Dobrý den,
můžete mi poradit jízdárnu nebo ponny klub v Ostravě nebo poblíž Ov /dostupné MHD/ kde se věnují s citem a trošku individualneji dětem od 4 let a nabízí třeba i hipoterapii /není podmínkou/? A ještě 2. dotaz ohledně vybavení na koně. Poraďte mi nějakou šikovnou helmu/přilbu pro dítě, bezpecnostni vestu a nějaký bazarek s těmito věcmi. Projela jsem sbazar, bazos a nabidka pro tak malé děti je slabá. Zatím jsme měli věci půjčené, ale potřebuji malému sehnat výbavu co nejdřív. Tam, kde zatím chodíme, děti jezdí bez sedla a někteří ponici a i koně jsou neposedni a rádi shazuji při vycviku děti na zem ;). Bez helmy a vesty Vás na koně nepustí. Za jakékoliv info budu ráda...
Uživatel s deaktivovaným účtem

NIKDY nekupujte použitou helmu, proboha
Může mít poškozený vnitřek, strukturu - a to pak draze zaplatíte vlastní šetřivost. Helmy vždy nové, ne z bazaru. Správně byste měla helmu po pádu, tedy po nárazu, měnit, jsou tu od toho, aby praskly místo lebky uživatele a občas to porušení není vidět.
Jinak není normální, aby poníci děti shazovali, to pak nejsou koně pro začátečníky. Pokud tedy dětičky napadají nějak samy, že se prostě neudrží, nemají rovnováhu (i tak jsou ale časté pády podezřelé, cvičitel by měl přizpůsobit náročnost ježdění úrovni dítěte), tak to asi nebude úplně košér školička. Helma a vesta se nenosí proto, že se z koní pořád padá, ale pro sichr, co kdyby náhodou jezdec shodou okolností výjimečně spadnul. Na koních, kteří shazují, totiž začátečníci nejezdí :)
No a nenosí se ani proto, že je to povinné, ale proto, že bezpečnost nás i našich ratolestí je vždy na prvním místě.
Děkuji za odpovědi. V Decathlonu jsme byli. Personal byl ochotny a prozkouseli jsme vše, co zrovna měli na prodejně. Výběr helem byl omezený. Bohužel malému vůbec nesedly. Velikosti neodpovidaly a 2 s kolečkem se po max. utazeni na hlavě kyvaly. Perka ho tlačily, jelikož jsou tvarove do spicky a ještě nosíme zdravotní boty s kulatou špičkou a ve vysokých gumovych holinkach plaval. Rajtky, které nám seděly na výšku, byly pro 6-7lete děti, ale do pasu bych musela dát po utazeni ještě asi polstar . Pak jsme byli v jediných jezdeckych potřebách u nás a tam mi sdělili, že na tak malé děti vybavu neberou. Měli tam pouze 1 helmu Kentaur Jessica, která byla opět nastavovaci a vestu na štíhlé deti ve velikosti S za 3 000, -, což se mi zdá pro tak malé dítě, které začíná jezdit zbytečné. Myslím, že slušná bezpečnostní vesta z bazarku je dostačující. Helmu chci určitě koupit novou, ale kde ji vyzkoušet...? Můžete mi poradit z jakých značek vybírat a zda volit helmu přesně v určité velikosti nebo tu nastavovaci? Rosteme rychle a třeba boty máme tak max. na 3 měsíce.
A jinak k tomu shazovani. Děti se na těch konich střídají a všimla jsem si,
že dva z nich odjezdi pár koleček a pak už se jim nechce. Musejí se stále pobizet
a po střídání další dítě shodí.1 ponik na mě působí spíš jako osel. Seka se stále ;).
Kvalitní helmy dělá Casco a Uvex, maj i dětské, ale kde budou k vyzkoušení... No možná Equiservis v Brně? Nebo se domluvte s nějakýma většíma jezdeckýma potřebama poblíž, jestli by helmu neobjednali.
A on ani ten Decathlon nemá na každé prodejně stejné zboží. Jen příklad, v Praze v Letňanech maj pár přileb a nějaké dětské rajtky, na Chodově mají plné 2 regály jezdeckých potřeb a ještě podsedlovky a kamaše zvlášť.

Rajtky a chapsy mi prídu zbytočné vyhadzovanie peňazí u rastúceho dieťaťa.
A mám trochu podozrenie, že pre tak malé deti prilby ani nerobia, zbežne som pozrela Equiservis ponuku a detské veľkosti okolo 50-53. To mi príde strašne veľký obvod na deti, keď ja ako dospelák mám 57.
Našla jsem http://www.velomtbikes.cz/prislusenstvi/prilby/prilby-pro-deti/casco-prilba-mini-generation-butterfly-pink-vel-44-50-p53452c70c196c198.html
Sice je to z cyklopotřeb, ale Casco má u těch dětských přileb, aspoň co vím od jezdeckých, použitelnost na kolo i koně.
Edit: přímo odkaz na výrobce: http://casco-helme.de/en/fahrrad_products/MINI_MINI/index.php.

Bara09
napsal(a):
Děkuji za odpovědi. V Decathlonu jsme byli. Personal byl ochotny a prozkouseli jsme vše, co zrovna měli na prodejně. Výběr helem byl omezený. Bohužel malému vůbec nesedly. Velikosti neodpovidaly a 2 s kolečkem se po max. utazeni na hlavě kyvaly. Perka ho tlačily, jelikož jsou tvarove do spicky a ještě nosíme zdravotní boty s kulatou špičkou a ve vysokých gumovych holinkach plaval. Rajtky, které nám seděly na výšku, byly pro 6-7lete děti, ale do pasu bych musela dát po utazeni ještě asi polstar . Pak jsme byli v jediných jezdeckych potřebách u nás a tam mi sdělili, že na tak malé děti vybavu neberou. Měli tam pouze 1 helmu Kentaur Jessica, která byla opět nastavovaci a vestu na štíhlé deti ve velikosti S za 3 000, -, což se mi zdá pro tak malé dítě, které začíná jezdit zbytečné. Myslím, že slušná bezpečnostní vesta z bazarku je dostačující. Helmu chci určitě koupit novou, ale kde ji vyzkoušet...? Můžete mi poradit z jakých značek vybírat a zda volit helmu přesně v určité velikosti nebo tu nastavovaci? Rosteme rychle a třeba boty máme tak max. na 3 měsíce.
A jinak k tomu shazovani. Děti se na těch konich střídají a všimla jsem si,
že dva z nich odjezdi pár koleček a pak už se jim nechce. Musejí se stále pobizet
a po střídání další dítě shodí.1 ponik na mě působí spíš jako osel. Seka se stále ;).
Ciste ze zvedavosti, kam vase ditko dochazi? Klidne do SZ, pokud nechcete prezentovat verejne. Jinak, zkusila bych se zeptat na Ranči Duhová víla v Plesné :) ale čtyřleté dítě si myslím, že ještě nikdo moc na poníka nepustí, spíš až tak šestileté.

U nás ve stáji takto malé děti nosí helmu Casco Nori, sedí hezky, má štelovací kolečko a půjčujou si ji různě staré děti zhruba od těch čtyř let.
Bara09
napsal(a):
Děkuji Vám všem za odpovědi ;). Helmy Casco a Uvex si chválí všichni. Zkusíme ten Equiservis. Dívala jsem se na jejich eshop a mají tam velký výběr jezdeckych potřeb. Snad i jejich prodejna v Brně bude dobře zásobena. Byl tam někdo z Vás?
No v Brně nevím nevím, mně se ta prodejna osobně moc nelíbila. Dle mne tam moc velký výběr nemají, Raději bych zkusila Kalendu.
Zkoukněte Kamír, dcera má od nich helmu cca od tří let.
Když díte jezdí bez sedla, tudíž neřešíte nohu ve třmeni, může mít obuv jakoukoli a tepláky též.Pro minichaps taky nevidím důvod.
Jinak mají pravdu ženy výše.Není normální, aby v korektním výcviku na ponících děti běžně a pravidelně padaly.
Tudíž byly jako samospasitelné řešení, navlečeny do vest, páteřáků atd.
Vesta pohyb značně omezuje a dítě se podle mě nemůže správně naučit používat tělo.
Děkuji za odpověď. Zkoušení jsem vyřešila ;). Byli jsme dnes na konich a jelikož bylo dost dětí a každé mělo jinou helmu, napadlo mě je poprosit o půjčení a vyzkoušet je. Fouganzy nám nesedly. Casco Mistrall 2 seděla jako ulita, nehla se na hlavě, ale byla trošku těžší a objemnější a chválím odvetravani - v dnesnich 34 stupních nemělo chybu. Casco Nori seděla také dobře, ale to nezvyklé uchyceni kolem uší z provazku mu vadilo. Jaké s tím máte zkušenosti? Také mě zajímá, zda po čase nezlobí to plastové nastavovaci kolečko? V jedné diskuzi jsem teď četla, že někdo nedoporučuje tu helmu Kentaur Jessica právě proto, že mu po čase prasklo kolečko a utazeni nefungovalo. Kazí se to po čase u všech helem nebo jen u konkrétních typů? Chtěla bych, aby nam helma vydržela aspoň 2-3 roky /pokud nedojde k padu/. A je pravdou, že se má helma max. po pěti letech vyměnit?

Bara09
napsal(a):
Děkuji za odpověď. Zkoušení jsem vyřešila ;). Byli jsme dnes na konich a jelikož bylo dost dětí a každé mělo jinou helmu, napadlo mě je poprosit o půjčení a vyzkoušet je. Fouganzy nám nesedly. Casco Mistrall 2 seděla jako ulita, nehla se na hlavě, ale byla trošku těžší a objemnější a chválím odvetravani - v dnesnich 34 stupních nemělo chybu. Casco Nori seděla také dobře, ale to nezvyklé uchyceni kolem uší z provazku mu vadilo. Jaké s tím máte zkušenosti? Také mě zajímá, zda po čase nezlobí to plastové nastavovaci kolečko? V jedné diskuzi jsem teď četla, že někdo nedoporučuje tu helmu Kentaur Jessica právě proto, že mu po čase prasklo kolečko a utazeni nefungovalo. Kazí se to po čase u všech helem nebo jen u konkrétních typů? Chtěla bych, aby nam helma vydržela aspoň 2-3 roky /pokud nedojde k padu/. A je pravdou, že se má helma max. po pěti letech vyměnit?
Osobně Kentaur Jessica mám pět let a funguje bezchybně. Dobře odvětrává, kolečko drží
Mám Casco Mistrall 2 rok a vše drží jak má. A větrá skvěle, to potvrzuji. Před tím jsem měla nějakou EquiTheme a taky kolečko drželo a drží. Ale po 5 letech už bylo polstrování dost vytlačené, při nějakých prudčích pohybech helma vaklala, takže jsem ji vyměnila, jinak je plně funkční, z hlavy nepadá a i při pádu drží tam, kde má. Akorát při skákání nebo podobných pohybech mi padá do očí.

Bara09
napsal(a):
Jazdila som s mistrallom roky a vôbec som o nej na hlave nevedela. Stále teda túto helmu mám, momentálne mám inu, ale je to naozaj príjemná helma a kolečko funguje úplne bez problémov aj po 4,5 rokoch.

Taky mám Mistrall a taky mohu napsat jen pozitiva.
Já mám harrys horse crocco crystal, ale to vám už moc nepomůže, už se tenhle typ neprodává. Ale opravdu mě nadchla, sedí pevně, doteď sem měla jen starou helmu Carbon na kolečko... Crocco je super, má několik větracích otvorů, je pevná, vybrala js m správnou velikost takže padne. Jen na zimu jsem musela koupit kuklu, už se mi pod ní nevešla moje zimní čelenka na uši.
napsal(a):
Ciste ze zvedavosti, kam vase ditko dochazi? Klidne do SZ, pokud nechcete prezentovat verejne. Jinak, zkusila bych se zeptat na Ranči Duhová víla v Plesné :) ale čtyřleté dítě si myslím, že ještě nikdo moc na poníka nepustí, spíš až tak šestileté.
Naše čtyřletá už běžně jezdila 15-20 km vyjížďky...a před pátým rokem už jela orienťák :).