho polosestra si zas pre zmenu zlomila panvu, mno...heh.

25.5.2018 14:23

Jak tenhle typ koní nemusím, tak je fakt pěkný!

25.5.2018 14:35
Horsana

XXX.XXX.40.140

Jak tenhle typ koní nemusím, tak je fakt pěkný!

On je naživo ešte krajší a jeho sestra, z tej istej kabardinskej matky, ale po Dunsany - tá je ešte krajšia, oni po matke zdedili obrovské pérdele a po plnokrvných otcoch veľkú citlivosť, ale v oboch je niečo, čo človeka núti ich mať neskutočne rád a piplinkať ich, veď tú jeho sestru kým sme vytiahali hrobárovi z lopaty, to bola celá teamwork, teraz je z nej spokojný koník, majú toho istého majiteľa, ktorý sa rozhodol, že kabardincov nie je nikdy dosť a dokonca v júni vyráža na Kaukaz si tam popozerať nejaké kone :D

Za mňa ale už jedine hucul, nič iné

25.5.2018 14:44
Horsana

XXX.XXX.40.140

Prvá fotka- po pol roku v boxe a pár týždňov po kastrácii, tuším som ho v ten deň previezla do nového.
Druhá fotka je fotená myslím presne o rok - nuž, chudý veru nebol :D.

25.5.2018 14:46
Horsana

XXX.XXX.40.140

Som maród, takže sa prehrabávam fotkami a myslím, že výrazu "vo voľnosti" dal úplne iný význam Linin synátor, ktorý absolútne nepovažoval za nutné napríklad sa zobudiť a vstať kvôli korektúram :D.

25.5.2018 14:49

Tak proto mě zaujal! To bude tou prdelí!

25.5.2018 15:02
Horsana

XXX.XXX.40.140

Tak proto mě zaujal! To bude tou prdelí!

Neregistrovaný uživatel

25.5.2018 16:04
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

OT:

Bormann napsal:...Víš viděl jsem lidi co jsme museli chytat do sítě vystřelovací aby se nevraceli do palebné zóny.Jistá smrt a oni se stejně chtěli vrátit.Necítili tak velké nebezpečí a byli tam doma totiž.Neboj o válce už ani slovo, slibuju.

...tak takový zážitek jsem od veteránů z různých misí nikdy neslyšela...

Tam se dělo věcí o kterých nikdy neuslyšíte a dějí se znovu a znovu.Víte ono se nedivím, že o tom nikdo moc nemluví.Jednak je to postižitelné a taky nic moc zážitek.

25.5.2018 16:09

Horsana napsal(a):
Nutno povedať, že keďže sa chudáčik tak zranil a mne ho bolo neskutočne ľúto, ja už som tiež k nemu nedokázala nadviazať normálny vzťah a celkom rada som ho predala.

Ja som totiž už pred rokmi chcela hucula, ale chovateľka ma presvedčila, že kabardinec- od toho tvrdšieho koňa niet :D Dala mi ho na splátky a deň po vyplatení celej sumy a prevezení ho ku mne si zlomil kopytnú kosť. Kabardince proste nebarať :D Ale tak on bol vlastne anglokabardinec, jeho polosestra si zas pre zmenu zlomila panvu, mno...heh.

Ja som bola na celý ten chov anglo/kabardincov veľmi zvedavá a tešila som, keď začnú športovať. A úplne zmizli "zo scény".

25.5.2018 16:12
Terven

XXX.XXX.110.147

Horsana napsal(a):

Jmenoval se Derby, ne? smajlík
Poslední foto- na stejném místě je i Kremrole, že?
PS: Tvrdší kůň- to nešlo o kosti, ale o charakter, chápeš?

Neregistrovaný uživatel

25.5.2018 16:49
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Mě stačilo si zase přečíst jak se prodá kůň a koupí se jiný a mám vystaráno. Už vím svoje a netřeba nic dál vysvětlovat.Vím připadá to mnohým lidem divné, ale prostě pro mě by bylo nepřípustné abych kobylu někomu prodal a pak se jel podívat jak se má a zjistit že špatně.Smlouvy jsou v tomhle leda tak na ozdobu.Co tedy uděláte když jí majitel nový nebude dodržovat? Kolik let chcete strávit chozením po soudech? A nakonec se stejně doberete jen toho, že Vám možná soud přiřkne nějakou směšnou sumu jako odškodné.Jedině snad kdybych měl umřít, tak to by asi nic jiného nezbývalo.Jenže mám tu "suprovou" majitelku stáje, která svého koně taky nikdy neprodala(proto jich má 11) a té bych věřil a dostala by na mojí kobču dost peněz na dožití.Pak bych si v klidu "zhebnul".

Neregistrovaný uživatel

25.5.2018 17:06
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Můžu se vůbec jen tak zeptat ?Je tu vůbec někdo kdo by svého koně nevyměnil za jiného? Nebo neprodal taky z důvodu tak malicherných jako je že už se mu nelíbí nebo co?Je tu někdo takový?

25.5.2018 17:23
Horsana

XXX.XXX.40.140

Ja som bola na celý ten chov anglo/kabardincov veľmi zvedavá a tešila som, keď začnú športovať. A úplne zmizli "zo scény".

Väčšina sa predala do zahraničia, zbytok neviem, pred dvoma rokmi som videla ešte pár kobýl v tom chove, ale tie už mali hádam 5-7 rokov a nič sa s nimi nerobilo, neviem, či sa predali aj tie.

Môj čierny bol na nejakých putovačkách a vyrovnal sa arabom, vraj :)

Asi sú nejaké plány na dištančky, ale nie sú na to ešte kone, preto ten Kaukaz, ale to sú plány, no.

Terven - Derby, no jasné, meno Derbent Gori sa predsa len ťažko vyslovuje aj pamätá :D

Jj, Kremrol je tam, aj Dunka. Nemyslím si, že by som mala ľutovať ich predaj, majú sa skvelo, čo pravda neznamená, že to tak bude naveky, ale to nebudeme ani my.

Tvrdosť - aháááá, takže nie kosti, no jasné...tak vedieť to pred rokmi... :D.

25.5.2018 17:50

Můžu se vůbec jen tak zeptat ?Je tu vůbec někdo kdo by svého koně nevyměnil za jiného? Nebo neprodal taky z důvodu tak malicherných jako je že už se mu nelíbí nebo co?Je tu někdo takový?

Jestli se pocita i to, ze mam mladeho sestileteho konika, ktery diky problemum se zady bude nanejvys sekacka a stejne ho neprodam, tak se do tehle skupiny radim taky. Muj stary konik u me dozil a tenhle byl kupovan jako partak pro zivot, no zatim je to akorat tak studna na penizky

25.5.2018 17:56
Horsana

XXX.XXX.40.140

Tak moji invalidi sú nepredajní, to je jasné.

Pokiaľ by ma ale okolnosti donútili, mladých by som predala bez mihnutia oka, všetci sú zdraví a majú celý produkítvny život pred sebou, verím, že by mi huculiari pomohli im nájsť super domovy.

25.5.2018 18:00

Meifi, však taky máte koně pro užitek a potěšení. Přináší Vám radost, když se k Vám koně vydají, když Vás vidí, když spokojeně zobou pamlsky. Radost ze společných procházek atd. Ale co kdyby Vaše kobylka neměla o Vás zájem, ani o drbání, pamlskování. Nepřinášela by Vám tuto radost, pro Vás vlastně užitek. Jsou tací koně. Co třeba nemají rádi doteky apod. Oni se koně dotýkají jen velmi malou část dne. Co kdyby dokonce neměla o Vás vůbec zájem? Vytvořil byste si k ní silné pouto? Pořídil byste si ji vůbec? Nepokukoval byste žádostivě po jiném koni z jejího stáda, který by Vám splňoval to, co Vám přináší štěstí? Bylo by špatné pořídit si jiného koně a pro kobylku najít jiného dobrého majitele, kterému by vyhovovala, přinášela mu potěšení jiným způsobem? A kobylka by byla spokojená, že jí někdo furt neleze do její osobní zóny a nechce ji pořád drbat?

Neregistrovaný uživatel

25.5.2018 18:03
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Jestli se pocita i to, ze mam mladeho sestileteho konika, ktery diky problemum se zady bude nanejvys sekacka a stejne ho neprodam, tak se do tehle skupiny radim taky. Muj stary konik u me dozil a tenhle byl kupovan jako partak pro zivot, no zatim je to akorat tak studna na penizky

Tak to mě těší že tu nejsem tak sám.smajlík Jo peníze to trochu žere, ale vemte si zamilovat se třeba do dražších aut? Tam se pohybujeme rovnou v miliónech a to je ten kůň skoro zdarma.Bohužel nás koně nemají rádi, ale to nevadí.My je ano.

25.5.2018 18:24

Tak to mě těší že tu nejsem tak sám.smajlík Jo peníze to trochu žere, ale vemte si zamilovat se třeba do dražších aut? Tam se pohybujeme rovnou v miliónech a to je ten kůň skoro zdarma.Bohužel nás koně nemají rádi, ale to nevadí.My je ano.

Muj kun me ma rad, svym konskym zpusobem i kdyz mi neposila srdicka smskami, vim, ze je mu ma pritomnost prijemna
A protoze on je takova schizoidni povaha, nemohla bych ho nekam soupnout jako spolecnika treba, protoze driv nebo pozdeji by na nej nekdo to sedlo hodil a trada rajtovat...

Neregistrovaný uživatel

25.5.2018 18:29
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Meifi, však taky máte koně pro užitek a potěšení. Přináší Vám radost, když se k Vám koně vydají, když Vás vidí, když spokojeně zobou pamlsky. Radost ze společných procházek atd. Ale co kdyby Vaše kobylka neměla o Vás zájem, ani o drbání, pamlskování. Nepřinášela by Vám tuto radost, pro Vás vlastně užitek. Jsou tací koně. Co třeba nemají rádi doteky apod. Oni se koně dotýkají jen velmi malou část dne. Co kdyby dokonce neměla o Vás vůbec zájem? Vytvořil byste si k ní silné pouto? Pořídil byste si ji vůbec? Nepokukoval byste žádostivě po jiném koni z jejího stáda, který by Vám splňoval to, co Vám přináší štěstí? Bylo by špatné pořídit si jiného koně a pro kobylku najít jiného dobrého majitele, kterému by vyhovovala, přinášela mu potěšení jiným způsobem? A kobylka by byla spokojená, že jí někdo furt neleze do její osobní zóny a nechce ji pořád drbat?

No vždyť já si takhle pořídil koby jenom proto, aby se měla dobře a pořád jí majitelka netahala bůh ví kde.Taky jí málem nechala chcípnout a to pohár trpělivosti přetekl.Mě stačí že je to krásný tvoreček.smajlík Valášek se taky nechtěl se mnou bavit a časem si prostě zvykl jít ven a třeba i spát na louce.Kopyta vzhůru a drbej mě.Nechávám to všechno na nich.Já je neodrbávám neustále po výběhu. Když chce, tak přijde a není mu to nepříjemné.Vždyť za majitelkou stáje chodí cizí koně taky pro podrbání a bohužel víc než za některými majiteli.A majitel toho koně pak ještě směšně tvrdí jak jeho kůň nemá rád "šahání" na uši.Jak od koho. No a vždyť valášek stále není můj a přesto bych ho bránil i vlastním zdravím.To by si tehdy fakt měli pro něj přijet z těch jatek.By se vrátili domů bez koně a v bezvědomí.A pak by se zaběhl trvale.I tuhle alternativu mám stále připravenou, ale již nebude potřeba.Nezpůsobuje žádné náklady v exekuci a tak jen zůstává majetkem někoho jiného.S tím se dá žít, né?

Neregistrovaný uživatel

25.5.2018 18:42
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Muj kun me ma rad, svym konskym zpusobem i kdyz mi neposila srdicka smskami, vim, ze je mu ma pritomnost prijemna
A protoze on je takova schizoidni povaha, nemohla bych ho nekam soupnout jako spolecnika treba, protoze driv nebo pozdeji by na nej nekdo to sedlo hodil a trada rajtovat...

Jo přesně takhle přemýšlím taky.Oni jsou totiž lidi překvapivě ulhaní až to hezké není.Teď před dvaceti minutami jsem si povídal zrovna o tomhle s majitelkou stáje.Ta už má praxi v tom co lidi naslibují a potom přesně jak píšete.Kůň s bolavými zády a jak se chudák účastnil hobby parkuru.Ono se mu zázračně ty záda vyléčili totiž.Jenže ona se na to nevykašlala a koupila ho zpět.Bolavá záda má chronicky a vyléčit to určitě nejde.Tak se tu pase a nevím proč rozvazuje mi tkaničky u bot. Jeho vůbec hrozně fascinují boty.

25.5.2018 19:59

Horsana napsal(a):
Tak moji invalidi sú nepredajní, to je jasné.

Pokiaľ by ma ale okolnosti donútili, mladých by som predala bez mihnutia oka, všetci sú zdraví a majú celý produkítvny život pred sebou, verím, že by mi huculiari pomohli im nájsť super domovy.

Derbyho pamatuji. I Evu.
Achalové v jámě, koně jednoho člověka, jak praví ústní podání. Taky způsob.
Známá měla podobnou kobylu, jí fungovala na myšlenku, nikdo jiný ji od hospody nerozjel, nijak. Známý měl takovou v závodní páře, sáhla si pro člověka stojícího opodál, i když byla ve voze, na závodech vyhrála maraton, ale když se odvázala, sháněli majitele. Oběma majitelům to lichotilo.
První byla dlouho v nemocnici a byl problém, další koně už vychovávala jinak Druhý majitel umřel, kobyla šla do salámu, i když byla sportovně dobrá.
Když ubylo sil, šly do náhradní rodiny dvě fjordkoule ze čtyř, ty, které byly naprosto vozítka, i moje. Zůstala mladá remontní a čumivá a byla dcery defacto, a StarýVrah, ten nikam jít nemůže, leda za Duhový most. Žofrák si pod zadek půjčuje u ustajovatele nebo od dcery, když jsou návštěvy, já klikám na starou nebo chodíme na kšírách kochací, po šesti noháchsmajlík.

25.5.2018 20:17
Horsana

XXX.XXX.40.140

Njn, aj kamoška má takú kobylu, veterinárne zákroky sú hotová radosť, nedávno mala koliku, tak to sme si panečku užili, och

Neregistrovaný uživatel

25.5.2018 20:25
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Nějak ty agresivní bestie nemůžu najít. A to nejsou vůbec moji.Měli by mi přeci rvát ruce plné pamlsků a kapsy roztrhat na kusy, ne? Dokonce jsem jim říkal "trhej", zřejmě se jim nechce dneska asi. Možná přece jenom budu jednou horsemann aspoň přes mrkev.

Neregistrovaný uživatel

26.5.2018 15:44
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Teda vy ale jste...Nikdo ani nenapíše že jsou hezký, nakrmení a vypadají spokojeně.Už nic fotit nebudu.

28.5.2018 11:27
Varaxi

XXX.XXX.1.226

Teda vy ale jste...Nikdo ani nenapíše že jsou hezký, nakrmení a vypadají spokojeně.Už nic fotit nebudu.

Tak proč psát, co je každému jasné? :)
Také vím, který pes je ten nejkrásnější, nejroztomilejší a nejposlušnější - ten můj. :D.

Neregistrovaný uživatel

28.5.2018 17:10
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Varaxi napsal(a):
Tak proč psát, co je každému jasné? :)
Také vím, který pes je ten nejkrásnější, nejroztomilejší a nejposlušnější - ten můj. :D.

To je samozřejmé, ale není to tolik namáhavé říct někomu že i ten jeho pejsek je hezký.smajlík Jinak máte pravdu až na to, že nemám nejposlušnějšího ani pejska, ani koně. No a celkem nic se neděje.Pes není hlupák a kůň taky ne.smajlík

20.1.2020 20:33
Stormy96L

XXX.XXX.249.200

Tak ať to tady není pořád jenom samá depka :-) , přikládám po dvou letech šťastný "konec" :-) Jack loni ve dvanacti letech vykastrovan a pár měsíců nato zařazen bez problémů do valasiho stada. Jezdime spolu na vyjizdky, putaky, kurzy, na treninky na halu. Je z nej sporadany valach a kdyz zkousi, je to kvuli jeho citlivosti a sverazne povaze, ne kvuli tomu, ze byl dlouho hrebec. :-) Jsme v ustajeni se senem na noc do boxu a pres den balik ve vybehu. V sezone na trávě. Za 7.000,- mesicne. Kdyz se chce, vsechno jde. Az zase nekde uvidite v inzerci dlouho viset "neprodejneho" hrebce... :-)

Přidejte reakci

Přidat smajlík