Projíždím eshop a našla jsem tam slintáky s ostny - k čemu to je ?
http://www.vkubik.cz/?action=detail&id=ID2134&catg=179.
No protože se řekne španělská škola, ale Španělé jsou ve skutečnosti hovada. Vyrábí koně magory, všechny hřebce nechávají v koulích, týrají je na coridě a aby to ujezdili tak jim dají toto http://www.vkubik.cz/?action=detail&id=ID328&catg=298
nebo toto http://www.vkubik.cz/?action=detail&id=ID3050&catg=195.
blackmyday
napsal(a):
No protože se řekne španělská škola, ale Španělé jsou ve skutečnosti hovada. Vyrábí koně magory, všechny hřebce nechávají v koulích, týrají je na coridě a aby to ujezdili tak jim dají toto http://www.vkubik.cz/?action=detail&id=ID328&catg=298
No fuj!
Neumí jezdit, tak koně mučí. Blbečci.
blackmyday
napsal(a):
"Aby to ujezdili, tak jim dají toto"?
Prosím nemystifikovat, vámi zmiňované serrety se používají zejména pro maximální vyjemnění práce na ruce, která je připravená serretami jiného druhu...
Nikdy jsem na tom žádného španěla a ani portugalce neviděla jezdit a to, že vyrábí koně magory je hodně zcestné.
A že jsou španělé hovada? To je hodně generalizované tvrzení podobné vyjádření, že jsou všichni v Čechách přemýšlením jako pan Vydra. Není tomu tak, jen se hold špatná reklama šíří rychleji než ta dobrá.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Dep
napsal(a):
No ať jsou, či nejsou - stejně jako co to má za význam ? Ty slintáky myslím. Jakože je to bude píchat do koutků a tváří a jako k čemu ?
Naprosto s Vámi souhlasím.Národ který má týrání zvířat jako národní sport nebudu vůbec komentovat. Myslím koridu.
Ty slintáky jsem viděla u dostiháků, co měli problém točit na jednu ruku ( jakože velký problém, klidně sebou odvezli všechny koně, co běželi vedle nich). Konkrétně vím o jednom, který byl koupený už obsedlý ze zahraničních a tady u nás měl problém, tak v jednom nebo dvou dostizích, než ho v tréninku přijezdili, měl na jedné straně toto. Pravděpodobně roubík nefungoval, protože jinak koně z téhle stáje na roubíku běhají.
Oboustranný použití jsem neviděla.
Ale jaký to má význam v normálním ježdění...
alfi pav
napsal(a):
Prosím nemystifikovat, vámi zmiňované serrety se používají zejména pro maximální vyjemnění práce na ruce, která je připravená serretami jiného druhu...
Nikdy jsem na tom žádného španěla a ani portugalce neviděla jezdit a to, že vyrábí koně magory je hodně zcestné.
A že jsou španělé hovada? To je hodně generalizované tvrzení podobné vyjádření, že jsou všichni v Čechách přemýšlením jako pan Vydra. Není tomu tak, jen se hold špatná reklama šíří rychleji než ta dobrá.
Každá dobrá věc byla lidmi dřív nebo později zneužita.
Např. páka má být na závody pro starší, přiježděné koně a jezdec už musí umět jezdit. Tedy ve western. ježdění. Páka v anglii taktéž předpokládá vyšší level.
A jak je to v skutečnosti? Kůň nechce zastavit, šup mu páku! Jedno, co je to za koně a kolik má let, či co umí.
A určitě se zprávy o špatném jednání lidí šíří rychleji, než že někdo udělal něco dobrého. To není moc zajímavé a v médiích to netáhne.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
blackmyday
napsal(a):
No to musí být kůň jako v bavlnce s tímhle nánosníkem. Máte pravdu Španělé jsou hovada neskutečný.
Jako asi 3 roky jezdící věčný začátečník jsem seděla na koni dovezeném ze Španělska. Bylo to chvíli po kastraci. Kůň obsedlý, ježděný ve Španělsku několik let. Tak jemného a hodného koně jsem pod zadkem neměla, do doby než mi půjčili dalšího podobného ze Španělska.
Hřebce ze chvíli po převozu jsem vedla na ohlávce do výběhu mezi výběhy klisen. Naprosto v pohodě, v klidu, na prověšeném vodítku. Nechal se mazlit, před rukou neuhýbal.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Dep
napsal(a):
No ať jsou, či nejsou - stejně jako co to má za význam ? Ty slintáky myslím. Jakože je to bude píchat do koutků a tváří a jako k čemu ?
Podobné vychytávky dávajú klusákom. predpokládam, že kvôli tomu, aby sa neopierali tak veľmi do zubadla.
napsal(a):
Podobné vychytávky dávajú klusákom. predpokládam, že kvôli tomu, aby sa neopierali tak veľmi do zubadla.
Prostě se hovada najdou napříč národnostmi, kulturami apod...neházela bych to jenom na Španěly.
Bohužel mám pocit, že jich poslední dobou nějak přibývá (hovad, nikoli Španělů)

Terven
napsal(a):
Prostě se hovada najdou napříč národnostmi, kulturami apod...neházela bych to jenom na Španěly.
Bohužel mám pocit, že jich poslední dobou nějak přibývá (hovad, nikoli Španělů)
Ja si to až tak nemyslím, z historického hľadiska sú na tom kone v priemere snáď najlepšie, odkedy ich ľudia začali chovať a využívať. Takže treba asi len vydržať, robit osvetu a snáď jedného dňa...
napsal(a):
Ja si to až tak nemyslím, z historického hľadiska sú na tom kone v priemere snáď najlepšie, odkedy ich ľudia začali chovať a využívať. Takže treba asi len vydržať, robit osvetu a snáď jedného dňa...
Jo, máte pravdu, z historického hlediska určitě, taky s potěšením sleduju, jak se šíří ohleduplnější přístupy, pozitivka apod...a bude líp a snád jedného dňa...
Spíš mám na mysli, že je teď taková paradoxní doba- na jednu stranu máme možnost hýčkat domácí mazlíčky stejně jako děti a zahrnovat je blahobytem...na druhou stranu se mi ale zdá, že přibývá arogance, ignorace, bezohlednosti- vše, co je pomalu, je špatně, vše, co nevyhovuje nebo překáží je třeba co nejrychleji přizpůsobit svému obrazu anebo zničit. A to nemyslím tak úplně z historického hlediska, ale jen, co já pamatuju

Zpátky k těm slintákům... zatáhnu doprava, koni se to zabodne do levého koutku, uhne před bolestí, rychle pochopí, že má radši rychle zahnout. Chápu ještě, jak to někdo mohl využívat při dostizích, tzn. při nutnosti okamžitě kontrolovat nabušeného vystresovaného koně.
Ale při španělské škole? To neumí ti koně zatáčet nebo se přistavit normálně? To je zcela vážně míněná otázka. Ona i ta udidla, co mají na tom eshopu, vypadají dost děsivě, zvlášť když si je představím v nezkušených "já jsem pan jezdec" rukou.
Asi před týdnem jsem koukala na paní, jak vyráží na krokovku na sněhuláku (otěže zapnuté do efektu páky)... já vám teda nevím, nějak se nám ta udidla vymykají z ruku. Jedna věc je zjemnění pomůcek a narovnání koně uzdou, ještě teda ok snazší ovládání koně na parkuru pomocí ostřejšího udidla, thiedelmanna nebo něčeho v tom smyslu... ale teda jezdit na tom běžnou rekreaci? Proč? Asi je něco špatně, když na koně nefunguje klasické stihlo.
Rozmáhá se nám tu myslím takový nešvar, že na komplikovanější uzdění nepřecházejí hotoví jezdci, ale ti, kteří se nenaučili pořádně používat ani to nejjednodušší...
kapička
napsal(a):
Ty slintáky jsem viděla u dostiháků, co měli problém točit na jednu ruku ( jakože velký problém, klidně sebou odvezli všechny koně, co běželi vedle nich). Konkrétně vím o jednom, který byl koupený už obsedlý ze zahraničních a tady u nás měl problém, tak v jednom nebo dvou dostizích, než ho v tréninku přijezdili, měl na jedné straně toto. Pravděpodobně roubík nefungoval, protože jinak koně z téhle stáje na roubíku běhají.
Oboustranný použití jsem neviděla.
Ale jaký to má význam v normálním ježdění...
Tohle jsem viděla u klusáků...donutí je to ohnout krk...otočit hlavu...
alfi pav
napsal(a):
Jezdí na tom na jihu, konkrétně v Andalusii,99 ze 100 jezdců, alespoň před deseti lety to tak bylo.
Ta zoubková serreta "pro vyjemnění práce" je podle mého názoru prasárna nejvyššího kalibru za všech okolností a nemálo koní od ní má nadosmrti jizvy na nose.
Španělští koně jsou jednak prošlechtění, druhak velice tvrdě cvičení k absolutní poslušnosti. Magoři jsou pak nepodarky tohoto systému, kteří ten výcvik psychicky neustojí.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Když si člověk uvědomí jak svobodné zvíře kůň vlastně je a člověk ho dokáže dohnat až skoro k šílenství.To je hnus a ještě kus.Myslím si, že nová generace lidí znovu posune hranice za které už nebude možné jít a koním se znovu trochu zlepší podmínky pro spokojenější život.Třeba takové "zvrhlosti" jako ten nánosník taky zmizí.Ve Španělsku se dost lidí snaží zakázat koridu a časem se podaří.V USA se také podařilo vyjmout koně ze seznamu jatečných zvířat a svět se nezbořil. I tady na ifauně třeba jednou bude třicet Bormannů. Budou koně jenom rozmazlovat a hýčkat.No tolik v ten pokrok zase nevěřím. Ne že mě zase budete nadávat co si o sobě myslím.Je to jen sranda a když jí někteří nechápou, tak ať si to nechají pro sebe a smíří se s tím.
Konkrétní odkaz mi nefunguje (tedy nic se neukáže), ale vnitřek seret tedy kovová část, je vždy integrováný do kůže, ne vždy mají ty zoubky, podobně jako lonžovací obnosky. Ano je to ostrý nástroj, ale na druhou stranu to používají většinou velmi zkušení jezdci, kterým se většina českých jezdců a zejména hobby nehrabe ani po kontíky. Jistě se mezi nimi najdou i tací co to používají prasácky, ale to je všude. Tohle rozhořčení, nad "brutalitou" španelských jezdců mi fakt směšné a zbytečné. Raději bysme si měli všichni zamést před vlastním prahem, místo horlivého odsuzování nečeho co neznáme.