Dobrý den, krmim koně ráno hobby granulemi(25 % vojtěškové úsušky,25 % ječmen, kukuřice, pšeničné otruby, cukrovarské řízky, slunečnicový šrot, monokalcium fosfát, chlorid sodný, uhličitan vápenatý.)ráno vstanu, dám seno za 10 minut jsem oblecena a dávám granule. Stačí tato doba na to, aby nejedli koně granule nalačno? Dostávají rano pouze čtvrt odmerky. Děkuji.
Uživatel s deaktivovaným účtem

neznasme
napsal(a):
Dobře, polepšíme se. Bylo mi totiž řečeno, že jen oves nemohou koně na lacno, ale vzdy je nechám na sene raději, než dostanou granule.
To nemůžou, ale myslím, že většina koní lačná nikdy není nebyla a nebude
Nevím co je čtvrt odměrkyy, ale asi bych si práci nepřidělávala, ale děláte to dobře.
neznasme
napsal(a):
Dobře, polepšíme se. Bylo mi totiž řečeno, že jen oves nemohou koně na lacno, ale vzdy je nechám na sene raději, než dostanou granule.
Nejde jen o oves, ale veškeré "jádro". Koňské zažívání na jeho trávení není dobře uzpůsobené, proto je důležité, aby se trávení zjednodušeně řečeno dobře "nastartovalo" pomocí konzumace sena nastartovalo, na což 10 bohužel nestačí.
napsal(a):
To nemůžou, ale myslím, že většina koní lačná nikdy není nebyla a nebude
Nevím co je čtvrt odměrkyy, ale asi bych si práci nepřidělávala, ale děláte to dobře.
No nevím, ve spoustě stájí bohužel stále přetrvává zažitý stupidní systém krmení, že se nedřív dá jádro (má prokazatelně negativní dopady a může vést ke kolikám) a teprve potom seno. Myslíte že tihle koně nežerou jádro na lačno?

sovicka
napsal(a):
No nevím, ve spoustě stájí bohužel stále přetrvává zažitý stupidní systém krmení, že se nedřív dá jádro (má prokazatelně negativní dopady a může vést ke kolikám) a teprve potom seno. Myslíte že tihle koně nežerou jádro na lačno?
Myslím, že pokud to není vyloženě v dostihové stáji, kde koně mají omezené množství sena a ráno můžou být opravdu lační, dál u koně, který dostává velké porce jádra, tam bych taky měla zvedlý ukazovák...koně co mají seno ve výběhu a v boxe + natípanou slámu přes noc asi lační nikdy nebudou.(i když sláma taky okyseluje)
Já krmím hrst mačkaného ovsa litr müsli NE klasik, cca 150g lisovaného lnu,100g konopí + kvasnice a sůl nebo celkově v našem ustájení se to s jádrem moc nehrotí a ani ráno nepředkrmuje senem, ale byl by to ideál hodit seno 2 koním nebo 20 je časově dost rozdílné.
napsal(a):
Myslím, že pokud to není vyloženě v dostihové stáji, kde koně mají omezené množství sena a ráno můžou být opravdu lační, dál u koně, který dostává velké porce jádra, tam bych taky měla zvedlý ukazovák...koně co mají seno ve výběhu a v boxe + natípanou slámu přes noc asi lační nikdy nebudou.(i když sláma taky okyseluje)
Já krmím hrst mačkaného ovsa litr müsli NE klasik, cca 150g lisovaného lnu,100g konopí + kvasnice a sůl nebo celkově v našem ustájení se to s jádrem moc nehrotí a ani ráno nepředkrmuje senem, ale byl by to ideál hodit seno 2 koním nebo 20 je časově dost rozdílné.
Možná byste se divila, ale v boxovém ustájení je to celkem častá věc. Pokud se stele pilinami a sena na noc je omezený příděl, ranní jádro žerou koně nalačno- zažila jsem a celkem často to lidi řeší v diskuzích. Konkrétně v jednom ustájení, kde se to takto praktikuje, se volal 6x během čtvrt roku vet ke kolice.
Zrovna tak různé zimní výběhy bez sena, paddocky apod.
Samozřejmě, na pastevku to až tak nehrozí.
Ja mám kone u svého baráku. Jsou celý den od těch 6h do 18h venku, kde mají sena kolik chtějí, několik hromad+travu nasecenou+pastvu a na noc dostávají opět dvě střední kolečka sena do boxu. Pak až ráno samozřejmě v noci nehlidam, jestli jim seno došlo. Vždy ještě v 10 večer než jdu spát, tak se podívám a když maji málo, tak prihodim. U nas se senem nešetří. Tak asi opravdu nalacno nezerou

Terven
napsal(a):
Možná byste se divila, ale v boxovém ustájení je to celkem častá věc. Pokud se stele pilinami a sena na noc je omezený příděl, ranní jádro žerou koně nalačno- zažila jsem a celkem často to lidi řeší v diskuzích. Konkrétně v jednom ustájení, kde se to takto praktikuje, se volal 6x během čtvrt roku vet ke kolice.
Zrovna tak různé zimní výběhy bez sena, paddocky apod.
Samozřejmě, na pastevku to až tak nehrozí.
No myslím, že z diskuse výše, toto prakticky plyne- že pokud kůň nemá možnost objem po pár hodinách doplnit, bude mít tak říkajíc "prázdný žaludek"...on ale prázdný zase tak není...
napsal(a):
No myslím, že z diskuse výše, toto prakticky plyne- že pokud kůň nemá možnost objem po pár hodinách doplnit, bude mít tak říkajíc "prázdný žaludek"...on ale prázdný zase tak není...
To já netuším, jestli je prázdný tak nebo "tak", každopádně je to celkem významný rizikový faktor vzniku koliky.
napsal(a):
Žaludek mají prázdný rozhodně (vyprázdní se již během cca 10 minmut), jádro jím projde o to rychleji, o to hůře natrávené bude, tím pádem se bude ve střeve tvořit více plynů a to snažší vznik koliky.
Tak že si klid riskujte zdraví vašich koní, ale nedoporučujte to prosím nikomu jinému.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Tak tohle jsem náhodou věděl.Ani ne že bych to někde četl, ale spíš vidim jak koním jde výroba hnojiva třeba při pasení.Večer když dostanou jádro, tak právě na ten boban čekám.Většinou jim to jde dost rychle.Verun je holt dneska bez "bludišťáka".
sovicka
napsal(a):
Žaludek mají prázdný rozhodně (vyprázdní se již během cca 10 minmut), jádro jím projde o to rychleji, o to hůře natrávené bude, tím pádem se bude ve střeve tvořit více plynů a to snažší vznik koliky.
Tak že si klid riskujte zdraví vašich koní, ale nedoporučujte to prosím nikomu jinému.
Na dobu vyprázdňovania žalúdka vplýva veľkosť porcií, obsah tuku a škrobu, pri malých porciách je to obvykle 90 minút v priemere, u tekutých jedál cca 30 minút.

sovicka
napsal(a):
Je rozdíl, jestli se žaludek ZAČNE vyprazdňovat během 10 minut po pozření nebo se vyprázdní do 10 minut- to se jako otevře stavidlo, uděláto fuííí a je to ve střevě?
Nepředstavujete si žádnou složitost, přijede to do žaludku, tady se ještě trávenina PROMÍCHÁ- spousta slin a začne se pomalu vyprazdňovat- žaludek koně nemá tlakové receprory pro pocit sytosti, proto se koně můžou přežrat jádrem, když se k němu nekontrolovaně dostanou. mimochodem, koně nemají prázdný žaludek ani po 24hodinové hladovce.
Zadavatelce nic nedoporučuji, to je jen vaše vlčí mlha, zadavatelce jsem napsala, že to dělá dobře a předkrmit senem je také pro mne ideál, ale pokud to provozní podmínky nedovolují a kůň má co típat i v boxe, kůň není krmen extra porcí jádra a není hajsavej na bříško, na znak ho to nepovalí.
napsal(a):
Je rozdíl, jestli se žaludek ZAČNE vyprazdňovat během 10 minut po pozření nebo se vyprázdní do 10 minut- to se jako otevře stavidlo, uděláto fuííí a je to ve střevě?
Nepředstavujete si žádnou složitost, přijede to do žaludku, tady se ještě trávenina PROMÍCHÁ- spousta slin a začne se pomalu vyprazdňovat- žaludek koně nemá tlakové receprory pro pocit sytosti, proto se koně můžou přežrat jádrem, když se k němu nekontrolovaně dostanou. mimochodem, koně nemají prázdný žaludek ani po 24hodinové hladovce.
Zadavatelce nic nedoporučuji, to je jen vaše vlčí mlha, zadavatelce jsem napsala, že to dělá dobře a předkrmit senem je také pro mne ideál, ale pokud to provozní podmínky nedovolují a kůň má co típat i v boxe, kůň není krmen extra porcí jádra a není hajsavej na bříško, na znak ho to nepovalí.
Nebudu se přít, jestli po 24 hodinové hladovce v žaludku něco zůstává či ne, tipuju, že spíš ne, každopádně tomu už bych zcela jistě říkala, že kůň je nalačno.
Hoďku, dvě, možná tři nežrat, to bych nehrotila, to by kůň nemohl ani na delší vyjížďku a pak se nažrat, ale dožere-li si dávku sena někdy kolem půlnoci a ranní jádro dostane v 8, to už považuju za hladovou pauzu, která by mi vadila. Stejně tak pobyt ve výběhu bez čehokoli k popásání půl dne či víc - a že se to děje.
Behom 10 minút sa žalúdok nevyprázdni celkom určite, to je nezmysel.
Tak isto sa tráviaci trakt koňa nevyprázdni za 24 hodín, preto pozor na koňa s kolikou, ktorému stále odchádza trus, žalúdok by sa však už mal - viď hladovka pred gastroskopiou.
Celý problém so žraním/nežraním je zase len v tom žuvaní.
Vláknité krmivo = viac žuje, viac sliní, viac pufruje žalúdok, jadro menej sliní, granule ešte menej a menej pufruje. A keďže HCl sa v žalúdku vylučuje kontinuálne, radi by sme, aby ten kôň kontinuálne niečo žul, aby slinil a pufroval.
Ako hraničné sa udávajú tie cca 4 hodiny bez objemového krmiva. Pokiaľ sa táto doba prekročí, nemusí nutne viesť k vzniku vredov, ale žiadne blaho pre žalúdok to nie je a určite by som nepodala hneď jadro, po takejto pauze.
Pokiaľ máte pochybnosti a máte možnosť toto odsledovať v boxe, proste si zvážte seno a dajte do sieťky.
Keď sa dostanete na level, kedy vám pri prvej rannej návšteve kone nechajú seno, tak môžte kľudne spávať :)
Zásada kŕmiť seno pred jadrom stále platí, v opačnom prípade seno mechanicky vytláča jadro, ktoré prišlo do žalúdka ako prvé a tak nemá dostatočne dlhý čas na dôkladné natrávenie a to sa rovná možný problém, nedokonalé strávenie v tenkom čreve, prestup dop hrubého čreva, kde môže kvasiť, zvyšovať tak produkciu plynu a znižovať pH, čo sú isté risk faktory pre vznik koliky.