Zdravím,
chtěla jsem se zeptat, zda se dá čísly vyjádřit vzdálenost odskoku koně před překážkou? Rozhodla jsem se začít se skákáním (samozřejmě s trenérem), ale nemám na to oko, ráda bych si pro to v hlavě stanovila nějaké pravidlo.
Proto bych slyšela ráda nějaké teoretické poznatky/ zkušenosti. Případně, jestli někdo máte fotografie koníků (jak ve volnosti, tak pod sedlem) ze skákání, kde byste mohli říct, tady je odskok špatně/ dobře?
Uživatel s deaktivovaným účtem

Na to budete mít přeci trenéra na zemi! On je od toho, aby Vás korigoval a řekl, co je správně a co špatně.
Jinak odskokové vzdálenosti jsou v začátku nejlepší definovat na zemi položenou kavaletou. Vzdálenost by měl taktéž vědět trenér, který s Vámi bude skákat. Každopádně lze najít i ve zdrojích, které popisují výcvik koně a jezdce.. jak pro klus, tak pro cval.
Pokud chcete mít něco trochu nakoukáno, zajeďte si na nějaké závody, nebou koukněte na výcviková videa - je jich spousta ke shlédnutí ať už na youtube nebo na equiTV.

Obecně- výška překážky = vzdálenost odskoku.

Stáhněte si na uloz.to Paalmana - Skokové ježdění. Jsou tam nějaké sice zastaralé názory co se týče managementu koní, ale co se týče tréninku je to stále aktuální, je tam spousta praktických příkladů ze stavby skoků.
Brzy poznáte, že se jedná o knihu natolik biblické povahy, že si ji koupíte do knihovny v pevné vazbě ;).
napsal(a):
Stáhněte si na uloz.to Paalmana - Skokové ježdění. Jsou tam nějaké sice zastaralé názory co se týče managementu koní, ale co se týče tréninku je to stále aktuální, je tam spousta praktických příkladů ze stavby skoků.
Brzy poznáte, že se jedná o knihu natolik biblické povahy, že si ji koupíte do knihovny v pevné vazbě ;).
Naprostý souhlas, spousta obrázků, rozkreslených řad a cvičení a vzdálenosti také uvedené, navíc spousta cenných informací k výcviku co nestárnou

sovicka
napsal(a):
Tak to bych rozhodně netvrdila;-).
...dobře na pravém šířkovém skoku je to víc než výška skoku na kolmém skoku to platí stoprocentně, předpokládám, že zadavatelka začne na výškových skocích (tzv.křížky)...
duď dáte kladinu před skok aby kůń už nešel dál pod skok a byl nucen odskočit ve správné vzdálenosti nebo aby neskákal z dálky a byl nucen si před skokem udělat ještě krok za odskokovou kladinu tam je každá vzdálenost jiná.
Moje skákání vypadá tak, že jedu, jedu, jedu a když trenérka nekřičí holeň, holeň, tak to nechávám na koni. Je školní, tak ať se snaží. Zjistila jsem, že na nějaký odhady nemám zkušenosti a akorát jsem chodila zbytečně před pohybem a koně rozhazovala. Na to moje plácání se na 50-60 cm s ambicemi maximálně na licenci to podle mě stačí.
Ambicióznější u nás ve stáji pracují na různě vzdálených kavaletách a odskokovkách a pak in outech a řadách, kde tu vzdálenost musí postupně odhadovat, protože jinak to kůň nepřejde.