Dotaz na fotografy koní

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

5.6.2018 13:38

Dobrý den, prosím o radu, jak fotit koně, aby vynikla jeho velikost. Ať už s jezdcem v sedle nebo s člověkem na zemi. Nedaří se mi najít správnou perspektivu a kůň mi na fotkách vypadá vždy takový nějaký malý, ačkoli ve skutečnosti je ho kus
Pokud by se našel někdo ochotný, kdo by mi poradil co dělat a naopak co vůbec nedělat, byla bych ráda. Fotím jen svého vlastního koně do svého soukromého alba foťákem v mobilu.
Díky moc!

5.6.2018 14:46
Sophii

XXX.XXX.173.31

foťákem v mobilu prakticky nemáte šanci...
ptáte se na efekt, který lze vytvořit díky sestavení čoček objektivu. Respektive přesně teleobjektivu na zrcadlovce.
Zkuste jednu radu, fotit z podřepu, ale nevím jak vám to vyjde.

5.6.2018 14:47

Není to přesně to, co chcete, ale trochu nějakých info tam je:
http://www.equichannel.cz/jak-vyfotit-kone-do-inzeratu
jinak ti, co fotí víc, že na společná fóra nechodí...zkuste napsat námět redakci EQ, na seriál na titulku, na focení koní, HelenaG je profi fotograf. Znám ještě dva tři, ale nemají čas a pokud, tak své znalosti původně sdílené zdarma prodávají.
Víc byste se možná obešla v nějaké partě se společným tématem "focení zvířat", kdysi býval na lidech chat, teď bude jsitě něco podobného na FB.

5.6.2018 15:13

Děkuji za reakce :)
O vytvoření jakoby "efektu" mi ani tak nejde. Jen o věrné zachycení velikosti - kůň je mohutný chladnokrevník, ale bohužel na fotkách vypadá jak průměrný teplas a já už nevím odkud ho zabrat, kam a jak si stoupnout, proti čemu fotit
Mám asi dvě, tři fotky, které fotil přítel taktéž mobilem a kůň na nich přesně odpovídá realitě. Podruhé se pokusím postavit stejně a zase je malej

Díky za tip na námět na článek na EQCH, zkusím je naťuknout, třeba to vyjde

A díky za tip na skupinu na FB, pohledám.

5.6.2018 15:50
rebeks

XXX.XXX.208.14

Tak obecně asi lze poradit, že je nutné si stounout dále od objektu a objekt si přitáhnout zoomem (kvalita v mobilu půjde prudce dolů). Ideálně stát kolmo od objektu, na sředu, v mírném či větším předklonu, možná i podřepu. S mobilem vcelku oříšek, kvalita bude špatná vždy v porovnání i s průměrným kompaktem.

5.6.2018 16:23
lenacia

XXX.XXX.173.31

kvalitní mobily jejichž cena se pohybuje od 10 tis. přichází i kvalitní fotoaparát. Nemá váš přítel lepší mobil blížící se více k téhle částce?
Sophii má pravdu, že njelepší je na to teleobjektiv. Když fotím koně, vždy se snažím stát od něj co nejdále a zazoomovat na maximum svého objektivu. Funguje to na koně, na kočky, na psy i na lidi.
První fotka je zrcadlovkou, druhá mobilem... pro porovnání je na druhé fotce vidět, že kvůli tomu jak stojím blízko dochází ke zkreslování perspektivy, navíc stojím a fotím z nadhledu, u první fotky sem dřepěla na bobku a fotila z poměrně velké dálky.
Třetí fotka je ovšem také focena mobilem, ale díky tomu, že sem kobču postavila před budovu a nestojím tak blízko, tak jde vidět reálněji její velikost.
Na čtvrté ale zase k porovnání velikosti nic není, navíc stojí tělem ke mě a není z boku a nohy má špatně postavené. Také já stojím moc blízko. Fotka by vypadala možná trochu jinak, kdybych si dřepla.
Poslední fotka je opět k porovnání s tou čtvrtou. Je teda opět focena zrcadlovkou, ale také je z podřepu- ač mírnějšího. 'reálná' velikost kobyly se tam trochu násobí. Zkusím vysvětlit... kdybyste stejnou fotku fotila mobilem, stála byste blízko koně, a kůň by byl veliký, a budovy kláštera za ním (mimochodem v realitě nějakých 250m daleko) by byly strašně pidi maličký. Ale díky tomu, že jsem využila teleobjektiv, tak se mi tím pádem nijak nezkreslila perspektiva a vše zůstalo 'velké', samozřejmě kůň je stále blíž, a tak zabírá větší plochu a tělem dosahuje do úrovně střech. A jelikož domy samy o sobě vypadají velké a nejsou někde vzadu mrňavé, tak by to tak nevyniklo.

5.6.2018 16:23
lenacia

XXX.XXX.173.31

omlouvám se poslední fotka je špatná.

5.6.2018 16:35
kapička

XXX.XXX.5.211

Jednoduchá fotopoučka je, že když chceme objekt udělat větší, tak ho fotíme z podhledu, když menší, tak z nadhledu.

Takže pokud chcete vyfotit koně mobilem, aby vynikla jeho velikost, trošku podejděte, dřepněte na bobek a pak foťte. Kdyžtak se dá fotka i v mobilu docela slušně upravit.

5.6.2018 18:29

Všem moc děkuji za reakce!
Asi hlavní "problém" bude focení moc zblízka
Zkusíme fotit dle vašich rad

Oba s přítelem máme mobily v ceně cca 3tis Kč (pořád je rozbíjím, nevyplatí se mi dražší ). Dělám jen momentky, bez aranžování, vytáhnu mobil, cvaknu, případně cvaká přítel, když je s námi na kole na vyjížďce. Ale i v té rychlosti je dobré vědět, že je lepší poodstoupit a dřepnout si, třeba...

Ještě jednou díky

5.6.2018 19:59
kallisto

XXX.XXX.135.151

Pak je taky dobré pokud to nebude rušit fotku, fotit s něčím, s čím jako automaticky podvědomě porovnám velikost a dojdu tak k závěru, že kůň je velký.

5.6.2018 20:28

Ideálne z diaľky, mierne zospodu a pri hlave menší človek. Bude z neho obor.

7.6.2018 01:22
helas

XXX.XXX.50.86

Je to tak, jak holky píšou.
Když vyfotíš koně z boku zepředu, budeš mít obrovskou hlavu a zadek nikde.A tak.
Foťák se slušným zoomem tohle potlačí.

Nejlepší je fotit koně kolmo - ale i tady přizoomovat. Tedy - mobilem.
S foťákem je to jednodušší; ono přecejen u něj je víc možností, jak to provést, i když to nutné přiblížení platí taky.

U zrcadlovky stačí i levnej objektiv s pevným ohniskem - fotit víc z dálky, na vysoký rozlišení, pak se to v počítači snadno ořízne a zbyde pěkná fotka koně.

Kůň je prostě moc velký zvíře smajlík Takže bez zoomu ti vždycky vyjde proporčně prapodivně.

A taky ještě jedna věc: koně se pěkně fotí ve zlaté hodině (= cca hodinu po východu a hodinu před západem slunce). To je světlo nízko a ostré - a vykreslí víc.
Protože jakmile budeš - jakkoli - fotit třeba v poledne, vzduch se bude chvět tím teplem a pěknou ostrou fotku prostě neuděláš.
Ovšem - na trávě. Třeba nad betonem se chěje vzduch, ať je zlatá hodina nebo ne... My to v hledáčku nevidíme, ale výsledná fotka prostě ostrá nebude.

A jasně: nasekáš asi tak třicet fotek a vyjde jedna. Když se zadaří :-D.

7.6.2018 06:57
kapička

XXX.XXX.5.211

Jen poznámka k ostrém světlu. Světlo je ostré právě v poledne, jsou velké rozdíly světlo/stín. Ve zlaté hodince je světlo měkké, difúzní a nevrhá tedy takové stíny. Objekt je lépe nasvícený, vlastně podobně, jako svítí fotografové ve studiu.

Přidejte reakci

Přidat smajlík